loader

Glavni

Upala grla

Pije li aciklovir s prehladama i gripom?

Aciklovir je snažan antivirusni lijek čija je svrha suzbijanje djelovanja različitih virusa. Aciklovir se također propisuje za prehlade i gripu, iako je sposobnost lijeka za borbu protiv ARVI, gripe i prehlade tiha. Razumijevanje kako aciklovir može biti korisno za prehlade i gripu pridonijet će pojašnjavanju liječnika koji je na poslu. Tek nakon njegove preporuke možete kupiti sličan lijek u ljekarni i koristiti ga u terapiji, osobito za djecu.

Značajke lijeka

U primjeni aciklovira kod akutnih respiratornih virusnih infekcija i prehlada, i to je istina, ima smisla ako bolest traje više od 5 dana i postoji rizik od herpesa. Međutim, odluka o imenovanju ovog lijeka uvijek ostaje za liječnika. Ne biste trebali uzimati lijekove sami za prehladu, a još više dajte djeci. Uostalom, njegova pogrešna doza ili prisutnost kontraindikacija za pacijenta samo će pogoršati stanje pacijenta s prehladom.

Osnova lijeka je aktivna tvar istog imena (aciklovir). To je potpuni analog posebne komponente DNK koja je odgovorna za prijenos genetskih informacija. Ta aktivna tvar lijeka ima svojstva da prekine samo-stvaranje virusa. Budući da je u ljudskom tijelu, pod utjecajem enzima koje sintetizira izravno virus, aktivira se aciklovir i, ulazeći u zahvaćene stanice, ubacuje se u DNK virusa, čime se zaustavlja mogućnost njegove naknadne reprodukcije. Tako se ne promatra progresija bolesti.

Što se tiče zdravih stanica u tijelu, aciklovir ih ne utječe, već, naprotiv, povećava njihovu otpornost na virus. Nakon apsorpcije, aktivna se tvar izlučuje putem bubrega tijekom 24 sata. Aciklovir se može koristiti u nekoliko oblika odjednom, kako bi se povećala učinkovitost terapije. Dakle, uzimanje Acyclovir kapsule za prehlade na usnama ili varičela može se kombinirati s korištenjem vanjskih oblika lijeka.

Indikacije za uporabu

U pravilu, aciklovir se može propisati za takve bolesti:

 • s akutnim herpesom;
 • protiv citomegalovirusa;
 • sa šindrom;
 • u liječenju varičela.

Osim toga, aciklovir je često dio složene terapije za tešku imunodeficijenciju (HIV ili nakon transplantacije koštane srži). Kao što je već spomenuto, rijetko se propisuje aciklovir za gripu i akutne respiratorne virusne infekcije (prehlade), zbog njegovog beznačajnog terapijskog učinka. Često je lijek propisan, ako je raniji herpes bio prisutan u povijesti, kako bi se izbjegla njegova ponovna pojava zbog prehlade. Herpes se lako aktivira s oslabljenim imunitetom, a na pozadini prehlade, imunološki odgovor se uvijek smanjuje.

Oblici oslobađanja

Farmakološko sredstvo aciklovir je dostupno u sljedećim oblicima:

 • 3% masti za oči;
 • injekcijski prah;
 • tablete (200, 400, 800 mg);
 • 5% vanjska uporaba kreme;
 • 5% masti za vanjsku uporabu.

Injekcije aciklovira koriste se samo u bolnici, u liječenju ozbiljnih virusnih oboljenja. Krema se razlikuje od čisto baze lijeka, ali je njihov terapijski učinak potpuno sličan. Prema tome, mast za aciklovir se nešto duže apsorbira, čime se osigurava postupna raspodjela aktivne tvari.

Što se tiče kreme, ona se apsorbira gotovo trenutno, ne ostavljajući masne ostatke. Prema tome, primjena masti će biti prikladna za otvorene dijelove tijela, na primjer, lice ili dlanove, ali Aciclovir krema bit će neophodna za dijelove kože koji dolaze u kontakt s odjećom. Što se tiče očne masti, može se reći da se dobro nosi s keratitisom koji je izazvao virus herpesa.

Upotreba lijekova

Upute za aciklovir pružiti potpune informacije o pravilima za njegovu uporabu, ali liječnik, ako je potrebno, može promijeniti dozu i povećati razdoblje njegova primanja. Ako se tablete aciklovira propisuju djeci s prehladom, tada se njihova doza mora posebno promatrati, jer su ozbiljne posljedice vjerojatno zbog predoziranja lijekom.

Doza aciklovira ovisit će o obliku bolesti i njenoj komplikaciji. Dakle, tijekom liječenja kožnih lezija (često sluznice ili jedne ili druge usne), izazvane tipičnim herpesom, svim skupinama bolesnika propisuje se doza od 200 mg 5 puta dnevno, s 8-satnom stankom za spavanje. Trajanje tečaja - 5 dana. Ako je svrha uzimanja sredstava za sprječavanje takve infekcije gripom, respiratornim bolestima (prehlada), onda piju 200 mg aciklovira četiri puta dnevno.

Kontraindikacije i nuspojave

Nepravilno samo-liječenje ili nepravilna uporaba aciklovira može dovesti do mnogih nuspojava. Stoga, prije nego počnete uzimati lijek, čak i da biste spriječili prehlade, preporuča se detaljno proučiti popis kontraindikacija koje se navode u bilješci uz lijek. Dakle, vrijedi se suzdržati od uzimanja aciklovira pojedincima:

 • s dehidracijom;
 • s preosjetljivošću na lijek;
 • NA problemi (lijekovi mogu dovesti do encefalitisa i kome);
 • s patološkim poremećajima bubrega (lijek može uzrokovati zatajenje bubrega);
 • starije osobe, jer imaju povećan rizik od zatajenja bubrega.

Osim toga, aciklovir se ne preporučuje trudnicama i ženama tijekom dojenja. Lijek se može dati trudnicama samo u slučaju kada je negativni učinak na fetus znatno manji od pozitivnog terapijskog učinka za trudnicu. No, tijekom razdoblja hranjenja, aktivna tvar lijeka uvijek se pojavljuje u majčinom mlijeku, dakle, u vrijeme uzimanja aciklovira, dijete se mora prenijeti na prehrambene formule.

Uz pravilnu uporabu aciklovir, bez kršenja doze naznačene od strane liječnika, nuspojave se uglavnom ne poštuju. Međutim, pri odstupanju od uputa moguće su sljedeće pojave:

 • svrbež;
 • bubri;
 • povraćanje;
 • proljev;
 • pospanost;
 • mučnina;
 • nadutosti;
 • pospanost;
 • tremor ruku;
 • bol u trbuhu;
 • glavobolja;
 • gubitak apetita;
 • vrtoglavica;
 • oštećenje vida;
 • problemi s spavanjem;
 • osip na koži;
 • febrilne pojave.

