loader

Glavni

Pitanja

Svijeće "Paracetamol" za djecu

"Paracetamol" se može nazvati jednim od najpopularnijih antipiretičkih sredstava kada je u pitanju smanjenje temperature kod djeteta. Liječnici nazivaju ovaj lijek sigurnim za djecu i često se propisuju za sindrom groznice i boli. Najmanje su često postavljene svijeće.

Oblik i sastav otpuštanja

Supozitoriji "Paracetamol" proizvode različite farmaceutske tvrtke - "Altfarm", "Altaivitamin", "Biochemist" i druge. Svi oni sadrže paracetamol kao glavnu komponentu koja pruža svijeće s terapeutskim učinkom. Ovisno o količini u jednoj supozitoriji, takve se doze razlikuju:

Osim paracetamola, u ovom lijeku postoji samo jedan pomoćni sastojak koji je predstavljen masnom bazom. Zahvaljujući takvoj podlozi, svijeća ima oblik torpeda, bijelo-krem ili bijelu boju, preparat lako ulazi u anus i brzo se otapa unutar crijeva.

Načelo djelovanja

Paracetamol djeluje na tkivo mozga (osobito na centrima za bol i regulaciju temperature) blokiranjem ciklooksigenaze. Utjecaj na rad takvog enzima, lijek snižava tjelesnu temperaturu i eliminira bol, ako je srednje ili niske intenziteta. Naglašeni protuupalni učinak u čepićima ne obilježava.

svjedočenje

Najčešće se "paracetamol" u svijećama koristi za snižavanje temperature uzrokovane ARVI, pilećim boginjama, ospicama, influencom, parotitisom, herpesom ili drugom virusnom infekcijom. Lijek se učinkovito bori s vrućicom koja se javlja tijekom upalnih procesa uzrokovanih bakterijama, poput upale grla, pijelonefritisa ili upale grla. Osim toga, ovaj lijek se može koristiti u reakciji temperature na cjepivo. Budući da čepići imaju analgetski učinak, mogu se koristiti i za zubobolje, bolove u zglobovima, grlu, ušima i drugim lokalizacijama.

U kojoj dobi je propisano dijete?

Svijeće "Paracetamol" ne mogu se koristiti u neonatalnom razdoblju. Ako je beba već 1 mjesec, liječnik može propisati takav lijek na visokoj temperaturi, ali uz neke rezerve. Za takve mlade pacijente, "paracetamol" je indiciran samo kada temperatura raste, što je reakcija na cijepljenje. Osim toga, lijek se koristi jednom.

Ako je beba već napunila 3 mjeseca, možete koristiti svijeće bez straha. Ovaj oblik "paracetamola" dopušten je za korištenje do 12 godina starosti, odabir odgovarajuće doze za određeno dijete.

Iako je već moguće dati tablete pacijentima starijim od 6 godina, a paracetamol u suspenziji je također dopušten za djecu od 3 mjeseca do 12 godina, uporaba supozitorija je ponekad poželjnija:

 • Prvo, ako dijete ima mučninu, a bilo koji lijek uzet iz usta, izazvati napad povraćanja.
 • Drugo, ako mali pacijent ne podnosi nikakve kemijske aditive prisutne u tekućem ili tabletnom obliku.

kontraindikacije

Supozitoriji se ne koriste samo za preosjetljivost na "paracetamol", već i sljedeće situacije mogu biti kontraindikacije:

 • Pojava erozivnih ili ulceroznih promjena u zidu probavnog trakta.
 • Krvarenje iz želuca ili crijeva.
 • Odsustvo glukoze 6 fosfat dehidrogenaze.
 • Upala rektuma.

Malo se pažnje treba posvetiti bolesnicima s bubrežnim bolestima, bronhijalnom astmom, poremećajima u krvi, oštećenjem jetre i nekim drugim bolestima, kada propisivanje paracetamola u supozitorijima zahtijeva povećanu pozornost liječnika.

Nuspojave

Kod liječenja paracetamolom mogu se pojaviti alergijske reakcije ili drugi negativni simptomi, kao što su mučnina ili bronhospazam. U tom slučaju, lijek se odmah otkazuje, a dijete treba pokazati liječniku.

Upute za uporabu

Sljedeći postupak se može dati kada se koriste supozitoriji Paracetamol:

 • Dijete se mora polagati i ruke mu se moraju oprati. Širenje stražnjice i pažljivo umetanje svijeće iz paketa u anus, morate je gurnuti unutra prstom.
 • Tako da uporaba supozitorija ne izaziva pražnjenje crijeva, preporuča se ubaciti lijek ili nakon klistiranja ili nakon prirodnog crijevnog pokreta.
 • Ako je potrebno, svijeća se može rezati na polovice, ali se oštri rubovi formirani u isto vrijeme protrljaju prstima, tako da se oni izglade.
 • "Paracetamol" u supozitorijima se koristi od 2 do 4 puta dnevno. Razdoblje između uporabe lijeka treba biti najmanje 4 sata.
 • Da biste odredili dozu lijeka za određenu bebu, morate znati njezinu dob i tjelesnu težinu. Liječnici izračunavaju jednu dozu, množeći tjelesnu težinu pacijenta za 10-12 mg, dok dijete ne smije primati više od 60 mg / kg paracetamola dnevno.
 • Prosječna pojedinačna doza "paracetamola" u svijećama za bebe do jedne godine je 50-100 mg. Djeca od 1 do 3 godine stavljaju svijeću s dozom od 100 mg ili pola svijeće od 250 mg. Djeca 3-5 godina, ovaj lijek je propisan u dozi od 150-200 mg. Djetetu u dobi od 5 do 10 godina propisuju se čepići s 250 mg "paracetamola", a u dobi od 10 do 12 godina terapijski učinak će biti samo uz uporabu lijeka s najvećom dozom (500 mg u jednom čepiću).
 • Trajanje uporabe svijeća preporuča se ograničiti na 5 dana, ako je lijek propisan za bol, ili 3 dana ako se paracetamol koristi kao febrifug. Dulje liječenje treba dogovoriti s liječnikom.

predozirati

Ako slučajno dopustite dozu "paracetamola" u svijećama (primjerice, pomiješajte dozu lijeka), to će dovesti do negativnih simptoma probavnog trakta: nedostatka apetita, grčeva u trbuhu, mučnine, proljeva i drugih. Ako je predoziranje značajno, lijek može uzrokovati oštećenje jetre. Budući da se ne razvija odmah, a dijete se može osjećati dobro, liječnik mora biti pregledan ako je doza prekoračena.

Kombinacija s drugim lijekovima

Ne preporučuje se istodobno stavljati paracetamol u svijeće i davati djetetu suspenziju ili drugi lijek na temelju paracetamola, jer će to povećati rizik od predoziranja. Bez recepta, ne bi smjeli izmjenjivati ​​"paracetamol" i antipiretik s drugačijim sastavom (na primjer, "Nurofen"). Također, u bilješkama za svijeće, bilježe se mnogi drugi lijekovi, s kojima se supozitoriji ne preporučuju kombinirati.

Uvjeti prodaje

"Paracetamol" u svijećama, kao i drugi oblici takvog lijeka, prodaje se bez recepta. I doza i proizvodna tvrtka utječu na cijenu takvog lijeka. U prosjeku, za 10 svijeća koje sadrže 100 mg aktivnog sastojka, morate platiti 30 rubalja.

Značajke pohrane

Proizvođač savjetuje držati čepiće na temperaturi ne višoj od 15 stupnjeva Celzija, pa ih najbolje staviti u hladnjak. Gornja polica prikladna je za skladištenje, gdje djeca neće dobiti lijek. Rok trajanja svijeća je obično 2 godine.

