loader

Glavni

Upala grla

Zovirax u liječenju herpesa

16. listopada 2018., 13:56 Stručni članak: Daria D. Blinova 3,369

Antivirusni lijekovi su učinkoviti za herpes. Brzo se nose s virusom, blokirajući njegovu reprodukciju i uspavši ih neko vrijeme. "Zovirax" za herpes se specifično odnosi na takve lijekove: brzo otklanja simptome, pomaže zacjeljivanje čireva, regeneraciju kože ili sluznice.

Sastav i značajke

Zovirax je lijek bez recepta, a prodaje se u bilo kojoj ljekarni. Aktivni sastojak, aciklovir, ubacuje se u DNA herpesa i zaustavlja reprodukciju. Kada se unutarnji prijem djelomično apsorbira, uklonite ga iz tijela bubrega u nepromijenjenom obliku. Osobe koje pate od imuniteta ne mogu dugo koristiti Zovirax. To je ovisnost i kasnije postaje beskorisno. Koliko vremena treba koristiti u tom slučaju, neka liječnik odluči.

Zovirax utječe na herpes simplex viruse, Epstein-Barr, Varicella-Zoster (uzrokuje vodene kozice i šindre) i citomegalovirus. Tretira očne bolesti (keratitis), kožne lezije, genitalni i labijalni herpes. Pokazuje se bebama.

Oblik izdavanja i primjena

Zovirax tablete su najpopularnije. Također, lijek je dostupan u obliku praška za intravenozno davanje, mast za oči. Za kožu i sluznicu dizajnirana je krema.

tablete

Propisane su tablete od 200 mg:

 • Uz jednostavan genitalni virus i labijalni herpes. Liječenje zahtijeva dnevnu dozu od 1000 mg, podijeljenu na 200 mg. Prihvaćen najmanje 5 dana, ako je potrebno, tečaj je povećan na 10 dana.
 • Za prevenciju čestih manifestacija herpes simplex u obliku osipa na genitalijama i prehlada na usnama. Upute preporučuju pacijentima s Za profilaksu primjenjuju se u obliku tableta lijeka

dobar imunitet propisati 200 mg lijeka nakon 6 sati, odnosno 800 mg dnevno. Postoje slučajevi kada "Zovirax" donosi najbolje rezultate pri nižim dozama - to je doza od 200 mg u 12 sati (2 puta dnevno).

 • Kod vodenih kozica ili herpesa zostera uzrokovanog herpesom Zoster. Doziranje je 800 mg. Po danu ne prelazi 3200 mg, koje se dijele na 4 dnevne doze.
 • Liječenje boginja u djece provodi se na sljedeći način (za 1 prijem):

  • do 2 godine - 200 mg;
  • od 2 godine do 6 godina - 400 mg;
  • Od 6 godina i više - 800 mg.

  Preporučena doza se uzima 4 puta dnevno. Ako je potrebno, to se izračunava na temelju težine bebe, ali ne možete uzeti "Zovirax" više od 800 mg na vrijeme. Za djecu i odrasle terapija je osmišljena tjedan dana.

  Kod imunodeficijencije, bolesti probavnog sustava, kada je poremećen proces asimilacije, doza Zoviraxa se udvostručuje. Prema tome, jednokratni lijekovi su 400 mg, a dnevno - 2000. Što ranije liječenje započne, to je učinkovitije. Djeci od 2 godine se daje uobičajena doza, do 2 godine - pola.

  Za starije osobe postoje posebne preporuke za uporabu Zoviraxa. Liječenje uključuje gutanje povećane količine tekućine. Ako je prisutno zatajenje bubrega, doza se smanjuje. U načelu, pacijenti bilo koje dobi s bubrežnom insuficijencijom trebaju uzeti smanjene norme Zoviraxa. Ne prelaze 400 mg podijeljene u 2 doze - ujutro i navečer. Ako je zatajenje bubrega umjereno, pojedinačna doza može biti veća, do 800 mg. u isto vrijeme, a ukupno - 2400 mg dnevno.

  Intravenska injekcija

  Imenovan u slučajevima težeg ili kompliciranog tijeka bolesti:

  • Liječenje infekcija uzrokovanih virusom herpes simplex uključuje dozu od 5 mg / kg težine pacijenta. Pretilim pacijentima propisana je ista doza kao i za osobe s normalnom težinom.
  • Uz šindre i herpes encefalitis, povećana doza Zoviraxa pomaže - 10 mg / kg svakih 8 sati. Obavezan uvjet za to su zdravi bubrezi.
  • Ako je potrebno, presađivanje koštane srži, za prevenciju citomegalovirusa, lijek se propisuje u 500 mg. intravenski, kap po kap, nakon 8 sati tijekom 5 dana. Nakon operacije, Zovirax u istoj dozi koristi se najmanje mjesec dana.
  • Za infekcije uzrokovane herpes simpleksom u dojenih beba, pojedinačna doza je 10 mg / kg.

  Od 3 mjeseca do adolescencije, jedna intravenska doza lijeka izračunava se prema težini i području tijela.

  U slučaju herpesnog encefalitisa i šindre kod djece, ako su bubrezi zdravi, propisana je doza odrasle osobe - 500 mg. jedan uvod svakih 8 sati. Intravenski lijek se propisuje 5 dana. Ako postoje indikacije, upute za uporabu podrazumijevaju povećanje ili smanjenje tijeka, ovisno o tjelesnom odgovoru na terapiju. Kapačica mora biti najmanje sat vremena.

  Mast za oči

  Oftalmološka 3% Zovirax mast ima mekanu teksturu, prozirna je, homogena. Uputa preporučuje da se koristi za uklanjanje keratitisa uzrokovanog herpes simplexom. Za odrasle i djecu, način uzimanja je isti: traka masti polaže se ispod donjeg kapka 4 puta dnevno. Oblik izdanja je prikladan - mala tuba s tankim krajem. Nakon liječenja, kako bi se popravio rezultat, treba nanositi mast najmanje 3 dana. Ako nosite kontaktne leće, privremeno ih odbacite. Rok valjanosti nakon otvaranja cijevi - mjesec dana.

  Krema ili gel

  Koriste se isključivo izvana, kao dodatna terapija za osip na koži ili sluznicama uzrokovanih herpes simplexom. To je intimni herpes, šindra. Krema se nanosi do 6 puta dnevno. Gel možete nanijeti prije osipa, čim osjetite karakterističan svrbež u intimnom području ili na usni od hladnoće. Liječenje se propisuje za razdoblje od 5 do 10 dana. Kada krema za genitalni herpes ne eliminira rizik od infekcije, liječenje ne dopušta seksualni kontakt.

  trudnoća

  Jedno od ograničenja za Zovirax je razdoblje trudnoće i dojenja. Propisuje se tijekom trudnoće, ako je korist za majku daleko veća od rizika za dijete. "Zovirax" se manifestira u majčinom mlijeku. S obzirom na postotak apsorpcije, bebe mogu primati približno 0,3 mg / kg lijeka dnevno. Krema, gel ili hladna krema za usne za dojenje također se ne preporučuje. Ako je potrebno koristiti Zovirax, pustite dijete na umjetno hranjenje.

