loader

Glavni

Prevencija

Tamiflu za djecu:
upute za uporabu

Gripa je jedna od najčešćih akutnih respiratornih infekcija i može se pojaviti u bilo kojoj dobi. Međutim, za zdravlje djece, virusi influence A i B često predstavljaju ozbiljnu opasnost. Kako bi se spriječila infekcija ili ubrzao oporavak, ako nije bilo moguće izbjeći infekciju, koriste se posebni antivirusni lijekovi.

Jedan od najučinkovitijih među njima se zove Tamiflu. Ovaj lijek utječe samo na čestice virusa i ne oštećuje stanice respiratornog trakta. Koristi li se u djetinjstvu, u kojim je dozama propisano za djecu i koje se druge antivirusne lijekove zamjenjuje?

Obrazac za izdavanje

Tamiflu je proizvod švicarskog holdinga Roche, kojeg u Rusiji zastupa OTCPharm. Lijek je dostupan u Švicarskoj, Francuskoj ili Njemačkoj samo u jednom obliku - kapsularnom. Tamiflu nema sirupa, tableta, ampula ili drugih oblika.

Lijek se prodaje u 10 kapsula po pakiranju. Odlikuju se sivim tijelom i žutim neprozirnim poklopcem. Unutra je bijelo-žuti ili bijeli prah. Na kapicama kapsule možete vidjeti dozu ("75 mg" je ispisano plavom bojom), a proizvođač je označen na kućištu ("ROCHE").

struktura

Glavna komponenta Tamiflua je oseltamivir. Sadrži se u lijeku u obliku fosfata, au smislu čistog oseltamivira u dozi od 75 mg. Ranije se lijek prodavao s različitim dozama (30 i 45 mg), ali sada ove opcije lijekova nisu dostupne.

Pored aktivnog sastojka unutar kapsule nalazi se također natrijev stearij fumarat, kroskarmeloza natrij, talk, škrob i povidon K30. Kućište lijeka je napravljeno od želatine i nekoliko boja, kao i od titan-dioksida i tinte.

Načelo djelovanja

Aktivni spoj Tamiflu, jednom u ljudskom tijelu, pretvara se u oseltamivir karboksilat, koji ima specifičan učinak na neuraminidazu. Takozvani enzimi koji su prisutni u virusima influence odgovorni su za oslobađanje novih virusnih čestica iz inficiranih stanica respiratornog trakta.

Inhibicija tih enzima, koja se javlja pri uzimanju Tamiflua, pomaže u zaustavljanju širenja virusne infekcije u dišnim putevima i oslobađanju patogena iz tijela pacijenta. U isto vrijeme, preparat ne utječe na stvaranje antitijela.

Mnoga su istraživanja potvrdila terapijski učinak Tamiflua na ljude zaražene influencom. U bolesnika koji su uzimali lijek u roku od 48 sati nakon pojave prvih simptoma gripe, trajanje bolesti je smanjeno, a učestalost komplikacija (uključujući i one koje zahtijevaju antibiotike) se smanjila.

Profilaktičnom primjenom kapsula značajno je smanjen rizik od razvoja gripe nakon kontakta s bolesnim osobama.

svjedočenje

Najčešći razlog davanja Tamifluu je infekcija respiratornog trakta virusom gripe. Najbolje je početi uzimati kapsule u prvim danima bolesti, kada se povećala tjelesna temperatura, pojavile su se glavobolje, bolovi u tijelu i drugi simptomi infekcije. Takvi lijekovi su također traženi u preventivne svrhe, na primjer, ako se netko iz obitelji razboli od gripe, ili ako dijete posjećuje dječji tim tijekom vegetacije ARVI.

Koliko je staro dopušteno?

Djeca "Tamiflu" ispražnjena od 1 godine, to jest, djeca prve godine života, ovaj alat je kontraindiciran. Unatoč čvrstom obliku, lijek je lako davati djeci starijoj od godine dana, jer je potrebno pripremiti suspenziju iz želatinoznog praška smještenog unutra za pacijente mlađe od 8 godina.

kontraindikacije

Uporaba Tamiflua je zabranjena ne samo za dojenčad, već i:

 • ako mali pacijent ima preosjetljivost na oseltamivir ili na jednu od pomoćnih komponenti kapsula;
 • ako je djetetu dijagnosticirana teška zatajenje bubrega;
 • ako je bolest jetre djeteta dovela do teškog neuspjeha ovog organa.

Nuspojave

Tijekom liječenja, ponekad se javlja Tamiflu ili profilaktičko davanje takvog lijeka:

U većini slučajeva, takve negativne reakcije na lijek pojavljuju se na prvi ili drugi dan primjene i nestaju same za 1-2 dana. Otkazati lijek kad se pojave često nije potreban.

Rjeđe nuspojave lijeka Tamiflu su proljev, bolovi u trbuhu, vrtoglavica, vrućica, umor, nazalna kongestija, kašalj, bol u leđima, nesanica.

Ako se tijekom uzimanja kapsula pojave ti ili drugi simptomi nelagode, morate se obratiti liječniku. Na temelju pritužbi pacijenta, on će propisati drugu terapiju.

Upute za uporabu

Za liječenje gripe, lijek treba uzimati dva puta dnevno, a za preventivne svrhe samo jednom dnevno. Dijeta u vrijeme prijema, Tamiflu ne utječe, ali za poboljšanje tolerancije, kapsula se savjetuje piti tijekom obroka. Djeca starija od 8 godina ili pacijenti nešto mlađi, ali s težinom većom od 40 kg, lijek se daje preko cijele kapsule, nudeći ga da ga proguta i popije s vodom.

Ako je dijete mlađe od osam godina ili je već navršilo 8 godina, ali mu je tjelesna težina ispod 40 kg, pojedinačna i dnevna doza bit će manja. Za takve pacijente pripravlja se suspenzija iz sadržaja kapsule i pripravak se daje u tekućem obliku.

Priprema suspenzije se također preporučuje za "starenje" kapsula (ako je njihova želatinozna ljuska oštećena ili je postala vrlo krhka), te ako postoje problemi s gutanjem čvrstog lijeka u starijoj dobi (9-10 godina i stariji).

Da biste napravili terapijsko rješenje, morate otvoriti kapsulu i kombinirati prašak s nekom vrstom slatkog proizvoda. To je potrebno kako bi se maskirao gorak okus lijeka koji ima prah. Ovaj proizvod može biti med, sirup, slatki desert, voćni pire, zaslađena voda, kondenzirano mlijeko, jogurt i tako dalje.

Njegov volumen bi trebao biti mali, tako da dijete mora uzeti cijelu potrebnu dozu lijeka, stoga je optimalna količina 1 čajna žličica slatkog proizvoda.

Ako je smjesa pripremljena za dijete starije od 8 godina ili s tjelesnom težinom iznad 40 kg, mora se odmah dati u cijelosti. Ako nakon gutanja neka suspenzija ostane u spremniku, potrebno je dodati malo vode i završiti pripremu.

