loader

Glavni

Prevencija

Svijeće "Paracetamol" za djecu

"Paracetamol" se može nazvati jednim od najpopularnijih antipiretičkih sredstava kada je u pitanju smanjenje temperature kod djeteta. Liječnici nazivaju ovaj lijek sigurnim za djecu i često se propisuju za sindrom groznice i boli. Najmanje su često postavljene svijeće.

Oblik i sastav otpuštanja

Supozitoriji "Paracetamol" proizvode različite farmaceutske tvrtke - "Altfarm", "Altaivitamin", "Biochemist" i druge. Svi oni sadrže paracetamol kao glavnu komponentu koja pruža svijeće s terapeutskim učinkom. Ovisno o količini u jednoj supozitoriji, takve se doze razlikuju:

Osim paracetamola, u ovom lijeku postoji samo jedan pomoćni sastojak koji je predstavljen masnom bazom. Zahvaljujući takvoj podlozi, svijeća ima oblik torpeda, bijelo-krem ili bijelu boju, preparat lako ulazi u anus i brzo se otapa unutar crijeva.

Načelo djelovanja

Paracetamol djeluje na tkivo mozga (osobito na centrima za bol i regulaciju temperature) blokiranjem ciklooksigenaze. Utjecaj na rad takvog enzima, lijek snižava tjelesnu temperaturu i eliminira bol, ako je srednje ili niske intenziteta. Naglašeni protuupalni učinak u čepićima ne obilježava.

svjedočenje

Najčešće se "paracetamol" u svijećama koristi za snižavanje temperature uzrokovane ARVI, pilećim boginjama, ospicama, influencom, parotitisom, herpesom ili drugom virusnom infekcijom. Lijek se učinkovito bori s vrućicom koja se javlja tijekom upalnih procesa uzrokovanih bakterijama, poput upale grla, pijelonefritisa ili upale grla. Osim toga, ovaj lijek se može koristiti u reakciji temperature na cjepivo. Budući da čepići imaju analgetski učinak, mogu se koristiti i za zubobolje, bolove u zglobovima, grlu, ušima i drugim lokalizacijama.

U kojoj dobi je propisano dijete?

Svijeće "Paracetamol" ne mogu se koristiti u neonatalnom razdoblju. Ako je beba već 1 mjesec, liječnik može propisati takav lijek na visokoj temperaturi, ali uz neke rezerve. Za takve mlade pacijente, "paracetamol" je indiciran samo kada temperatura raste, što je reakcija na cijepljenje. Osim toga, lijek se koristi jednom.

Ako je beba već napunila 3 mjeseca, možete koristiti svijeće bez straha. Ovaj oblik "paracetamola" dopušten je za korištenje do 12 godina starosti, odabir odgovarajuće doze za određeno dijete.

Iako je već moguće dati tablete pacijentima starijim od 6 godina, a paracetamol u suspenziji je također dopušten za djecu od 3 mjeseca do 12 godina, uporaba supozitorija je ponekad poželjnija:

 • Prvo, ako dijete ima mučninu, a bilo koji lijek uzet iz usta, izazvati napad povraćanja.
 • Drugo, ako mali pacijent ne podnosi nikakve kemijske aditive prisutne u tekućem ili tabletnom obliku.

kontraindikacije

Supozitoriji se ne koriste samo za preosjetljivost na "paracetamol", već i sljedeće situacije mogu biti kontraindikacije:

 • Pojava erozivnih ili ulceroznih promjena u zidu probavnog trakta.
 • Krvarenje iz želuca ili crijeva.
 • Odsustvo glukoze 6 fosfat dehidrogenaze.
 • Upala rektuma.

Malo se pažnje treba posvetiti bolesnicima s bubrežnim bolestima, bronhijalnom astmom, poremećajima u krvi, oštećenjem jetre i nekim drugim bolestima, kada propisivanje paracetamola u supozitorijima zahtijeva povećanu pozornost liječnika.

Nuspojave

Kod liječenja paracetamolom mogu se pojaviti alergijske reakcije ili drugi negativni simptomi, kao što su mučnina ili bronhospazam. U tom slučaju, lijek se odmah otkazuje, a dijete treba pokazati liječniku.

Upute za uporabu

Sljedeći postupak se može dati kada se koriste supozitoriji Paracetamol:

 • Dijete se mora polagati i ruke mu se moraju oprati. Širenje stražnjice i pažljivo umetanje svijeće iz paketa u anus, morate je gurnuti unutra prstom.
 • Tako da uporaba supozitorija ne izaziva pražnjenje crijeva, preporuča se ubaciti lijek ili nakon klistiranja ili nakon prirodnog crijevnog pokreta.
 • Ako je potrebno, svijeća se može rezati na polovice, ali se oštri rubovi formirani u isto vrijeme protrljaju prstima, tako da se oni izglade.
 • "Paracetamol" u supozitorijima se koristi od 2 do 4 puta dnevno. Razdoblje između uporabe lijeka treba biti najmanje 4 sata.
 • Da biste odredili dozu lijeka za određenu bebu, morate znati njezinu dob i tjelesnu težinu. Liječnici izračunavaju jednu dozu, množeći tjelesnu težinu pacijenta za 10-12 mg, dok dijete ne smije primati više od 60 mg / kg paracetamola dnevno.
 • Prosječna pojedinačna doza "paracetamola" u svijećama za bebe do jedne godine je 50-100 mg. Djeca od 1 do 3 godine stavljaju svijeću s dozom od 100 mg ili pola svijeće od 250 mg. Djeca 3-5 godina, ovaj lijek je propisan u dozi od 150-200 mg. Djetetu u dobi od 5 do 10 godina propisuju se čepići s 250 mg "paracetamola", a u dobi od 10 do 12 godina terapijski učinak će biti samo uz uporabu lijeka s najvećom dozom (500 mg u jednom čepiću).
 • Trajanje uporabe svijeća preporuča se ograničiti na 5 dana, ako je lijek propisan za bol, ili 3 dana ako se paracetamol koristi kao febrifug. Dulje liječenje treba dogovoriti s liječnikom.

predozirati

Ako slučajno dopustite dozu "paracetamola" u svijećama (primjerice, pomiješajte dozu lijeka), to će dovesti do negativnih simptoma probavnog trakta: nedostatka apetita, grčeva u trbuhu, mučnine, proljeva i drugih. Ako je predoziranje značajno, lijek može uzrokovati oštećenje jetre. Budući da se ne razvija odmah, a dijete se može osjećati dobro, liječnik mora biti pregledan ako je doza prekoračena.

Kombinacija s drugim lijekovima

Ne preporučuje se istodobno stavljati paracetamol u svijeće i davati djetetu suspenziju ili drugi lijek na temelju paracetamola, jer će to povećati rizik od predoziranja. Bez recepta, ne bi smjeli izmjenjivati ​​"paracetamol" i antipiretik s drugačijim sastavom (na primjer, "Nurofen"). Također, u bilješkama za svijeće, bilježe se mnogi drugi lijekovi, s kojima se supozitoriji ne preporučuju kombinirati.