Recenzije

O upotrebi "paracetamola" u supozitorijima kod djece postoje mnoge pozitivne kritike. Roditelji vole činjenicu da je takav lijek sigurniji od pripravaka Ibuprofena, učinkovito smanjuju temperaturu i eliminiraju bol, a također ne sadrže štetne kemikalije. Hrana za lijekove i mogućnost odabira doze za djecu različite dobi.

Među nedostacima lijeka spominje se prilično dugi početak djelovanja, budući da se učinak uporabe svijeće razvija za oko 1,5-2 sata (suspenzija djeluje nakon 15-30 minuta). Istodobno, tolerancija supozitorija, po mišljenju majki, uglavnom je dobra, a cijena je pristupačna, što se također pripisuje prednostima ovog oblika paracetamola.

Svijeće "Paracetamol" za djecu: upute, analozi i recenzije

Ako je novorođenče ili dijete predškolske dobi suočeno s zaraznom ili respiratornom bolešću, tada će pedijatar najvjerojatnije preporučiti roditeljima da koriste paracetamol za djecu. Uostalom, ovaj lijek ima izvrsna antipiretička i protuupalna svojstva.

No, vrlo je važno znati kako pravilno koristiti paracetamol svijeće za djecu, koja je doza dopuštena i postoji li vjerojatnost nuspojava.

Opće informacije

Ovaj lijek je analgetski lijek koji ima slabi protuupalni učinak. Prema farmakološkoj klasifikaciji, "paracetamol" se odnosi na kategoriju antipiretika. Slabo dječje tijelo nosi ovaj lijek, osobito u obliku čepića, mnogo lakše nego većina lijekova sa sličnim svojstvima. A nuspojave su mnogo manje u usporedbi s drugim modernim lijekovima.

Upotreba ovog lijeka počela je prije više od stotinu godina, ai dalje je u potražnji. Važno je napomenuti da je uporaba "paracetamola" prihvatljiva u liječenju ne samo djece, nego i trudnica.

Sastav i oblik otpuštanja

U svim vrstama ovog lijeka, jedan aktivni sastojak je paraacetaminofenol ili paracetamol. Koncentracija ove komponente u pripravku, u pravilu, ne prelazi 500 mg, za liječenje beba bolje je koristiti proizvode koji sadrže 120-250 mg glavnog sastojka. Svijeće "Paracetamol" za djecu imaju stvarno "čistu" kompoziciju: osim aktivne tvari kao pomoćni proizvod prisutna je samo masna baza koja daje supozitorij plastičnom obliku.

To djelomično objašnjava sigurnost lijeka i odobrenje pedijatara za njegovu uporabu u liječenju dojenčadi. Inače, to je odgovor roditeljima koji su zainteresirani za pitanje mogu li se svijeće Paracetamola davati djeci do godinu dana. Supozitorije su prepoznate kao najsigurniji oblik ovog lijeka. Uostalom, druge vrste lijekova imaju složeniji sastav, dodaju sintetičke tvari.

Između ostalog, bioraspoloživost aktivne tvari kod korištenja svijeća na osnovi paracetamola za djecu je značajno veća nego u slučaju tableta ili sirupa.

farmakokinetika

Učinak na centar boli i termoregulaciju posljedica je supresije ciklooksigenaze, koja zapravo eliminira neugodne osjećaje. Međutim, lijek dolazi u periferne kanale u maloj količini, zbog čega se učinak na upalni fokus smanjuje gotovo do nule.

Sigurnost lijeka, čak i za tijelo djeteta, objašnjava se potpunim nedostatkom utjecaja na proizvodnju prostaglandina. Kao rezultat toga, ni metabolizam vode i soli niti sluznica probavnog aparata ne prolaze patološke promjene.

Što se tiče farmakokinetike paracetamola, trebate znati da:

 • Maksimalna količina aktivne tvari u biološkim tekućinama može se doseći ne ranije od pola sata nakon ubrizgavanja svijeće, ali u stvarnosti se temperatura lijeka smanjuje tek nakon sat i pol;
 • apsorpcija lijeka je prilično visoka, proces se provodi u gornjem probavnom traktu i jetri;
 • Derivati ​​paracetamola su izvedeni na prirodan način, uz pomoć bubrega, dok je samo 3% ukupne količine tvari nepromijenjen, proces se odvija unutar 1-4 sata nakon primjene supozitorija.

Posebne značajke

Alat može prodrijeti u majčino mlijeko, zbog čega se prenosi na dijete u vrijeme hranjenja, ali ne više od 1% doze koju je žena uzela. U razdoblju gestacije fetusa također se prenosi i mala količina tvari. Liječnici također govore o sposobnosti paracetamol sulfata da utječu na tkiva jetrenog parenhima, doprinoseći njihovoj nekrozi ako pacijent pati od nedostatka glutationa.

Indikacije za uporabu

Svijeće "Paracetamol" za djecu koriste se, u pravilu, kao antipiretici, jer je njegova učinkovitost relativno niska s obzirom na upalne procese. U ovom slučaju, razlozi za povećanje tjelesne temperature su apsolutno nevažni. U pravilu, lijek se koristi za bolesti dišnog sustava i za vrijeme zaraznih epidemija u dječjim ustanovama. U manjoj mjeri, čepići su prikladni za:

 • glavobolja;
 • neuralgiju;
 • zubobolja;
 • ozljede;
 • bol u mišićima.

Prema uputama za uporabu, svijeće "Paracetamol" za djecu propisane su isključivo radi uklanjanja simptoma i težine kliničke slike patologije. Iako je, općenito, lijek vrlo učinkovit za neurogenu, zubnu, traumatsku, opekotinu, glavobolju pa čak i predmenstrualnu bol. Lijek se često propisuje za algodysmenorrhea, chickenpox, artralgija.

Od koje godine se mogu koristiti antipiretični čepići? Prema uputama, paracetamol svijeće za djecu (250, 120 i 500 mg) mogu se koristiti od tri mjeseca.

kontraindikacije

Naravno, kao što je slučaj s bilo kojim drugim lijekovima, sigurnost ovog lijeka, osobito za tijelo slabe djece, vrlo je relativna. Liječnici govore o nekoliko ograničenja na korištenje sredstava, u prisustvu kojih je potrebno napustiti "Paracetamol". Dakle, kontraindikacije bi trebale uključivati:

 • bolesti jetre;
 • abnormalnosti stvaranja krvi;
 • individualna preosjetljivost na bilo koji sastojak proizvoda;
 • čir na želucu;
 • poremećaji bubrega;
 • bronhijalna astma;
 • negativna reakcija tijela na djelovanje nesteroidnih protuupalnih lijekova;
 • teškoće zgrušavanja krvi;
 • dijabetes.

Prema uputama, svijeće "Paracetamol" za djecu ne mogu se koristiti za ozljede sluznice rektuma. Zabranjeno im je ući ako je beba preosjetljiva na lijek. Osim toga, supozitoriji se ne preporučuju kao analgetici i antipiretici za bolesti krvi i Gilbertov sindrom.

Upute za svijeće "Paracetamol" za djecu

Čak i na beznačajnim dozama, liječnici su počeli spominjati toksični učinak lijeka tek prije nekoliko godina, ali ta činjenica ostaje do sada nedokazana, a kontroverze oko ovog rezultata su i dalje prisutne.

Mnogi pedijatri preporučuju antipiretične lijekove djeci od rođenja, ako postoji takva potreba. Drugi stručnjaci preporučuju odustajanje od ljekarni. No, bilo kako bilo, moguće je smanjiti vjerojatnost hepatotoksičnih učinaka odbacivanjem liječenja predugo i korištenjem minimalnih doza.