U slučajevima kada je pacijent mlađi od 8 godina ili mu težina još nije dostigla 40 kg, priprema Tamiflu tekućeg oblika se malo razlikuje:

 1. uzimajući malu posudu, trebate otvoriti kapsulu iznad nje tako da se prašak ulije u nju u cijelosti;
 2. uz pomoć štrcaljke uzmite 5 ml vode i ulijte u posudu;
 3. nakon temeljitog miješanja praha s vodom, dobivenu smjesu treba prikupiti u dozi prikladnoj za dob i težinu (to će biti naznačeno dolje);
 4. neotopljeni bijeli prah nije potreban za tipkanje sa štrcaljkom, jer se sastoji uglavnom od neaktivnih komponenti lijeka;
 5. ostatak smjese se odbacuje, tj. za svaku dozu treba uzeti novu kapsulu;
 6. Lijek sakupljen štrcaljkom mora biti izliven u drugi spremnik u koji se dodaje slatki proizvod;
 7. Nakon temeljitog miješanja, djetetu se daje piti, a ostatak se ispire s malom količinom vode, koja se također mora piti.

Doza razrijeđenog lijeka iz jedne kapsule za pacijente od 1 do 8 godina je kako slijedi:

 • ako pacijent teži manje od 15 kg, treba mu dati 2 ml otopine odjednom, što odgovara 30 mg oseltamivira;
 • ako dijete teži od 15 do 23 kg, tada će pojedinačna doza suspenzije biti 3 ml, odnosno 45 mg aktivnog sastojka;
 • za pacijente s tjelesnom težinom od 23 do 40 kg, uzima se 4 ml praška za razrjeđivanje vode, što odgovara pojedinačnoj dozi od 60 mg.

Koliko dugo?

Trajanje uzimanja Tamiflua ovisi o indikacijama za njegovu primjenu. Ako ste počeli davati lijekove pri prvim simptomima gripe, tada biste trebali piti kapsule 5 dana. Jedan paket lijeka namijenjen je upravo takvom trajanju liječenja.

Tijek uzimanja za sprečavanje infekcije virusima influence često traje 10 dana. U isto vrijeme, preporuča se početi uzimati kapsule u prva 2 dana nakon kontakta s bolesnom osobom.

Ako se lijek propisuje tijekom porasta učestalosti gripe, može se davati duže (do 6-12 tjedana), ali u tom slučaju trajanje liječenja određuje liječnik.

predozirati

Kada uzimate lijek, morate pažljivo pratiti doziranje. Ako slučajno prelazite dozu Tamiflu za dijete, može doći do povraćanja, glavobolje, mučnine i drugih mogućih nuspojava lijeka. Uz ove simptome, preporuča se pokazati pacijentu liječniku.

Interakcija s drugim lijekovima

Tamiflu se može kombinirati s mnogim drugim lijekovima, kao što su paracetamol ili amoksicilin. Prema mnogim istraživanjima, ovaj alat ne utječe na djelovanje diuretika, antihistaminika, kortikosteroida, analgetika, antibiotika i mnogih drugih lijekova.

Uvjeti prodaje

Tamiflu možete kupiti u ljekarni po receptu od liječnika, pa kada imate simptome gripe ili kontaktirate bolesnu osobu, trebate kontaktirati svog pedijatra i dobiti recept, kao i preporuke o doziranju i trajanju uporabe kapsula. Prosječna cijena jednog paketa takvog lijeka varira između 1.100-1400 rubalja.

Uvjeti skladištenja

Lijek ima vrlo dug rok trajanja od 7 godina od datuma proizvodnje. Dok ne istekne, čuvajte Tamiflu kod kuće na suhom mjestu. U isto vrijeme, lijek ne bi trebao biti pod utjecajem visoke temperature (optimalni način skladištenja se smatra + 15 + 25 stupnjeva Celzija), visoka vlažnost ili izravni sunčevi zraci. Osim toga, alat se mora čuvati izvan dohvata djece.

Kada se kapsule čuvaju jako dugo vremena, na primjer, 4-5 godina, one mogu "ostariti", što ih čini krhkijima, ali u napomeni se napominje da takve promjene ne utječu na sigurnost ili farmakološko djelovanje lijeka.

Recenzije

U većini slučajeva, uporaba Tamiflua kod djece pozitivno reagira. Mame potvrđuju da lijek doprinosi bržem oporavku od gripe, a također smanjuje rizik od komplikacija ove infekcije.

Sudeći prema pregledima, mladi pacijenti često lijek dobro uzimaju, a nuspojave se događaju vrlo rijetko. Nedostaci ovog lijeka, većina roditelja pripisuje visokoj cijeni, zbog čega u mnogim slučajevima preferiraju druge antivirusne lijekove koji su jeftiniji.

analoga

Zamjena "Tamiflu" mogla bi biti ruski lijek "Nomides", jer također sadrži oseltamivir. Takav lijek je predstavljen kapsulama koje sadrže 30, 45 ili 75 mg ove komponente. Djeca "Nomiti" ispuštaju se od treće godine i koriste se i za liječenje gripe i za prevenciju. Ovaj lijek je jeftiniji od Tamiflu - 10 kapsula od 75 mg svaka mora platiti prosječno 600 rubalja.

Umjesto Tamiflua mogu se koristiti i drugi antivirusni lijekovi koji djeluju na viruse influence, na primjer:

 • "Relenza". Aktivna tvar ovog lijeka, koja se naziva zanamivir, poput Tamiflua, utječe na neuraminidazu, pa je lijek vrlo učinkovit protiv virusa influence. Dolazi u praškastom pakiranju u rotadiski. Udisanje ovog lijeka propisuje se djeci starijoj od 5 godina.
 • "Isoprinosine". Takve tablete bazirane na supstanci "inozin pranobex" ne utječu samo na različite viruse, već također stimuliraju imunološki odgovor na patogene. Lijek se ispušta ne samo bolestan gripa, ali i za herpes, ospice i druge virusne bolesti. Za djecu je dopušteno koristiti kada je težina malog pacijenta veća od 15 kilograma.

Tamiflu kapsule - službene upute za uporabu

Registracijski broj:

Br. P N012090 / 01 od 15.07.2005
Trgovački naziv lijeka:

Međunarodni nezaštićeni naziv:

Kemijsko racionalno ime:

Etilni ester (3R, 4R, 5S) -4-acetilamino-5-amino-3- (1-etilpropoksi) -cikloheksen-1-karboksilne kiseline, fosfat

Oblik doziranja

struktura

Jedna kapsula sadrži:
oseltamivir 75 mg
(u obliku oseltamivir fosfata 98,5 mg)
Pomoćne tvari:
preželatinizirani škrob, povidon K30, kroskarmeloza natrij, talk, natrijev stearil fumarat

opis

kapsule

Tvrde želatinske kapsule, veličine 2. Tijelo - sivo, neprozirno; kapa - svijetlo žuta, neprozirna. Sadržaj kapsula je bijelog do žućkastog praha. "Roche" se nanosi na tijelo kapsule, "75 mg" se nanosi na kapicu.

Farmakoterapijska skupina

ATX kod [J05AH02]

Farmakološko djelovanje

Mehanizam djelovanja

Antivirusni lijek. Oseltamivir fosfat je pro-lijek, njegov aktivni metabolit (oseltamivir karboksilat) kompetitivno i selektivno inhibira neuraminidazu virusa influence tipa A i B - enzim koji katalizira proces oslobađanja novoformiranih čestica virusa iz inficiranih stanica, njihovog prodiranja u epitelne stanice respiratornog trakta i daljnjeg širenja virusa. u tijelu.

