loader

Glavni

Upala grla

Viferon (svijeće) za djecu i odrasle. Kako se prijaviti? Nuspojave Što zamijeniti? Sažetak. Kako koristiti svijeće? opis

Farmakološka industrija nudi lijek u tri oblika. Na primjer, u ljekarnama možete kupiti mast, gel, čepiće (svijeće) Viferon. Kao dio svake od ovih vrsta lijeka sadrži ljudski interferon. Osim toga, svima je poznat i tokoferol i askorbinska kiselina. Zbog tog sastava, lijek ima pozitivan učinak na zaštitni, imunološki sustav osobe, uvelike pojačavajući obranu njegovog tijela.

Osim toga, paralelno, lijek ima antivirusno, antibakterijsko djelovanje, uklanjajući viruse iz stanica tijela. Lijek ima antioksidativna svojstva, značajan stabilizirajući učinak na stanične membrane. Pomaže značajno, ponekad na pola, da skrati vrijeme liječenja antibioticima, hormonima, citotoksičnim lijekovima.

Što se tiče gela, Viferon mast, razgovarat ćemo s vama drugi put. I danas ćemo saznati više o tome što piše apstraktni svijećnjak. Opis lijeka može se naći na listu u svakoj kutiji s gotovim čepićima.

Dakako, nije potrebno razmatrati opis u nastavku kao vodič za samoliječenje. Lijek Viferon (svijeće) za djecu i odrasle propisuje samo liječnik, a samo iz medicinskih razloga. Prije nego što počnete izravno na liječenje, obavezno proučite izvorne upute za lijek.

Što je obrazac za oslobađanje Viferona?

U prodaji možete pronaći Viferon svijeće s različitim sadržajem aktivnog sastojka, odnosno interferon alfa-2b. Supozitoriji mogu sadržavati 150.000 IU, 500.000 IU, 1.000.000 IU, 3.000.000 IU. Ovisno o tome, lijek je dostupan pod brojevima Viferon br. 1, 2, 3 i 4. Brojevi označavaju količinu aktivne tvari u svijećama, njezine različite doze za uporabu u liječenju odraslih i djece.

Indikacije za uporabu

Virferon u obliku supozitorija imenuje liječnik pojedinačno, uzimajući u obzir dijagnozu, težinu bolesti, opće stanje pacijenta, komorbiditete i, naravno, dob pacijenta. Obično se propisuju supozitoriji za liječenje patologija infektivno-upalne prirode. Može se koristiti za liječenje odraslih i mladih pacijenata, čak i novorođenčadi i nedonoščadi.

Dakle, lijek se propisuje za liječenje:

- ARVI, gripa, komplicirana infekcijom koju uzrokuju bakterije.
- U kompleksnoj terapiji bakterijske, virusne i klamidijske pneumonije.
- U liječenju meningitisa, uključujući bakterijsku prirodu.
- U virusnoj sepsi, u prisutnosti intrauterine infekcije, na primjer - klamidije, herpesa.
- Citomegalovirus, infekcija enterovirusa
- Kandidijaza, posebno, visceralna.
- Mikoplazme.

- Lijek je učinkovit u složenom liječenju kroničnog hepatitisa (B, C, D, C). Hepatitis liječi u djece i odraslih bolesnika. Tijekom terapije, istovremeno se koriste plazmafereza i hemosorpcija. Svijeće Virferon propisane su kod teškog kroničnog hepatitisa virusne prirode i komplicirane cirozom.

- Svijeće se često koristi u kombiniranom liječenju akutne ili kronične infekcije herpesa kože, sluznice. Štoviše, lijek je učinkovit u blagom, umjerenom obliku protoka. Kao što smo rekli, koristi se u urogenitalnom obliku herpesa.

Lijek je pogodan za liječenje raznih bolesti, kompatibilan je s antibioticima, antipireticima.

Kako koristiti svijeće Viferon? Što kaže uputa?

Svijeće su namijenjene lokalnoj uporabi - unose se u rektum ili vaginu. Prilikom liječenja bolesnika obično se primjećuje sljedeća doza:

- U liječenju infektivnih i upalnih bolesti - doza od 150.000 IU. Nanesite 1 čepić, dva puta dnevno. Trajanje - 5 dana. Prema svjedočenju, ponovljeni tečaj je moguć u 5 dana

- U liječenju virusnog hepatitisa: djeca do šest mjeseci: doza - 300000-500000 IU dnevno. Djeca do 1 godine: dnevna doza od 500.000 IU. Djeca mlađa od 7 godina: dnevna doza od 500.000 IU po kg tjelesne težine. Tijek uporabe svijeća - 10 dana. Nakon toga, svijeće se primjenjuju svake druge pola dana.