  Ograničenja i nuspojave

  Kontraindicirano u slučaju netolerancije na komponente alata. Intravenska primjena ili pilule se ne preporučuju za dehidraciju, zatajenje bubrega, neurologiju. Tijekom primjene mogu se pojaviti sljedeći neželjeni učinci:

  • povraćanje, proljev;
  • anemija;
  • pruritus, rijetko oticanje (Zovirax se tada bolje zamjenjuje).
  • ako je pod kožom, lokalna upala i, kao posljedica, nekroza nisu isključeni. Zbog toga se ne provode intramuskularne injekcije;
  • s kapanjem mogu se pojaviti neurološki poremećaji;
  • glavobolja se ponekad javlja tijekom upotrebe tabletnih sredstava;
  • nakon upotrebe masti za oči gori, konjunktivitis.

  Nuspojave nestaju nakon povlačenja lijeka ili smanjenja doze. Događa se da se mora zamijeniti drugim.

  Zamjena "Zovirax"

  Što se tiče kapi, onda s herpesom, oko se također preporučuje za uporabu "Okoferona". Ovo kapi za oči, koje uključuju interferon. "Floksal" - antibakterijske kapi koje se koriste za komplikacije. A Okomistin je antiseptik, te kapi treba koristiti kao dodatnu terapiju.

  Najsličniji "Zovirax" je njegov analog "aciklovir" - tvar koja se često koristi protiv herpesa. Potonji je dostupan u obliku masti, praška za otopinu. Tablete su najpopularnije. Indikacije i kontraindikacije su identične, rok trajanja, upute, terapijski učinci - također. Lijek je ruski, jeftin.

  "Viroleks" je prikazan protiv jednostavnog i genitalnog herpesa, infekcija kože i očiju. Može se koristiti intravenozno, izvana, unutar ili ispod donjeg kapka. Sastav kao što je onaj Zoviraxa može ga dobro zamijeniti.

  Lijekovi, koji uključuju isti aktivni sastojak, zapravo su analozi Zoviraxa, njegova puna zamjena. Ruski proizvođač jamči niske cijene i prilično dobre kvalitete. Ovi su proizvodi dostupni u ljekarni.

  Zovirax za herpes

  Zovirax za herpes

  Zovirax je lijek koji se koristi za liječenje herpetičkih erupcija na koži i sluznicama. Temelji se na acikloviru, tvari koja ima snažan antivirusni učinak.

  Lijek je dostupan u nekoliko oblika doziranja, pacijent može lako izabrati ono što će mu najviše odgovarati.

  Uz redovitu uporabu, Zovirax može izliječiti osip od herpesa u samo nekoliko dana. Osim toga, lijek se koristi kao profilaksa za takve erupcije.

  Aciklovir je tvar koja sprječava daljnju podjelu patogenih virusa herpesa simpleksa u tijelu, kao i daljnje širenje infekcije kroz krv kroz tkiva.

  Također u sastavu lijekova su pomoćni elementi koji povećavaju učinkovitost lijeka. Do danas, Zovirax je jedan od najučinkovitijih lijekova za herpes. Proizvodi ga tvrtka GlaskosmithKline.

  Što je Zovirax?

  Zovirax je imunomodulatorni lijek koji može prevladati aktivnost genitalnog, jednostavnog virusa, citomegalovirusa, varičela i Epstein-Barr bolesti.

  Uz to, možete se brzo riješiti lezija na koži. Danas Zovirax ima nekoliko oblika doziranja.

  Lijek je dostupan u obliku:

  • Krema - sadrži 5% aktivne tvari namijenjene za vanjsku uporabu. Dostupno u malim bočicama od 2 i 10,5 grama.
  • Mast za oči - 3% aktivnog sastojka. Ima više tekuće konzistencije, lako se nanosi na unutarnju ljusku oka. Dostupan u epruvetama od 4,5 grama.
  • Pilule - imaju bijeli oblik, postoje mnoge doze za praktičnu uporabu.
  • Prašak za intravensku otopinu. Prodaje se u obliku ampule od 50 grama.

  Zovirax za herpes

  struktura

  U srcu svih oblika doziranja Zoviraxa je aciklovir - ovaj aktivni sastojak ima snažan antivirusni učinak. Najčešće pacijenti koriste kremu za liječenje herpesa.

  Svaki gram ovog lijeka sadrži 50 mg aciklovira. U tabletama ima 200 mg aktivne tvari, u mastu - 30, u ampulama - 250. Osim aciklovira, u Zoviraxu postoje i dodatne komponente.

  Vrlo je važno detaljno proučiti sastav kako bi se uklonio rizik od alergijske reakcije.

  Sljedeće pomoćne komponente mogu izazvati:

  • U tabletama - škrob, povidon i laktoza.
  • Injekcije - natrijev hidroksid.
  • U kremi - alkohol, dimetikon, natrijev lauril sulfat.
  • U oku mast - bijeli petrolatum.

  Indikacije za uporabu

  Najčešće se Zovirax koristi za liječenje herpetičkih lezija uzrokovanih HSV-om, vodenim boginjama, citomegalovirusom, Epstein-Barr virusom. Zahvaljujući acikloviru, lijek može brzo suzbiti aktivnost patogenih mikroorganizama.

  Svi oblici doziranja jednako se učinkovito bore protiv infekcije. Prilikom odabira oblika doziranja, najbolje je konzultirati se sa svojim liječnikom, on će odabrati najučinkovitiji lijek.

  Kod primjene lokalnih lijekova rezultat terapije očituje se samo lokalno - lokalni simptomi infekcije nestaju.

  kontraindikacije

  Zovirax je prilično siguran lijek. Međutim, u nekim slučajevima to je strogo zabranjeno.

  Kontraindikacije za uporabu lijekova uključuju:

  • Preosjetljivost na aciklovir.
  • Individualna nesnošljivost.
  • Neurološke bolesti.
  • Dehidracija tijela.
  • Zatajenje bubrega i jetre.

  Nuspojave

  Zovirax rijetko uzrokuje nuspojave. Obično je to zbog nepravilne uporabe lijeka ili nepoštivanja određenih pravila za uporabu.

  Najčešće se pacijenti suočavaju sa sljedećim negativnim učincima:

  • Poremećaji u probavnom traktu: bol u želucu, mučnina, povraćanje, povećana ALT i AST, žutica.
  • Povrede u mokraćnom sustavu: povećava protok mokraće, povećava razinu ureje i kreatinina.
  • Poremećaji u cirkulacijskom sustavu - anemija, smanjenje broja trombocita i leukocita.
  • Poremećaji središnjeg živčanog sustava - pospanost, konvulzije, tremor, koma, psihoza, glavobolja i vrtoglavica.
  • Alergijske reakcije, osip, urtikarija, otežano disanje.