Svijeće "Paracetamol" za djecu s 250 mg aktivne tvari najčešće propisuju pedijatri za liječenje beba. To vrijedi i za djecu koja su preosjetljiva na bilo koji lijek.

Dopušteno doziranje

Zahvaljujući upotrebi čepića, maksimalna koncentracija aktivne tvari u krvi se postiže mnogo brže u usporedbi s drugim antipiretičnim sirupima i tabletama. Dječja doza lijeka izračunava se ovisno o težini standardne formule: 15 mg aktivne tvari po kilogramu mase. Tijekom dana možete upotrijebiti najviše četiri svijeće "Paracetamol" za djecu s 250 mg aktivnog sastojka. Ako se propisuju čepići sa 120 mg aktivnog sastojka, doza bi trebala biti 20 mg lijeka po kilogramu težine.

analoga

Prema recenzijama, u smislu troškova, ovaj lijek ne treba analoge, jer je njegova cijena već vrlo pristupačna. U većini suvremenih zemalja svijeta, paracetamol je uključen u popis esencijalnih lijekova, tako da država kontrolira njegovu prodaju.

Ali ako je lijek kontraindiciran ili se ne preporučuje iz bilo kojeg razloga, može ga se zamijeniti bilo kojim drugim lijekom protiv bolova. Da biste to učinili, u ljekarnama možete pronaći veliki izbor lijekova koji su prikladni za svakog pacijenta.

Danas je broj agensa koji sadrže paracetamol u njegovom sastavu prilično velik, stoga, ako je potrebno, neće biti teško zamijeniti lijek. Međutim, čak i sa strukturnim identitetom, analozi paracetamola mogu se značajno razlikovati u koncentraciji aktivnog sastojka, dodatnih komponenti i općem načinu utjecaja na organizam djece. Liječnici obično navode nekoliko analoga:

 • "Cefekon D" - najčešći lijek u pedijatriji, koji ima antipiretička svojstva, proizvodi lijek u obliku svijeća, koji se može koristiti za liječenje dojenčadi, koncentracija aktivnog sastojka je 50, 100 i 150 mg po supozitoriju;
 • "Viburkol";
 • "Perfalgan";
 • "Nurofen";
 • "Panadol";
 • "Genferon";
 • "Viferon";
 • "Efferalgan".

Recenzije

Već desetljećima roditelji su stalno koristili paracetamol za snižavanje tjelesne temperature kod djece. Odgovori o lijeku malo se razlikuju, ali uglavnom su svi pozitivni.

Većina roditelja primjećuje visoku učinkovitost alata i brzinu njegovog utjecaja. U usporedbi s drugim oblicima lijekova, svijeće djeluju mnogo brže. Osim toga, važna prednost lijeka ostaje njegova niska cijena, zahvaljujući kojoj ostaje dostupna svim obiteljima.

Što se tiče nedostataka, neke bebe s uvođenjem čepića imaju simptome pankreatitisa: bol u trbuhu, mučnina i povraćanje. Međutim, svi ovi znakovi pojavljuju se vrlo rijetko i prolaze vrlo brzo. Zahvaljujući svim tim kvalitetama, svijeće Paracetamola danas se smatraju jednim od najpopularnijih antipiretičkih lijekova koji se koriste za liječenje djece.

Svijeće za djecu Paracetamol: upute za uporabu, indikacije i doziranje

Povećanje temperature djeteta je dokaz razvoja upale u tijelu. Ovaj simptom postaje pravi stres za roditelje, jer se dijete osjeća loše, boli i ne može spavati. Mama i tata ne moraju paničariti i pokušati pomoći djetetu da se nosi s bolešću i ublažiti njegovo stanje. Jedan od najučinkovitijih i najpopularnijih lijekova za najmlađu djecu u ovoj situaciji je paracetamol u obliku svijeća. Važno je pažljivo pročitati upute za ovaj lijek iu dobroj vjeri slijediti sve upute liječnika.

Opis droge

Paracetamol je analgetik koji nije ovisan i prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), najsigurniji je za novorođenčad. Ovaj lijek, dobiven tijekom metabolizma fenacetina, ima stabilan anestetički i antipiretički učinak na bebino tijelo već 20-40 minuta nakon konzumacije, dok ima mali popis kontraindikacija.

Svijeće bijele, kremaste ili blijedo žute boje imaju oblik torpeda. Pakirane su u kartonsku kutiju s dvije plastične konturne ćelije od kojih svaka sadrži 5 svijeća. Preporuča se držati svijeće ne duže od dvije godine na suhom i tamnom mjestu, na temperaturi ne višoj od 15 stupnjeva.

Lijek proizvodi različiti proizvođači, stoga može sadržavati različitu dozu aktivne tvari - 50, 100, 250 i 500 mg - i 25 mg pomoćne masne baze. Svijeće sa sadržajem paracetamola do 100 mg pogodne su za dijete mlađe od 3 godine. Prosječna cijena pakiranja Paracetamol je 30-50 rubalja.

Mehanizam djelovanja

Paracetamol se brzo apsorbira u crijevu, a zatim ulazi u cirkulacijski sustav. U krvi, lijek prodire u središnji živčani sustav, gdje usporava stvaranje enzima ciklooksigenaze, koji je odgovoran za proizvodnju prostaglandina i za rad receptora za bol i termoregulaciju. Djeluje supstancu jedan i pol do tri sata. U jetri se veže na sulfate (u dojenčadi) ili glukuronide i potpuno se eliminira bubrezima 4 sata nakon gutanja.

Indikacije za uporabu svijeća

Najčešće, rektalne supozitorije propisuje pedijatar za složenu terapiju kako bi se uklonila slabost, bol i visoka temperatura - simptomi sljedećih bolesti:

 • upalne ENT bolesti različitih etiologija;
 • bol u zubima;
 • akutne respiratorne virusne infekcije i akutne respiratorne infekcije;
 • influenca;
 • zarazne bolesti - vodene kozice, rubeole, ospice, uz groznicu;
 • bronhitis;
 • pneumoniju;
 • bol nakon ozljede, teške opekline.

kontraindikacije

Paracetamol, kao i bilo koji drugi lijek, možete uzeti tek nakon savjetovanja i propisivanja liječnika. Samo stručnjak je nadležan za pitanja prikladnosti lijeka, određivanja doze i trajanja primjene. Postoje mnogi slučajevi kada se paracetamol ne preporučuje ili je strogo zabranjen za liječenje djeteta:

 • starost novorođenčadi do 1 mjeseca - uporaba pod strogom zabranom, djeca do 3 mjeseca - s oprezom zbog složenosti izračuna doze;
 • individualna preosjetljivost na aktivnu ili pomoćnu tvar;
 • krvarenje u želucu;
 • oštećenje sluznice rektuma;
 • bilo koje bolesti i patologije jetre i bubrega;
 • upalni procesi u gastrointestinalnom traktu;
 • bronhijalna astma;
 • dijabetes melitus;
 • polipi (rast sluznice) nosa;
 • hematopoetske bolesti (anemija, trombocitopenija, leukopenija);
 • genetičko odsustvo glukoza-6-fosfat dehidrogenaze (enzima);
 • Gilbertov sindrom ili hiperbilirubinemija (povišen bilirubin u krvi).

Upute za uporabu i doziranje

U svakom pakiranju s lijekom, postoji obvezna uputa za uporabu, međutim, prije korištenja lijeka, konzultirajte pedijatra. Svaka situacija je individualna, tako da doziranje mora biti odabrano uzimajući u obzir osobine djetetova tijela, složenost bolesti, intenzitet boli i temperaturu.