- Liječenje zaraznih bolesti mokraćnog sustava: doza - 500.000 IU. Nanesite 1 čepić dva puta dnevno. Trajanje - 5-10 dana.

- Liječenje herpetičkih lezija: Doziranje - 1.000.000 IU. Nanesite 1 čepić dva puta dnevno. Vrijeme za tečaj je 10 dana.

- Liječenje urogenitalnih infekcija tijekom trudnoće: Doziranje - 500.000 IU. Na 1. čepiću dva puta dnevno. Trajanje - 10 dana, zatim pauza za 4 dana, nakon čega se koristi u svrhu prevencije. Doziranje - 150 000. Za prvi čepić dva puta dnevno. Trajanje - 5 dana. Tada se upotreba svijeća ponavlja svakog mjeseca do rođenja.

- U liječenju virusnih, bakterijskih bolesti i raznih infekcija propisana je doza od 500.000 IU. Koristite 1 svijeću dva puta dnevno. Odgovarajuće vrijeme liječenja je 5-10 dana.

Koje su nuspojave Viferona?

Nuspojave ovog lijeka nisu uočene. Rijetko se na koži mogu pojaviti alergijske manifestacije (svrbež).

Što su kontraindikacije Viferona (svijeće)?

Lijek se ne smije propisivati ​​pacijentima koji su uočili preosjetljivost ili netoleranciju na njegove sastojke.

Dodaci: Kod liječenja velikog broja infektivnih, upalnih bolesti, lijek se može lako kombinirati s drugim lijekovima, uključujući antibiotike, glukokortikoide, kortikosteroidi i imunosupresivne lijekove.

Kako zamijeniti svijeće Viferon?

Analog aktivne tvari je lijek Interal - P.

Iako smo razgovarali o preparatu Viferon (čepići), uporabu supozitorija treba provesti uz dopuštenje liječnika i nakon čitanja bilješke na papiru u kutiji s lijekovima. Nemojte se razboljeti i ostati zdravi!

Svijeće Viferon: upute za uporabu i recenzije ljudi

Svijeće Viferon je snažan imunostimulant s izraženim antivirusnim učinkom.

Glavna aktivna tvar je alfa-2B interferon, stvoren sintetski (također se naziva genetski inženjering ili rekombinant). Ova tvar je zabilježena antivirusna svojstva, kao i imunomodulatorni učinci. Interferon nakon davanja u rektum i usisavanje aktivira aktivnost stanica koje štite dječja tijela od virusa i bakterija.

Na ovoj stranici naći ćete sve informacije o Viferonu: kompletne upute za uporabu ovog lijeka, prosječne cijene u ljekarnama, potpune i nepotpune analoge lijeka, kao i recenzije ljudi koji su već koristili Viferon svijeće. Želite ostaviti svoje mišljenje? Molimo, napišite u komentarima.

Kliničko-farmakološka skupina

Interferon. Imunomodulatorni lijek s antivirusnim djelovanjem.

Uvjeti prodaje u ljekarni

Oslobođen bez liječničkog recepta.

Koliko su viferon svijeće? Uzmite u obzir prosječne cijene svijeća s različitim dozama.

 • Za 500.000 IU: cijena je 500.000 za 10 komada - 380-400 rubalja, možete kupiti proizvod u bilo kojoj ljekarni, specijalistu neće trebati formula.
 • Za svijeće 150.000 IU: cijena 150.000 za 10 komada - 150 rubalja. To je najmanja doza lijeka koji se koristi za vrlo malu djecu.
 • Za lijek, 1 000 000 IU: 1 000 000 za 10 komada - 540 rubalja. To je najjača doza, koja se koristi isključivo u akutnim i opasnim procesima kod starije djece i odraslih.

U prosjeku, ispada da za 1 komad 150 - 15 rubalja, svijeće 500 - 40 rubalja, svijeće 1 000 - 54 rubalja.

Oblik i sastav otpuštanja

Ako trebate kupiti Viferon svijeće, upute za uporabu nalaze se u svakoj kutiji. Unutar kutije u posebnom PVC blisteru nalazi se 10 svijeća. Izrađene su u obliku torpeda, koje je lako ući u tijelo. Ponekad supozitorij može imati nejednoliku boju.