  Najčešće se pacijenti suočavaju s alergijskim reakcijama uzrokovanim uporabom lokalnih lijekova: crvenilo, svrbež, pečenje, alergijski dermatitis.

  Ako nepravilno koristite oku, možda ćete osjetiti angioedem, blefaritis, konjunktivitis, točkastu keratopatiju.

  Prilikom prvih znakova nuspojava odmah se obratite liječniku kako biste dobili kvalificiranu pomoć.

  Tablete Zovirax

  Zovirax tablete - lijek koji ima snažan antivirusni učinak. Najbolje je uzeti ih nakon obroka, piti puno čiste vode.

  Za liječenje herpesa kod odrasle osobe, dovoljno je uzeti 1 kapsulu lijeka 5 puta dnevno tijekom tjedan dana. Ako je tijek bolesti kompliciran imunodeficijencijom na pozadini HIV, AIDS-a ili transplantacije koštane srži, doza lijeka može se povećati 2 puta. Doziranje odraslih također je propisano za djecu stariju od 2 godine za liječenje herpesa.

  Kako bi se postigli maksimalni pozitivni rezultati, najbolje je započeti terapiju Zoviraxom što je prije moguće. U ovom slučaju, patogeni mikroorganizmi još ne počinju aktivno dijeliti i širiti se po cijelom tijelu.

  Također možete koristiti pilulu za prevenciju herpesnih rana - dovoljno je uzeti 200 mg lijeka dva puta dnevno tijekom tjedan dana.

  Ako niste imali herpeticni osip ili se pojavili dugo vremena, Zovirax se može ponovno razmotriti: preporucuje se smanjiti dozu 2 puta ili uzeti 1 tabletu jednom u 1-2 dana.

  Takva terapija ima pozitivan učinak na imunološke sposobnosti, neće dopustiti pojavu novih egzacerbacija herpesa. Ako se liječenje provodi u djetetu čija je dob manja od 2 godine, tada se doza odrasle osobe smanjuje 2 puta.

  Kod osoba s oslabljenim imunološkim sposobnostima nekoliko puta godišnje preporučuje se prevencija. To će pomoći smanjiti rizik od pogoršanja, kao i ozbiljnosti bolesti.

  Bolesnicima se savjetuje da uzimaju 1 kapsulu svakih nekoliko dana. Ako se Zovirax koristi za liječenje ospica ili šindre, najbolje je razgovarati s liječnikom.

  Posebne upute

  Starije osobe trebaju uzimati Zovirax iz herpesa s velikim oprezom. Kako bi se spriječila pojava bilo kakvih komplikacija, preporuča se pratiti razinu kreatinina u krvi tijekom terapije.

  To će pomoći izbjeći pojavu zatajenja bubrega. Ako liječnik dijagnosticira bilo kakvo odstupanje, dozu treba smanjiti. Osim toga, tijekom uzimanja lijeka treba piti što više čiste vode.

  Bolesnicima koji pate od zatajenja bubrega s povećanom brzinom filtracije dopušteno je uzeti standardnu ​​dozu lijeka. Ako je razina QC unutar 10 ml / min, dozu treba smanjiti na 1 kapsulu dva puta dnevno.

  Za liječenje pacijenata koji boluju od vodenih kožnih oboljenja ili zatajenja bubrega, potrebno je razmotriti nekoliko značajki:

  • QC unutar 10-25 ml / min - uzimajte 4 tablete 3 puta dnevno.
  • QC ispod 10 ml / min - uzimajte 4 tablete 2 puta dnevno.
  • QC prelazi 25 ml / min - uzimajte 4 tablete 5 puta dnevno.

  Pravila za nanošenje kreme

  Zovirax krema je lijek koji vam omogućuje brzo uklanjanje herpes lezija na koži. Nanesite ga izravno na zahvaćena područja. Da biste dobili osloboditi od mjehurića, dovoljno je da ih razmazati s vrhnjem 5 puta dnevno za 1-2 tjedna.

  Ako je potrebno, terapija se može povećati kako je propisao liječnik. Zovirax treba nanijeti tankim slojem, dok blago utječe na zdravu kožu.

  Kremu je najbolje početi koristiti odmah nakon pojave prvih znakova bolesti: svrbeža, pečenja, crvenila, oteklina. Ako ga koristite za liječenje erpetičkih erupcija na površini usana, pobrinite se da aktivne komponente ne padnu u usnu šupljinu.

  U suprotnom, postoji rizik od probavne smetnje. Ako je osip prevelik, terapija mora biti dopunjena uzimanjem tableta.

  Mast za oči

  Očna mast je djelotvoran način brzog poraza oftalmološkog herpesa ili infekcije oka. Da bi se suzbila aktivnost virusa, dovoljno je da se ispod donjeg kapka stavi mala količina sredstava.

  Trajanje liječenja nije ograničeno ni na što, možete koristiti lijek dok se u potpunosti ne riješite znakova bolesti.

  Imajte na umu da je izgled malo neugodnosti sasvim normalan. Proći će za nekoliko sekundi. Tijekom terapije, oftalmološka mast strogo je zabranjena upotreba kontaktnih leća.

  Zovirax u ampulama

  Ampule Zovirax je lijek namijenjen intravenskoj uporabi. Koristi se vrlo rijetko, obično se propisuje za tešku herpesnu infekciju.

  Doziranje lijeka izračunava stručnjak - on mora procijeniti stupanj infekcije, kao i tjelesnu težinu pacijenta. Obično se daje 5 mikrona / kg tijekom 8 sati.

  Ako je pacijent doživio herpetički encefalitis, doza se može povećati na 10 mikrona / kg. Pacijenti koji pate od pretilosti, imenovati ne više od 2,5 mikrona / kg.

  Trajanje terapije Zoviraxom u ampulama je obično 5 dana. Ako je bolesnik u starosti, trajanje liječenja može se smanjiti. U rijetkim slučajevima, injekcije se daju kao profilaksa.

  Za prevenciju herpesne infekcije Zovirax se daje jednom. Ovaj se lijek daje i novorođenčadi čije su majke zarazile herpes tijekom trudnoće. Tijek liječenja je obično 10 dana, doziranje se izračunava iz volumnog dijela tijela.

  Koristite tijekom trudnoće

  Zovirax u obliku masti i kreme - sredstvo za lokalnu uporabu. Oni se slabo apsorbiraju, tako da aktivne komponente praktički ne ulaze u opći krvotok.

  Unatoč tome, kliničke studije o uporabi lijeka u trudnica i dojilja nisu provedene. Mnogi liječnici dopuštaju svojim pacijentima da koriste Zovirax za liječenje herpesa.

  U ovom slučaju, lijekovi u obliku tableta i injekcija tijekom trudnoće i hranjenja nisu propisani.

  Što je bolje: aciklovir ili zoviraks?

  Zovirax je izvorna medicina. Njegova osnova je aciklovir. Danas ljekarne prodaju puno lijekova koji mogu izliječiti herpes u kratkom vremenu.