Budući da aciklovir može biti provokator zatajenja bubrega, njegov unos, čak i kada se preveniraju prehlade, uvijek mora biti popraćen obilnim pijenjem. S alarmantnim simptomima nakon uzimanja aciklovir, morate konzultirati stručnjaka što je prije moguće. Ova preporuka je posebno važna za djecu i osobe s teškim kroničnim bolestima, čiji tijek može biti pod utjecajem uzetih lijekova.

Koristite li aciklovir za prehlade i prehlade

Već je spomenuto da je aciklovir praktički neučinkovit protiv gripe i prehlade kada se pojave njihovi početni simptomi. Stoga je beskorisno piti lijek, jer se ne opire virusima respiratornih infekcija i prehlada. Bolje je dopustiti tijelu da prevlada samu bolest. Ali aciklovir za akutne respiratorne virusne infekcije u djece i odraslih bit će koristan za 5-6 dana prehlade kada postoji rizik od raznih komplikacija.

Tako će aciklovir biti vrlo koristan kako bi se spriječile prehlade i ARVI. Međutim, čak iu takvim okolnostima nije vrijedno uzimati ga dugo vremena jer se virusi mogu prilagoditi alatu i prestat će pomagati. Što se tiče liječenja prehlade i prehlade, bolje je koristiti druge, učinkovitije lijekove. A kada se propisuje Acyclovir kao liječnik u slučaju prehlade, potrebno je odrediti za što je lijek.

izvori:

Vidal: https://www.vidal.ru/drugs/aciclovir__4107
GRLS: https://grls.rosminzdrav.ru/Grls_View_v2.aspx?routingGuid=1c2f1271-35fa-497d-b17d-07060cf7e6d7t=

Pronašli ste bug? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter

Aciklovir za prehladu i gripu

Mnogi prehlade zahvaćaju ljude zimi. Česti su od njih gripa, prehlada i ARVI. U većini slučajeva govorimo o virusnoj infekciji koja je izazvala bolest. Stoga je uporaba aciklovira protiv prehlade ili gripe normalna. Glavna stvar za zapamtiti o kontraindikacije.

To može biti iznenađujuće u mnogim slučajevima, budući da takve bolesti nisu navedene u uputama. Aciklovir je propisan od strane liječnika, tako da se iz njih mora saznati razlog njihove uporabe.

Liječnici uzimaju u obzir stanje pacijenta koji je dijagnosticiran. Zato se koristi aciklovir. Ovisno o težini i uzroku bolesti propisan je određeni skup lijekova. To uzima u obzir kontraindikacije, koje će se zasebno raspravljati na web stranici ogrippe.com.

Antivirusni lijek utječe na tijelo na ovaj način: prodire u DNK virusa, mijenjajući njegovu strukturu, zbog čega je i uništen. U isto vrijeme, ljudske stanice ostaju netaknute.

Primjena aciklovira

Liječnici kažu da je aciklovir s prehladom i gripom neučinkovit. To se može razumjeti po tome što virusi utječu na njegovu upotrebu:

 • Herpes zoster.
 • Citomegalovirus.
 • Herpes simplex.
 • Epstein-Barr virus.

Očito, aciklovir je učinkovit u borbi protiv herpesa, koji se uglavnom manifestira u osipima kože. Lijek je dostupan u tabletama, otopinama, masti, kremama, što omogućuje da se koristi za kožne bolesti na vanjski način. Ako se opažaju recidivi, onda se i aciklovir pije u obliku tableta. Prilikom otkrivanja herpesa zostera upotrebom injekcijskog oblika lijeka i kapanja.

Aciklovir se aktivno koristi za takve bolesti:

 1. Crvenilo.
 2. Herpes infekcija.
 3. Stanje imunodeficijencije, kao što je HIV ili posljedica transplantacije koštane srži.
 4. Boginje.

Aktivna tvar aciklovir utječe na strukturu virusa i može se koristiti i kao tretman i kao profilaksa za herpetične kožne bolesti i lezije sluznice.

Postavlja se pitanje: za koju svrhu liječnici propisuju aciklovir za akutne respiratorne virusne infekcije, prehladu ili gripu, ako ovaj lijek utječe na virus herpesa? Upravo u tim bolestima herpes se može ponovno pojaviti, osobito ako je osoba prethodno bila bolesna. U ovom slučaju, aciklovir se koristi kao profilaktičko sredstvo koje bi trebalo predvidjeti razvoj herpetičke bolesti. Također se propisuje sa značajnim smanjenjem imuniteta, jer upravo u tom slučaju virus herpesa lako djeluje na tijelo.

Prilikom primjene aciklovira potrebno je pridržavati se doze, što je naznačeno u uputama. Međutim, ako liječnik prepiše lijek, onda se morate pridržavati njegovih doza. Tijek liječenja i doziranje mogu se razlikovati od liječnika i razlikuju se od uputa. Djeca bi trebala strogo slijediti dozu, budući da nakon uporabe aciklovira mogu biti negativne posljedice.

Koju dozu propisuje liječnik? Sve ovisi o obliku bolesti i ozbiljnosti tečaja:

 • Liječenje herpetic infekcije kože i sluznice uključuje imenovanje za djecu i odrasle 200 mg lijeka 5 puta dnevno s intervalom od 4 sata, koji je prekinut za spavanje (8 sati). Trajanje terapije je 5 dana. Ako se aciklovir koristi kao preventivna mjera protiv gripe ili ARVI, tada se koristi 4 puta dnevno, 200 mg svakih 6 sati.
 • Kao složena terapija za teške imunodeficijencije, lijek se uzima u 400 mg 5 puta dnevno.
 • Liječenje varičela u djece i odraslih, čija tjelesna težina prelazi 40 kg, uključuje davanje lijekova 800 mg 5 puta dnevno. Djeca starija od 2 godine težine manje od 40 kg uzimaju lijek s izračunom od 20 mg po kilogramu težine. Oni uzimaju lijek 4 puta dnevno tijekom 5 dana.
 • Liječenje šindre podrazumijeva uzimanje djece Acyclovir nakon 6 godina i odraslih 800 mg svakih 6 sati tijekom 5 dana. Djeca od 2 do 6 godina uzimaju lijek 400 mg 4 puta dnevno, a djeca mlađa od 2 godine 4 puta dnevno 200 mg.