Oseltamivir karboksilat djeluje izvan stanica. On inhibira rast virusa influence in vitro i inhibira replikaciju virusa i njegovu patogenost in vivo, smanjuje izlučivanje virusa influence A i B iz tijela. Njegove koncentracije su potrebne za suzbijanje aktivnosti enzima za 50% (IC50), nalaze se na donjoj granici nanomolarnog raspona.

efikasnost

Dokazano je da je Tamiflu učinkovit u prevenciji i liječenju influence kod adolescenata (≥ 12 godina), odraslih, starijih osoba i liječenja gripe u djece starije od 1 godine. Pri započinjanju liječenja najkasnije 40 sati nakon pojave prvih simptoma gripe, Tamiflu značajno smanjuje period kliničkih manifestacija infekcije influencom, smanjuje njihovu težinu i smanjuje učestalost komplikacija influence koje zahtijevaju antibiotike (bronhitis, upala pluća, sinusitis, otitis media), skraćuje vrijeme izolacije virusa iz tijela i smanjuje područje ispod krivulje "virusni titar-vrijeme".

Kada se uzima u svrhu profilakse, Tamiflu značajno (za 92%) značajno smanjuje učestalost gripe među ljudima u kontaktu, smanjuje učestalost oslobađanja virusa i sprječava prijenos virusa s jednog člana obitelji na drugog.

Tamiflu ne utječe na stvaranje anti-influenčnih antitijela, uključujući proizvodnju antitijela kao odgovor na uvođenje inaktiviranog cjepiva protiv gripe.

Tijekom cirkulacije virusa gripe među populacijom, provedeno je jedno dvostruko slijepo, placebo kontrolirano ispitivanje među djecom u dobi od 1 do 12 godina (prosječna dob 5.3) koja je imala povišenu temperaturu (> 100 F) i jedan od respiratornih simptoma (kašalj) ili akutni rinitis). U ovom istraživanju 67% bolesnika zaraženo je virusom A, a 33% bolesnika zaraženo je virusom B. Liječenje Tamifluom, koji je započeo 48 sati nakon pojave simptoma, značajno je smanjio trajanje bolesti za 35,8 sati u usporedbi s placebom. Trajanje bolesti definirano je kao vremenski period potreban za smanjenje kašlja, curenja iz nosa, uklanjanje vrućice i povratak na normalnu i normalnu aktivnost. Udio pedijatrijskih bolesnika kod kojih je došlo do akutnog upala srednjeg uha i koji su uzimali Tamiflu smanjio se za 40% u usporedbi s placebom. Djeca koja su primala Tamiflu vratila su se na normalnu i normalnu aktivnost gotovo 2 dana ranije nego djeca koja su primila placebo.

Otpornost na virus

Prema trenutno dostupnim podacima, kada se uzima Tamiflu u svrhu post-kontaktnog (7 dana) i sezonskog (42 dana) prevencije rezistencije na gripu, nije uočena.

Učestalost prolaznog oslobađanja virusa influence s smanjenom osjetljivošću neuraminidaze na oseltamivir karboksilat u odraslih bolesnika s influencom iznosi 0,4% Eliminacija rezistentnog virusa iz tijela pacijenata koji primaju Tamiflu javlja se bez pogoršanja kliničkog stanja bolesnika.

Učestalost rezistencije kliničkih izolata virusa influence A ne prelazi 1,5%. Među kliničkim izolatima virusa influence nisu pronađeni sojevi rezistentni na lijek.

farmakokinetika

usisavanje

Nakon peroralne primjene oseltamivira, fosfat se lako apsorbira u gastrointestinalnom traktu i visoko se pretvara u aktivni metabolit djelovanjem jetrenih esteraza. Koncentracije aktivnog metabolita u plazmi određuju se unutar 30 minuta, dosežu gotovo maksimalnu razinu 2-3 sata nakon primjene i značajno (više od 20 puta) premašuju koncentraciju pro-lijeka. Najmanje 75% unesene doze ulazi u sistemsku cirkulaciju u obliku aktivnog metabolita, manje od 5% u obliku izvornog lijeka. Koncentracije prolijeka i aktivnog metabolita u plazmi proporcionalne su dozi i ne ovise o unosu hrane.

distribucija

U ljudi, prosječni volumen distribucije (Vss) Aktivni metabolit je približno 23 litre.

Kao što su pokazali eksperimenti na bjelicama, štakorima i zečevima, aktivni metabolit doseže sva glavna mjesta infekcije influencom. U tim eksperimentima, nakon oralne primjene oseltamivir fosfata, u plućima, bronhijalnim ispiranjima, nazalnoj sluznici, srednjem uhu i dušniku u koncentracijama koje osiguravaju antivirusni učinak otkriven je njegov aktivni metabolit.

Vezanje aktivnog metabolita na proteine ​​ljudske plazme je neznatno (oko 3%). Vezanje predlijekova na proteine ​​ljudske plazme je 42%, što nije dovoljno da uzrokuje značajne interakcije lijekova.

metabolizam

Oseltamivir fosfat se visoko pretvara u aktivni metabolit pod djelovanjem esteraza, koje su uglavnom u jetri i crijevima. Ni oseltamivir fosfat ni aktivni metabolit nisu supstrati ili inhibitori izoenzima citokroma P450.

uzgajanje

Apsorbirani oseltamivir se uglavnom izlučuje (> 90%) tako što postaje aktivni metabolit. Aktivni metabolit nije podvrgnut daljnjoj transformaciji i izlučuje se urinom (> 99%). U većine bolesnika poluživot aktivnog metabolita iz plazme je 6-10 sati.

Aktivni metabolit potpuno se eliminira (> 99%) renalnom ekskrecijom. Bubrežni klirens (18,8 l / h) premašuje brzinu glomerularne filtracije (7,5 l / h), što ukazuje da se lijek također izlučuje tubularnom sekrecijom. S izmetom se izlučuje manje od 20% unesenog radioaktivno označenog lijeka.

Farmakokinetika u posebnim skupinama

Bolesnici s oštećenjem bubrega

Kada se propisuje Tamiflu, 100 mg 2 puta dnevno tijekom 5 dana u bolesnika s različitim stupnjevima oštećenja bubrega pod krivuljom "plazma koncentracija aktivnog metabolita - vrijeme" (AUC) obrnuto je proporcionalno smanjenju funkcije bubrega.

Bolesnici s oštećenjem jetre

In vitro pokusi su pokazali da u bolesnika s patološkim poremećajem jetre, vrijednost AUC oseltamivir fosfata nije značajno povećana, a AUC aktivnog metabolita nije smanjena.