  Ako vidite lijek na pultu, u naslovu u kojem se nalazi aciklovir i bilo koji aditivi kao što su AKRI, AKOS, Belupo ili drugi, onda je ovo generički. Unatoč sličnim formulacijama, postoji razlika u takvim lijekovima.

  Prije svega, morate razumjeti da su generički lijekovi koji se pripremaju prema vrsti i sličnosti izvornika. Oni ne prolaze isto pažljivo praćenje.

  Osim toga, u generičkim lijekovima mogu sadržavati dodatne nečistoće i komponente koje mogu nepovoljno utjecati na tijelo. Unatoč značajnim razlikama u cijeni, najbolje je kupiti izvorni proizvod.

  Ako pregledate brojne recenzije na mreži, korisnici ukazuju da je Zovirax krema i mast mnogo prikladnije za korištenje od Aciclovira.

  Osim toga, ovi lijekovi brzo dobili osloboditi od osipa, oni se brzo upijaju i ne ostavljaju tragove na koži. S integriranim pristupom moći ćete ne samo suzbiti aktivnost virusa, nego i spriječiti pojavu recidiva.

  Kako koristiti Zovirax iz herpesa? Preporuke dermatologa

  Pozdrav dragi čitatelji. Gotovo svaki dan ljudi dolaze na moje konzultacije s herpesom i pitaju kako se to može brzo izliječiti. Često preporučujem da kupite i isprobate Zovirax iz herpesa.

  Zašto? Što je toliko dobro u vezi ove droge? U današnjem članku govorit ću o prednostima Zoviraxa nad analozima io pravilima za njegovu uporabu.

  Što je ovaj lijek?

  Zovirax je imunostimulans koji se bori protiv herpes virusa: jednostavna, genitalna, citamgalovirus, boginje, Epshane-Barr.

  Zahvaljujući ovom alatu možete se lako riješiti osipa na usnama, tijelu, genitalijama, tijelu, usnama.

  Lijek proizvodi najveća farmaceutska korporacija pod nazivom Smith Kline Pharmaceuticals SA i prikazana je u sljedećim oblicima:

  • 5% krema za vanjsku uporabu;
  • 3% masti za oči;
  • Oblik tableta;
  • Prašak iz kojeg se dobiva intravenska otopina.

  Krema se nalazi u plastičnim bocama od dva grama, te u prodanim cijevima od 10,5 i 2 grama. Lijek je obojen u bijelo i ima homogenu konzistenciju.

  Tablete također imaju bijelu boju. Okrugli su sa jednostranim natpisom - GXCL3. Mast za oči je jedinstvena uljna masa bez mirisa. Proizvodi se u epruvetama od 4,5 grama.

  Prah (liofilizat) prodaje se u dvjesto pedeset gram ampula (5 komada u pakiranju).

  Zovirax: njegove aktivne komponente

  Glavna aktivna tvar u prikazanom pripravku je aciklovir, koji ima izvrsnu aktivnost protiv virusa.

  50 grama aciklovira po gramu kreme; 1 tableta - 200 mg; 1 gram masti - 30 mg, 1 ampula - iznosi 250 mg.

  Osim aciklovira, svaki oblik lijeka sadrži niz dodatnih komponenata, čija prisutnost treba biti poznata onima koji imaju alergijske reakcije. Evo popisa potencijalnih alergena u Zovirax proizvodima:

  • bijeli vazelin koji se nalazi u oku za mast;
  • parafin, dimetikon, natrijev lauril sulfat, alkohol u kremi;
  • prašak za injekciju natrijevog hidroksida;
  • škrob, laktoza, povidon 30 K tableta.

  Protiv virusa herpesa protiv Zoviraxa?

  Osigurava li lijek herpes? To će vam pomoći da se riješite: citamgalovirusa, Epstein-Barr virusa, vodenih kozica, herpes simpleks tipa 1, 2.

  Glavna aktivna komponenta Zovirax štetnog učinka na herpes viruse. Bez obzira na oblik lijeka - njegov učinak će biti isti. Jedina razlika je u ljestvici terapijskog učinka.

  To jest, ako pijete tablete, virus se uništava u vašem tijelu. U slučaju lokalne uporabe, otklanjate simptome infekcije - mjehuriće.

  To znači da će se antivirusni učinak postići samo na dijelu tijela gdje je podvrgnut liječenju. No, njezin je učinak i dalje isti za bilo koji način uporabe.

  Tko je naznačena droga?

  Krema se može propisati kako bi se uklonile lezije na sluznicama, usnama, tijelu. Mast za oči dobro je za oftalmički herpes. Injekcije i tablete mogu se koristiti u slučaju istih indikacija, kao što su:

  • liječenje boginja;
  • kao profilaksa herpesinfekcije;
  • za liječenje herpes infekcija uzrokovanih 1,2 vrste virusa;
  • za prevenciju citamgalovirusa;
  • za liječenje novorođenčadi koja imaju infekciju uzrokovanu s 1, 2 tipa herpesa.

  Tko je droga kontraindicirana?

  Opća kontraindikacija za sve oblike Zoviraxa je prekomjerna osjetljivost na aciklovir i druge komponente.

  Lijek se propisuje s oprezom u: zatajenju bubrega; nedostatak tekućine u tijelu; neurološki problemi.

  Tablete: upute za uporabu

  Savjetujem vam da uzimate lijek s mnogo tekućine. Pijenje tableta je najbolje nakon obroka.

  Odrasli pokazuju 200 mg (1 tableta) pet puta dnevno s trajanjem terapije od 5 dana.

  Kada pacijent ima imunodeficijenciju, uzrokovanu, na primjer, transplantacijom koštane srži, doza bi trebala biti više od 2 puta (400 mg 5 puta dnevno).

  Za liječenje herpesnih infekcija u djece starije od 2 godine, propisana je i doza za odrasle.

  Želim vam reći da što prije počnete uzimati Zovirax, prije će se bolest povući. Ako se herpes ponovi, počnite piti pilule već na prvom mjehuriću.

  Kao profilaksa herpesne infekcije, 200 mg Zoviraxa treba uzimati 4 puta dnevno ili 2 tablete dva puta dnevno.

  Ako se herpes dugo ne pojavljuje, dopušteno je smanjiti dozu na 1 tabletu tri puta ili čak dva puta dnevno. Ako takva niska doza pomaže u izbjegavanju pogoršanja novog herpesa, onda je ne biste trebali povećavati.

  Djeca starija od 2 godine uzimaju dozu za odrasle osobe u svrhu prevencije, a oni mlađi su pola odrasle doze.

  Preventivni tečaj treba provoditi nekoliko puta godišnje. Trajanje lijekova ovisi o riziku od recidiva ili ozbiljnosti bolesti.