Uvjeti prodaje

"Paracetamol" u svijećama, kao i drugi oblici takvog lijeka, prodaje se bez recepta. I doza i proizvodna tvrtka utječu na cijenu takvog lijeka. U prosjeku, za 10 svijeća koje sadrže 100 mg aktivnog sastojka, morate platiti 30 rubalja.

Značajke pohrane

Proizvođač savjetuje držati čepiće na temperaturi ne višoj od 15 stupnjeva Celzija, pa ih najbolje staviti u hladnjak. Gornja polica prikladna je za skladištenje, gdje djeca neće dobiti lijek. Rok trajanja svijeća je obično 2 godine.

Recenzije

O upotrebi "paracetamola" u supozitorijima kod djece postoje mnoge pozitivne kritike. Roditelji vole činjenicu da je takav lijek sigurniji od pripravaka Ibuprofena, učinkovito smanjuju temperaturu i eliminiraju bol, a također ne sadrže štetne kemikalije. Hrana za lijekove i mogućnost odabira doze za djecu različite dobi.

Među nedostacima lijeka spominje se prilično dugi početak djelovanja, budući da se učinak uporabe svijeće razvija za oko 1,5-2 sata (suspenzija djeluje nakon 15-30 minuta). Istodobno, tolerancija supozitorija, po mišljenju majki, uglavnom je dobra, a cijena je pristupačna, što se također pripisuje prednostima ovog oblika paracetamola.

Svijeće Paracetamol za djecu: recenzije i upute

Visoka vrućica prati gotovo svaku bolest u djeteta, bilo da je to hladno ili zubalo. Često to postaje još više uzrok uzbuđenja od početne bolesti djeteta. S jedne strane, prisutnost temperature ukazuje da se tijelo aktivno bori protiv bolesti. S druge strane, značajno povećanje tjelesne temperature može dovesti do nepovratnih posljedica.

Posebno je opasna temperatura za dojenčad i malu djecu prvih godina života, jer može uzrokovati razvoj febrilnih napadaja. To se može izbjeći ako stalno pratite tjelesnu temperaturu tijekom bolesti i, ako je potrebno, snizite je specijalnim pripravcima. Za djecu, prikladan oblik takvih sredstava su svijeće. Uostalom, oni imaju manje stresa na jetru i mogu se koristiti čak i kada dijete spava. Svijeće (ili čepići) Paracetamol je popularni antipiretik koji je pogodan za bebe nakon tri mjeseca života.

Obrazac za izdavanje

Svijeće Paracetamol za djecu oblikovan je poput cilindra sa šiljastim krajem i zapakiran je u paket filmskih stanica, koji se nalazi u kartonskoj kutiji, koja također sadrži upute za uporabu. Broj komada u pakiranju i količina paracetamola u jednom svijećnjaku ovise o proizvođaču. To može biti, na primjer, 6 ili 10 svijeća od kojih će svaka biti od 50 do 500 mg aktivnog sastojka. Boja supozitorija varira od bijele do bijelo-žute.

struktura

Glavni aktivni sastojak svijeća identičan je njihovom nazivu - paracetamol. Jedan čepić može sadržavati 80 mg, 150 mg, 170 mg, 330 mg ili 500 mg paracetamola. Pomoćna komponenta je kruta mast.

Načelo djelovanja

Paracetamol djeluje na središta regulacije temperature i boli u tijelu. On inhibira proizvodnju prostaglandina (spojeva koji utječu na povećanje temperature i osjetljivost na bol). Lijek počinje djelovati nakon oko 50-60 minuta i nastavlja djelovati 6-8 sati.

Indikacije (zašto se propisuju djeci)

Paracetamol je jedna od najsigurnijih ljekovitih tvari za bebino tijelo. Propisuje se kao antipiretik i analgetik za:

 • prehlade, gripe, zaraznih bolesti (vodene kozice, rubeole, hripavac, ospice, grimizna groznica, zaušnjaci);
 • vrućica kod djece nakon cijepljenja;
 • bol povezana s izbijanjem zuba, bolovima u uhu i upalom grla.

Paracetamol u obliku svijeća - prikladan lijek za djecu prve polovice godine života, jer:

 • nepostojanje dodatnih sastojaka (zaslađivača, okusa, aroma) smanjuje vjerojatnost alergijske reakcije kod djeteta;
 • eliminira mogućnost gušenja lijeka ili ga ispljunuti kod djece koja imaju problema s uzimanjem lijeka kroz usta (mučnina, povraćanje, povraćanje, raspoloženja);
 • Ima manje nuspojava i ima manje stresa na tijelo, jer se kroz crijeva lijek odmah apsorbira u krv, zaobilazeći jetru i probavni trakt;
 • može se koristiti čak iu djetetovom snu ako se pojavi potreba.

U kojoj je dobi dopušteno uzeti

Proizvođači paracetamola u obliku svijeća preporučuju ga koristiti za djecu od tri mjeseca, a za bebe težine više od 4 kg.

Ako je potrebno, supozitorije se mogu koristiti od rođenja djeteta, ako potencijalna korist lijeka nadmašuje potencijalni rizik njezine uporabe, a uvijek nakon konzultacije s liječnikom.

Kontraindikacije i nuspojave

Supozitoriji se ne preporučuju za primjenu u slučaju preosjetljivosti na paracetamol. Također, kontraindikacije za upotrebu rektalnih supozitorija mogu biti sljedeće situacije:

 • poremećaji jetre i bubrega;
 • upalne bolesti rektalne sluznice;
 • nedostatak enzima glukoza-6-fosfat dehidrogenaze;
 • poremećaji krvi;
 • disfunkcija anusa i proljeva.

Moguće nuspojave primjene paracetamola:

 • alergijske reakcije;
 • pojačano krvarenje, potiskivanje krvi;
 • bronhospazam;
 • mučnina, oštećenje funkcije jetre;
 • iritacija rektuma i anusa.

Upute za uporabu i doziranje

Supozitoriji se moraju koristiti rektalno, tj. Ubrizgati u anus djeteta, stavljajući dijete na njegovu stranu ili leđa.

 1. Temeljito operite ruke sapunom ili medicinskim rukavicama. Svijeća mora biti na sobnoj temperaturi.
 2. Uvođenjem svijeće djetetu je potreban šiljat kraj nakon pražnjenja crijeva.
 3. Djetetove stražnjice moraju se držati čvrsto nekoliko minuta, tako da dijete ne refleksno gura čepić natrag.

Jedna doza ovisi o dobi i težini djeteta. Optimalna pojedinačna doza je 10-15 mg na 1 kg tjelesne težine.