Stariji bolesnici

U starijih bolesnika (65 - 78 godina), AUC aktivnog metabolita u stanju ravnoteže bio je 25-35% veći nego u mlađih bolesnika kada se propisivala slična doza Tamiflua. Poluvrijeme eliminacije lijeka u starijih osoba nije se značajno razlikovalo od onoga u mlađih bolesnika u odrasloj dobi. Uzimajući u obzir podatke o AUC lijeka i podnošljivosti, bolesnici s senilnom dobi ne zahtijevaju prilagodbu doze u liječenju i prevenciji gripe.

djeca

Farmakokinetika lijeka Tamiflu ispitivana je u djece u dobi od 1 godine do 16 godina u farmakokinetičkoj studiji s jednom dozom lijeka iu kliničkoj studiji na malom broju djece u dobi od 3 do 12 godina. Kod male djece izlučivanje pro-lijeka i aktivnog metabolita bilo je brže nego u odraslih, što je rezultiralo nižom AUC u odnosu na određenu dozu. Uzimanje lijeka u dozi od 2 mg / kg daje istu AUC oseltamivir karboksilata, što se postiže kod odraslih osoba nakon jedne doze od 75 mg kapsule (ekvivalentno oko 1 mg / kg). Farmakokinetika oseltamivira u djece starije od 12 godina ista je kao i kod odraslih.

svjedočenje

 • Liječenje gripe u odraslih i djece starije od 1 godine.
 • Prevencija gripe u odraslih i adolescenata starijih od 12 godina koji su u skupinama s povećanim rizikom infekcije virusom (u vojnim jedinicama i velikim proizvodnim timovima, u oslabljenim pacijentima).
 • Prevencija gripe u djece starije od 1 godine.

kontraindikacije

Preosjetljivost na oseltamivir fosfat ili bilo koju komponentu lijeka.

Kronično zatajenje bubrega (trajna hemodijaliza, kronična peritonealna dijaliza, klirens kreatinina £ 10 ml / min).

Koristiti tijekom trudnoće i dojenja

Kod štakora u laktaciji oseltamivir i aktivni metabolit ulaze u mlijeko. Nije poznato izlučivanje oseltamivira ili aktivnog metabolita s mlijekom kod ljudi. Međutim, ekstrapolacija podataka dobivenih na životinjama sugerira da njihova količina u majčinom mlijeku može biti 0,01 mg / dan, odnosno 0,3 mg / dan.

Trenutno, podaci o uporabi lijeka u trudnica nisu dovoljni za procjenu teratogenog ili fetotoksičnog učinka oseltamivir fosfata.

Imajući to na umu, Tamiflu treba propisati tijekom trudnoće ili dojenja samo ako moguće koristi od njegove uporabe prelaze potencijalni rizik za fetus ili dijete.

Doziranje i primjena

Tamiflu se uzima oralno, s hranom ili bez nje. Kod nekih bolesnika podnošljivost lijeka se poboljšava ako se uzima s obrocima.

Standardni režim doziranja

liječenje

Liječenje treba započeti prvog ili drugog dana pojave simptoma gripe.

Odrasli i tinejdžeri ≥ 12 godina. Preporučeni režim doziranja Tamiflu - jedna kapsula 75 mg 2 puta dnevno unutar 5 dana ili 75 mg suspenzije 2 puta dnevno unutar 5 dana. Povećanje doze veće od 150 mg / dan ne povećava učinak.

Djeca> 40 kg ili ≥ 8 godina koja mogu progutati kapsule mogu primati i liječenje, uzimajući jednu kapsulu 75 mg 2 puta dnevno, kao alternativu preporučenoj dozi Tamiflu suspenzije (vidi dolje).

Djeca starija od 1 godine. Preporučeni režim doziranja suspenzije Tamiflu za oralnu primjenu:
Preporučeni režim doziranja suspenzije Tamiflu za oralnu primjenu:

Tjelesna težina

Preporučena doza 5 dana

Tamiflu - upute za uporabu

Tamiflu (oseltamivir) je antivirusni lijek s dokazanom učinkovitošću koji se koristi za liječenje i prevenciju gripe i ARVI. Tamiflu je odobren za primjenu kod djece starije od godinu dana i trudnica.

Kao što znate, gripa je akutna virusna bolest dišnih puteva, koju karakterizira visoka prevalencija zimi, teški tijek i pojava komplikacija kao što su upala pluća (upala pluća), miokarditis (upala srčanog mišića). Također je poznato da gripa snažnije potiskuje imunitet i predisponira infekciju bakterijskim infekcijama. Dakle, akutna upala srednjeg uha, koja je u većini slučajeva kod djece uzrokovana bakterijama, često se javlja nakon oboljenja od gripe.

U tom smislu, prevencija i liječenje sezonskih epidemija gripe u djece i odraslih s antivirusnim lijekovima, uz godišnje cijepljenje protiv gripe.

Tamiflu - indikacije za uporabu

Prema uputama za uporabu, lijek Tamiflu propisan u sljedećim slučajevima:

 • liječenje gripe u odraslih i djece starije od 1 godine;
 • prevenciju gripe u odraslih i adolescenata starijih od 12 godina koji su u skupinama s povećanim rizikom od infekcije virusom (u vojnim jedinicama i velikim proizvodnim timovima, kod oslabljenih bolesnika);
 • prevenciji gripe u djece starije od 1 godine.

Osobe koje su započele liječenje Tamifluom u prvih 48 sati od početka bolesti imaju kraće trajanje kliničkih simptoma: trajanje groznice, intoksikacija, kataralni simptomi se smanjuju, a učestalost komplikacija se smanjuje, kao i rizik od smrti smanjuje se, osobito u visokorizičnim skupinama (mala djeca, trudna). žene, osobe s oslabljenim imunološkim sustavom).

Doziranje i primjena

Tamiflu treba započeti najkasnije 2 dana od početka simptoma (visoka temperatura - 39-40 ° C, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima (bolovi), fotofobija).

Lijek se uzima oralno tijekom obroka ili bez obzira na obrok. Kapsula se može progutati cijela, isprati malom količinom vode. Maloj djeci ili osobama koje ne mogu progutati kapsulu daje se Tamiflu kao prah. Da biste to učinili, otvorite kapsulu i ulijte sadržaj u žlicu dodajući malu količinu zaslađenog proizvoda kako biste sakrili gorak okus praha. To mogu biti voćni kaše, kondenzirano mlijeko, jogurt, slatki sirup itd.

Doziranje i trajanje uporabe ovise o svrsi za koju se sredstvo koristi - za prevenciju ili liječenje.

Liječenje gripe:

Odrasli i adolescenti u dobi od 12 godina i stariji - lijek se propisuje u jednoj kapsuli - 75 mg 2 puta dnevno usta tijekom 5 dana.

Djeca u dobi od 8 do 12 godina s tjelesnom težinom većom od 40 kg, koja mogu progutati kapsule, također mogu primati tretman, uzimajući 75 mg jedne kapsule 2 puta dnevno.

Prevencija gripe:

Odrasli i adolescenti u dobi od 12 godina i stariji - 1 kapsula 75 mg / 1 put dnevno najmanje 10 dana nakon kontakta s pacijentom. Tijekom sezonske epidemije gripe, 75 mg 1 puta dnevno tijekom 6 tjedana.

Djeca od 8 do 12 godina s tjelesnom težinom većom od 40 kg - 1 kapsula 75 mg / 1 put dnevno tijekom 10 dana.

Tamiflu za djecu

Za liječenje gripe u djece u dobi od 1 do 8 godina, Tamiflu prašak se preporučuje za pripremu suspenzije za oralnu primjenu kapsula od 12 mg / ml ili 30 i 45 mg (za djecu stariju od 2 godine).