  Za liječenje šindre i vodenih kozica savjetujem vam da povećate dozu. Pijte 4 tablete pet puta dnevno tijekom tjedan dana. Djeca se trebaju liječiti prema sljedećoj shemi:

  • stariji od 6 godina - doza odrasle osobe;
  • od 2 do 6 godina - 4 puta dnevno, 2 tablete;
  • ispod 2 godine - 1 tableta četiri puta dnevno.

  Posebne upute za uporabu tableta

  Ako ste u starosti, onda biste trebali pažljivo piti Zovirax. Preporučujem vam da pratite razinu kreatinina cijelo vrijeme uzimanja tableta kako biste izbjegli zatajenje bubrega. Kada je ravnoteža poremećena, smanjite dozu.

  Također vam savjetujem da pijete puno tekućine sve dok ne završite liječenje navedenim lijekovima.

  Ako imate zatajenje bubrega s CC (koeficijent filtracije) od najmanje 10 ml / min, tada možete piti Zovirax u uobičajenoj dozi. Kada je taj omjer manji, onda je vaša doza za liječenje i prevenciju herpesa dva puta dnevno, 1 tableta.

  U slučaju varičela i šindre, osobe s bubrežnom insuficijencijom treba liječiti na sljedeći način:

  • s QC 10 - 25 ml / min tri puta dnevno, po 4 komada;
  • ako je QA ispod 10 ml / min, dva puta dnevno, svaki po 4;
  • kada je QA viši od 25 ml / min - standardna doza (5 puta dnevno, 4 tablete).

  Pravila za nanošenje kreme

  Krema se mora preraditi izravno na ona područja tijela koja su pokrivena herpetičkim erupcijama. Na dan kada treba razmazati 5 puta tijekom 4-10 dana. Tijek liječenja ovisi o težini bolesti.

  Zovirax se nanosi u tankom sloju na oštećeno područje, zahvaćajući zdrava obližnja područja.

  Bolje je to učiniti s pamučnim štapićem, diskom ili rukama, ali tek nakon zahvata treba temeljito oprati ruke kako se infekcija ne bi prenijela na zdravu kožu.

  Najbolje od svega, ako počnete mazati s kremom, čim osjetite prve simptome herpesa - svrbež, peckanje, oticanje sluznice ili kože, crvenilo. Ako tretirate herpes na usnama, pazite da vam krema ne dospije u usta. Ako je osip na usnama prilično opsežan, onda možete nadopuniti kremu tabletama.

  Ako liječite genitalni herpes, morate se suzdržati od liječenja za spolni odnos.

  Mast za oči - upute za uporabu

  Protiv očnog herpesa (infekcija oka), stavite malu mast ispod donjeg kapka 5 puta dnevno. Tečaj traje dok simptomi bolesti ne nestanu za još tri dana.

  Ako nakon primjene osjetite lagani osjećaj pečenja, onda je to sasvim normalna pojava, koja će nakon nekog vremena proći sama.

  Dok koristite mast, ne smijete nositi kontaktne leće.

  Kako i kada primijeniti liofilizator - Zovirax u ampulama?

  Ovaj se lijek daje intravenozno. Često se propisuje kod teških infekcija herpesa. Liječnik izračunava dozu na temelju tjelesne težine.

  Odraslim se obično daje 5 mikrona / kg svakih osam sati. Ako je pacijent razvio ozbiljnu patologiju - herpetički encefalitis, tada se doza udvostručuje, odnosno iznosi 10 μm / kg. Kod pretilosti kod pacijenta, doza se smanjuje na 2,5 mikrona / kg.

  Tijek liječenja je 5 dana. Starijim osobama propisana je smanjena doza lijeka.
  Ovaj oblik lijeka može se dati kao profilaktička mjera. Doza je ista kao i za liječenje herpesinfekcije, ali umjesto 5 puta dnevno, daje se jednom dnevno.

  Injekcije se mogu dati bebama od trenutka rođenja. U tom slučaju, doza će se izračunati na temelju površine tijela. Tijek liječenja je 10 dana.

  Kapsule zahtijevaju uvođenje velike količine lijeka - 250 mg / m2. Injekcije se također daju svakih 8 sati. U slučaju zatajenja bubrega kod djeteta dozu treba smanjiti.

  Otopina se mora pripremiti neposredno prije uvođenja. Prašak se razrijedi s vodom za injekcije ili slanom otopinom.

  Za jednu ampulu morate uzeti 10 ml vode. Nakon što se sastojci spoje, sve se miješa i doda kapanju. Cijeli postupak ne bi trebao trajati više od sat vremena.

  Važno je! Ako, prilikom miješanja, primijetite da se talog pojavio u obliku kristala ili pahuljica, onda je uporaba lijeka zabranjena!

  Zovirax se koristi tijekom trudnoće i dojenja

  Komponente lijeka u slučaju lokalne uporabe praktički se ne apsorbiraju u krvotok, međutim, eksperimenti na trudnicama i dojiljama nisu provedeni.

  Ja kao liječnik često savjetujem kremu kada herpes na usnama budućih majki. Također mogu podmazati genitalije infekcijom genitalija.

  No, tablete i intravenske injekcije, vrlo rijetko dodjeljujem, kada postoji rizik od komplikacija. Stoga vam ne savjetujem da uzimate ovaj lijek bez savjetovanja s liječnikom.

  Negativni učinci

  Negativni učinci različitih sustava tijela na uzimanje tableta i ubrizgavanje sljedećeg:

  • probavni sustav: bol u želucu, povraćanje, proljev, mučnina, žutica, povećana aktivnost ALT i AST.
  • mokraćnog sustava: povećanje razine kreatinina s ureom;
  • krvni sustav: smanjenje broja trombocita s leukocitima; anemija.
  • CNS: tremor udova, pospanost, konvulzije, koma, psihoza, vrtoglavica.
  • alergija, koja se manifestira angioedemom, osipom, urtikarijom, anafilaktičkim šokom, nedostatkom daha.

  Nakon nanošenja kreme možete osjetiti: peckanje, crvenilo, svrbež, peckanje na mjestu primjene; alergijski dermatitis i angioedem.

  Ako koristite mast za oči, negativni učinci mogu biti sljedeći: konjuktivitis, blefaritis, točkasta keratopatija, angioedem.

  Što je bolje aciklovir ili zovirax?

  Zovirax je izvorni lijek koji sadrži aciklovir.

  Ako vidite Acyclovir na pultu s dodatnim imenima AKOS, AKRI, Belupo i drugima, onda znate da su to generički lijekovi, a postoji razlika između njih i izvornih lijekova.

  Generici ne prolaze kao temeljna istraživanja kao izvorni lijekovi.

  U izvornom lijeku - aktivna tvar bez ikakvih nečistoća i aditiva, što se ne može često reći o generičkom.

  Uvijek savjetujem izvorne lijekove. Ako ne možete (zbog financijskih poteškoća) kupiti Zovirax (njegova cijena počinje od 170 rubalja), onda o tome obavijestite liječnika, on će vam napisati jeftiniji ekvivalent.