Ako je liječnik djeci propisao paracetamol u obliku svijeća, roditelji bi trebali slijediti nekoliko pravila:

 • izvadite čepić iz pakiranja bez oštećenja;
 • temeljito oprati ruke sapunom i vodom;
 • dijete leži na boku;
 • noge savijati u koljenima, pritisnuti na trbuh i fiksirati ovaj položaj s rukom;
 • nježno i polako uvesti svijeću;
 • ostavite bebu u ležećem položaju nekoliko minuta tako da čepić ne izmakne iz crijeva.

Pedijatar izračunava dozu lijeka ovisno o težini djeteta i količini aktivne tvari u svijeći. Od 3 mjeseca, supozitorije treba propisati u 50 mg ili 0,08 grama paracetamola, od 12 mjeseci - u 150 mg ili 0,17 grama. Nakon 7 godina, za liječenje se mogu upotrijebiti rektalne supozitorije s sadržajem paracetamola od 250 i 500 mg ili 0,33 grama. Odaberite dozu paracetamola prema shemi: 10-15 mg lijeka na 1 kg tjelesne težine svakih 5-6 sati. U tom slučaju, maksimalna doza lijeka ne smije prelaziti 60 mg / kg dnevno.

Interakcija s drugim lijekovima

Roditelji moraju imati na umu da se paracetamol ne može kombinirati s lijekovima koji sadrže istu aktivnu tvar kako se ne bi izazvalo predoziranje. Osim toga, istovremena uporaba paracetamola i barbiturata, diazepama, izoniazida, metoklopramida, indirektnih koagulanata može povećati mogućnost nuspojava. Istovremeni prijem s antispazmodicima odgađa apsorpciju paracetamola, a enterosorbenti smanjuju njegovu bioraspoloživost.

Nuspojave

Paracetamol se smatra najsigurnijim lijekom za djecu. Međutim, ako prekršite dozu ili pravila uporabe, to može izazvati sljedeće neželjene učinke koji su opasni za zdravlje djeteta:

 • disfunkcija krvi, au rijetkim slučajevima - smanjenje razine leukocita, trombocita, hemoglobina u ukupnom staničnom sastavu krvi;
 • probavne smetnje, koje se manifestiraju bolom, mučninom, povraćanjem i proljevom;
 • toksično oštećenje i nekroza bubrega i jetre;
 • glavobolja;
 • angioedem;
 • anafilaktički šok;
 • bronhospazam;
 • alergijske kožne reakcije - urtikarija, oteklina, crvenilo, osip, svrbež, akutni pustus, alergijski bulozni dermatitis.

Možete izbjeći ozbiljne nuspojave ako pažljivo pratite stanje bebe nakon uzimanja lijeka. Ako je dijete blijedo, pokriveno je znojenjem i počne povraćati ili proljev, morate odmah nazvati liječnika ili otići u bolnicu, obaviti ispiranje želuca. Prema tome, paracetamol će morati biti zamijenjen nekim analognim lijekom.

Analogi i cijene

Ako postoje kontraindikacije, paracetamol se može zamijeniti lijekovima istog sastava, oblika oslobađanja i principa djelovanja:

 1. Dječji Panadol (42 rubalja), Flutabs tablete (250-300 rubalja), Kalpol (40 rubalja), Strimol (oko 1000 rubalja), Perfalgan - lijekovi na bazi paracetamola, imaju različite oblike oslobađanja (sirup, tablete, čepići);
 2. Cefecon (60 rubalja) - čepići koji su odobreni za liječenje novorođenčadi;
 3. Efferalgan (120 rubalja) - rektalni čepići za snižavanje temperature i smanjenje bolnog sindroma kod beba od 1 mjeseca (za više detalja pogledajte članak: kako pravilno postaviti Efferalgan svijeće za djecu?);
 4. Viferon (do 250 rubalja) - čepići koji imaju dodatni antivirusni učinak, učinkovito smanjuju temperaturu akutnih respiratornih virusnih infekcija (preporučujemo čitanje: upute za uporabu Viferon svijeća za djecu mlađu od godinu dana);
 5. Ibuprofen (110 rubalja), Nurofen (360 rubalja) - antipiretici na bazi ibuprofena, djeluju brže od paracetamola i mogu se koristiti istodobno s njim, ako se temperatura ne smanji s monoterapijom s jednim lijekom.

Treba imati na umu da zamjenu lijeka može pokrenuti samo liječnik zbog objektivnih razloga, čiji popis ne uključuje niže troškove, dostupnost ili jednostavnost korištenja. Osim toga, mnogi slični lijekovi sadrže dodatne pomoćne tvari, boje i okuse koji mogu izazvati alergijsku reakciju kada se nepažljivo koriste.

Svijeće za djecu Paracetamol: upute za uporabu učinkovitog sredstva protiv temperature i boli

Paracetamol je dobro poznati lijek koji je uključen u skupinu narkotičkih analgetika (analgetika). Ovaj lijek ima izražen antipiretički i analgetski učinak.

Djelotvornost lijeka dokazana je već dugo vremena, a mali popis kontraindikacija čini ovaj lijek neophodnim u hitnim slučajevima. Upute o uporabi dobro poznatog dječjeg antipiretičnog paracetamola u svijećama pročitajte u našem članku.

Oblici oslobađanja

Paracetamol se nalazi u ljekarnama u obliku tableta, sirupa i supozitorija za rektalnu primjenu (čepići). Potonji se proizvode u konturnim ćelijama od 5 komada na svakoj strani. Pakiraju se u karton.

Opis i sastav

Glavni aktivni sastojak je paracetamol. Ovisno o obliku njegovog oslobađanja, količina aktivne tvari varira. Osim toga, lijek sadrži čvrstu masnu bazu.

Svijeće male veličine, u obliku torpeda. Boja - od svijetlo bijele do vrhnje.

svjedočenje

Lijek ima izražen antipiretički i analgetski učinak.

Koristi se za takve bolesti kao:

bol s opeklinama, ozljede;

bolesti uha, nosa i grla su upalne prirode.

Naći ćete upute o tome kako koristiti Nurofenov dječji sirup, još jedan učinkovit antipiretik, u drugom materijalu.

Saznajte sve detalje i povratne informacije o uporabi sirupa za djecu Erispirus - jedan od najboljih lijekova za kašalj.

I ovdje ćete naći detaljne upute o uporabi sirupa za djecu Tsitovir-3 - popularni antivirusni lijek.

kontraindikacije

Paracetamol je kontraindiciran u djece do 1 mjeseca. Ne može se koristiti za sljedeće bolesti:

disfunkcija jetre i bubrega;

probavni problemi.

Oprez treba koristiti za djecu do 3 mjeseca i za takve bolesti:

benigna hiperbilirubinemija (uključujući Gilbertov sindrom);

Kako djeca drogiraju

Aktivna tvar se brzo apsorbira u crijevima. Odatle ulazi u krvotok, a većina ga prolazi kroz jetru. Analgetski učinak postiže se blokiranjem receptora za bol i termoregulacijom u središnjem živčanom sustavu.

Doziranje i način uporabe

Svijeće se primjenjuju rektalno. Učestalost prijema je od 2 do 4 puta dnevno.

Interval mora biti najmanje 4 sata. Pedijatri preporučuju njihovo nanošenje noću prije spavanja.

Ne djeluju tako brzo kao pilule ili sirupi, ali učinak traje dulje.

Ovisno o dobi djeteta propisane su različite doze lijeka. Tablica prikazuje približnu dozu.

Uvijek pažljivo pročitajte upute za svijeće Paracetamol za djecu, koja je pričvršćena na lijek. Pruža najtočnije preporuke za doziranje.