Stoga se aciklovir koristi u takvim slučajevima:

 1. Bolesti infektivne kože u primarnoj leziji herpesa.
 2. Suzbijanje ponavljanja zaraznih bolesti sa smanjenim imunitetom.
 3. Terapija keratitisa, koja se razvija na pozadini infekcije.
 4. Terapija lišaja i boginja.
 5. Za prevenciju gripe i prehlade. Iako je ovaj lijek neučinkovit u borbi protiv virusa koji uzrokuju respiratorne bolesti, ali je propisan za prevenciju. To je vrlo korisno za blage prehlade.
idi gore

kontraindikacije

Upute se mogu primijetiti puno nuspojava koje se javljaju ako je pogrešna uporaba lijeka. To vodi do popisa kontraindikacija za koje se lijek ne smije koristiti:

 • Osobe s bolestima bubrega, budući da aciklovir dovodi do zatajenja bubrega, osobito kod brze intravenske infuzije.
 • Osobe s patologijama u živčanom sustavu, jer lijek može pridonijeti razvoju encefalitisa, pa čak i kome.
 • Trudnice i dojilje, ako je šteta prouzročena djetetu, manje je od pozitivnog utjecaja na majku. Tijekom laktacije, lijek prelazi u majčino mlijeko, pa se za vrijeme uzimanja lijeka dijete prenosi na umjetno hranjenje.
 • Starije osobe kako bi izbjegli razvoj zatajenja bubrega.
 • S dehidracijom.

Vi bi također trebali razmotriti takve kontraindikacije - visoka osjetljivost na aciklovir i druge tvari lijeka.

Ako se aciklovir primjenjuje ispravno, neće biti nuspojava. U suprotnom možete pročitati upute s popisom nuspojava koje uključuju:

 1. Groznica.
 2. Mučnina.
 3. Osip kože.
 4. Glavobolja.
 5. Povraćanje.
 6. Pospanost.
 7. Slabost.
 8. Proljev.
 9. Vrtoglavica.
 10. Bol u trbuhu, itd.

Budući da lijek negativno utječe na rad bubrega, treba ga uzimati zajedno s teškim pijenjem tekućine.

Što se tiče primjene lijekova za gripu ili ARVI, rijetko se propisuje. U većini slučajeva to je nepotrebno, jer ne utječe na viruse koji izazivaju bolesti influence ili ARVI. U najgorem slučaju izaziva razvoj raznih nuspojava.

Međutim, aciklovir se može koristiti kao profilaktičko sredstvo koje sprječava razvoj herpetičkih bolesti. Imunitet na gripu ili ARVI pada, pa će herpes pokušati pogoditi već bolesnu osobu.

Koristite lijek samo kada je to potrebno. Inače će postojati ovisnost o lijeku, što će biti popraćeno otpornošću sojeva. Međutim, pravodobna i kratkotrajna upotreba lijekova omogućuje učinkovito rješavanje herpes virusa koji su danas vrlo brojni i česti.

Treba li aciklovir koristiti za prehladu ili gripu?

Budući da neki liječnici mogu propisati, a neki od pacijenata žele koristiti lijek, postavlja se pitanje: koristiti li aciklovir za prehladu ili gripu?

Trebate biti pažljivi prema svom tijelu. Ako nakon 5-6 dana simptomi ne napuste pacijenta i čak se javljaju razne komplikacije, tada uzimanje aciklovira postaje korisno. Do tog trenutka ne smije se koristiti jer se ne bori protiv virusa respiratornih bolesti. Samo se tijelo pokušava nositi s infekcijom.

Za prehlade, aciklovir treba koristiti kao profilaksu. Međutim, slijedite strogo potrebne upute. Samo teški slučajevi prehlade sugeriraju uporabu aciklovira. Do tog trenutka nije propisana kao terapija.

Ako dijete ima prehladu, trebate koristiti više dobroćudne načine koji pomažu u liječenju:

 1. Zaštitite ga od drugih ljudi, osobito djece. To će pomoći da ne postanete trgovac infekcijom i dajte mir bolesnom djetetu.
 2. Ostavite dijete kod kuće najmanje 4-5 dana. Djetetovo tijelo još ne može tolerirati čak ni blage bolesti "na nogama".
 3. Zaštiti od hipotermije. Potrebno je zrak u prostoriji bolesnog djeteta, ali to treba učiniti u odsutnosti djeteta.
 4. Ubrzajte tretman s puno pića i odmora.
 5. Dajte vitaminske komplekse, svježe voće i povrće. Dječji imunološki sustav nije samo slab, već se i bori protiv infekcije. Trebala bi joj svakodnevno pomagati.
 6. Obratite se svom pedijatru. Ako vam kućni tretmani ne pomognu, vrijeme je da se posavjetujete s liječnikom.
 7. Spustite toplinu. Smatra se normalnim do 38 stupnjeva.
 8. Oslobodite dijete lekcija. Sjećamo se mira, koji je poremećen ako je dijete prisiljeno učiti tijekom svoje bolesti.
idi gore

pogled

Recenzije o acikloviru variraju jer ljudi rijetko koriste lijek za svoju namjenu. Koristi se uglavnom izvana kada se na koži ili usni pojavi crvenilo, svrbež ili osip. U ovom slučaju, prognoza je povoljna jer se lijek koristi protiv herpes virusa.

Međutim, gripe i prehlade izazivaju drugi virusi. Da bi ih uništili, koriste se drugi učinkovitiji antivirusni lijekovi. Bolje je posavjetovati se s liječnikom kako bi on propisao kompleks lijekova. I kada prescribing aciklovir, budite sigurni da pitam zašto je propisan za vas.

Aciklovir za prehlade

Mogu li koristiti tablete aciklovir protiv virusne infekcije, gripe?

odgovori:

Najučinkovitiji lijek danas se smatra antivirusnim lijekom Tamiflu.

Visman Yan

čini se da se uzima za herpes viruse, a ne za gripu... pročitajte ovdje [link blokiran odlukom uprave projekta]

Helena

Aciklovir se koristi za druge infekcije, osobito za herpes. To je beskorisno protiv stiska.
Kao preventivnu mjeru bolesti, liječnici preporučuju uzimanje Kagotsela (dva dana, dvije pilule dnevno, zatim pauza od pet dana i još dva dana, dvije pilule dnevno), ili arbidol u izravnom kontaktu s osobom s influencom ili ARVI (dvije tablete dnevno). 10-14 dana), ili alfa i gama interferoni.
Liječenje odraslih bolesnika s blagim oblicima influence A / H1N1 uključuje dvije komponente: arbidol i alfa i gama interferone. Arbidol treba uzimati četiri puta dnevno, dvije tablete svakih šest sati tijekom sedam do deset dana. Osim toga, dužnosnici preporučuju kombiniranje alfa i gama interferona kao alternativnu shemu, uzimajući ih od dva do šest puta dnevno tijekom deset dana. Nakon pauze od jednog tjedna, isti tretman se ponavlja.