  Prema ocjenama mojih i drugih pacijenata, Zovirax traje duže na usnama od aciklovira, a tijek liječenja se smanjuje za nekoliko dana.

  Moj savjet je sljedeći: ako imate herpes na usnama ili unutar nosa, onda nabavite oblik tableta aciklovira, tako da možete suzbiti razvoj virusa.

  Nakon takvog liječenja, relapsi će se značajno smanjiti. A kako bi se uklonili simptomi šindre ili genitalnog herpesa, bolje je dobiti Zovirax.

  To je sve, dragi čitatelji. Prije korištenja Zoviraxa kao i bilo kojeg drugog lijeka, savjetujem vam da najprije posjetite liječnika.

  Pretplatite se na ažuriranja naših stranica i podijelite korisne članke sa svojim poznanicima i prijateljima. Blagoslovi vas!

  Autor članka: Anna Derbeneva (dermatolog)

  Datum objave: 15-01-2017

  Sve o liječenju spolno prenosivih bolesti

  Online Journal of Venereology

  • gardnerellez
  • herpes
  • Molluscum contagiosum
  • mikoplazmoza
  • sifilis
  • Trihomonijaza
  • ureaplasmosis
  • klamidija
  • citomegalovirus
  • Dermatovenerološke ambulante Moskve

  Kako koristiti Zovirax mast za liječenje herpesa

  Herpes je uobičajena virusna bolest koja postaje izvor nelagode za mnoge ljude. Zovirax za herpes preporučuje se za uporabu u prvoj fazi bolesti. Prema WHO, više od 90% populacije planeta je zaraženo virusom herpesa, ali samo u 5% se manifestira klinički - kao skupina mjehurića s transparentnim sadržajem. Herpes može uzrokovati opću slabost - slabost i zimicu.

  Kratke informacije

  Postoji nekoliko vrsta herpesnih infekcija. Najčešći herpes simpleks je tip I. Infektira:

  • kože i sluznice u licu: obrazi, usne, uglovi usta, krila nosa, kapci, oči;
  • sluznica usne šupljine.

  U ljudi, herpes osip se često naziva prehladom. U razvoju bolesti, liječnici razlikuju 4 faze:

  1. Pacijent počinje osjećati peckanje, peckanje i svrbež u određenom području kože ili sluznice lica. To su znanstvenici rekurentnog herpesa.
  2. U drugoj fazi zahvaćeno područje postaje upaljeno i crvenilo, pojavljuje se mala bočica ispunjena bezbojnom tekućinom. Kada je dodirnete, osjećate bol. Ovisno o mjestu mjehurića ometaju razgovor, smiješak, jelo.
  3. Mjehurići herpesa povećavaju se, a tekućina u njima postaje mutna. Postoji stadij ulceracije. Pucanje mjehurića, supstanca zaražena milijardama virusa istječe iz nje. Bolesnika muči bol i nelagoda. Bolest rezultira ozbiljnim kozmetičkim problemom, jer je nemoguće sakriti i prikriti upaljena područja.
  4. Umjesto mjehurića nastaje kora koja, ako je oštećena, uzrokuje krvarenje. Tijekom vremena bol prolazi, koža zacjeljuje i kora pada, izlažući mlado tkivo.

  Herpes je teško liječiti, moderni antibiotici ne utječu na viruse. Posebno je teško nositi se s obodnim oblicima. Stručnjaci preporučuju korištenje lijekova koji inhibiraju rast i razmnožavanje virusa u stanicama u prvoj fazi bolesti. Ovi lijekovi uključuju Zovirax.

  Sastav i mehanizam djelovanja

  Aktivni sastojak lijeka je aciklovir. Jednom unutar tijela, traži ciljne stanice u kojima virus herpesa počinje aktivirati, integrira se u njih i blokira sintezu reproduktivnih proteina stranog agensa. Dakle, virusi prestaju umnožavati i bolest ne ulazi u stupanj upale.

  Aciklovir ima jedinstveno svojstvo: djeluje selektivno na viruse, tvar ne šteti ljudskim stanicama ljudskog tijela.

  Oblici otpuštanja Zovirax masti:

  1. Krema za podmazivanje kože. Dostupan u plastičnim ili metalnim cijevima od 2-10 g, opremljen dozatorima za praktičnu uporabu. Lijek sadrži 50 mg aciklovira i pomoćne komponente: tekući parafin, emulgatore, spojeve glicerola, pročišćenu vodu.
  2. Mast za oči. Sadrži 3% aktivnog sastojka i bijeli petrolatum kao pomoćni aditiv. Dostupan u epruvetama od 4,5 g s mekom mlaznicom za polaganje ispod donjeg kapka.
  3. Prašak za pripravu intravenskih otopina. Dostupan u staklenim bočicama zapečaćenim metalnom folijom. Svaka bočica sadrži 250 mg aciklovira i natrijevog hidroksida.
  4. Tablete. Tableta sadrži 200 mg aktivne tvari, kao i spojeve škroba, magnezija, natrija i kristalne celuloze kao aditiva.

  Indikacije za uporabu

  Herpes mast Zovirax se koristi za vanjsko liječenje kožnih osipa u slučaju herpes simplexa. Oni premazuju zahvaćena područja, uključujući i usne. Preporučuje se liječiti kožu kada se pojave prvi simptomi: svrbež, peckanje, crvenilo. Nanesite čistim rukama ili pamučnim štapićem.

  Ako se herpes na mjehurićima pojavljuje na kapcima i sluznici očiju, potrebno je za liječenje upotrijebiti mast za oči. Lijek je učinkovit u herpes keratitisu.

  Otopine za infuziju propisane su za liječenje:

  • jednostavni oblici herpesa u bolesnika s imunodeficijencijom;
  • šindre i ozbiljne manifestacije boginja;
  • dojenčad s prirođenim herpesom simpleksom

  Zovirax infuzije su također propisane za prevenciju infekcije citomegalovirusom u bolesnika s rakom krvi.

  Zovirax u obliku tableta propisan je za liječenje:

  • kože i sluznice jednostavnim i genitalnim herpesom;
  • bolesnika s imunodeficijencijom u HIV infekcijama iu fazi AIDS-a;
  • bolesnika koji su podvrgnuti transplantaciji koštane srži.

  Tablete Zovirax koriste se za sprečavanje učestalih recidiva herpesa simpleksa, čak i ako nema povijesti imunodeficijencije.

  Kako se primjenjuje Zovirax

  Upute za uporabu masti: nanesite na zahvaćeno područje najmanje 5 puta dnevno. Tijek liječenja je 4-10 dana.

  Zovirax mast se stavlja ispod donjeg kapka svaka 4 sata. Tijek liječenja je do potpunog izlječenja kože i sluznice + 3 dana za konsolidaciju rezultata.

  Doza intravenskih infuzija i tableta izračunava liječnik uzimajući u obzir:

  • starost pacijenta;
  • prisutnost patologije jetre i bubrega;
  • imunološki status pacijenta;
  • tip herpesne infekcije.