 • bebe od rođenja do tri mjeseca mogu uzimati lijek samo na način propisan od strane liječnika;
 • djeci od tri mjeseca do godine (težine od 4 do 10 kg) preporučuje se jednokratna doza u jednom supozitoriju od 0,08 g;
 • Za djecu od jedne do šest godina starosti (težine od 10 do 20 kg) preporučuje se jednokratna doza jednog supozitorija od 0,17 g;
 • djeci od 7 do 12 godina preporučuje se jednokratna doza od jedne supozitorije od 0,33 g;
 • djeci iznad 12 godina preporučuje se jednokratna doza u 1-2 čepića od 0,33 g.
 • djeca do 6 godina - 3 dana;
 • Djeca starija od 6 godina - 5 dana.

predozirati

Kako bi se izbjeglo predoziranje, potrebno je jasno izračunati pojedinačnu i dnevnu dozu lijeka. Ako unesena količina paracetamola premašuje maksimalnu preporučenu dozu mnogo puta, moguće je kršenje probave (mučnina, povraćanje, proljev, nedostatak apetita, bolovi u trbuhu), povećano znojenje, kvar srca i dišnog sustava. Negativni učinci paracetamola na jetru mogu biti popraćeni pospanošću, bljedilom kože i sluznice, vrtoglavicom.

Većina simptoma pojavljuje se prvog dana nakon predoziranja.

Interakcija s drugim lijekovima

Nemojte koristiti paracetamol s drugim lijekovima, gdje se nalazi u sastavu, kako biste izbjegli predoziranje. Da bi se to postiglo, potrebno je detaljno proučiti sastav antipiretičkih lijekova i alternativne lijekove koji sadrže paracetamol s lijekovima, gdje ibuprofen djeluje kao aktivna tvar.

Paracetamol pojačava djelovanje acetilsalicilne kiseline, kofeina, kodeina. Kombinacija paracetamola s alkoholom dovodi do činjenice da se toksičnost lijeka značajno povećava. Pripravci koji sadrže acetilcistein su protuotrov za trovanje paracetamolom.

analoga

Za paracetamol se mogu razlikovati dvije skupine analoga.

 1. Proizvodi koji također sadrže paracetamol kao aktivnu tvar, ali imaju drugačiji trgovački naziv. To su Tsefekon, Panadol, Efferalgan u obliku svijeća. Učinak takvih lijekova bit će identičan učinku paracetamola.
 2. Antipiretici na bazi drugog aktivnog sastojka. To mogu biti homeopatske svijeće - Viburcol - koje su dopuštene čak i novorođenčadi. Ili lijekove na bazi ibuprofena (Nurofen, Harofen, Ibunorm Baby). Moraju se mijenjati s paracetamolom, ako to nije dovoljno da se smanji temperatura, ili nije istekao potreban interval između primjene.

Recenzije

Ludmila:

Čitao sam iz Komarovskog da je paracetamol učinkovitiji s virusima. Da praktički nema protuupalni učinak, dakle s bakterijskim infekcijama, paracetamol kratko vrijeme pomaže ili ostaje u stanju mirovanja. Odnosno, nijedna ozbiljna infekcija ne može postići značajan pad tjelesne temperature uz njegovu pomoć. Zbog toga Paracetamol može biti specifičan test za ozbiljnost bolesti - ako se nakon uzimanja, temperatura brzo smanji, postoji velika vjerojatnost da dijete ima uobičajeni ARVI.

Irina:

Prije uporabe bilo kojeg antipiretičkog sredstva, paracetamola ili njegovih analoga, temperaturu uvijek mjerim s nekoliko termometara. Ovo je samo obaveza. Elektronika često ne uspijeva. Ako je stvarno više od 38, onda popodne pokušavam dati antipiretični sirup. I na spavanje, čak i ako navečer ispod 38, još uvijek mirno spavam svijeću.

Tatjana:

Nurofen i paracetamol uvijek nam pomažu na visokim temperaturama. Dosta za točno 5 sati. Jednom kada se jednom spase ambulantna kola i suspenzija s mefenaminskom kiselinom, to je bilo kad je gripa bila vrlo jaka.

Xenia:

Odmah sam stavio svijeću Analdim, Paracetamol i No-silose. Doza paracetamola izgleda po težini, ali ne prema dobi, jer smo veliki. Već nekoliko godina temperatura se samo povećava. Ako su ručke i stopala hladni, onda se mora dati ne-shpu.

Raisa:

Spalili smo 6 noći, ni Analdim, ni Paracetamol, ni Nurofen nisu posebno pomagali. Plus za No-shpu, tako da je grč nestao, ako temperatura ne padne. Sada stavite svijeće Paracetamol + 0,5 No-shpy ili Nurofen s No-spa. Odmah sve zajedno. Dijete je imalo grčeve fibrila, nakon toga nisam stajao na ceremoniji, sve sam dao odjednom, a temperatura se postupno smanjila.

video

Preporučamo da pogledate video snimku na kojoj vam pedijatar Tatyana Prokofieva kaže koje metode treba poduzeti prije uzimanja febrifuge. Isto tako, na kojoj je temperaturi antipiretik nužan.

paracetamol

Al Rektalni čepići za djecu od bijele do bijele s kremastim ili bijelim s žućkastim nijansama, u obliku torpeda.

Pomoćne tvari: čvrsta masna baza za dobivanje supozitorija mase 1,25 g

5 komada - Paketi konturnih ćelija (2) - kartonske kutije.

Ne-narkotički analgetik, blokira TSOG1 i TSOG2 uglavnom u središnjem živčanom sustavu, utječući na centre boli i termoregulacije. U upalnim tkivima stanični peroksidaze neutraliziraju učinak paracetamola na COX, što objašnjava gotovo potpuno odsustvo protuupalnog učinka. Odsutnost učinka blokiranja na sintezu Pg u perifernim tkivima određuje odsutnost negativnog učinka na metabolizam vode-soli (zadržavanje Na + i vode) i sluznicu gastrointestinalnog trakta.

Apsorpcija - visoka, TCmaksimum - 0,5-2 h; Cmaksimum - 5-20 mcg / ml. Komunikacija s proteinima plazme - 15%. Prolazi kroz BBB. Manje od 1% doze paracetamola koju doji majka prelazi u majčino mlijeko. Metabolizira se u jetri na tri glavna načina: konjugacijom s glukuronidima, konjugacijom sa sulfatima, oksidacijom pomoću mikrosomalnih enzima jetre. U potonjem slučaju nastaju toksični međuproizvodi koji se konjugiraju s glutationom, a zatim s cisteinom i merkapturnom kiselinom. Glavni izoenzimi citokroma P450 za ovaj put su izoenzim CYP2E1 (pretežno), CYP1A2 i CYP3A4 (sekundarna uloga). Kada je glutation nedostatan, ti metaboliti mogu uzrokovati oštećenje i nekrozu hepatocita.

Dodatni metabolički putovi su hidroksilacija na 3-hidroksi paracetamol i metoksilacija na 3-metoksi paracetamol, koji se zatim konjugiraju s glukuronidima ili sulfatima.

U odraslih prevladava glukuronidacija, kod novorođenčadi (uključujući nedonoščad) i male djece - sulfatiranje. Konjugirani metaboliti paracetamola (glukuronidi, sulfati i konjugati s glutationom) imaju nisku farmakološku (uključujući toksičnu) aktivnost.