Kako pripremiti suspenziju za dijete iz kapsula od 75 mg Tamiflu:

Ako su potrebne doze od 30-60 mg, potrebno je slijediti sljedeće upute za pravilno doziranje:

 1. Držeći jednu kapsulu od 75 mg Tamiflua preko male posude, lagano otvorite kapsulu i ulijte prašak u spremnik.
 2. Dodajte 5 ml vode u prah pomoću štrcaljke s oznakama koje pokazuju količinu prikupljene tekućine. Dobro promiješati 2 minute.
 3. Utipkajte u brizgalicu potrebnu količinu smjese iz spremnika prema donjoj tablici:

S preventivnom svrhom Tamiflu se primjenjuje kod djece tijekom epidemija prema sljedećim indikacijama: djeca koja nisu cijepljena i koja su kontraindicirana za cjepivo ili za one koji su cijepljeni, ali ne dovoljno dugi da razviju imunološki odgovor.

Tamiflu trudna i dojilje

Tijekom epidemije gripe, trudnice su izložene povećanom riziku za razvoj komplikacija koje ugrožavaju život, pa im se predočava propisivanje antivirusnih lijekova u liječenju gripe.

Unatoč činjenici da kontrolne studije nisu provedene u trudnica, u skladu s preporukama SZO, liječenje trudnica moguće je samo s dva antivirusna lijeka:

 • oseltamivir (Tamiflu);
 • zanamivir (Relenza).

A liječenje bi trebalo započeti što je prije moguće nakon pojave prvih simptoma, bez čekanja na rezultate laboratorijskih testova.

Antivirusni lijekovi propisuju se trudnicama u bilo koje vrijeme. Međutim, maksimalni terapijski učinak postiže se uzimanjem antivirusnih lijekova u prvih 48 sati kliničkih manifestacija bolesti.

Doziranje Tamiflua tijekom trudnoće i postporođajnog razdoblja za liječenje gripe:

 • blagi i umjereni: 75 mg (1 kapsula) ili 75 mg suspenzije x 2 puta dnevno tijekom 5-7 dana;
 • težak: 150 mg x 2 str. dnevno 7-10 dana.

Oseltamivir i njegov aktivni metabolit u malim količinama u majčino mlijeko stvaraju subterapeutske koncentracije krvi u dojenčadi. Prilikom propisivanja tih antivirusnih lijekova ženama koje doje, pitanje trajnog dojenja odlučuje se pojedinačno, uzimajući u obzir težinu majčinog stanja.

Prilikom propisivanja oseltamivira, dojilje treba uzeti u obzir i komorbiditet i patogenost virusa cirkulirajućeg virusa influence. Tijekom trudnoće i tijekom dojenja, oseltamivir se koristi samo ako namijenjena korist majci nadmašuje potencijalni rizik za fetus i dijete.

Tamiflu i Relenza su sigurnosni proizvodi kategorije "C", koji ukazuju da nisu provedena klinička ispitivanja kako bi se procijenila sigurnost primjene tih proizvoda za trudnice i dojilje.

Međutim, dostupni podaci o procjeni rizika i koristi ukazuju na to da trudnice i dojilje sa sumnjom na gripu ili potvrđenom influencom trebaju hitnu antivirusnu terapiju, budući da moguće koristi od njezine uporabe nadmašuju potencijalni rizik za fetus ili dijete.

Pitanje potrebe za imenovanjem tih antivirusnih lijekova rješava se konzultacijama uzimajući u obzir vitalne indikacije. Prilikom propisivanja terapije potrebno je dobiti pismeni pristanak pacijenta na liječenje. (Pismo Ministarstva zdravlja Rusije od 20.03.2013. N 24-0 / 10 / 2-1896 "O smjeru preporuka" Liječenje i prevencija gripe ").

Kontraindikacije Tamiflu

Kontraindikacije za uporabu antivirusnog lijeka Tamiflu su:

 • individualna netolerancija na sastojke lijeka (preosjetljivost na oseltamivir ili bilo koju komponentu);
 • teškog zatajenja bubrega. Krajnji stadij bubrežne bolesti (klirens kreatinina ≤ 10 ml / min);
 • ozbiljno zatajenje jetre;
 • dobi djece do 1 godine.

Pažljivo:

 • tijekom trudnoće i dojenja.

Nuspojave Tamiflua

Najčešće nuspojave u odraslih i adolescenata kod primjene lijeka bile su: mučnina, povraćanje i glavobolja. Većina nuspojava dogodila se prvog ili drugog dana liječenja i bila je samostalna unutar 1-2 dana. Povraćanje je bilo najčešće u djece. Opisane reakcije u većini slučajeva nisu zahtijevale prekid primjene lijeka.

Psihijatrijski poremećaji, konvulzije i delipsi slični neuropsihijatrijski poremećaji (smanjena svijest, halucinacije, zablude) zabilježeni su u djece i adolescenata koji su uzimali Tamiflu za liječenje gripe. Uloga Tamiflua u razvoju ovih pojava nije poznata. Slični neuropsihijatrijski poremećaji zabilježeni su i kod bolesnika s gripom koji nisu primali Tamiflu. Preporučuje se pomno pratiti stanje i ponašanje djece i adolescenata, kako bi se otkrili znakovi abnormalnog ponašanja i procijenila opasnost od nastanka lijeka u razvoju tih pojava.

Nema podataka o učinkovitosti Tamiflua u bilo kakvim bolestima uzrokovanim drugim patogenima osim virusa influence A i B.

Jeftini analozi Tamiflu

Popis lijekova koji sadrže aktivnu tvar oseltamivir, koji su jeftini analozi Tamiflu:

 • Inflyutsein. Antivirusni lijek protiv influence tipa A i B, ruska proizvodnja. Dostupno u kapsuli 75 mg.
 • Oseltamivir Canon. Stari obrazac za izdavanje. Od 2017. lijek je dostupan pod imenom Influcein.
 • Nomides. Antivirusni lijek za liječenje gripe u odraslih i djece starije od 3 godine. Dostupno u kapsuli od 30, 45 i 75 mg.

Tamiflu za djecu: upute za uporabu kapsula, sastav, doziranje, analozi antivirusnog lijeka

Problem većine antivirusnih lijekova je dobna granica - oni su kontraindicirani u djece od prvih mjeseci života. Stoga se na tržištu pojavio određen broj proizvoda posebno za dječju uporabu. Na primjer, Tamiflu za djecu je propisan od godine, ali to ne negira prisutnost svojih nuspojava i posebne upute za prijem, što je važno unaprijed upoznati.

Sastav lijeka

Tamiflu je dostupan samo u obliku kapsula. Mat želatinska ljuska boje ima svijetlo žutu kapicu. Unutra - bijela praškasta tvar, koja može imati krem ​​ili žućkastu nijansu.

Lijek se temelji na antivirusnom lijeku oseltamivir, u svakoj tableti Tamiflu - 75 mg. Dodatni sastojci uključuju kukuruzni škrob, povidon, talk, kroskarmelozni natrij, natrijev fumarat.

Kao dio tijela i kape - prehrambeni aditivi E171, 172, boja i želatina, koja je osnova kapsule.