Posebne upute, interakcija s drugim tvarima

Treba izbjegavati unos s drugim lijekovima koji sadrže ovu aktivnu tvar, jer to može uzrokovati predoziranje.

Najbolje je ne uzimati s drugim lijekovima jer njihova istovremena uporaba povećava rizik od nuspojava.

Te tvari uključuju:

Predoziranje i nuspojave

Paracetamol rijetko uzrokuje nuspojave. Mogu se pojaviti zbog individualne netolerancije lijeka u obliku alergijskih reakcija, može se javiti iritacija rektalne sluznice.

U rijetkim slučajevima, moguće je narušavanje stvaranja krvi u obliku anemije, trombocitopenije, methemoglobinemije.

U slučaju predoziranja moguće su sljedeće nuspojave:

Gastrointestinalni poremećaji (mučnina, povraćanje, gubitak apetita, proljev, proljev, grčevi, bolovi u trbuhu);

abnormalnosti u funkcioniranju jetre i bubrega;

Prosječne cijene u Ruskoj Federaciji

To je prilično pristupačan lijek. Cijena dječjih svijeća Paracetamol je 20-40 rubalja, ovisno o obliku puštanja i proizvođača.

Detaljne upute za uporabu sirupa Ibufen za djecu! Pročitajte o indikacijama i mogućim nuspojavama na našoj web stranici.

Sve o Tsedexu Suspenzija: koliko je djelotvoran lijek za djecu u borbi protiv bakterijskih infekcija, kakve su prosječne cijene lijeka, kada ga ne možete koristiti, naučit ćete u našem materijalu.

Tražite najučinkovitiji lijek za proljev kod djeteta? Učinak lijeka Nifuroksazid u suspenziji za djecu opisan je ovdje: https://malutka.pro/preparaty/suspenzii/nifuroksazid.html.

Uvjeti skladištenja i dopusta, rok trajanja

Prema uputama za svijeće paracetamol za djecu, lijek se preporučuje da se pohranjuju na suhom mjestu zaštićenom od svjetla i izravnog sunčevog svjetla. Temperatura ne smije prelaziti 15 stupnjeva. Supozitorije vrijede 2 godine od datuma izdavanja.

Recenzije

Victoria:

- Moja kćer ima 5, 5 godina. Već smo isprobali mnogo antipiretičkih lijekova, ali smatram da su paracetamol čepići najbolji lijek. Iz pilula djeteta povraća, a sirup ne pomaže uvijek. Zato u hladnjaku uvijek držim svijeće na dužnosti za svaki slučaj.

Anna:

- Učinak svijeća koje volim, temperatura brzo pada. Jedini i očigledan problem je način njihove primjene.

Dijete je uvijek nestašno i uplašeno. Ali kad mu ponudim da uzme pilulu umjesto toga, pristaje na svijeće.

Olga:

- Moje dijete odbija piti sirupe i pilule. Sa svijećama imamo bolji odnos. Mogu reći da su vrlo djelotvorni.

Temperatura počinje padati za pola sata i ne raste dugo. Noć tijekom bolesti s ovim lijekom mnogo je smirenija.

Elena:

“Isprobali smo različite verzije nekoliko proizvođača. Kao rezultat toga, shvatio sam da čak i dragi Panadol ne djeluje tako učinkovito kao paracetamol u svijećama. Ne sadrže boje ili okuse kao što su sirupi.

Naš liječnik također pozitivno reagira na ovaj lijek.

Inna:

- Kad je moja kćer imala zube, probala sam mnoge lijekove. Nitko od njih nije pomogao više od 2 sata.

Prijatelj je savjetovao konvencionalne svijeće paracetamola. Začudo, pomogao je, unatoč niskoj cijeni. Sada u hitnim situacijama koristimo samo to. Sigurno ga mogu preporučiti svim mamama. "

Natalia:

“Znam da mnogi ljudi hvale Paracetamol u svjetlu svijeće, ali ja nemam jednoznačno mišljenje o tome. S jedne strane pomaže. No, s druge strane, djeluje presporo na moje dijete.

Temperatura pada iz Nurofena za pola sata, ali s paracetamolom treba čekati sat ili pol. Stoga ne mogu reći da je mogu preporučiti, sve je individualno. "

Detaljnije o učinkovitosti antipiretika će reći poznati liječnik Komarovsky u sljedećem videoisječku:

Svijeće se može čuvati duže od sirupa. Razumna cijena i visoka učinkovitost čine ga nezamjenjivim proizvodom u kompletu obiteljske prve pomoći.

Paracetamol u svijećama za smanjenje temperature kod djece

Svaki roditelj je vrlo zabrinut zbog bilo kakvog porasta temperature djeteta. Kada prelaze oznaku od 38 ° C, mnogi čak i uopće panike, ne znajući što učiniti ili kako se ponašati. Prije svega, potrebno je pozvati medicinsku pomoć: ambulantu ili lokalnog pedijatra, tako da kvalificirani stručnjak može pomoći u rješavanju uzroka vrućice i propisati liječenje. Koristite za djecu od svijeća s paracetamol - pomoći će srušiti temperaturu prije dolaska liječnika.

U našoj zemlji antipiretici su dopušteni za uporabu u djece: paracetamol, ibuprofen, nimulid i analgin. Međutim, najsigurniji je popis paracetamola. WHO ga definira kao lijek za prvu uporabu za toplinu i bol, uključujući novorođenčad, jer su nuspojave manje opasne od drugih antipiretičkih lijekova.

Mehanizam djelovanja

Ranije se smatralo da paracetamol ima protuupalna svojstva, pa je propisan kao sustavni lijek za akutne respiratorne virusne infekcije i druge zarazne bolesti. Međutim, do danas je dokazana zanemariva protuupalna aktivnost.

Kao narkotični analgetik, paracetamol djeluje na centre boli i termoregulaciju i prijenos topline. Povećava prag boli, povećava prijenos topline, snižava temperaturu.

Kako odabrati oblik antipiretik

Svi antipiretici su predstavljeni u nekoliko oblika, pogodnih za primanje:

 • Tablete - oralne;
 • Sirup - oralni unos djece;
 • Svijeće (čepići) - rektalna primjena.

Izbor jednog ili drugog oblika ovisi o dobi djeteta. Kod novorođenčadi se paracetamol koristi u obliku tekućeg sirupa i svijeća. U ovom slučaju, druga je opcija najprihvatljivija jer je isključen učinak na gastrointestinalni trakt. Upotreba svijeća smanjuje rizik od nuspojava, u smislu alergijskih reakcija. Zbog činjenice da sastav sirupa ima šećer, okuse, pojačivače okusa, stabilizatore i neke druge komponente koje uzrokuju alergijsku reakciju kod djece.

Međutim, supozitoriji su nešto slabiji od sirupa u smislu početka djelovanja, budući da se apsorpcija kroz gastrointestinalni trakt odvija brže. Dakle, temperatura se smanjuje nakon uzimanja sirupa za 20-40 minuta, svijeće će osloboditi stanje za 40-60 minuta. Njihova uporaba je nepoželjna u groznici s temperaturom iznad 39,1 ° C.

doza

Ključ za postizanje očekivanog učinka uz minimalan rizik od nuspojava, u točnim slijedećim uputama u pogledu doziranja prema težini i pravilnosti tehnika. Najveća šteta od paracetamola zabilježena je upravo kao posljedica zanemarivanja uputa.

Paracetamol se koristi simptomatski. Stoga je neprihvatljivo uzimati ga profilaktički ili uzimati. Neki pedijatri preporučili su korištenje svijeće preko noći na temperaturi od oko 38 ° C u novorođenčadi u svrhu reosiguranja u slučaju povećane vrućine, groznice i napadaja noću.