T1/2 - 1-4 sata izlučeni bubrezima kao metaboliti, uglavnom konjugati, samo 3% nepromijenjeni.

Primijeniti u djece od 3 mjeseca do 12 godina kao:

- antipiretik u akutnim respiratornim bolestima, gripi, infekcijama u djetinjstvu, reakcijama nakon cijepljenja i drugim uvjetima, praćenim vrućicom;

- analgetik za bolni sindrom slabog i umjerenog intenziteta, uključujući: glavobolju, zubobolju, bol u mišićima, neuralgiju, bol zbog ozljeda i opeklina.

Preosjetljivost, neonatalno razdoblje (do 1 mjesec).

S pažnjom. Zatajenje bubrega i jetre, benigna hiperbilirubinemija (uključujući Gilbertov sindrom), virusni hepatitis, bolesti krvi (leukopenija, trombocitopenija), rano djetinjstvo (do 3 mjeseca).

Učestalost primjene 2-4 puta dnevno; interval - ne manje od 4 sata

Doza ovisi o dobi i tjelesnoj težini djeteta. Prosječna pojedinačna doza je 10-12 mg / kg tjelesne težine. Maksimalna dnevna doza paracetamola ne smije prelaziti 60 mg / kg tjelesne težine.

Ovisno o dobi, preporučuju se sljedeće pojedinačne doze:

od 6 do 12 mjeseci - 0,5-1 supozitorij (50-100 mg);

od 1 godine do 3 godine - 1-1,5 supozitorija (100-150 mg);

od 3 do 5 godina - 1,5-2 supozitorija za (150-200 mg);

od 5 do 10 godina - 2,5-3,5 supozitorija (250-350 mg);

od 10 do 12 godina - 3,5-5 čepića (350-500 mg).

Ne uzimajte lijek više od 3 dana kao antipiretik i 5 dana kao anestetik bez liječničkog recepta! Kod djece mlađe od 3 mjeseca može se koristiti na povišenim temperaturama uzrokovanim cijepljenjem (cijepljenjem). Prema svim drugim indikacijama, paracetamol u djece mlađe od 3 mjeseca koristi se samo na recept.

Alergijske reakcije (uključujući osip na koži, svrbež, angioedem).

Rijetko - poremećaji krvi (anemija, trombocitopenija, methemoglobinemija).

Simptomi: tijekom prvih 24 sata nakon gutanja, gastrointestinalni poremećaji (proljev, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, grčevi, bolovi u trbuhu), simptomi nenormalne funkcije jetre mogu se pojaviti 12 do 48 sati nakon predoziranja (ozbiljnost nekroze izravno ovisi o stupnju predoziranje) - povećana aktivnost transaminaza jetre, povećanje protrombinskog vremena; Detaljna klinička slika oštećenja jetre javlja se nakon 1-6 dana. Kod teškog predoziranja - zatajenje jetre s progresivnom encefalopatijom. Rijetko se disfunkcija jetre razvija munjevitom brzinom i može biti komplicirana zbog zatajenja bubrega (tubularna nekroza).

Liječenje: uvođenje SH-grupa donatora i prekursora sinteze glutation-metionina u roku od 8-9 sati nakon predoziranja i N-acetilcisteina - do 12 sati. Potreba za dodatnim terapijskim mjerama (daljnje liječenje metioninom, intravenska primjena N-acetilcisteina) određuje se na koncentraciju paracetamola u krvi, kao i na vrijeme koje je proteklo nakon njegove primjene.

Stimulansi mikrosomske oksidacije u jetri (fenitoin, etanol, barbiturati, flumecinol, rifampicin, fenilbutazon, triciklički antidepresivi) povećavaju proizvodnju hidroksiliranih aktivnih metabolita, što omogućuje razvoj hepatotoksičnog djelovanja s malim predoziranjem. Inhibitori mikrosomske oksidacije (uključujući cimetidin) smanjuju rizik od hepatotoksičnog djelovanja. Kada se uzima sa salicilatima, povećava se nefrotoksični učinak paracetamola. Kombinacija s kloramfenikolom dovodi do povećanja toksičnih svojstava potonjeg. Povećava učinak neizravnih antikoagulanata i smanjuje učinkovitost urikozuričnih lijekova.

Treba izbjegavati istovremenu primjenu paracetamola s drugim lijekovima koji sadrže paracetamol, jer to može uzrokovati predoziranje paracetamolom. Kada koristite lijek za više od 5-7 dana, pratite razine periferne krvi i funkcionalno stanje jetre. Paracetamol iskrivljuje rezultate laboratorijskih ispitivanja glukoze i mokraćne kiseline u plazmi.

Kontraindicirano u neonatalnom razdoblju (do 1 mjesec).

S pažnjom: rana dob prsnog koša (do 3 mjeseca).

Na suhom, tamnom mjestu, na temperaturi ne višoj od 15 ° C.

Datum isteka. 2 godine. Nemojte koristiti nakon isteka roka valjanosti otisnutog na pakiranju.

Svijeće Paracetamol: kako liječiti dijete, upute

Paracetamol je lijek koji osigurava analgetski učinak i antipiretički učinak. Obično se pripisuje skupini nesteroidnih protuupalnih lijekova. Za liječenje djece, liječnici često propisuju paracetamol čepići. Dostupni su u plastičnoj ili folijskoj ambalaži. Korištenje čepića omogućuje vam da se nosite s zuboboljom i oslobodite se groznice.

Oblik i sastav otpuštanja

Paracetamol je uobičajen lijek koji se može lako pronaći u bilo kojoj ljekarni. Nudi se u obliku:

 • tablete;
 • sirup;
 • supozitorije korištene rektalno.

Svijeće Paracetamol za djecu proizvođači proizvode u konturnim stanicama, pet komada na svakoj strani. Pakirani su u karton. Jedna kutija sadrži dvije konturne stanice. Doza paracetamola za djecu može biti 1 g, 0,125 g i 0,25 g.

U sastavu lijeka, paracetamol je glavna aktivna tvar. Osim toga, lijek sadrži čvrstu masnu bazu. Svijeće za djecu Paracetamol se razlikuje u malim dimenzijama i ima oblik torpeda, a njihova boja varira od svjetla do kreme.

svjedočenje

Pedijatrijski liječnici često propisuju supozitorije paracetamola za liječenje mladih pacijenata. Propisuju ovaj lijek u sljedećim slučajevima:

 • SARS i gripa;
 • bronhitis i upala pluća;
 • zubobolja;
 • bolni sindrom zbog opeklina i ozljeda;
 • bolesti uha, nosa i grla su upalne prirode.

Supozitorije Paracetamol za djecu: upute

Paracetamol u obliku čepića se primjenjuje rektalno. Jedna doza ovog lijeka određuje se uzimajući u obzir parametre kao što su starost i tjelesna težina malog pacijenta. Prilikom odabira, odbijaju se iz sljedećeg omjera: 15 mg lijeka bi trebalo pasti na 1 kg tjelesne težine djeteta, a maksimalna doza lijeka ne bi trebala prelaziti 60 mg na 1 kg tjelesne težine.