 • Supozitoriji su dostupni s različitim dozama aktivnog sastojka humanog rekombinantnog interferona alfa-2b. Njegova količina u jednoj jedinici lijeka je napisana na pakiranju.
 • Osnova svijeća je kakao maslac i konditorska mast, koji im pomažu da zadrže svoj oblik, osiguravajući potrebnu gustoću. Popis pomoćnih tvari naveden je u uputama. Oni pojačavaju učinak lijeka, obavljajući funkcije koje im dodjeljuju ljekarnici.

Supozitoriji Viferon su dostupni s različitim sadržajem aktivne tvari, dok se u djetinjstvu koriste svijeće 150000ME i 500000ME. U odraslih se koriste svijeće s dozom od 1000000ME i 3000000ME. Osim svijeća, Viferon se proizvodi i u obliku gela i masti.

Farmakološki učinak

Viferon je lijek humanog rekombinantnog interferona alfa-2b / koji ima antivirusno, imunomodulatorno i antiproliferativno djelovanje. Pod utjecajem interferona u tijelu, aktivnosti prirodnih stanica ubojica, T-stanica pomagača, citotoksičnih T-limfocita, fagocitne aktivnosti, intenziteta diferencijacije B-limfocita, povećava se ekspresija antigena MHC tipa I i II.

Lijek također izravno inhibira replikaciju i transkripciju virusa, klamidije. Oštećenje staničnih membrana, opaženo tijekom razvoja infektivnog procesa, razlog je smanjenja antivirusne aktivnosti interferona. Tocopherol acetat i askorbinska kiselina, koje su dio lijeka Viferon, su komponente za stabilizaciju membrana, antioksidansi, u kombinaciji s kojima se antivirusna aktivnost rekombinantnog interferona alfa-2b povećava 10-14 puta. Osim toga, imunomodulatorni učinak interferona na T- i B-limfocite je povećan, sadržaj imunoglobulina E je normaliziran, nema nuspojava (vrućica, vrućica, influenca slične pojave) koje proizlaze iz parenteralne primjene preparata interferona.

Utvrđeno je da pri uporabi Viferona tijekom 2 godine ne nastaju antitijela koja neutraliziraju antivirusnu aktivnost rekombinantnog interferona alfa-2b. Korištenje lijeka Viferon može značajno smanjiti dozu tečaja i trajanje liječenja antibioticima, hormonima i citotoksičnim lijekovima. Značajke uvođenja oblika doziranja osiguravaju dugotrajnu cirkulaciju u krvi interferona alfa-2b.

Indikacije za uporabu

Svijeće su namijenjene za uporabu u slučaju bolesti koje uzrokuju bakterije. I također s:

U kompleksnom tretmanu, Viferon se propisuje i za hepatitis B, C, D, kao i za hepatitis virusnog podrijetla uz istovremeni tijek ciroze jetre.

kontraindikacije

Proizvođač je u uputama naveo među mogućim kontraindikacijama samo individualnu netoleranciju na tvari koje čine lijek. Treba napomenuti da preparati na bazi interferona stranih farmaceutskih tvrtki imaju veliki raspon kontraindikacija, kao što su nedovoljno funkcioniranje bubrega i jetre, vaskularnih i srčanih bolesti, kao i problemi sa štitnjačom.

Osobe s takvim bolestima uvijek se trebaju posavjetovati sa svojim liječnikom o mogućnosti liječenja Viferonom bez štete po zdravlje. Moguće je da će liječnik propisati drugi lijek za liječenje gripe. Isto vrijedi i za liječenje akutnih virusnih infekcija kod trudnica i dojilja, koje moraju biti vrlo oprezne pri izboru lijekova kako ne bi naštetile djetetu.

Koristiti tijekom trudnoće i dojenja

Svijeće za dojenje Viferon se može koristiti za liječenje bakterijskih i zaraznih bolesti. Doza ostaje ista kao i kod odrasle osobe.

Trudnicama u razdoblju ne ranije od 2 tjedna dopušteno je koristiti supozitorije s bilo kojim sadržajem interferona. Do 14 dana uporaba lijeka nije dopuštena zbog nedostatka dovoljnog broja studija.

Trudnice i dojilje ne smiju samostalno propisivati ​​liječenje Viferonom. Samo liječnik, na temelju obilježja tijeka trudnoće, određuje: stopu lijeka dnevno, dozu i trajanje primjene.