  Kod liječenja intravenskim tekućinama i pilulama preporuča se piti dovoljnu količinu obične ne-gazirane vode.

  Prije uporabe pročitajte upute za uporabu.

  kontraindikacije

  Uputa o nuspojavama i kontraindikacijama je sljedeća. Među nuspojavama Zoviraxa najčešće se bilježe alergijske reakcije. Lijek je kontraindiciran u slučaju individualne intolerancije na aciklovir. Pacijentima s bubrežnom insuficijencijom pažljivo se propisuje, u ovom slučaju je potrebna kontrola bubrega.

  Zovirax se ne uzima istovremeno s lijekovima koji krše funkciju eliminacije. Lijek nije u stanju zaštititi se od infekcije virusom herpesa tijekom spolnog odnosa.

  Zovirax - važne informacije o lijekovima

  Lokalno liječenje herpskog osipa ima važnu ulogu u brzini početka remisije i nestanku osipa. Osip se može liječiti Zoviraxom. O njegovom sastavu, djelovanju i načinima primjene možete pročitati u ovom članku.

  Sastav i načelo djelovanja lijeka

  Zovirax sadrži aciklovir, glavnu tvar koja se koristi u liječenju herpesa. Selektivno utječe na sam virus, a zaustavlja njegovu podjelu i reprodukciju u ljudskom tijelu. Djeluje na genetski aparat virusa, integrira se u njegovu DNK, mijenja ga i čini daljnju podjelu nemogućom. Za veću učinkovitost, liječnici savjetuju da pijete Zovirax u tabletama i koristite ga lokalno, uzrokujući osip. Dostupan u obliku kreme, masti, tableta i prašaka za injekcije. Mast se najčešće koristi za poraz herpes sluznice očiju. Krema se koristi u porazu usana, kože, vanjskih spolnih organa. Tablete i injekcije koriste se za sustavno liječenje infekcije.

  Indikacije za uporabu

  Zovirax je indiciran za liječenje herpes infekcija uzrokovanih takvim vrstama virusa:

  Može se upotrijebiti u slučaju primarnog osipa i sa čestim recidivom bolesti.

  Metode primjene

  S herpetičkim keratitisom, kada se na očima pojavljuju mjehurići, Zovirax se koristi u obliku masti. Mast mora biti 3%. U takvoj koncentraciji mast je sigurna za oči. Mast se stavlja u konjunktivalnu vrećicu 5-6 puta dnevno, a njezina uporaba mora se kombinirati s općom terapijom.

  Liječenje herpes na usnama zovirax Uz poraz herpes kože, ili sluznice, Zovirax se koristi u obliku kreme. Krema se prodaje u koncentraciji od 5%. Nanesite 5-6 puta na mjesto osipa. Najčešće se Zovirax krema koristi za osip na usnama. Liječnici počinju liječenje Zoviraxom u prvim satima nakon prvih znakova osipa. Također se može primijeniti ako postoji samo svrab, a na koži još nema promjena. U tom slučaju možete spriječiti pojavu osipa ili značajno smanjiti njegovu veličinu i težinu.

  U genitalnom obliku, Zovirax pomaže u liječenju erozija i čireva koji ostaju nakon pucanja mjehurića. Također, djeluje analgetski, smanjuje svrbež i peckanje na mjestu osipa, ublažava natečenost.

  Potrebna je sustavna terapija za sve oblike ove virusne infekcije. Doziranje i trajanje lijeka odabire liječnik ovisno o učestalosti recidiva i broju elemenata osipa.

  Nuspojave

  Kada koristite mast

  Nakon primjene očne masti mogu nastati takve nuspojave:

  • osjećaj pečenja i svraba u oku;
  • upala konjunktive oka;
  • blefaritis (upala kapaka);
  • privremena keratopatija.

  Prilikom nanošenja kreme

  Kod uporabe kreme mogu se razviti takve reakcije:

  • suhoća, svrbež i iritacija kože na mjestu primjene;
  • kontaktni alergijski dermatitis, koji nestaje odmah nakon prestanka primjene lijeka;
  • Vrlo rijetko se razvija quincke oteklina (angioedem).

  S prijemom sustava

  Sistemski unos Zoviraxa može uzrokovati:

  • akutno zatajenje bubrega;
  • dispepsija u obliku povraćanja, mučnine, bolova u trbuhu, uzrujane stolice;
  • poremećaj jetre, koji se može manifestirati žućkastom bjeloočnicom i kožom, bol u desnom obalnom području, povećan bilirubin i transaminaze u krvi;
  • povreda krvi u obliku anemije, trombocitopenije i leukopenije;
  • akutna alergijska stanja kao što su anafilaktički šok, urtikarija i angioedem.

  kontraindikacije

  1. Alergija na komponente lijeka. Ako postoji alergijska reakcija na aciklovir, Zovirax je kontraindiciran.
  2. Dehidracija tijela. Može biti posljedica sindroma intoksikacije kod akutnih respiratornih virusnih bolesti, osobito gripe. Vrlo je važno piti tekućine tijekom bolesti ne manje od 30-40 mililitara po kilogramu težine.
  3. Poremećaj funkcije bubrega. Djelomično ga izvode bubrezi, a uz prisutnost kroničnog ili akutnog zatajenja bubrega, glomerulonefritis, može pogoršati bubrege i dovesti do trovanja tijela.
  4. Zatajenje jetre, ciroza jetre, virusni, alkoholni ili lijek izazvan hepatitis.

  Sposobnost korištenja tijekom trudnoće i laktacije

  U trudnoći liječnik odabire dozu lijeka koji je dopušten za uporabu tijekom trudnoće i tijekom hranjenja bebe majčinim mlijekom samo kada je to propisao liječnik. Prema istraživanjima, to ne uzrokuje abnormalni razvoj fetusa u svim fazama trudnoće, a ne prelazi u majčino mlijeko, kada se koristi u obliku masti ili kreme.

  Ali uz sistemsku terapiju, dio nje može završiti u placenti ili mlijeku. Liječnik bi trebao odabrati dozu, a kada doji dijete, moguće je savjetovati suspenziju laktacije.

  Predoziranje lijekom

  Sustavnom primjenom, u slučaju predoziranja, moguć je razvoj takvih stanja:

  • Akutno oštećenje bubrega ili jetre;
  • Poremećaji središnjeg živčanog sustava u obliku halucinacija, glavobolja, konvulzivnog sindroma;
  • Koma - razvija se sa značajnim viškom dopuštene doze.

  U slučaju predoziranja potrebno je liječiti pacijenta u toksikološkom odjelu. Nema protuotrova. Najčešće se provodi hemodijaliza.

  Lijek Zovirax je dobar etiološki agens za liječenje herpetičkih bolesti. Dolazi u različitim oblicima, kako za lokalno tako i za sustavno liječenje. Samo liječnik mora propisati dozu i odrediti trajanje davanja lijeka.