Općenito, preventivni unos je nepoželjan. Dječje svijeće s paracetamolom koriste se od prvog mjeseca života s zaraznom ili virusnom groznicom s temperaturom iznad 38,5 ° C. Istodobno se može koristiti samo jedna svijeća. Učestalost prijema:

 • Djeca 1-3 mjeseca života 1-2 svijeće, ali ne više od 4 dnevno;
 • U 3-6 mjeseci - 2-3 komada, ne više od 4 prijema dnevno;
 • Više od 6 mjeseci, 4 komada dnevno.

Svijeće s paracetamolom dostupne su u sljedećim dozama: 0,08 g (djeca do 6 mjeseci), 0,17 g (do tri godine), 0,33 g (djeca starija od 3 godine). Kada se koristi u ne-određenoj starosnoj kategoriji, preporuča se pažljivo proučiti upute i izračunati dozu na temelju težine djeteta. Dakle, svijeću od 0,33 g novorođenčeta treba podijeliti u 4 doze.

Opće pravilo uzimanja lijekova koji sadrže paracetamol je da interval između doza treba biti najmanje 4 sata.

Kada se temperatura podigne iznad sigurne granice u kraćim intervalima, preporuča se izmijeniti paracetamol s drugim antipiretičkim sredstvima.

Kao analgetik, simptomatski se koristi paracetamol u obliku čepića. Obično se propisuje djeci za vrijeme zubi za odmor noću. Ovdje je prednost opet u ovoj vrsti lijeka, jer se njegova resorpcija u kolonu događa puno sporije nego u gastrointestinalnom traktu.

Da sumiramo

 • Upotreba paracetamola kao antipiretika i analgetika smatra se najsigurnijom u novorođenčadi.
 • Prijem bi trebao biti samo simptomatski, nemoguće je uzimati lijek unaprijed kao profilaksu.
 • Ne možete sami umetati svijeće s komponentama paracetamola za dijete dulje od 3 dana. Ako temperatura ostane izvan dopuštenog dužeg vremena - trebate kontaktirati svog lokalnog liječnika.

Preporuke stručnjaka

Iako se paracetamol smatra jednim od najsigurnijih lijekova i njegova je uporaba dopuštena u dojenčadi, isplati se najprije posavjetovati s lokalnim pedijatrom. Supozitorije treba preferirati kod novorođenčadi i djece mlađe od 1 godine. Ne preporučuje se prekoračenje navedenih doza! Čak i svijeće imaju drugačiju dozu lijeka, pa kad kupujete, navedite dob djeteta do ljekarnika.

Svijeće Paracetamol: kako liječiti dijete, upute

Paracetamol je lijek koji osigurava analgetski učinak i antipiretički učinak. Obično se pripisuje skupini nesteroidnih protuupalnih lijekova. Za liječenje djece, liječnici često propisuju paracetamol čepići. Dostupni su u plastičnoj ili folijskoj ambalaži. Korištenje čepića omogućuje vam da se nosite s zuboboljom i oslobodite se groznice.

Oblik i sastav otpuštanja

Paracetamol je uobičajen lijek koji se može lako pronaći u bilo kojoj ljekarni. Nudi se u obliku:

 • tablete;
 • sirup;
 • supozitorije korištene rektalno.

Svijeće Paracetamol za djecu proizvođači proizvode u konturnim stanicama, pet komada na svakoj strani. Pakirani su u karton. Jedna kutija sadrži dvije konturne stanice. Doza paracetamola za djecu može biti 1 g, 0,125 g i 0,25 g.

U sastavu lijeka, paracetamol je glavna aktivna tvar. Osim toga, lijek sadrži čvrstu masnu bazu. Svijeće za djecu Paracetamol se razlikuje u malim dimenzijama i ima oblik torpeda, a njihova boja varira od svjetla do kreme.

svjedočenje

Pedijatrijski liječnici često propisuju supozitorije paracetamola za liječenje mladih pacijenata. Propisuju ovaj lijek u sljedećim slučajevima:

 • SARS i gripa;
 • bronhitis i upala pluća;
 • zubobolja;
 • bolni sindrom zbog opeklina i ozljeda;
 • bolesti uha, nosa i grla su upalne prirode.

Supozitorije Paracetamol za djecu: upute

Paracetamol u obliku čepića se primjenjuje rektalno. Jedna doza ovog lijeka određuje se uzimajući u obzir parametre kao što su starost i tjelesna težina malog pacijenta. Prilikom odabira, odbijaju se iz sljedećeg omjera: 15 mg lijeka bi trebalo pasti na 1 kg tjelesne težine djeteta, a maksimalna doza lijeka ne bi trebala prelaziti 60 mg na 1 kg tjelesne težine.

 1. U djece u dobi od 3 do 12 mjeseci, uveden je 1 čepić 0,08 g.
 2. Za bebe od 1 do 6 godina, doza lijeka je 1 svijeća 0,17 g.
 3. Za male pacijente od 7 do 12 godina preporučuje se doza od 1 supozitorija od 0,33 g.
 4. Djeci od 12 godina i starijim propisuju se 1-2 čepića.

Ako postoji potreba, dopušteno je ponovljeno davanje lijeka. Međutim, maksimalni broj dnevno korištenih svijeća ne smije prelaziti 4. U isto vrijeme treba održavati interval između doza, koje ne bi trebalo biti manje od 6 sati, uključujući i noćno vrijeme.

Ovaj lijek se ne preporučuje više od dva dana. Prije ubrizgavanja lijeka, dijete treba posjetiti zahod. Prije toga, treba ga položiti na stranu, a čepić bez ambalaže. Svijeća je umetnuta u anus opreznim pokretima sa šiljastim krajem. Zatim u roku od nekoliko minuta beba treba biti u mirnom stanju. Svijeća prije uporabe u svakom slučaju ne može se slomiti. Ne može se koristiti veći broj supozitorija nego što je navedeno u uputama.

kontraindikacije

Liječnici ne preporučuju liječenje paracetamolom u obliku svijeća za djecu mlađu od mjesec dana. Ovaj lijek ima određene kontraindikacije. S ovim informacijama možete se upoznati u uputama ili se obratiti svom liječniku. Ograničenja propisivanja su:

 • djeca do 1 mjeseca;
 • preosjetljivost na aktivnu komponentu lijeka;
 • disfunkcija jetre i bubrega;
 • probavni problemi.

Uz oprez treba koristiti svijeće Paracetamol u liječenju djece do 3 mjeseca, kao i bebe koje imaju sljedeće bolesti:

 • benigna hiperbilirubinemija;
 • virusni hepatitis;
 • bolesti krvi.

Kako djeluju parcetamol čepići?

Nakon što je svijeća umetnuta u anus, aktivna tvar prodire u crijevo, odakle brzo ulazi u krvotok. Glavni dio aktivnog sastojka ovog lijeka prolazi kroz jetru. Kada se koristi lijek, analgetski učinak nastaje zbog blokiranja receptora za bol, kao i osiguravanja termoregulacije središnjeg živčanog sustava.

Učinak lijeka počinje pola sata nakon njegove izravne uporabe. Analgetski učinak traje četiri sata od trenutka prijema, a zatim postupno slabi. Do tog vremena sadržaj krvi aktivnog spoja je smanjen 2 puta.

Nuspojave

Kod uporabe proizvoda mogu se pojaviti određene nuspojave. Informacije o tome nalaze se u uputama za uporabu. Označava sljedeće neugodne simptome:

 • alergijske reakcije u obliku kožnog osipa, svrbeža i urtikarije;
 • u rijetkim slučajevima djeca liječena supozitorijima Paracetamol, anemija, trombocitopenija;
 • bubrežna kolika i crvenilo;
 • bol koja se pojavljuje oko anusa;
 • oštećenje jetre.