Upute za uporabu

Upute za uporabu pokazale su da se Viferon u obliku svijeća koristi rektalno.

Akutne respiratorne virusne infekcije, uključujući gripu, uklj. komplicirana bakterijskom infekcijom, pneumonijom (bakterijskom, virusnom, klamidijskom) u djece i odraslih u sklopu složene terapije:

 1. Nedonoščad s gestacijskom dobi mlađom od 34 tjedna preporuča se Viferon 150.000 ME i 1 supozitorij 3 puta / dan nakon 8 sati dnevno tijekom 5 dana. Prema kliničkim indikacijama, terapija se može nastaviti. Pauza između tečajeva je 5 dana.
 2. Djeca do 7 godina, uklj. novorođenčad i prerano s gestacijskom dobi više od 34 tjedna, propisuje Viferon 150.000 ME i 1 supozitorij 2 puta / dnevno svakih 12 sati svaki dan tijekom 5 dana. Prema kliničkim indikacijama, terapija se može nastaviti. Pauza između tečajeva je 5 dana.
 3. Preporučena doza za odrasle, uključujući trudnice i djecu stariju od 7 godina - Viferon 500.000 ME i 1 supozitorij 2 puta / dan nakon 12 sati dnevno tijekom 5 dana. Prema kliničkim indikacijama, terapija se može nastaviti.

Zarazne i upalne bolesti novorođenčadi, uklj. nedonoščad, kao što su meningitis (bakterijska, virusna), sepsa, intrauterina infekcija (klamidija, herpes, infekcija citomegalovirusom, infekcija enterovirusom, kandidijaza, uključujući visceralnu, mikoplazmozu) kao dio kompleksne terapije:

 1. Preporučena doza za novorođenčad, uklj. prerano s gestacijskom dobi od više od 34 tjedna, - Viferon 150.000 ME dnevno, 1 supozitorij 2 puta / dnevno svakih 12 sati.
 2. Nedonoščad s gestacijskom dobi mlađom od 34 tjedna preporuča se Viferon 150.000 ME dnevno, 1 supozitorij 3 puta / dan nakon 8 sati, a liječenje je 5 dana.
 3. Preporučeni broj tečajeva za različite infektivne i upalne bolesti: sepsa - 2-3 slijeda, meningitis - 1-2 slijeda, infekcija herpesom - 2 slijeda, infekcija enterovirusom - 1-2 slijeda, citomegalovirusna infekcija -2-3 tečaja, mikoplazmoza, kandidijaza, uključujući visceralni - 2-3 slijeda. Pauza između tečajeva je 5 dana. Prema kliničkim indikacijama, terapija se može nastaviti.

Kronični virusni hepatitis B, C, D u djece i odraslih kao dio kompleksne terapije, uključujući u kombinaciji s primjenom plazmafereze i hemosorpcije kod izražene aktivnosti kroničnog virusnog hepatitisa, kompliciranog cirozom jetre:

 1. Preporučena doza za odrasle je Viferon 3,000,000 ME i 1 supozitorij 2 puta / dan nakon 12 sati dnevno tijekom 10 dana, zatim tri puta tjedno svaki drugi dan tijekom 6-12 mjeseci. Trajanje liječenja određeno je kliničkom učinkovitošću i laboratorijskim parametrima.
 2. Za djecu do 6 mjeseci preporučuje se 300 000-500 000 ME / dan; u dobi od 6 do 12 mjeseci - 500 000 ME / dan.
 3. Djeca u dobi od 1 do 7 godina preporučuju 3 000 000 ME na 1 m2 površine tijela dnevno.
 4. Djeci starijoj od 7 godina preporučuje se 5.000.000 ME na 1 m2 površine tijela dnevno.
 5. Lijek se koristi 2 puta / dan nakon 12 sati prvih 10 dana dnevno, zatim tri puta tjedno svaki drugi dan tijekom 6-12 mjeseci. Trajanje liječenja određeno je kliničkom učinkovitošću i laboratorijskim parametrima.
 6. Izračun dnevne doze lijeka za svakog pacijenta vrši se množenjem preporučene doze za danu dob s površinom tijela, izračunatom iz nomograma kako bi se izračunala površina tijela po visini i težini prema Harfordu, Terryju i Rourkeu. Izračunavanje pojedinačne doze provodi se dijeljenjem izračunate dnevne doze na 2 davanja, dobivena vrijednost se zaokružuje na dozu supozitorija.
 7. Kod kroničnog virusnog hepatitisa, kod djece mlađe od 7 godina propisana je izražena aktivnost i ciroza jetre prije plazmafereze i / ili hemosorpcije. Viferon 150 000 ME, djeca starija od 7 godina - Viferon 500 000 ME i 1 supozitorij 2 puta / dan svakih 12 sati u roku od 14 dana.