 1. U djece u dobi od 3 do 12 mjeseci, uveden je 1 čepić 0,08 g.
 2. Za bebe od 1 do 6 godina, doza lijeka je 1 svijeća 0,17 g.
 3. Za male pacijente od 7 do 12 godina preporučuje se doza od 1 supozitorija od 0,33 g.
 4. Djeci od 12 godina i starijim propisuju se 1-2 čepića.

Ako postoji potreba, dopušteno je ponovljeno davanje lijeka. Međutim, maksimalni broj dnevno korištenih svijeća ne smije prelaziti 4. U isto vrijeme treba održavati interval između doza, koje ne bi trebalo biti manje od 6 sati, uključujući i noćno vrijeme.

Ovaj lijek se ne preporučuje više od dva dana. Prije ubrizgavanja lijeka, dijete treba posjetiti zahod. Prije toga, treba ga položiti na stranu, a čepić bez ambalaže. Svijeća je umetnuta u anus opreznim pokretima sa šiljastim krajem. Zatim u roku od nekoliko minuta beba treba biti u mirnom stanju. Svijeća prije uporabe u svakom slučaju ne može se slomiti. Ne može se koristiti veći broj supozitorija nego što je navedeno u uputama.

kontraindikacije

Liječnici ne preporučuju liječenje paracetamolom u obliku svijeća za djecu mlađu od mjesec dana. Ovaj lijek ima određene kontraindikacije. S ovim informacijama možete se upoznati u uputama ili se obratiti svom liječniku. Ograničenja propisivanja su:

 • djeca do 1 mjeseca;
 • preosjetljivost na aktivnu komponentu lijeka;
 • disfunkcija jetre i bubrega;
 • probavni problemi.

Uz oprez treba koristiti svijeće Paracetamol u liječenju djece do 3 mjeseca, kao i bebe koje imaju sljedeće bolesti:

 • benigna hiperbilirubinemija;
 • virusni hepatitis;
 • bolesti krvi.

Kako djeluju parcetamol čepići?

Nakon što je svijeća umetnuta u anus, aktivna tvar prodire u crijevo, odakle brzo ulazi u krvotok. Glavni dio aktivnog sastojka ovog lijeka prolazi kroz jetru. Kada se koristi lijek, analgetski učinak nastaje zbog blokiranja receptora za bol, kao i osiguravanja termoregulacije središnjeg živčanog sustava.

Učinak lijeka počinje pola sata nakon njegove izravne uporabe. Analgetski učinak traje četiri sata od trenutka prijema, a zatim postupno slabi. Do tog vremena sadržaj krvi aktivnog spoja je smanjen 2 puta.

Nuspojave

Kod uporabe proizvoda mogu se pojaviti određene nuspojave. Informacije o tome nalaze se u uputama za uporabu. Označava sljedeće neugodne simptome:

 • alergijske reakcije u obliku kožnog osipa, svrbeža i urtikarije;
 • u rijetkim slučajevima djeca liječena supozitorijima Paracetamol, anemija, trombocitopenija;
 • bubrežna kolika i crvenilo;
 • bol koja se pojavljuje oko anusa;
 • oštećenje jetre.

Ako su tijekom liječenja parcetamolskim čepićima otkriveni neželjeni simptomi koji nisu doveli do pogoršanja stanja djeteta, u ovom slučaju potrebno je posavjetovati se s liječnikom o primjeni lijeka.

predozirati

Ako se tijekom uporabe supozitorija dogodilo stanje predoziranja, potrebno je konzultirati liječnika. To treba učiniti čak i ako se stanje djeteta nije pogoršalo i nemate razloga za brigu o njegovom zdravlju.

Stanje predoziranja primjenom paracetamola može dovesti do potpunog i nepovratnog hepatonekroze, zatajenja jetre i metaboličke acidoze. Osim toga, rizik od encefalopatije je visok. Svi ovi učinci mogu dovesti do razvoja kome, koja je često smrtonosna.

Predoziranje se može odrediti kod malog djeteta koje je liječeno parcetamolnim čepićima na temelju sljedećih simptoma:

 • mučnina;
 • povraćanje;
 • epigastrična bol;
 • znojenje;
 • bljedilo kože koje se pojavi unutar 2 dana nakon uzimanja lijeka.

U slučaju predoziranja nakon dva dana od trenutka početka liječenja, dijete može imati povećanje razine transaminaza i bilirubina u jetri, a dolazi do smanjenja razine protrombina. Klinička slika koja ukazuje na oštećenje jetre pojavljuje se nakon dva dana, a maksimum dostiže četvrtog dana terapije.

Ako na djetetu nađete simptome predoziranja, potrebna je hitna hospitalizacija. Od pacijenta treba uzeti uzorke krvi kako bi se odredila razina paracetamola u krvnoj plazmi. Liječnik mora primijeniti antidot N-acetilcistein u roku od 10 sati od uzimanja lijeka. Osim toga, potrebno je simptomatsko liječenje.

Interakcija s drugim lijekovima

Kada se koristi ovaj lijek s barbituratima, antikonvulzivima i alkoholom, rizik od hepatotoksičnog učinka značajno se povećava. Osim toga, može se pojaviti učinak indirektnih antikoagulanata. Barbiturati smanjuju antipiretički učinak ovog lijeka.

Uzimanje ovog lijeka sa salicilatima povećava rizik od toksičnih učinaka na tijelo.

Mjere opreza

Ako simptomi bolesti kod djeteta ne nestanu, a stanje se pogorša, u tom slučaju posjetite liječnika i posavjetujte se o daljnjem korištenju ovog lijeka. Ako je propušteno vrijeme sljedećeg uzimanja lijeka, sljedeći put ne smijete davati djetetu dvostruku dozu.

Paracetamol u obliku supozitorija u liječenju mladih bolesnika s oštećenjem funkcije jetre i bubrega treba koristiti s velikim oprezom. Ne preporučuje se uzimanje lijeka istovremeno s drugim lijekovima koji sadrže paracetamol kao aktivnu tvar.

Svijeće za djecu Paracetamol je prilično pristupačan lijek koji se lako može kupiti. Ovisno o ljekarni lanac, cijena ovog alata varira od 20 do 40 rubalja. Određeni utjecaj na cijenu lijeka ima oblik oslobađanja i proizvođač.