Farmakološko djelovanje, farmakodinamika i farmakokinetika

Kada se proguta, oseltamivir fosfat se pretvara u njegov metabolit, oseltamivir karboksilat, koji djeluje izravno na virus. On je inhibitor neurominidaze - enzima koji omogućuje patogenu da se razmnožava oslobađajući ga iz inficiranih stanica. Blokiranje širenja virusa ograničava njegov prijelaz na "zdrave" stanice, dok tijelo izaziva proizvodnju antitijela.

Oseltamivir je aktivan protiv skupine virusa influence A i B.

 • Lijek brzo ulazi u krv apsorpcijom u gastrointestinalnom traktu i odmah formira njegov metabolit.
 • Obrađuje ga hepatobilijarni sustav (u jetri uz pomoć posebnih enzima - esteraza). U isto vrijeme 75% doze je derivat oseltamivira i oko 5% izvorne tvari, koja se ne može obraditi, ali ne pokazuje toksičnost.
 • Izlučuje se u mokraći, prethodno se liječi putem bubrega i tubularnom sekrecijom.
 • Poluživot traje do 10 sati.

Treba napomenuti da se uklanjanje aktivne tvari iz tijela kod djece mlađe od 16 godina odvija mnogo brže nego kod odraslih. U starijih bolesnika, lijek se nakuplja u krvi u volumenu, 25 do 35% više nego u glavnim skupinama bolesnika. Što se tiče trudnica, izloženost oseltamiviru u plazmi u ovoj kategoriji bolesnika je 30% niža nego u drugih.

U kojim slučajevima se Tamiflu propisuje za djecu.

Tamiflu kapsule se obično daju djeci pri prvim znakovima infekcije gripom.

Simptomi mogu biti:

 • groznica;
 • kašalj, curenje iz nosa;
 • glavobolje i "lomljenje" kostiju i zglobova.

Zbog takvih manifestacija bolesti, dijete postaje razdražljivo, suzno, hirovito.

Lijek se također koristi za profilaksu u prisutnosti inficiranih u obitelji ili kada dijete posjećuje mjesta s velikim brojem ljudi tijekom masovnih bolesti gripe.

Proizvod o kojem se raspravlja nije zamjena za cjepivo protiv virusa influence.

U kojoj dobi možete dati dijete

Davanje Tamiflu djetetu moguće je od godine dana. Uporaba lijeka u ranijim godinama može biti opasna.

Značajka alata je razlika u obliku prijama. Tako, za terapiju, djeca starija od 8 godina mogu dati cijele kapsule, ali prije ove dobi bit će potrebno pripremiti suspenziju pri svakoj uporabi.

Upute za uporabu kapsula

Ako dijete ima prve znakove gripe, lijek će biti najučinkovitiji tijekom prva 2 dana nakon njihovog otkrivanja.

Standardna pojedinačna doza je 75 mg aktivne tvari - 1 kapsula. Treba ga uzimati 2 puta dnevno, bez obzira na uporabu hrane. Tijek liječenja je 5 dana.

Kod djece, treba prilagoditi dozu u odnosu na tjelesnu težinu.

Za ovu pripremljenu suspenziju prema sljedećim uputama:

 1. Pripremite 5 ml čiste vode, mjerenjem potrebnog volumena, na primjer, pomoću štrcaljke.
 2. Podijelite kapsulu na dva dijela i ulijte sadržaj u tekućinu. Miješajte 1 do 2 minute u maloj posudi.
 3. Slijedeći dolje navedeno doziranje, povucite potrebnu količinu otopine u štrcaljku. Pustite tekućinu u žlicu ili pomiješajte s drugom tvari.
 4. Dajte djetetu.

Nema potrebe za regrutiranjem neotopljenog bijelog taloga - to je neaktivna dodatna tvar lijeka.

Doziranje Tamiflua, ovisno o tjelesnoj težini, prikazano je u donjoj tablici.

Nemojte ostavljati rješenje za buduću uporabu. Svaki put morate koristiti novu kapsulu.

Da biste se riješili gorkog okusa Tamiflua, sadržaj kapsule možete razrijediti u maloj količini slatkog sastava - jogurta, voćnog pirea, kondenziranog mlijeka, meda ili bilo kojeg drugog tekućeg ili kremastog proizvoda. Ova metoda se također koristi kada dijete ili odrasla osoba ne mogu progutati kapsulu. Maksimalna količina "maskiranje" tvar - 1 žličica.

Kako bi se spriječilo tijekom sljedećih 10 dana nakon kontakta s pacijentom ili tijekom masivne bolesti gripa, uzmite 1 kapsulu Tamiflua dnevno. Ili, ako pacijent mlađi od 8 godina ne može progutati tvrdu ljusku, možete pripremiti oralnu suspenziju prema gore navedenoj recepturi.

Interakcija lijekova

Još jedna prednost lijeka je niska aktivnost u odnosu na sredstva koja se uzimaju zajedno s njim.

 • Malo je vjerojatno da će se pojaviti neželjena reakcija na lijekove s aspirinom, amoksicilinom, cimetidinom, paracetamolom, varfarinom, antacidnim pripravcima, rimantadinom.
 • U liječenju i prevenciji gripe nisu zabilježeni negativni učinci u bolesnika koji primaju kortikosteroide, analgetike, opioide, beta-blokatore, diuretike, antibiotike i neke druge lijekove.

Uz održavanje terapije putem najpopularnijih lijekova, aktivnost oseltamivira uzrokuje niske i opipljive promjene u izloženosti tvari plazmi.

 • Uzimanje Tamiflua i probenecida, koji je katalizator poboljšane tubularne sekrecije u bubrezima, uzrokuje ubrzanje izlučivanja glavnog metabolita iz tijela približno dva puta.

S obzirom na posljednju činjenicu, kada se primjenjuje Tamiflu, treba biti oprezan u osoba s bubrežnim bolestima i onima koji uzimaju lijekove koji djeluju na tubularnu sekreciju (metotreksat, klorpropamid i drugi).

Kontraindikacije, nuspojave i predoziranje

Kontraindikacije uključuju:

 • Činjenica preosjetljivosti na oseltamivir ili druge tvari u sastavu lijeka;
 • rana dob (do 1 godine);
 • značajna patologija u aktivnosti izlučnog sustava, na primjer, akutno zatajenje bubrega (akutno zatajenje bubrega).

U potonjem slučaju, Tamiflu se ne smije u potpunosti napustiti, ali je obvezno konzultirati se s liječnikom radi precizne prilagodbe doze kako bi se izbjegle negativne posljedice.

Među nuspojavama često se nalaze dispeptički poremećaji, osobito mučnina ili povraćanje (kod djece mlađe od 8 godina). Nakon 1 - 2 dana nakon početka primjene lijeka, oni nestaju sami, pa stoga nisu razlog za odbijanje takve terapije.

Ostali poremećaji koji se javljaju prilikom primjene lijeka Tamiflu prikazani su u donjoj tablici.

Važno je napomenuti da kod djece praktički nema reakcija iz kategorija „rijetko“ i „vrlo rijetko“.

Uz gripu u pozadini groznice, ponekad postoje značajni poremećaji svijesti - delirij, konfuzija, delirij. Oni su tipični za pacijente u ranoj dobi (do 16 godina), ali se pojavljuju kratko i ne nose opasnost za život.