Primarna ili rekurentna herpetička infekcija kože i sluznice, lokalizirani oblik, blagi do umjereni tijek, uklj. urogenitalni oblik u odraslih, uključujući trudnice:

 1. Preporučena doza za odrasle osobe je Viferon 1 000 000 ME i 1 supozitorij 2 puta / dan u 12 sati dnevno tijekom 10 dana ili više za rekurentne infekcije. Prema kliničkim indikacijama, terapija se može nastaviti. Preporučuje se započeti liječenje odmah nakon pojave prvih znakova oštećenja kože i sluznica (svrbež, pečenje, crvenilo). U liječenju rekurentnog herpesa poželjno je započeti liječenje u prodromalnom razdoblju ili na samom početku manifestacije znakova recidiva.
 2. Trudnice u drugom tromjesečju trudnoće (počevši od 14. tjedna trudnoće) propisuju Viferon 500.000 ME 1 supozitorij 2 puta / dan nakon 12 sati dnevno tijekom 10 dana, zatim 1 čepić 2 puta / dan nakon 12 sati svaki četvrti dan za 10 dana dana. Zatim svaka 4 tjedna do porođaja - Viferon 150.000 ME i 1 čepić 2 puta / dan svakih 12 sati svaki dan tijekom 5 dana. Ako je potrebno, prije poroda (od 38 tjedana trudnoće), indiciran je Viferon 500 000 ME i 1 čepić 2 puta / dnevno svakih 12 sati dnevno tijekom 10 dana.

Infektivne i upalne bolesti urogenitalnog trakta (klamidija, citomegalovirusna infekcija, ureaplazmoza, trihomonijaza, gardnerellosis, infekcija humanim papiloma virusom, bakterijska vaginoza, povratna vaginalna kandidijaza, mikoplazmoza) u odraslih, uključujući trudnice kao dio kompleksne terapije:

 1. Preporučena doza za odrasle osobe je Viferon 500.000 ME i 1 supozitorij 2 puta / dan u 12 sati dnevno tijekom 5-10 dana. Prema kliničkim indikacijama, terapija se može nastaviti.
 2. Trudnice u drugom tromjesečju trudnoće (počevši od 14. tjedna trudnoće) propisuju Viferon 500.000 ME 1 supozitorij 2 puta / dan nakon 12 sati dnevno tijekom 10 dana, zatim 1 čepić 2 puta / dan nakon 12 sati svaki četvrti dan za 10 dana dana. Zatim svaka 4 tjedna do porođaja - Viferon 150.000 ME i 1 čepić 2 puta / dan svakih 12 sati svaki dan tijekom 5 dana. Ako je potrebno, propisati prije isporuke (od 38. tjedna trudnoće) Viferon 500000 ME i 1 supozitorij 2 puta / dan nakon 12 sati dnevno tijekom 10 dana.

Važno je znati da 1 supozitorij sadrži ljudski rekombinantni interferon alfa-2b kao aktivnu tvar u navedenim dozama (150.000 IU, 500.000 IU, 1.000.000 IU, 3.000.000 IU).

Nuspojave

Viferon u obliku masti u većini slučajeva dobro se podnosi. Nuspojave koje se primjenjuju na nosnu sluznicu obično su prolazne i slabe prirode i nestaju same nakon prekida primjene lijeka.

U iznimno rijetkim slučajevima, kada se gel koristi u bolesnika s preosjetljivošću, mogu se razviti lokalne alergijske reakcije. Kada se pojave, liječenje se prekida.

Kada se u nekim slučajevima koriste čepići Viferon, mogu se razviti alergijske reakcije (svrbež, osip na koži). Ovi fenomeni su reverzibilni i nestaju 72 sata nakon prekida terapije.

Posebne upute

Viferon u obliku čepića za trudnice može se koristiti od 14. tjedna trudnoće.