Uvjeti skladištenja

Kako pravilno skladištiti ovaj alat tako da ne izgubi svoju učinkovitost možete pronaći u uputama za uporabu. Sadrži upute o potrebi pronalaženja lijeka na mjestu zaštićenom od sunčeve svjetlosti. Temperatura tijekom skladištenja lijeka ne smije biti veća od 15 stupnjeva. Sredstvo je pogodno za primjenu unutar 2 godine od trenutka otpuštanja. Neprihvatljivo je koristiti lijek ako mu je istekao rok trajanja.

zaključak

Paracetamol je uobičajen lijek koji mnogi ljudi koriste. Ovo učinkovito sredstvo pomaže da se osoba brzo oslobodi glavobolje. Liječnici ga preporučuju ne samo odraslim nego i mladim pacijentima. U prisutnosti zubobolje, boli nakon opeklina, paracetamol za djecu svijeće pomažu eliminirati bolno stanje. U ljekarni se mogu kupiti bez recepta, ali prije uporabe savjetujte se s liječnikom i dobiti odobrenje. Stručnjak će moći, uzimajući u obzir stanje djeteta, odrediti optimalnu dozu i trajanje primjene.

Parcetamol čepići djeluju prilično brzo. O tome kako pravilno koristiti svijeće u liječenju djeteta, možete pročitati upute ili pitati liječnika. Pola sata nakon uzimanja lijeka pojavljuje se olakšanje bolnog stanja. Kada se koriste čepići, rezultirajući anestetički učinak traje 4 sata, a zatim počinje opadati. Lijek treba čuvati na tamnom mjestu na temperaturi od 15 stupnjeva kako bi se održala njegova učinkovitost. Rok trajanja lijeka je 2 godine. Nakon isteka roka valjanosti trebate se riješiti neprikladnih lijekova.

Svijeće za djecu Paracetamol: upute za uporabu, indikacije i doziranje

Povećanje temperature djeteta je dokaz razvoja upale u tijelu. Ovaj simptom postaje pravi stres za roditelje, jer se dijete osjeća loše, boli i ne može spavati. Mama i tata ne moraju paničariti i pokušati pomoći djetetu da se nosi s bolešću i ublažiti njegovo stanje. Jedan od najučinkovitijih i najpopularnijih lijekova za najmlađu djecu u ovoj situaciji je paracetamol u obliku svijeća. Važno je pažljivo pročitati upute za ovaj lijek iu dobroj vjeri slijediti sve upute liječnika.

Opis droge

Paracetamol je analgetik koji nije ovisan i prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), najsigurniji je za novorođenčad. Ovaj lijek, dobiven tijekom metabolizma fenacetina, ima stabilan anestetički i antipiretički učinak na bebino tijelo već 20-40 minuta nakon konzumacije, dok ima mali popis kontraindikacija.

Svijeće bijele, kremaste ili blijedo žute boje imaju oblik torpeda. Pakirane su u kartonsku kutiju s dvije plastične konturne ćelije od kojih svaka sadrži 5 svijeća. Preporuča se držati svijeće ne duže od dvije godine na suhom i tamnom mjestu, na temperaturi ne višoj od 15 stupnjeva.

Lijek proizvodi različiti proizvođači, stoga može sadržavati različitu dozu aktivne tvari - 50, 100, 250 i 500 mg - i 25 mg pomoćne masne baze. Svijeće sa sadržajem paracetamola do 100 mg pogodne su za dijete mlađe od 3 godine. Prosječna cijena pakiranja Paracetamol je 30-50 rubalja.

Mehanizam djelovanja

Paracetamol se brzo apsorbira u crijevu, a zatim ulazi u cirkulacijski sustav. U krvi, lijek prodire u središnji živčani sustav, gdje usporava stvaranje enzima ciklooksigenaze, koji je odgovoran za proizvodnju prostaglandina i za rad receptora za bol i termoregulaciju. Djeluje supstancu jedan i pol do tri sata. U jetri se veže na sulfate (u dojenčadi) ili glukuronide i potpuno se eliminira bubrezima 4 sata nakon gutanja.

Indikacije za uporabu svijeća

Najčešće, rektalne supozitorije propisuje pedijatar za složenu terapiju kako bi se uklonila slabost, bol i visoka temperatura - simptomi sljedećih bolesti:

 • upalne ENT bolesti različitih etiologija;
 • bol u zubima;
 • akutne respiratorne virusne infekcije i akutne respiratorne infekcije;
 • influenca;
 • zarazne bolesti - vodene kozice, rubeole, ospice, uz groznicu;
 • bronhitis;
 • pneumoniju;
 • bol nakon ozljede, teške opekline.

kontraindikacije

Paracetamol, kao i bilo koji drugi lijek, možete uzeti tek nakon savjetovanja i propisivanja liječnika. Samo stručnjak je nadležan za pitanja prikladnosti lijeka, određivanja doze i trajanja primjene. Postoje mnogi slučajevi kada se paracetamol ne preporučuje ili je strogo zabranjen za liječenje djeteta:

 • starost novorođenčadi do 1 mjeseca - uporaba pod strogom zabranom, djeca do 3 mjeseca - s oprezom zbog složenosti izračuna doze;
 • individualna preosjetljivost na aktivnu ili pomoćnu tvar;
 • krvarenje u želucu;
 • oštećenje sluznice rektuma;
 • bilo koje bolesti i patologije jetre i bubrega;
 • upalni procesi u gastrointestinalnom traktu;
 • bronhijalna astma;
 • dijabetes melitus;
 • polipi (rast sluznice) nosa;
 • hematopoetske bolesti (anemija, trombocitopenija, leukopenija);
 • genetičko odsustvo glukoza-6-fosfat dehidrogenaze (enzima);
 • Gilbertov sindrom ili hiperbilirubinemija (povišen bilirubin u krvi).

Upute za uporabu i doziranje

U svakom pakiranju s lijekom, postoji obvezna uputa za uporabu, međutim, prije korištenja lijeka, konzultirajte pedijatra. Svaka situacija je individualna, tako da doziranje mora biti odabrano uzimajući u obzir osobine djetetova tijela, složenost bolesti, intenzitet boli i temperaturu.

Ako je liječnik djeci propisao paracetamol u obliku svijeća, roditelji bi trebali slijediti nekoliko pravila:

 • izvadite čepić iz pakiranja bez oštećenja;
 • temeljito oprati ruke sapunom i vodom;
 • dijete leži na boku;
 • noge savijati u koljenima, pritisnuti na trbuh i fiksirati ovaj položaj s rukom;
 • nježno i polako uvesti svijeću;
 • ostavite bebu u ležećem položaju nekoliko minuta tako da čepić ne izmakne iz crijeva.

Pedijatar izračunava dozu lijeka ovisno o težini djeteta i količini aktivne tvari u svijeći. Od 3 mjeseca, supozitorije treba propisati u 50 mg ili 0,08 grama paracetamola, od 12 mjeseci - u 150 mg ili 0,17 grama. Nakon 7 godina, za liječenje se mogu upotrijebiti rektalne supozitorije s sadržajem paracetamola od 250 i 500 mg ili 0,33 grama. Odaberite dozu paracetamola prema shemi: 10-15 mg lijeka na 1 kg tjelesne težine svakih 5-6 sati. U tom slučaju, maksimalna doza lijeka ne smije prelaziti 60 mg / kg dnevno.