Možete. Ali bolje od Arbidola i Ingavirina. I prije svega, Tamiflu je vrlo skup i naši analozi postoje 4 puta jeftinije. i drugo, ovaj lijek je na tržištu već nekoliko godina, a virus gripe je već postao otporan na njega (virus je razvio svoj imunitet na ovaj lijek)

Aciklovir: upute za uporabu, indikacije, kontraindikacije, nuspojave

Aciklovir je popularni antivirusni lijek s selektivnim djelovanjem protiv herpes simplex virusa tipova 1 i 2, virusa Varicella zoster i Epstein-Barr, kao i citomegalovirusa. Antivirusna aktivnost aciklovira postiže se suzbijanjem umnožavanja virusnih čestica.

Najčešće se koristi za liječenje herpesa i vrlo je djelotvorna kada se primjenjuje na mjehurastu fazu osipa. S kasnijom uporabom ubrzava iscjeljivanje i razlučivanje elemenata. Upute za uporabu aciklovira pokazale su da lijek ima imunostimulirajući učinak.

Farmakološka skupina: Antivirusni lijekovi

Sastav, fizikalno-kemijska svojstva, trošak

Aciklovir je dostupan u četiri oblika doziranja: liofilizat, krema, mast, tablete.

liofilizat

Krema 5%

Mast 3%

Tablete aciklovira

Farmakološko djelovanje

Antivirusna aktivnost aciklovira objašnjava se njegovom sposobnošću da inhibira sintezu virusne DNA, tj. zbog supresije replikacije virusnih čestica koje su osjetljive na lijek. Genetski aparat - nukleinske kiseline DNA i RNA, kompleksni su spojevi s dušičnim bazama uključenim u njih. Svaki pojedinac ima svoju vlastitu sekvencu dušikovih baza.

Dušične baze u kombinaciji s ugljikohidratima (deoksiriboza i riboza) tvore nukleozide. Jedan od njih, nazvan timidin, aktivira se u deoksitimidinu djelovanjem enzima timidin kinaze. Deoksitimidin je ugrađen u lanac replicirane DNA. Aciklovir, kao sintetička tvar, ima sličnu strukturu kao i timidin. Kao rezultat, ona interagira s enzimom timidin kinaza, pretvarajući se u mono-, di- i trifosfat. To je aciklovir trifosfat koji se može integrirati u lanac replicirane DNA i uzrokovati njegovo oštećenje. Usporedno s tim, dolazi do inhibicije virusne DNA polimeraze, poremećena je sinteza virusne DNA, a virusna čestica se ne umnožava.

Klinički, učinak aciklovira očituje se zaustavljanjem širenja kožnog herpskog osipa i zacjeljivanjem postojećih vezikula, smanjivanjem boli i svrbeža te uklanjanjem opće intoksikacije, ako postoji. Liječenje aciklovirom sprječava komplikacije herpesne infekcije na unutarnjim organima.

Aciklovir, osim antivirusnog učinka, jača imunološki sustav. Lijek pokazuje svoje osobine i lokalno i kroz tijelo tijekom unutarnje primjene ili intravenske primjene, bez oštećenja ljudskih stanica, tj. namjerno utječe samo na genetski materijal virusa.

farmakokinetika

Liofilizat i tablete

Kada se uzima interno, bioraspoloživost lijeka je oko 15-30%. Aktivno se distribuira u tekućinama i tkivima ljudskog tijela. Povezan s proteinima plazme na 9-33%. Aciklovir se metabolizira u jetri. Oralni poluživot je oko 3 sata i oko 2,5 sata za i / v uporabu. Izlučuje se u mokraći iu malim količinama kroz crijevo s izmetom.

Mast i krema

Lijek brzo prodire u epitel rožnice, stvarajući potrebnu terapeutsku koncentraciju aciklovira u intraokularnoj tekućini i brzo se apsorbira u zahvaćenu kožu kada se nanosi izvana. Ovim načinom primjene stvorena koncentracija lijeka u krvi nije ispitana. Mali dio aciklovira nalazi se u urinu.

Indikacije za uporabu

Kreme - infekcije kože izazvane virusima Varicella zoster i Herpes simplex (zoster, herpes skin, chicken pox).
Mast - herpetički keratitis i druga oštećenja oka uzrokovana Herpes simplexom 1 ili 2 tone.

 • Virusne infekcije sluznice i kože (Herpes simplex virusi 1 i 2 tone), primarne i sekundarne, uključujući genitalne herpes;
 • Prevencija pogoršanja rekurentnih virusnih infekcija (Herpes simplex 1 i 2 tone) u normalnom stanju imuniteta i kod ljudi i imunodeficijencije;
 • Kao lijek za složeni tretman u skupinama bolesnika s teškim imunodeficijencijom i osobama nakon transplantacije koštane srži;
 • Terapija akutnih i rekurentnih bolesti uzrokovanih Varicella zoster i Herpes zoster).
 • Virusne infekcije čiji je etiološki faktor Herpes simplex 1 i 2. t Virusi i Varicella zoster;
 • Prevencija bolesti uzrokovanih tim virusima;
 • Teška imunodeficijencija (kao kompleksan lijek za liječenje);
 • Liječenje pacijenata nakon transplantacije koštane srži (prevencija infekcije citomegalovirusom).

kontraindikacije

 • Razdoblje laktacije;
 • Preosjetljivost na komponente aciklovira ili valaciklovira;
 • Djeca mlađa od 3 godine (tablete).

Tablete i liofilizat propisuju se s oprezom:

 • tijekom trudnoće;
 • za liječenje starijih osoba;
 • disfunkcija bubrega;
 • u prisutnosti različitih neuroloških reakcija u odgovoru na unos citotoksičnih lijekova.

doza

Odrasli i djeca:

Nanošenje kreme na zahvaćene dijelove pet puta dnevno nakon 4 sata, osim u noćnim satima.

liofilizat

tablete

Prihvaća se za vrijeme ili odmah nakon obroka, vode za piće.

 • Odrasli: 800 mg pet puta dnevno svakih 4 sata s 8-satnom stankom za noć, tečajem od 7-10 dana.
 • Djeca: 20 mg na 1 kg tjelesne težine četiri puta dnevno. unutar 5 dana.
 • Djeca 3-6 godina: 400 mg četiri puta dnevno;
 • Djeca od 6 litara: 800 mg četiri puta dnevno. Tečaj 5 dana.