Predoziranje na simptome slično je najčešćim nuspojavama. Fiksni u većini slučajeva u djece, pa lijek treba davati s oprezom u bolesnika mlađih od 8 godina, a istodobno točno pratiti dozu. Ako se pronađu znakovi predoziranja, treba provesti simptomatsku terapiju, jer za to ne postoji specifičan lijek.

Analozi antivirusnih lijekova

Tamiflu je jedan od najskupljih lijekova na tržištu. Visoki troškovi opravdani su usmjerenim djelovanjem i učinkovitošću, ali to ne isključuje dostupnost takvih lijekova u ljekarnama.

 • Jedan od mogućih analoga Tamiflua je Relenza. Lijek se temelji na bliskoj tvari - zanamiviru, ali je dostupan samo za inhalacijsku uporabu. Relenza ima manje nuspojava, ali utječe na učinkovitost lijeka. Osim toga, inhalacije se propisuju samo s 5 godina.
 • Amixin se također koristi za liječenje gripe, ali njegove indikacije uključuju i druge virusne infekcije, uključujući herpes. Lijek je snažan imunomodulator i razlikuje se od Tamiflua prema načelu djelovanja. Ima vrlo malo nuspojava, ali samo djeca od 7 godina mogu uzeti lijek.
 • Još jedan analog je Cycloferon. Koristi se za liječenje SARS-a, gripe, virusnih hepatitisa i drugih sličnih bolesti. Negativan utjecaj na tijelo svodi se na moguće alergije i razvoj preosjetljivosti na jednu od komponenti. Razlika je u tome što daju Tamiflu djetetu od prve godine života, a Cikloferon se daje samo od četvrtog.
 • Najviše privlačan lijek je Anaferon. To je u obliku tableta za odrasle i odvojeno za djecu. Druga opcija je prikazana od jednog mjeseca starosti. Praktično nema nuspojava, ali je učinkovitost znatno niža. Ipak, "Anaferon" - većina siguran i široko djeluje droga.

Prije nego odaberete jedan ili drugi analog, posavjetujte se s pedijatrom.

Između ostalih sredstava za zamjenu:

"Tamiflu" - učinkovito sredstvo za liječenje gripe u djece od godine. Unatoč brzini djelovanja i posljedičnom izostanku recidiva, lijek ima brojne ozbiljne nuspojave, pa je pri uzimanju potrebno oprez i stalna komunikacija s liječnikom.

Tamiflu - upute za uporabu za djecu

Prema uputama za uporabu, Tamiflu se koristi protiv virusa influence kod djece. Lijek je dostupan u obliku kapsula i praška za suspenziju.

Tamiflu 75 mg kapsule - Upute za uporabu za djecu

Lijek pripada antivirusnim sredstvima. Aktivna tvar oseltamivir fosfat sprječava širenje virusa iz inficiranih stanica u cijelom tijelu, potiskuje njihove živote.

Jedna kapsula sadrži 75, 45 ili 30 mg aktivne tvari. Lijek se uzima oralno, bez obzira na obrok. Kako biste uklonili neugodu u želucu tijekom uzimanja lijeka, uzmite lijek s hranom ili pijte mlijeko.

Lijek je koncentriran u respiratornom traktu (nosna šupljina, dušnik, bronhija, pluća) u srednjem uhu. To osigurava njegovu učinkovitost u borbi protiv virusa, sprječavajući komplikacije i širenje gripe unutar obitelji.
kontraindikacije:

 • kronično zatajenje bubrega;
 • preosjetljivost na jednu od komponenti lijeka.

Tamiflu propisan za liječenje i prevenciju influence djece starijih od godinu dana. Kapsule se preporučuju djeci od 8 godina ili težini preko 40 kg. U terapijske svrhe koristite 75 mg 2 puta dnevno. Terapijski tečaj - 5 dana. Lijek započinje prvog ili drugog dana početka gripe.
Za profilaksu koristiti najkasnije dva dana nakon kontakta s pacijentom. Preventivni tečaj je 10 dana. Ako vaše dijete teži više od 40 kg, preporučuje se uzimanje 75 mg jednom dnevno. Tijekom epidemije, profilaktički tečaj traje 1,5 mjeseci u istoj dozi.
Obratite pozornost! Lijek ne utječe na proizvodnju antitijela na virus gripe i ne zamjenjuje cijepljenje.

Povećanje doze za polovicu ne povećava terapeutski učinak. U slučaju pojedinačne doze lijeka veće od 1000 mg, moguća je mučnina s povraćanjem. Manje od 1% bolesnika ima nuspojave:

 • bol u trbuhu;
 • osip na koži;
 • krvarenje iz nosa;
 • konjunktivitis;
 • poremećaji povezani s ušima.

Neželjene manifestacije mogu se pojaviti neočekivano i same od sebe bez prekida primjene lijeka.

Liječenje i prevencija bolesnika s klirensom kreatinina od 10-30 ml / min provodi se s prilagodbom doze. Dokazano je da djelotvornost Tamiflu djeluje protiv sojeva A i B virusa influence, a nema dokaza o njegovom učinku na druge patogene. Lijek se dobro kombinira s drugim lijekovima, uključujući antipiretik i antibakterijski lijek.

Suspenzija Tamiflu - Upute za uporabu za djecu

Suspenzija se priprema iz praha. Da biste to učinili, u bočici koja sadrži 13 g suhog lijeka, ulijte 55 ml ohlađene prokuhane vode, okrenite poklopac i dobro protresite. U 1 ml suspenzije sadrži 6 mg oseltamivira, u 1 g praška - 30 mg.

Prema uputama za uporabu, suspenzija Tamiflua koristi se za liječenje djece do godinu dana. Lijek se propisuje za dojenčad s težinom od 3 kg. Lijek se uzima 2 puta dnevno. Potrebna pojedinačna doza izračunava se na temelju težine djeteta. Za 1 kg treba biti 3 mg oseltamivira. Doziranje za djecu do jedne godine:

 • 3 kg - 1,5 ml;
 • 3,5 kg - 1,8 ml;
 • 4 kg - 2 ml;
 • 4,5 do 2,3 ml;
 • 5 kg - 2,5 ml;
 • 5,5 kg - 2,8 ml;
 • 6 kg - 3 ml;
 • 6-7 kg - 3,5 ml;
 • 7-8 kg - 4 ml;
 • 8-9 kg - 4,5 ml;
 • 9-10 kg - 5 ml.

55 ml mjerna posuda i 2 3 i 10 ml dozatori su uključeni u lijek. Zahvaljujući njima, možete točno izmjeriti suspenziju.

Za djecu stariju od 1 godine terapeutska se doza također izračunava prema težini:

 • 10-15 kg - 5 ml;
 • 15-23 kg - 7,5 ml;
 • 23-40 kg - 10 ml;
 • više od 40 kg - 12,5 ml.

Tijek liječenja je 5 dana. Za profilaksu 10 dana djetetu se daje pojedinačna terapijska doza 1 put dnevno. Dobro protresite prije uporabe. Nakon uzimanja dozator treba rastaviti i isprati tekućom vodom.

Ako nema Tamiflu praška, pripremite suspenziju, otvorite kapsulu i pomiješajte njezin sadržaj sa slatkim otapalom - čokoladom ili voćnim sirupom, šećernom vodom. To je potrebno da bi se sakrila gorčina lijeka.