Interakcija s drugim lijekovima

Roditelji moraju imati na umu da se paracetamol ne može kombinirati s lijekovima koji sadrže istu aktivnu tvar kako se ne bi izazvalo predoziranje. Osim toga, istovremena uporaba paracetamola i barbiturata, diazepama, izoniazida, metoklopramida, indirektnih koagulanata može povećati mogućnost nuspojava. Istovremeni prijem s antispazmodicima odgađa apsorpciju paracetamola, a enterosorbenti smanjuju njegovu bioraspoloživost.

Nuspojave

Paracetamol se smatra najsigurnijim lijekom za djecu. Međutim, ako prekršite dozu ili pravila uporabe, to može izazvati sljedeće neželjene učinke koji su opasni za zdravlje djeteta:

 • disfunkcija krvi, au rijetkim slučajevima - smanjenje razine leukocita, trombocita, hemoglobina u ukupnom staničnom sastavu krvi;
 • probavne smetnje, koje se manifestiraju bolom, mučninom, povraćanjem i proljevom;
 • toksično oštećenje i nekroza bubrega i jetre;
 • glavobolja;
 • angioedem;
 • anafilaktički šok;
 • bronhospazam;
 • alergijske kožne reakcije - urtikarija, oteklina, crvenilo, osip, svrbež, akutni pustus, alergijski bulozni dermatitis.

Možete izbjeći ozbiljne nuspojave ako pažljivo pratite stanje bebe nakon uzimanja lijeka. Ako je dijete blijedo, pokriveno je znojenjem i počne povraćati ili proljev, morate odmah nazvati liječnika ili otići u bolnicu, obaviti ispiranje želuca. Prema tome, paracetamol će morati biti zamijenjen nekim analognim lijekom.

Analogi i cijene

Ako postoje kontraindikacije, paracetamol se može zamijeniti lijekovima istog sastava, oblika oslobađanja i principa djelovanja:

 1. Dječji Panadol (42 rubalja), Flutabs tablete (250-300 rubalja), Kalpol (40 rubalja), Strimol (oko 1000 rubalja), Perfalgan - lijekovi na bazi paracetamola, imaju različite oblike oslobađanja (sirup, tablete, čepići);
 2. Cefecon (60 rubalja) - čepići koji su odobreni za liječenje novorođenčadi;
 3. Efferalgan (120 rubalja) - rektalni čepići za snižavanje temperature i smanjenje bolnog sindroma kod beba od 1 mjeseca (za više detalja pogledajte članak: kako pravilno postaviti Efferalgan svijeće za djecu?);
 4. Viferon (do 250 rubalja) - čepići koji imaju dodatni antivirusni učinak, učinkovito smanjuju temperaturu akutnih respiratornih virusnih infekcija (preporučujemo čitanje: upute za uporabu Viferon svijeća za djecu mlađu od godinu dana);
 5. Ibuprofen (110 rubalja), Nurofen (360 rubalja) - antipiretici na bazi ibuprofena, djeluju brže od paracetamola i mogu se koristiti istodobno s njim, ako se temperatura ne smanji s monoterapijom s jednim lijekom.

Treba imati na umu da zamjenu lijeka može pokrenuti samo liječnik zbog objektivnih razloga, čiji popis ne uključuje niže troškove, dostupnost ili jednostavnost korištenja. Osim toga, mnogi slični lijekovi sadrže dodatne pomoćne tvari, boje i okuse koji mogu izazvati alergijsku reakciju kada se nepažljivo koriste.

Svijeće Paracetamol za djecu: upute za uporabu, sastav, doziranje, analozi

Trenutno, čepići se smatraju najsigurnijim antipiretičkim sredstvima za djecu. Rektalni oblik eliminira pojavu nuspojava iz želuca. Kontaktirajući izravno s sluznicom rektuma, lijek se apsorbira brže i u većoj mjeri. Jedan od tih alata su svijeće "Paracetamol" za djecu, čiji potpuni opis možete pronaći u nastavku.

Sastav lijeka

Učinkovitost lijeka osigurava paracetamol (paraacetylaminophenol) - nehormonalni analgetik s blagim antipiretičkim svojstvima. U čepićima je uključena u količini od: 50, 100, 250 i 500 mg. Preostala masa svijeće je čvrsta visoko pročišćena mast, obično sintetskog podrijetla, dobivena iz biljnih i umjetnih komponenti.

U normalnim uvjetima masnoća je gusta homogena bijela masa, bez stranih uključaka i specifičnog mirisa. Počinje se topiti pri tjelesnoj temperaturi.

 • Supozitorije su oblikovane konusne izdužene svijeće.
 • Masa jedne svijeće je 1,25 g.
 • Lijek se pakira u konture polietilen neprozirnih mjehurića od pet komada, koji se, pak, uklapaju u kartonske kutije, koje sadrže upute za uporabu.
 • Lijek se čuva na temperaturi ispod 20 ° C ne više od tri godine.

Farmakološko djelovanje, farmakodinamika i farmakokinetika

Paracetamol djeluje prvenstveno u središnjem živčanom sustavu (CNS), blokirajući enzim ciklooksigenazu, koji je odgovoran za iritaciju središta topline i boli. Dakle, lijek snižava tjelesnu temperaturu i ima blagi anestetički učinak.

U perifernim tkivima, spoj je blokiran staničnim enzimima, stoga nigdje, ali u središnjem živčanom sustavu, praktički ne djeluje.

To je i pozitivna i negativna točka:

 • s jedne strane, paracetamol ne može pokazati svoja protuupalna svojstva u drugim tkivima;
 • s druge strane, ne može imati negativan učinak na sluznicu probavnog sustava.

Prostaglandini, sintetizirani pod djelovanjem ciklooksigenaze (COX), obavljaju zaštitnu funkciju u gastrointestinalnom traktu. Blokiranjem COX-a, paracetamol bi ometao rad probavnog trakta. Ali budući da se njegovo djelovanje ne proteže izvan CNS-a, to se ne događa.

Kroz sluznicu rektuma spoj brzo ulazi u sistemsku cirkulaciju, a zatim u jetru. Tamo prolazi ciklus pretvorbe u neaktivne metabolite, od kojih su neki toksični za jetru.

Antipiretički i analgetski učinak uzimanja lijeka povećava se tijekom prvog sata. Nakon 3 do 6 sati, koncentracija spoja se smanjuje za polovicu.

Neaktivni oblici spojeva napuštaju tijelo urinom. U nepromijenjenom obliku, oslobađa se više od pet posto lijeka.

U kojim slučajevima su djeci propisane svijeće za paracetamol

Svijeće se propisuju za ublažavanje dva glavna simptoma: groznicu i bol.

 • Groznica s gripom i respiratornom infekcijom.
 • Povećana tjelesna temperatura u razdoblju nakon cijepljenja.
 • Toplina uzrokovana "djetinjstvom".
 • Bol u zubima i obična zubobolja.
 • Glavobolje.
 • Bol uzrokovan ozljedama ili opeklinama.
 • Bol mišića od istezanja.
 • Neuralgija.