Posebne upute

 • Kod oralne i intravenske primjene lijeka u starijih bolesnika potrebno je organizirati dovoljan unos tekućine;
 • Kod liječenja bolesnika s završnom fazom bubrežne insuficijencije, doza se smanjuje na 200-800 mg aciklovira dva puta dnevno (ovisno o patologiji);
 • Primjena aciklovira u trudnica je moguća ako stvarna korist za majku prelazi moguće rizike za fetus.
 • Treba izbjegavati vanjske oblike aciklovira na sluznicama;
 • U liječenju očiju ne možete koristiti leće tijekom cijelog razdoblja liječenja.

Nuspojave

 • Alergijske reakcije su lokalne: u iznimno rijetkim slučajevima nastaju reakcije preosjetljivosti (urtikarija, angioedem). Često se javlja svrbež, crvenilo, piling.
 • Kada se primjenjuju oči, rijetko - površinska keratopatija, konjunktivitis, blefaritis. Češće dolazi do laganog peckanja.
 • Oralna primjena: mučnina, proljev, bol u trbuhu, povraćanje, umor, osip na koži, glavobolja, vrtoglavica, halucinacije, nesanica ili pospanost, vrućica. Rijetko se uočava gubitak kose i promjene u krvnoj slici.
 • Kada / u uvodu: kristalurija, akutno zatajenje bubrega, encefalopatija, upala vena na mjestu uboda, povraćanje i mučnina.

predozirati

Moguće s parenteralnim i internim oblicima doziranja i slučajnim gutanjem kreme i masti. Simptomi: neurološki poremećaji, glavobolja, otežano disanje, povraćanje, proljev, mučnina, disfunkcija bubrega, konvulzije, koma. Bolničko liječenje.

Interakcija lijekova

 • U kombinaciji s imunostimulantima, pojačan je učinak aciklovira.
 • U kombinaciji s probenecidom, poluživot aciklovira se povećava.
 • S istovremenim liječenjem nefrotoksičnim lijekovima povećava se rizik od razvoja disfunkcije bubrega.

analoga

Zovirax, Virolex, Acyclovir-Teva, Gerperaks, Medovir, Atsiklostad. Upute za mast aciklovir-Acre određeni sastav, slično masti aciklovir.

vrhnje 180-280 rubalja, boce 1700 rubalja.

tabl 250 rub, boca 1500 rub.

Imam hladnoću na usnama

odgovori:

Paste za zube - gluposti!
Bom-Benge - zagrijavanje - iritacija zajamčena.
Upotreba: ili zovirax, cikloferon, aciklovir. Sve je certificirano i istinski valjano.

Svetlana

Zubna pasta se jednostavno suši, ali općenito je "hladna" virus herpesa, pa koristite krema aciklovir ili pencivir ili zovirax

stomatološka jasta može odmah!

Svetik

Da, ako postoji takva smetnja, ocrnjivam pastu za zube. Ponekad se čini da pomaže.
Nemojte se razboljeti!

Olya Prijava

Boro plus može, i dalje carvalol proces, tetraciklinska mast. Bon Beng nikako ne može biti opeklina

TYLER

Je li hladno? A vi kažete crtanje.

Ako, unatoč liječenju, groznica na usnama nije prošla, trebate se posavjetovati s liječnikom. Za teške "prehlade" na usnama, liječnik može propisati Zovirax u tabletama ili novi, učinkovitiji lijek Valtrex. Recepcija Valtreksa jamči brzo nestajanje manifestacija herpesa. Ako je učestalost primanja valtrex - 2 puta dnevno, što omogućuje da se smanji opterećenje lijekom na tijelu i spriječiti prijam lijeka.
Nedavno je Ministarstvo zdravstva i socijalnog razvoja Rusije dopustilo novu shemu za sprečavanje razvoja i brzog liječenja "hladnoće" na usnama. Valtrex se uzima u dvije doze. Prvi u obliku 4 tablete pije se čim se otkriju znakovi početka "hladnoće" na usnama. Drugi se uzima 12 sati nakon prvog. Koristio je isti broj tableta. Kada se pilule uzimaju rano (ne više od 12 sati od početka recidiva), više od polovice obične prehlade na usnama se ne razvija ili nestaje.

Irina Belokopytova

Bolje je ne uplašiti gkrpes, jer može ići i na druge organe, kao što je oko, poput moga, onda nikakva mast neće pomoći da se ona izvuče. Jačanje imuniteta. To je jedino spasenje. Oglašavanje o Zoviraxu ne radi, jer uklanja učinak, a ne uzrok. Herpes može ići na bilo koju sluznicu - jetru, bubrege, kralježnicu. Liječnici diljem svijeta nemoćni prije ove bolesti.

svađati

Tjestenina neće pomoći! Ovo je virus. Uzmite antivirusne lijekove + vitamine + mast. Koristim Viru Merz.

Oksana

JA JEDAN STRAŽNJI NA LIPI NJEGOVO NJEGU NJENO TJEDAN, DRUGI VOSEK SPALJEN S JODOM I NA 2 DANA JE PROLAZILA

Caste Maliani

ovo je herpes. Oxolinic mast, iznutra - aciklovir će se približiti.

Alena @@@

bong-benge je krema za kašalj, treba joj trljati leđa. I od herpes masti zovirax ili aciklovir

Maroussia

Također sam patila od toga - malo puhane spužve i cvatnje! Zovirax je popio pilule i čim je počeo svrbjeti - žvakati komad validol pilule na usnama i pustiti da se osuši. i ojačati imunitet, piti imunološki ili u proljeće ovaj posao će često puzati van!

YULONOCHKA

Aciklovir vrlo brzo pomaže, provjerava !! ! 5 dana i bez hladnoće.

Tatyana Smolina

Najbolji način - jod za noć - do jutra apsorbira i nije vidljiv, a herpes "uništava"!
Zatim dolazi pasta za zube - ona je uvijek pri ruci!
Onda kupite u ljekarni - za sve prigode - 3 posto vodikovog peroksida - i ogrebotine i sve prištiće i samo izbjeljivanje lica! Samo koncentracija, vidi - ne više od 3 posto!
To i možete piti h / žlicu čašu vode dnevno za
vitak lik i čišćenje šljake - herpes neće biti!

Mariana Grudina

Danas su na TV-u rekli: pronađite stare požutjele novine (crno-bijele) kod kuće, zgnječite se, stavite na tanjur i zapalite, isperite pepeo i stavite ostatak na ploču na hladnoću. Budite zdravi i oprezni.

Najbolje od svega salicilnog alkohola. Sumpor-salicil je još bolji, ali se priprema po receptima

Oleg Malinin

1. Uzmi šibicu s pamukom. Izvlektte od uha malo sumpora i pažljivo utrljajte u bolnu točku. Nakon nekog vremena ponovite postupak još nekoliko puta i groznica će nestati.
2. Vrlo dobro i učinkovito pomaže pri uklanjanju mjehurića na usni s eteričnim uljima:
lavanda, jela, limun, čajno drvo, eukaliptus, geranium, češnjak.
Jedan je dovoljan za najviše 2 podmazivanja. Uskoro vam želim zdravlje.