Ako su tijekom liječenja parcetamolskim čepićima otkriveni neželjeni simptomi koji nisu doveli do pogoršanja stanja djeteta, u ovom slučaju potrebno je posavjetovati se s liječnikom o primjeni lijeka.

predozirati

Ako se tijekom uporabe supozitorija dogodilo stanje predoziranja, potrebno je konzultirati liječnika. To treba učiniti čak i ako se stanje djeteta nije pogoršalo i nemate razloga za brigu o njegovom zdravlju.

Stanje predoziranja primjenom paracetamola može dovesti do potpunog i nepovratnog hepatonekroze, zatajenja jetre i metaboličke acidoze. Osim toga, rizik od encefalopatije je visok. Svi ovi učinci mogu dovesti do razvoja kome, koja je često smrtonosna.

Predoziranje se može odrediti kod malog djeteta koje je liječeno parcetamolnim čepićima na temelju sljedećih simptoma:

 • mučnina;
 • povraćanje;
 • epigastrična bol;
 • znojenje;
 • bljedilo kože koje se pojavi unutar 2 dana nakon uzimanja lijeka.

U slučaju predoziranja nakon dva dana od trenutka početka liječenja, dijete može imati povećanje razine transaminaza i bilirubina u jetri, a dolazi do smanjenja razine protrombina. Klinička slika koja ukazuje na oštećenje jetre pojavljuje se nakon dva dana, a maksimum dostiže četvrtog dana terapije.

Ako na djetetu nađete simptome predoziranja, potrebna je hitna hospitalizacija. Od pacijenta treba uzeti uzorke krvi kako bi se odredila razina paracetamola u krvnoj plazmi. Liječnik mora primijeniti antidot N-acetilcistein u roku od 10 sati od uzimanja lijeka. Osim toga, potrebno je simptomatsko liječenje.

Interakcija s drugim lijekovima

Kada se koristi ovaj lijek s barbituratima, antikonvulzivima i alkoholom, rizik od hepatotoksičnog učinka značajno se povećava. Osim toga, može se pojaviti učinak indirektnih antikoagulanata. Barbiturati smanjuju antipiretički učinak ovog lijeka.

Uzimanje ovog lijeka sa salicilatima povećava rizik od toksičnih učinaka na tijelo.

Mjere opreza

Ako simptomi bolesti kod djeteta ne nestanu, a stanje se pogorša, u tom slučaju posjetite liječnika i posavjetujte se o daljnjem korištenju ovog lijeka. Ako je propušteno vrijeme sljedećeg uzimanja lijeka, sljedeći put ne smijete davati djetetu dvostruku dozu.

Paracetamol u obliku supozitorija u liječenju mladih bolesnika s oštećenjem funkcije jetre i bubrega treba koristiti s velikim oprezom. Ne preporučuje se uzimanje lijeka istovremeno s drugim lijekovima koji sadrže paracetamol kao aktivnu tvar.

Svijeće za djecu Paracetamol je prilično pristupačan lijek koji se lako može kupiti. Ovisno o ljekarni lanac, cijena ovog alata varira od 20 do 40 rubalja. Određeni utjecaj na cijenu lijeka ima oblik oslobađanja i proizvođač.

Uvjeti skladištenja

Kako pravilno skladištiti ovaj alat tako da ne izgubi svoju učinkovitost možete pronaći u uputama za uporabu. Sadrži upute o potrebi pronalaženja lijeka na mjestu zaštićenom od sunčeve svjetlosti. Temperatura tijekom skladištenja lijeka ne smije biti veća od 15 stupnjeva. Sredstvo je pogodno za primjenu unutar 2 godine od trenutka otpuštanja. Neprihvatljivo je koristiti lijek ako mu je istekao rok trajanja.

zaključak

Paracetamol je uobičajen lijek koji mnogi ljudi koriste. Ovo učinkovito sredstvo pomaže da se osoba brzo oslobodi glavobolje. Liječnici ga preporučuju ne samo odraslim nego i mladim pacijentima. U prisutnosti zubobolje, boli nakon opeklina, paracetamol za djecu svijeće pomažu eliminirati bolno stanje. U ljekarni se mogu kupiti bez recepta, ali prije uporabe savjetujte se s liječnikom i dobiti odobrenje. Stručnjak će moći, uzimajući u obzir stanje djeteta, odrediti optimalnu dozu i trajanje primjene.

Parcetamol čepići djeluju prilično brzo. O tome kako pravilno koristiti svijeće u liječenju djeteta, možete pročitati upute ili pitati liječnika. Pola sata nakon uzimanja lijeka pojavljuje se olakšanje bolnog stanja. Kada se koriste čepići, rezultirajući anestetički učinak traje 4 sata, a zatim počinje opadati. Lijek treba čuvati na tamnom mjestu na temperaturi od 15 stupnjeva kako bi se održala njegova učinkovitost. Rok trajanja lijeka je 2 godine. Nakon isteka roka valjanosti trebate se riješiti neprikladnih lijekova.

Svijeće Paracetamol za djecu: recenzije i upute

Visoka vrućica prati gotovo svaku bolest u djeteta, bilo da je to hladno ili zubalo. Često to postaje još više uzrok uzbuđenja od početne bolesti djeteta. S jedne strane, prisutnost temperature ukazuje da se tijelo aktivno bori protiv bolesti. S druge strane, značajno povećanje tjelesne temperature može dovesti do nepovratnih posljedica.

Posebno je opasna temperatura za dojenčad i malu djecu prvih godina života, jer može uzrokovati razvoj febrilnih napadaja. To se može izbjeći ako stalno pratite tjelesnu temperaturu tijekom bolesti i, ako je potrebno, snizite je specijalnim pripravcima. Za djecu, prikladan oblik takvih sredstava su svijeće. Uostalom, oni imaju manje stresa na jetru i mogu se koristiti čak i kada dijete spava. Svijeće (ili čepići) Paracetamol je popularni antipiretik koji je pogodan za bebe nakon tri mjeseca života.

Obrazac za izdavanje

Svijeće Paracetamol za djecu oblikovan je poput cilindra sa šiljastim krajem i zapakiran je u paket filmskih stanica, koji se nalazi u kartonskoj kutiji, koja također sadrži upute za uporabu. Broj komada u pakiranju i količina paracetamola u jednom svijećnjaku ovise o proizvođaču. To može biti, na primjer, 6 ili 10 svijeća od kojih će svaka biti od 50 do 500 mg aktivnog sastojka. Boja supozitorija varira od bijele do bijelo-žute.

struktura

Glavni aktivni sastojak svijeća identičan je njihovom nazivu - paracetamol. Jedan čepić može sadržavati 80 mg, 150 mg, 170 mg, 330 mg ili 500 mg paracetamola. Pomoćna komponenta je kruta mast.

Načelo djelovanja

Paracetamol djeluje na središta regulacije temperature i boli u tijelu. On inhibira proizvodnju prostaglandina (spojeva koji utječu na povećanje temperature i osjetljivost na bol). Lijek počinje djelovati nakon oko 50-60 minuta i nastavlja djelovati 6-8 sati.

Indikacije (zašto se propisuju djeci)

Paracetamol je jedna od najsigurnijih ljekovitih tvari za bebino tijelo. Propisuje se kao antipiretik i analgetik za:

 • prehlade, gripe, zaraznih bolesti (vodene kozice, rubeole, hripavac, ospice, grimizna groznica, zaušnjaci);
 • vrućica kod djece nakon cijepljenja;
 • bol povezana s izbijanjem zuba, bolovima u uhu i upalom grla.