Jednokratna uporaba je dopuštena bez recepta. Upotrebu lijeka dulje od tri dana stručnjak mora opravdati.

Najranija dob za imenovanje je 3 mjeseca. Nakon dvanaest godina, u pravilu, čepići se ne primjenjuju. Djeca starija od mjesec dana, ali mlađa od tri, mogu samo jednom staviti čepiće kada temperatura poraste nakon cijepljenja.

Upute za uporabu i doziranje

Način primjene lijeka - rektalno. Svijeća je izvučena iz konturne stanice i uvedena u rektum. Prije davanja lijeka, morate pričekati prirodno čišćenje crijeva ili staviti klistir.

Efektivna doza spoja izračunava se na temelju dobi i težine djeteta. U prosjeku, 1 do 12 mg aktivne tvari treba konzumirati na 1 kg mase. Gornji prag dnevne doze ograničen je na 60 mg po kilogramu.

Svaka sljedeća svijeća može se staviti ne ranije od četiri sata. Općenito, dopušteno je do četiri doze lijeka dnevno.

50 mg

Minimalna doza lijeka koristi se kod dojenčadi u dobi od jednog do tri mjeseca. Jedna svijeća jednom smanjuje temperaturu ili smanjuje bol. Više od jednom dnevno paracetamol se ne može davati bebama.

U vrijeme liječenja, težina djeteta mora biti najmanje 4 kg. Bebe starije od tri mjeseca koje teže više od 6 kg trebaju drugačiju dozu.

100 mg

Doza od 0,1 g pogodna je za djecu u dobi od tri mjeseca do tri godine. Težina djeteta mora biti najmanje 7, a ne više od 16 kg. Bebe težine do 10 kg dobivaju jednu svijeću. S težinom većom od 11 kg možete unijeti 1 - 2 dječje svijeće s paracetamolom, ovisno o zdravlju malog pacijenta.

250 mg

Nakon tri godine propisane su supozitorije s četvrtinom grama paracetamola. Maksimalna starost u kojoj je upotreba takvog lijeka stvarna ograničena je na deset godina. Težina djeteta treba premašiti 17 kg, ali ne više od 30 kg.

Da bi se postigao terapijski učinak, dovoljno je uvesti 250 mg paracetamolnih čepića u količini od jednog supozitorija.

500 mg

Od dobi od deset godina, kada težina djeteta doseže 31 kg, moguće je preći na oralne oblike lijeka. Ali ako pacijent nije u stanju uzeti pilulu ili suspenziju zbog ozbiljnosti stanja ili zbog prisutnosti kontraindikacija iz gastrointestinalnog trakta, može unositi antipiretik lijek rektalno. Doza za takvog pacijenta bit će 0,5 g, što je ekvivalentno dvjema čepićima od 0,25 g ili jednom s sadržajem aktivne tvari od pet stotina mg.

Interakcija lijekova

Razmatrani lijek nije kompatibilan s lijekovima koji stimuliraju oksidacijske procese u parenhimu jetre. Primjeri takvih sredstava su: triciklički antidepresivi, lijekovi koji sadrže etanol, barbiturati, fenitoin, fenilbutazon, rifampicin, flumecinol. Kombinirani učinak paracetamola s bilo kojim od ovih sredstava može dovesti do ozbiljnog trovanja proizvodima oksidacije.

Lijekovi koji pripadaju broju inhibitora biotransformacije tvari koje dolaze izvana, istovremeno uzimani s paracetamolom, mogu smanjiti njegov toksični učinak na jetru.

Svijeće na temperaturi za djecu ne bi trebalo uzimati s drugim lijekovima koji sadrže paracetamol kako bi se izbjeglo predoziranje.

Lijek može povećati učinak antikoagulansa, povećavajući vrijeme zgrušavanja krvi.

Kontraindikacije, nuspojave i predoziranje

Najvažnija kontraindikacija je preosjetljivost. Ako ste alergični na paracetamol, morate potražiti alternativne tretmane. Također je neprihvatljivo koristiti antipiretičke čepiće za djecu mlađu od mjesec dana, jer nema razloga vjerovati da će im takvo liječenje biti sigurno.

Paracetamol se oksidira u jetri i tvori toksične produkte razgradnje. Ako je funkcija tijela nepotpuna, ne može se nositi s preradom otrovnih tvari. Kada je liječenje zatajenja jetre propisano s velikim oprezom. Ako je potrebno, jetru se stalno prati dugotrajno liječenje.

Paracetilaminofenol razmazuje krvnu sliku. On iskrivljuje razine mokraćne kiseline i šećera u plazmi. U rijetkim slučajevima, uz čestu uporabu uzrokuje pad razine hemoglobina, leukocita i trombocita u krvi. Nakon jedne injekcije moguće su reakcije u obliku svrbeža i osipa.

Kod doziranja lijekovi trebaju biti svjesni njegovog hepatotoksičnog učinka.

Predoziranje je prva stvar koja se očituje simptomima trovanja. Drugi dan postoje znakovi oštećenja jetre. Trovanje visokim dozama može dovesti do nekroze i encefalopatije jetrenog tkiva.

Paracetamol ima specifičan antidot, acetilcistein, koji se mora primijeniti u prvih 12 sati nakon trovanja. Spoj pomaže u obnavljanju rezervi glutationa - tvari koja štiti stanice od proizvoda oksidacije. Rano liječenje predoziranja može zaustaviti daljnje oštećenje organa.

Antivirusni antipiretik

Postoje i drugi dječji čepići s paracetamolom, koji se prodaju pod imenom:

Na pakiranju svijeća "Panadol" nalazi se nota djeteta. Supozitorije pod tim nazivom dostupne su u dozama od 125 i 250 mg. Koristi se u djece starije od šest mjeseci.

Doza Efferalgane je varijabilnija. Najniža koncentracija je 80 mg. Svijeća koja sadrži takvu količinu paracetamola teži samo 1 g, što je za četvrtinu grama manje od mase najmanjih supozitorija izvornog lijeka.

 • Svijeće "Efferalgan" u najnižoj mogućoj koncentraciji od tri mjeseca. Za stariju djecu postoje doze od 150 i 300 mg.
 • Svijeće "Tsefekon D" proizvode se na istoj masnoj osnovi. Paracetilaminofenol (paracetamol) sadržan je u količini od 50, 100 i 250 mg kao aktivna komponenta. Koristi se na isti način kao i izvorni lijek.

Maksimalni iznos tih sredstava ne smije prelaziti četiri pojedinačne doze dnevno.

Svijeće s paracetamolom smatraju se najsigurnijim lijekom u borbi protiv topline i boli za djecu mlađu od godinu dana. Međutim, bilo koji lijek mora biti propisano razumno. Svake godine postoji više informacija koje potvrđuju hepatotoksičnost acetaminofena (pod tim nazivom, paracetamol se proizvodi u zapadnim zemljama), što zahtijeva strogo pridržavanje doze i ne smije se koristiti lijek češće nego što je stvarno potrebno.