Herpes je virusna bolest s karakterističnim osipom grupiranih mjehurića na koži i sluznicama.
-------------------------------------------------------------------------------
Sredstva tradicionalne medicine:
Jelo ulje: čim je bolest počela - podmazati područje kože, koja ide "hladno", jelo ulje. Osjetit ćete blagi osjećaj pečenja na ovom mjestu. Podmazivanje se ponavlja nakon 2 sata i preko noći.
--------------------------------------------------------------------------------
Izvarak kamilice s propolisom: skuhati cvjetove kamilice (1 žličica po šalici), ostaviti 15 minuta., procijedite i dodajte 1 žličicu 10% alkohola tinkture propolisa, promiješajte i popijte. Pijte čaj 2 puta dnevno 3-4 dana. Isti tinkturni masni osip.
--------------------------------------------------------------------------------
Češnjak, med, ocat od jabuka: uzmite glavu češnjaka i potpuno je zgnječite u jelu od češnjaka, zatim ga stavite na gazu, napravite tampon i obrišite sve čireve ovim obriskom. Paljenje se ne događa. Zatim razrijedite med i jabučni ocat u omjeru 1: 1, dobro promiješajte i podmažite čireve 2 puta dnevno.
Nakon prvog zahvata smanjuje se svrbež, a onda sve nestane.
--------------------------------------------------------------------------------
Sok od češnjaka: od herpesa na usnama dobro je podmazati čireve sokom od češnjaka 3 puta dnevno do oporavka.
--------------------------------------------------------------------------------
Dovoljno je navlažiti preparatom srca - valokordin - osip herpesa na sluznici nekoliko puta tijekom dana, a herpes će se povući.
--------------------------------------------------------------------------------
Groznica na usnama (herpes, lichen zoster) liječi se sokom kalanhoe.
Što se tiče liječenja herpesa, nažalost, do danas, nema lijekova koji bi mogli potpuno izliječiti od infekcije herpes virusom.
Zdravlje za vas !! !

Herpes je virusna bolest s kožnim lezijama. Izvor zaraze može biti bolesna osoba ili nosač virusa. Najčešće se herpes pojavljuje u hladnoj sezoni, kada je obrana tijela spuštena. Herpes utječe na kožu u ustima i nosu, rjeđe na obrazima i ušima.
Simptomi: Na koži, najčešće na usnama, postoje mjehurići s tekućinom, što svrbi, ponekad boli. Nakon 3-4 dana mjehurići se osuše i formiraju koru. Kora nestaje i rana zacjeljuje 6-8 dana.
Tradicionalne metode liječenja uključuju uzimanje antiherpeticnih lijekova (mast aciklovir, Zovirax, Fenistil Penzivir, Miramistin, Panavir, Atsiklostad, Virolex) i vitamine.
Netradicionalne i narodne metode liječenja:
1) Uzmite sok od aloe 1 žličicu 2-3 puta dnevno prije jela. Podmazati herpes zubnim mjestom za sok od aloe.
2) Podmažite herpes svježim sokom kalanchoea 2-3 puta dnevno.
3) Podmažite zahvaćenu kožu masti od 100g. med, 1 žlica pepela, 3 češnja češnjaka.
4) Podmažite mjesta zahvaćena herpesom gorkim bademovim uljem (koje se prodaje u ljekarni).
5) Navlažite zahvaćena područja izvarkom bilja paprene metvice. Ulijte 1 žlicu začinskog bilja s 1 šalicom vode, kuhajte 15 minuta u vodenoj kupelji i naprezajte.
6) Plodovi Viburnum mljeve u mortu. Ulijte 20gr. razbijeno voće 1 čaša vode. Inzistirajte 4 sata. Uzmite pola šalice 4 puta dnevno.
7) Ulijte 10-15gr. Breze pupoljci 1 šalicu mlijeka, kuhati 5 minuta, zamotan u gaza. Nanesite kao vanjsko protuupalno sredstvo.
8) Ulijte 15gr. suhe cvjetne košare arnica (u apoteci) 0,5l. kipuću vodu. Inzistirajte 2 sata. Koristite za obloge s herpesnom bolesti.
9) Podmazujte mjesta lezije biljnim sokom listova pelena 3-4 puta dnevno.
10) Uzmite 20g. sjemenke piskavice, sjemenke s rižom i biljke iz rue (sve se prodaju u ljekarni). Cijelu smjesu skuhajte u 1l. vode 30 minuta. Bujon se koristi za losione s porazom od herpesa.
11) Uzmite 0,5 šalice jogurta i pomiješajte u njemu 1 žličicu instant kave. Dodajte 2 sitno sjeckana češnjaka češnjaka, 1 žlicu meda i brašna. Sve miješajte i podmažite zahvaćena područja. Kada se smjesa osuši i ispadne, ponovite postupak. Metoda nije vrlo estetska, ali daje vrlo dobar učinak.
12) Mljevenje 2 žlice suvih bobica kleke u mlincu za kavu, sipati votku preko praha i ostaviti 1 dan. Podmažite herpes 2-3 puta dnevno.
13) Pričvrstite na mjesto osipa herpes nekoliko zrna fine soli. Ako to radite nekoliko puta dnevno, herpes će proći vrlo brzo.
14) U početnom stadiju pojave herpesa stavite vatu natopljenu s uljem jele, držite 15-20 minuta. Postupak se ponavlja svakih 6-7 sati.
15) Uzmite bocu bilo kojeg starog parfema, naime starog, sa specifičnim mirisom. Pomazite erupciju herpesa samo 2-3 puta i vrlo brzo će nestati.
16) Corvalol ili volokardin pomaže kod prvih znakova herpesa. Navlaženi štapić s pamukom treba razmazati na mjestu gdje je herpes osip i držati ga sve dok se ne podigne.
17) Pa, herpes se tretira premazivanjem mješavine pčelinjeg meda sa soli.
18) Stavite 1 žlicu korijena čička i 2 žlice trobojne ljubičice (koje se prodaju u ljekarni) u staklenu posudu i ulijte sadržaj od 150g. svježeg suncokretovog ulja. Stavite posudu u vodenu kupku i pustite da vrije 1 sat. Uklonite s vrućine i inzistirajte 1 sat, ocijedite. Utrljajte na bolne točke.
19) Pomiješajte žlicu katrana breze s pilećim bjelančevinama i podmažite upaljena mjesta.