  Mast za herpes i prehlade na usnama Zoviraxa: svojstva i učinkovitost

  Zovirax je suvremeni antivirusni lijek za herpes. Ubija infekciju koja uzrokuje vodene kozice, liječi očne bolesti i kožne lezije. Ovaj lijek je popularan i učinkovit.

  Svojstva i sastav

  Zovirax je lijek koji se izdaje bez liječničkog recepta, možete ga kupiti u najbližoj ljekarni u bilo kojem gradu. Osim tableta, lijek je dostupan u obliku praška, kreme i masti za vanjsku uporabu i za liječenje očiju.

  Glavna supstanca Zoviraxa je aciklovir. Ona prodire duboko u ljudsko tijelo, lišava virus njegove sposobnosti širenja i pomaže imunološkom sustavu u borbi protiv bolesti. Zovirax sadrži 200 mg aciklovira u svakoj tableti koja sadrži laktozu monohidrat i magnezijev stearat.

  Krema se koristi u koncentraciji od 5% (5 g aktivnog sastojka na 100 g masti, što uključuje tekući parafin, pročišćenu vodu, propilen glikol, bijeli parafin).

  Prašak za injekciju (1 boca) sadrži 250 mg aciklovira i nekoliko natrijevih hidroksida.

  Upute za uporabu herpesa

  tablete

  Pacijent koji ima dobar imunitet trebao bi uzimati 1 tabletu lijeka svakih 6 sati. Ako je poboljšanje vidljivo odmah, vrijedi smanjiti potrošnju na 2 tablete dnevno.

  Krema ili gel

  Prema statistikama, većina virusnih osipa javlja se na licu, odnosno u području usta. Krema i gel Zovirax od manifestacija herpesa na usnama, namijenjena za vanjsku uporabu, koristi se s najmanjim manifestacijama simptoma na koži ili sluznici do 6 puta dnevno. Bolest je kataralne prirode i odvija se u razdoblju od 3 do 10 dana. Tijekom liječenja, morate se pridržavati osobne higijene, kreme ili gela, poželjno je staviti na područje infekcije posebnom lopaticom, izbjegavajući kontakt s očima. Ako želite, na usne se može nanijeti melem kako se ne bi osušili. U usporedbi s pilulama, Zovirax lijek za hladnoću na usnama pomaže brže. Kremu morate prestati koristiti ako se herpesvirus ne zaustavi na duže vrijeme i posavjetujete se s liječnikom.

  Analogi Zoviraxa

  Zovirax analozi za herpes koriste se ako pacijent ima kontraindikacije za sastojke. Postoje jeftinije zamjene, ali imaju ograničenja koja se odražavaju u ovoj usporednoj tablici:

  Mast Zovirax iz herpesa

  instrukcija

  Medicinska mast Zovirax za herpes pomaže u sprječavanju osipanja kože i brzom uklanjanju mjehurića koji su se pojavili. Lijek ublažava simptome herpes virusa, liječi čireve, potiče regeneraciju kože. Lijek je zgodan za korištenje, jeftin i može se koristiti za liječenje odraslih i djece.

  Indikacije za uporabu

  Alat jednako učinkovito utječe na herpes simpleks viruse tip 1 i 2, varičela, Epstein-Barr, herpes keratitis, ječam, virusni konjunktivitis, herpes encefalitis, liječi infekcije koje uzrokuju akutnu mononukleozu i šindre, suočava se s virusom Varicella Zoster.

  Doziranje i primjena

  Zovirax u obliku masti koristi se samo za vanjsku uporabu. Kada herpes na usnama ili koži lica malu količinu kreme se primjenjuje na mjestu osip 4-5 puta dnevno svakih 4 sata. Zovirax počinje odmah djelovati. Ako primijenite mast na prve simptome virusa, možete spriječiti razvoj mjehurića.

  Mala količina očne masti nalazi se u konjunktivnoj vrećici 4-5 puta dnevno. Kod liječenja genitalnog herpesa ne smije se prelaziti doza navedena u uputama ili preporučena od strane liječnika kako ne bi izazvala opekline tkiva.

  Kako liječiti herpes na rukama? Pročitajte više ovdje.

  Nuspojave

  Prateći upute za uporabu, nuspojave su rijetke, ali mogu postojati peckanje, svrbež, iritacija kože. Ako ste preosjetljivi na sastojke lijeka, moguće su alergijske reakcije.

  kontraindikacije

  Zovirax je kontraindiciran u slučaju individualne netolerancije na sastojke lijeka, zatajenje bubrega i neurološke poremećaje. Alat se ne nanosi na sluznicu kako ne bi izazvao opekline ili obamrlost tkiva. Kompatibilnost s alkoholom u uputama nije specificirana, ali je alkohol bolje koristiti dan prije i nakon uporabe lijeka Zovirax. Utjecaj na vožnju vozila nema učinka.

  Trajanje liječenja

  Trajanje liječenja lijekovima ne smije biti dulje od 5 dana. U slučaju kroničnog herpesvirusa i tijekom pogoršanja bolesti, terapija se može nastaviti do 7 dana. Postupak ponovite nakon 5-6 mjeseci.

  Interakcija s drugim lijekovima

  Negativne reakcije u interakciji masti Zovirax s drugim lijekovima u medicinskoj praksi nisu uočene.

  predozirati

  Nisu zabilježeni slučajevi predoziranja Zoviraxom u medicinskoj praksi.

  Uvjeti skladištenja

  Zovirax u obliku masti pohranjuje se na sobnoj temperaturi na suhom, tamnom mjestu nedostupnom djeci.

  Rok valjanosti

  Rok trajanja Zovirax masti je 5 godina. Nakon otvaranja lijek vrijedi mjesec dana.

  Sastav i oblik otpuštanja

  Aktivni sastojak je aciklovir. Sastav masti uključuje:

  • dimetikona;
  • makrogol stearat;
  • natrijev lauril sulfat;
  • glicerol monostearat;
  • cetostearil alkohol;
  • Poloxamer 407;
  • voda.

  Zovirax se proizvodi na bazi propilen glikola. Ova tvar pomaže komponentama masti da se brzo upiju u kožu i utječu na virus.

  Izvana, mast je lagana masna masa s blagim mirisom. Lijek se proizvodi u plastičnim bocama ili aluminijskim epruvetama od 2, 2,5 i 10 g.

  Trudnoća i dojenje

  Tijekom trudnoće i dojenja Zovirax se koristi u dogovoru s liječnikom. U malim dozama, sastojci proizvoda praktički ne ulaze u majčinu krv ili majčino mlijeko, stoga učinak lijeka ne predstavlja prijetnju zdravlju djeteta.

  Koristite u djetinjstvu

  Zovirax se propisuje od rođenja. Za liječenje i prevenciju herpetičkih erupcija kod djece od 2 godine, iste se doze primjenjuju kao i kod odraslih. Do 2 godine, odrediti pola doze za odrasle.

  Uvjeti prodaje u ljekarni

  Zovirax spada u skupinu acikličkih nukleozida. Oslobođen bez liječničkog recepta.