Tablete Tamiflu - upute za uporabu za djecu

Tamiflu nije dostupan u obliku tableta - samo kapsule. To je potrebno za jednokratno oslobađanje cijele aktivne tvari na pravom mjestu. Oblik kapsule osigurava učinkovitu primjenu oseltamivir fosfata i brzo djelovanje lijeka.

Tablete Tamiflu - upute za uporabu za djecu - cijena

Trošak Tamiflu se kreće od 1045 do 1134 rubalja. po pakiranju. U jednom pakiranju od 10 kapsula od 75 mg.

Tamiflu sirup za djecu - upute za uporabu

Nema sirupa, umjesto toga, za djecu se oslobađa suspenzija. Tekući oblik prikladniji je za upotrebu u predškolskim godinama. Sastav lijeka dodatno uključuje sljedeće sastojke: okusni dodatak Tutti Frutti, sorbitol, saharin natrij. Oni lijek čine slatkim i ugodnim za okus, što olakšava djeci da ga dobiju.

Tamiflu prah - upute za uporabu za djecu i analoge

Ako se malom djetetu iz bilo kojeg razloga ne može dati Tamiflu suspenzija, on se zamjenjuje pripravkom u obliku sirupa ili praška za otopinu sa sličnim učinkom. Koristite sljedeće lijekove:

 1. Tsitovir-3 je lijek za prevenciju i liječenje virusnih bolesti, uključujući sojeve influence A i B. Aktivna tvar alfa-glutamil-triptofan ima imunostimulirajući učinak. To je hipoalergeno sredstvo, odobreno za uporabu kod djece od 1 godine. Dostupno u obliku praha. Lijek se dobro kombinira s drugim sredstvima za simptomatsku terapiju.
 2. Orvirem - sirup za djecu stariju od 1 godine, sadrži rimantadin. Propisan za liječenje i prevenciju soja influence A.
 3. Relenza - dostupna u obliku praška za inhalaciju. Dodijeliti djecu od 5 godina. Lijek je dokazao svoju učinkovitost u suzbijanju sojeva A i B. Zbog lokalne uporabe lijeka, nema nuspojava iz gastrointestinalnog trakta.

Primjena lijekova u tekućem obliku poželjnija je za djecu mlađu od 5 godina. Bebi je lakše nagovoriti da proguta slatku otopinu iz zanimljive mjerne čaše ili štrcaljke. Osim toga, gutanje pilule ili kapsule, dijete može gušiti ili povraćati.

Tamiflu - upute za uporabu za djecu - analozi

Pripravci sličnog antivirusnog učinka:

 1. Flostop - kapsule s aktivnom tvari oseltamivir fosfat, bjeloruska proizvodnja. Preporučuje se djeci od 12 godina za prevenciju i liječenje gripe. Upute za uporabu Flostopa slične su Tamifluu.
 2. Nomides je ruska droga. Proizvode se kapsule od 45, 30 i 75 mg. Sadrži aktivni sastojak oseltamivir. Dodijeliti bolesnike s 3 godine.
 3. Ingavirin je ukrajinski antivirusni lijek. Aktivna tvar je imidazolil etanamid pentandioična kiselina. Osim toga, djeluje protuupalno i imunostimulirajuće. U pedijatriji se kapsule s dozom od 60 mg koriste za djecu stariju od 7 godina.
 4. Rimantadin je učinkovit protiv virusa gripe A. Preporučuje se od 7 godina. Aktivni sastojak je rimantadin hidroklorid. Kontraindikacije: preosjetljivost na rimantadin, galaktosemiju, tirotoksikozu, nedostatak laktaze, poremećaje jetre i bubrega. Paracetamol i acetilsalicilna kiselina mogu blago smanjiti koncentraciju aktivne tvari u krvnoj plazmi.
 5. Anaferon je homeopatski lijek koji sadrži antitijela na humani gama interferon. Nanesite na 1 mjesec života. Lijek stimulira stanični i humoralni imunitet, potiče proizvodnju antitijela, što dovodi do smanjenja broja virusa u tijelu. Najmanji pacijenti pilule se otopi u vodi, starija djeca se daju u potpunosti za resorpciju. Također Anaferon se proizvodi u kapljicama i sirupu.

Prije nego što djetetu date bilo koje antivirusno antivirusno sredstvo, morate biti sigurni u nebakterijsku i ne-gljivičnu prirodu bolesti. Trebali biste uzeti u obzir i spektar učinka lijeka i njegovu kompatibilnost s drugim lijekovima. Preporuča se prethodna konzultacija s pedijatrom, osobito kod liječenja djece mlađe od 3 godine.

Tamiflu - upute za uporabu za djecu - cijena

Lijek proizvodi Hoffmann-La Roche u Švicarskoj. Cijene za Tamiflu u ljekarnama u Moskvi kreću se od 1045 do 1368 rubalja za 10 kapsula od 75 mg. Najniže cijene online ljekarne ASNA.

Prosječna cijena Tamiflua u drugim gradovima:

 • Sankt Peterburg - 1266 rubalja;
 • Novosibirsk - 1191 rubalja;
 • Ekaterinburg - 1199 rubalja;
 • Nižnji Novgorod - 1183 rubalja;
 • Čeljabinsk - 1230 rubalja;
 • Omsk - 1185 rubalja;
 • Samara - 1241 rubalja;
 • Rostov-na-Donu i Ufa - 1229 rubalja;
 • Krasnojarsk - 1148 rubalja;
 • Voronezh i Perm - 1235 rubalja;
 • Volgograd - 1172 rubalja.

Tamiflu - upute za uporabu za djecu - recenzije

Što se tiče primjene Tamiflua, postoje i pozitivne i negativne kritike. Mnogi pacijenti bilježe učinkovitost njegove primjene u prvih 48 sati bolesti. Temperatura pada na drugi dan liječenja, pacijent se osjeća bolje, bolest ne daje komplikacije. Od nuspojava, roditelji su zabilježili sljedeće:

 • mučnina, povraćanje;
 • proljev;
 • vrtoglavica;
 • bol u trbuhu;
 • delirij;
 • noćne more;
 • konvulzije;
 • zbunjenost;
 • dezorijentiranost u prostoru.

Kako bi se izbjegli dispeptični poremećaji, preporučuje se uzimanje Tamiflua uz obroke. Kada neurološke pojave treba konzultirati s pedijatrom o izvedivosti daljnjih lijekova. U većini slučajeva, neučinkovitost lijeka bila je posljedica samo-liječenja u slučaju neobjašnjive etiologije bolesti.

Prema liječnicima, Tamiflu je učinkovit za liječenje gripe. Također upozoravaju da uporaba lijekova za profilaksu tijekom 3-4 godine može dovesti do razvoja otpornosti virusa.

Tamiflu je učinkovit lijek za gripu, njegova učinkovitost dokazana je mnogim kliničkim ispitivanjima provedenim u različitim zemljama. Lijek ima ozbiljne nuspojave, koje su osobito osjetljive na djecu i adolescente. Preporučuje se da se ne liječi i uzme ovaj lijek samo na način propisan od liječnika nakon dijagnoze. Roditelji bi trebali zapamtiti da je najbolji način za sprječavanje i liječenje virusnih bolesti snažan imunološki sustav djeteta.