Upotreba antivirusne masti u liječenju prehlade na usnama

pojavljuje se kod mnogih ljudi, a ne samo da uzrokuje neugodne promjene u izgledu, već ostaje zauvijek u ljudskom tijelu. Međutim, unatoč činjenici da je nemoguće u potpunosti riješiti virus herpes simplexa, ipak je potrebno liječiti ga, jer takvim postupcima možete zaustaviti njegovo širenje po cijelom tijelu. U većini slučajeva liječnici propisuju hladnu mast na usnama, s obzirom da su tablete i drugi antivirusni lijekovi namijenjeni za internu uporabu manje učinkoviti. Takav izbor lijeka smatra se ispravnim, budući da se upotreba masti ili hladne kreme na usnama odlikuje sljedećim prednostima:

 • Utječe na mjesto lezije, a ne na cijelo tijelo;
 • Ima dvostruki učinak - bori se protiv virusa i stvara zaštitnu ljusku na zahvaćenom dijelu usne;
 • tretman zbog akupresure kože smatra se učinkovitijim;
 • mast, za razliku od tableta, smatra se prirodnijim pripravkom.

Zbog činjenice da mast djelomično djeluje na tijelo, pojavu alergijskih reakcija na određene komponente lijeka i učinak na unutarnje organe praktički se isključuje. Osim toga, mnogi ljudi skloni stvaranju hladnih čireva na usnama, preferiraju ovaj oblik lijeka iz razloga što je mast dovoljno laka za nanošenje - nema potrebe za pridržavanjem strogog doziranja i rasporeda primjene lijeka.

Vrlo često se mnogi ljudi uplaše kada pronađu osip na usnama, jer ne znaju što bi pomazali hladnoću na usni kako bi zaustavili širenje virusa. Na policama ljekarni postoji veliki izbor antivirusnih lijekova za borbu protiv herpes simplex virusa. Međutim, vrijedi odbiti neovisni izbor masti u liječenju ove bolesti.

Raznolikost lijekova

Svaka od herpes masti obavlja dvije akcije - potiskuje virus i potiče zacjeljivanje oštećene kože i područja sluznice. Prva funkcija se provodi zbog komponenti sredstva koje djeluju antivirusno na tretiranu površinu kože. Svaki lijek za prehladu na usnama sadrži drugačiji aktivni sastojak, najčešće djeluje aciklovir, valaciklovir, ekstrakti ljekovitog bilja. Njihov glavni zadatak je spriječiti reprodukciju virusa u oštećenim i zdravim stanicama.

Obnova oštećenog tkiva i njegovo zacjeljivanje nastaje zbog masne baze masti, kreme ili gela, kao i kada su ekstrakti nekih biljaka izloženi stanicama. Na pitanje kako zamazati hladnoću na usnama, mnogi stručnjaci propisuju takve učinkovite i sigurne lijekove:

 • Zovirax;
 • aciklovir;
 • panavir;
 • Vivoraks;
 • Fenistil-Pentsivir;
 • Viru Merz Serol;
 • bonafton;
 • Gerviraks.

Lijekove koji se izdaju na recept potrebno je izvršiti pojedinačno za svakog pacijenta, uzimajući u obzir oblik razvoja virusne bolesti i posebnost njezina tijeka.

Zovirax

Temelj ove britanske masti je aktivna tvar aciklovir, koja ima za cilj blokiranje reprodukcije herpes virusa. U načelu, ovaj lijek se razlikuje od aciklovira samo po tome što sadrži dodatnu tvar kao što je propilen glikol. Nanesite mast treba biti 5 puta dnevno s tankim slojem na mjestu osipa, kao i okolne kože. U nekim slučajevima može doći do blagog crvenila kože i pojave trnce, kao nuspojava. Obično oni brzo nestaju, ali ako se takva reakcija nastavi, lijek treba promijeniti.

aciklovir

Aciklovir se razlikuje od Zoviraxa samo po tome što je proizvod ruskog podrijetla, kao i po sadržaju dodatnog aktivnog sastojka - propilen glikola. U proizvodnji masti, aciklovira i vazelina miješa se, u načelu, lijek djeluje upravo na istom principu kao i proizvodi proizvedeni u Britaniji, ali rezultat postaje vidljiv malo kasnije. Kontraindikacije za lijek su iste - trudnoća, dojenje, individualna netolerancija na sastojke lijeka.

panavir

Često se liječenje prehlade na usni provodi pomoću Panavir antivirusne masti. Lijek se temelji na ljekovitoj biljci, u kojoj je aktivni sastojak heksozni glikozid. Osim toga, on ubija virus, povećava imunitet na lokalnoj razini, zbog čega se proces zacjeljivanja ubrzava. Liječenje traje 4-10 dana.

Vivoraks

Vivoraks je imenovan u slučajevima kada je bolesnik s prehladom na usnama preosjetljiv na aciklovir i valaciklovir. Aktivni sastojak ove masti je također aciklovir, ali u vezanom obliku. Nakon primjene lijeka, aciklovir se aktivira u tijelu pacijenta, ne uzrokujući nuspojave inherentne u liječenju drugim sredstvima. Strogo je zabranjeno koristiti tijekom trudnoće, budući da aciklovir nastoji prodrijeti u posteljicu u tijelo djeteta.

Panavir gel

Panavir-gel je jedan od prirodnih antivirusnih lijekova koji se temelji na ekstraktu izdanaka krumpira. Osim toga, sadrži glicerol, makrogol, lantan, natrijev hidroksid i etanol. Ovaj lijek nije ništa manje učinkovit aciklovir, dok ga mnogi preferiraju zbog svoje prirodnosti. Nuspojave liječenja mogu biti crvenilo i pečenje, koje uskoro prolaze.

Na pitanje kako zamazati hladnoću na usnama, stručnjaci često propisuju Bonafton, Gervirax, Fenistil-Pentsivir, Viru-Mertz serol, Troxevin i cinkovu mast. Tijekom cijelog razdoblja liječenja važno je pridržavati se preporuka liječnika.

Aciklovir tablete za prehlade

Kada je riječ o upotrebi lijeka kao što je aciklovir za prehlade, postoje dva pogleda na bolest. Prvo, često se naziva osip na crvenoj granici usana i nosnih krila uzrokovanih virusom herpesa (GW). U ovom slučaju, aciklovir u bilo kojem obliku je učinkovit.

Drugo, kod prehlade pacijenti znače respiratorne virusne infekcije. Aciklovir s ARVI je neučinkovit ili nedjelotvoran. Može ga propisati liječnik u sklopu kompleksne terapije za prevenciju akutnih herpes virusa tipa I i II. To može biti potrebno za osobe s učestalim egzacerbacijama genitalnog herpesa, rekurentne lezije na usnama ili šindre u povijesti. Ili će liječnik preporučiti kao lagani imunostimulans.

Kada je propisan?