Paracetamol u obliku svijeća - prikladan lijek za djecu prve polovice godine života, jer:

 • nepostojanje dodatnih sastojaka (zaslađivača, okusa, aroma) smanjuje vjerojatnost alergijske reakcije kod djeteta;
 • eliminira mogućnost gušenja lijeka ili ga ispljunuti kod djece koja imaju problema s uzimanjem lijeka kroz usta (mučnina, povraćanje, povraćanje, raspoloženja);
 • Ima manje nuspojava i ima manje stresa na tijelo, jer se kroz crijeva lijek odmah apsorbira u krv, zaobilazeći jetru i probavni trakt;
 • može se koristiti čak iu djetetovom snu ako se pojavi potreba.

U kojoj je dobi dopušteno uzeti

Proizvođači paracetamola u obliku svijeća preporučuju ga koristiti za djecu od tri mjeseca, a za bebe težine više od 4 kg.

Ako je potrebno, supozitorije se mogu koristiti od rođenja djeteta, ako potencijalna korist lijeka nadmašuje potencijalni rizik njezine uporabe, a uvijek nakon konzultacije s liječnikom.

Kontraindikacije i nuspojave

Supozitoriji se ne preporučuju za primjenu u slučaju preosjetljivosti na paracetamol. Također, kontraindikacije za upotrebu rektalnih supozitorija mogu biti sljedeće situacije:

 • poremećaji jetre i bubrega;
 • upalne bolesti rektalne sluznice;
 • nedostatak enzima glukoza-6-fosfat dehidrogenaze;
 • poremećaji krvi;
 • disfunkcija anusa i proljeva.

Moguće nuspojave primjene paracetamola:

 • alergijske reakcije;
 • pojačano krvarenje, potiskivanje krvi;
 • bronhospazam;
 • mučnina, oštećenje funkcije jetre;
 • iritacija rektuma i anusa.

Upute za uporabu i doziranje

Supozitoriji se moraju koristiti rektalno, tj. Ubrizgati u anus djeteta, stavljajući dijete na njegovu stranu ili leđa.

 1. Temeljito operite ruke sapunom ili medicinskim rukavicama. Svijeća mora biti na sobnoj temperaturi.
 2. Uvođenjem svijeće djetetu je potreban šiljat kraj nakon pražnjenja crijeva.
 3. Djetetove stražnjice moraju se držati čvrsto nekoliko minuta, tako da dijete ne refleksno gura čepić natrag.

Jedna doza ovisi o dobi i težini djeteta. Optimalna pojedinačna doza je 10-15 mg na 1 kg tjelesne težine.

 • bebe od rođenja do tri mjeseca mogu uzimati lijek samo na način propisan od strane liječnika;
 • djeci od tri mjeseca do godine (težine od 4 do 10 kg) preporučuje se jednokratna doza u jednom supozitoriju od 0,08 g;
 • Za djecu od jedne do šest godina starosti (težine od 10 do 20 kg) preporučuje se jednokratna doza jednog supozitorija od 0,17 g;
 • djeci od 7 do 12 godina preporučuje se jednokratna doza od jedne supozitorije od 0,33 g;
 • djeci iznad 12 godina preporučuje se jednokratna doza u 1-2 čepića od 0,33 g.
 • djeca do 6 godina - 3 dana;
 • Djeca starija od 6 godina - 5 dana.

predozirati

Kako bi se izbjeglo predoziranje, potrebno je jasno izračunati pojedinačnu i dnevnu dozu lijeka. Ako unesena količina paracetamola premašuje maksimalnu preporučenu dozu mnogo puta, moguće je kršenje probave (mučnina, povraćanje, proljev, nedostatak apetita, bolovi u trbuhu), povećano znojenje, kvar srca i dišnog sustava. Negativni učinci paracetamola na jetru mogu biti popraćeni pospanošću, bljedilom kože i sluznice, vrtoglavicom.

Većina simptoma pojavljuje se prvog dana nakon predoziranja.

Interakcija s drugim lijekovima

Nemojte koristiti paracetamol s drugim lijekovima, gdje se nalazi u sastavu, kako biste izbjegli predoziranje. Da bi se to postiglo, potrebno je detaljno proučiti sastav antipiretičkih lijekova i alternativne lijekove koji sadrže paracetamol s lijekovima, gdje ibuprofen djeluje kao aktivna tvar.

Paracetamol pojačava djelovanje acetilsalicilne kiseline, kofeina, kodeina. Kombinacija paracetamola s alkoholom dovodi do činjenice da se toksičnost lijeka značajno povećava. Pripravci koji sadrže acetilcistein su protuotrov za trovanje paracetamolom.

analoga

Za paracetamol se mogu razlikovati dvije skupine analoga.

 1. Proizvodi koji također sadrže paracetamol kao aktivnu tvar, ali imaju drugačiji trgovački naziv. To su Tsefekon, Panadol, Efferalgan u obliku svijeća. Učinak takvih lijekova bit će identičan učinku paracetamola.
 2. Antipiretici na bazi drugog aktivnog sastojka. To mogu biti homeopatske svijeće - Viburcol - koje su dopuštene čak i novorođenčadi. Ili lijekove na bazi ibuprofena (Nurofen, Harofen, Ibunorm Baby). Moraju se mijenjati s paracetamolom, ako to nije dovoljno da se smanji temperatura, ili nije istekao potreban interval između primjene.

Recenzije

Ludmila:

Čitao sam iz Komarovskog da je paracetamol učinkovitiji s virusima. Da praktički nema protuupalni učinak, dakle s bakterijskim infekcijama, paracetamol kratko vrijeme pomaže ili ostaje u stanju mirovanja. Odnosno, nijedna ozbiljna infekcija ne može postići značajan pad tjelesne temperature uz njegovu pomoć. Zbog toga Paracetamol može biti specifičan test za ozbiljnost bolesti - ako se nakon uzimanja, temperatura brzo smanji, postoji velika vjerojatnost da dijete ima uobičajeni ARVI.

Irina:

Prije uporabe bilo kojeg antipiretičkog sredstva, paracetamola ili njegovih analoga, temperaturu uvijek mjerim s nekoliko termometara. Ovo je samo obaveza. Elektronika često ne uspijeva. Ako je stvarno više od 38, onda popodne pokušavam dati antipiretični sirup. I na spavanje, čak i ako navečer ispod 38, još uvijek mirno spavam svijeću.

Tatjana:

Nurofen i paracetamol uvijek nam pomažu na visokim temperaturama. Dosta za točno 5 sati. Jednom kada se jednom spase ambulantna kola i suspenzija s mefenaminskom kiselinom, to je bilo kad je gripa bila vrlo jaka.

Xenia:

Odmah sam stavio svijeću Analdim, Paracetamol i No-silose. Doza paracetamola izgleda po težini, ali ne prema dobi, jer smo veliki. Već nekoliko godina temperatura se samo povećava. Ako su ručke i stopala hladni, onda se mora dati ne-shpu.

Raisa:

Spalili smo 6 noći, ni Analdim, ni Paracetamol, ni Nurofen nisu posebno pomagali. Plus za No-shpu, tako da je grč nestao, ako temperatura ne padne. Sada stavite svijeće Paracetamol + 0,5 No-shpy ili Nurofen s No-spa. Odmah sve zajedno. Dijete je imalo grčeve fibrila, nakon toga nisam stajao na ceremoniji, sve sam dao odjednom, a temperatura se postupno smanjila.

video

Preporučamo da pogledate video snimku na kojoj vam pedijatar Tatyana Prokofieva kaže koje metode treba poduzeti prije uzimanja febrifuge. Isto tako, na kojoj je temperaturi antipiretik nužan.