Rijetko se propisuje aciklovir za gripu ili akutne respiratorne bolesti. To je zbog činjenice da ovaj lijek ima izraženu antivirusnu aktivnost samo u odnosu na HSV-1, HSV-2 i Zoster virus. Njegovo imenovanje za djecu i odrasle pacijente može se opravdati:

 • Slabljenje imuniteta tijekom bolesti.
 • Prevencija egzacerbacije / infekcije herpesvirusom u osoba s normalnim imunološkim statusom.
 • Potreba za sprječavanjem visceralnih komplikacija i oštećenja oka.
 • Sveobuhvatni tretman pacijenata s HIV-om (AIDS);
 • Neka imunostimulirajuća aktivnost lijeka.

Herpes infekcija ne utječe samo na kožu. Razmnožavanje virusa moguće je u unutarnjim organima pacijenta. Ne vrlo često, ali još uvijek moguće razvoj visceralnog hepatitisa i izazvan HB encefalitis.

Vjerojatnost aktivacije herpesa povećava se na pozadini oslabljenog imuniteta kod bakterijskih i virusnih infekcija koje napadaju tijelo.

Značajke lijeka

Aktivna tvar je zapravo aciklovir. Tableta za lijekove sadrži 200 mg ove komponente. Kada se uzima oralno, lijek se brzo apsorbira i dobro prodire u sve organe i tkiva.

Enzimska aktivnost HB aktivira aktivni sastojak medicinskog pripravka. Uključivanjem aciklovira u DNA virusa, on djeluje kao terminator. Pod ovim pojmom podrazumijeva se slijed nukleotida, koji je signal za zaustavljanje reprodukcije RNA molekule.

Aktivna tvar može aktivirati vlastiti imunološki odgovor tijela. Pomaže mu u borbi protiv bilo koje virusne infekcije.

Obrazac za izdavanje

Na šalterima lijekova, lijek aciklovir nudi se u različitim oblicima. Glavni su:

 • Za oralnu primjenu (tablete).
 • Za lokalnu primjenu (masti, kreme).
 • Za parenteralnu uporabu (liofilizat).
 • U obliku praha.

Imenovanje aciklovira s influencom i ARVI je moguće u obliku tableta. Za prevenciju HBV infekcije ili blage imunološke stimulacije nije potrebna injekcija IV. Lokalni lijekovi djelotvorni su samo za oblik kože.

Indikacije, kontraindikacije, oprez

Glavna i jedina indikacija za imenovanje aciklovira je prevencija i liječenje HSV-1, 2, Varicella zoster.

Nemojte uzimati aciklovir s netolerancijom na njegov aktivni sastojak, kao i alergije na valaciklovir. Nemojte propisivati ​​ovaj lijek u obliku intravenske injekcije u trudnica i dojilja. Lijek u tabletama ne preporuča se djeci do 3 godine starosti.

Za gripu trebate piti ovaj lijek s oprezom:

 • Trudna.
 • Dehidrirani pacijenti.
 • Osobe s neurološkim patologijama.
 • Bolesnici s teškim oštećenjem mokraćnog sustava.
 • Oni koji imaju neurološku reakciju na citotoksične lijekove.

Dopuštena je uporaba ovog lijeka s drugim lijekovima s imunostimulirajućom aktivnošću. U ovom slučaju, pojačan je učinak aciklovira. No, kada se ovaj lijek s nephrotoxic droge može ozbiljno poremetiti urinarni aparat.

Samoliječenje s tabletnim oblikom aciklovira kategorički se ne preporučuje ni u jednoj dobi u bilo kojoj kategoriji bolesnika.

Pravila primjene

Liječnik određuje dozu i režim doziranja medicinske sestre pojedinačno, u skladu sa stanjem pacijenta. Moguće je primati aciklovir za prehlade i gripu:

 • Odmah nakon obroka.
 • Tijekom obroka.

Tijek terapije kreće se od 4 dana do 10 dana. Produženo liječenje do 10 dana može biti samo liječnik. Uzmi lijek više od određenog vremena ne isplati.

Preporuke za korištenje aciclovir za prehlade upute o korištenju tableta nema. To znači da ga liječnik samostalno primjenjuje, u skladu sa stanjem pacijenta i svrhom propisivanja lijeka.

Nuspojave

Aciklovir može dovesti do negativnih reakcija tijela. Neki od njih se vrlo često razvijaju, na primjer, povećan umor i vrućica. Drugi su rijetki i vjerojatnije je da će biti u iznimnim slučajevima nego u pravilu. Na primjer, toksična nekroliza epidermalnog sloja kože.

Kada se bori protiv virusne infekcije uz pomoć opisanog agensa, može se očekivati:

 1. Alergijska reakcija u obliku urtikarije, teškog svrbeža, raznih osipa. Rijetko se razvija Lyellov sindrom. Anafilaksa je moguća.
 2. Bolovi u mišićima, oticanje udova, opća slabost i zamagljen vid. Ovi simptomi rijetko zabrinjavaju pacijente.
 3. Poremećaji probavnog sustava: mučnina, proljev ili povraćanje, a rjeđe pacijent ima bolove u trbuhu. Ti se učinci često javljaju.
 4. Hepatitis i žutica. Vrlo rijetko se razvijaju.
 5. Glavobolje i vestibulopatija. Mnogi pacijenti prilikom uzimanja tablete lijeka tijekom infekcija dišnog sustava žale se na takve posljedice.
 6. Svijest (konfuzija, koma), konvulzivni napadi i prekomjerna pospanost (praktički se ne primjećuju). Halucinacija pacijenta je iznimno rijetka, iako se takva reakcija smatra mogućom.
 7. Reakcije iz dišnog sustava (kratak dah). Također rijetko smeta pacijentu.

Ponekad je moguće promatrati promjenu u formuli krvi, biokemija se mijenja iznimno rijetko i samo neznatno (aktivnost jetrenih enzima se povećava). Kada uzmete ovaj lijek može biti žarišna ćelavost (alopecija). No, budući da se ovaj fenomen primjećuje kod različitih bolesti i liječenja različitim lijekovima, značajna veza između uporabe opisanih lijekova i alopecije nije utvrđena.

Osim alergija i problema s gastrointestinalnim traktom, liječnici i pacijenti u praksi se u iznimnim slučajevima suočavaju s drugim nuspojavama.

Većina komplikacija javlja se kod osoba koje pate od teškog zatajenja bubrega.

Slučajevi predoziranja oralnim lijekovima nisu fiksni, ali se ipak ne preporuča prekoračenje doze. Smatra se da je uz ozbiljno predoziranje moguće letargija, koma i konvulzivni napadaji. Ne postoji specifičan antidot za ovaj lijek.