Interakcija lijekova

Viferon se dobro kombinira sa svim lijekovima koji se koriste u liječenju virusnih i drugih bolesti (kemoterapija, antibiotici, glukokortikosteroidi).

Recenzije

Pokupili smo neke recenzije ljudi o Viferon svijećama:

 1. Sasha. Dijete još nije bilo godinu dana kad se razbolio. Morao sam nazvati liječnika koji je dijagnosticirao ARVI. Po svom imenovanju kupio je svijeće Viferon. Dijete nije imalo ni kašlja ni curenja nosa. Bili smo zabrinuti samo zbog visoke temperature. Tijek liječenja bio je 5 dana. Ujutro i navečer su ubacili po jednu svijeću. Kao rezultat toga, jedan paket je bio dovoljan za cijelo razdoblje terapije. Svijeće se unose rektalno, ali dijete se nije opiralo. Tijekom liječenja primijetila je da se na bebinoj koži pojavio osip, bojao se da je to alergijska reakcija, ali ubrzo je sve nestalo. Mogu reći da je lijek pomogao: temperatura je pala na normalnu vrijednost trećeg dana liječenja.
 2. Olga. Moja djeca s prehladama nikad nisu voljela uzimati praškaste lijekove. Nekako je došao s mlađim do liječnika s kompliciranim bakterijskim infekcijama, a preporučili su nam i Interal-P. Svijeće u ljekarni nije bilo, kupio Viferon - volio sam upute za uporabu. Od tada koristim Viferon za prevenciju rana, akutnih respiratornih infekcija. Je li to antibiotik ili ne? Ne znam.
 3. Julia. U pregledima pročitajte da kod mikoplazmoze recidivirajuće herpetičke infekcije propisuju Viferon. Sredstva pokazuju aktivnost u odnosu na infekcije, bakterije, nema nuspojava, jeftino po cijeni. Također želim pokušati. Nadam se da vas kritike neće iznevjeriti. Kupio sam gel po cijeni od 160 rubalja, sutra ću pokrenuti aplikaciju.
 4. Timur. Sjajna droga. Često uzimamo za našu malu kćer. Dobro pomaže - dijete se rijetko razboli više od 4-5 dana. Za uzimanje tableta ili sirupa, koje ona pristaje piti, nije uvijek moguće. Uz svijeće, sve je mnogo jednostavnije. Jedino što mi se ne sviđa je to što je teško ponijeti na cestu, jer svijeće treba držati na temperaturi ne višoj od 10 stupnjeva.

analoga

Kada se propisuje Viferon, mnogi pacijenti su zainteresirani za jeftinije kolege koji mogu zamijeniti lijek. Među analozima Viferona, najpopularniji su sljedeći lijekovi:

Prije uporabe analoga obratite se svom liječniku.

Uvjeti skladištenja i rok trajanja

Pohranite svijeće od djece na temperaturi koja ne prelazi 10 stupnjeva (po mogućnosti u hladnjaku) u originalnoj ambalaži. Rok trajanja svijeća je 2 godine od datuma proizvodnje. Na kraju roka trajanja lijeka treba odbaciti.

Upute za uporabu svijeća Viferon: koje bolesti liječiti ovim lijekom?

Opis, cijena, uvjeti prodaje

 1. Oblik oslobađanja lijeka - čepići, na drugačiji način svijeće. Nanesite injekcijom u rektum pacijenta.
 2. Boja svijeća Viferon je bijela, dopuštena je žućkasta nijansa.
 3. Oblik čepića je duguljasta raketa, usmjerena na jedan kraj.
 4. Pakiranje - mjehurići sa stanicama (5, 10 svijeća po pakiranju), smješteni u kartonsku kutiju.

Postoje i drugi oblici oslobađanja - to je gel i mast za vanjsku uporabu.

U ljekarnama Viferon se kupuje bez liječničkog recepta. Koliko je viferon? Prosječna cijena za stanovnike Rusije je postavljen na između 350 i 950 rubalja. Trošak ovisi o količini u sastavu lijeka aktivne tvari. Više o njemu u sljedećem odjeljku o sastavu.

Sastav svijeća

Svaki čepić ima u svom sastavu glavni aktivni sastojak - rekombinantni humani interferon, otuda i ime.
Interferoni su serija proteina čija su svojstva slična virusu ljudskih stanica tijekom virusnih infekcija. Zahvaljujući tim proteinima, stanica gubi osjetljivost na viruse.

Količina interferona može biti različita: 150 i 500 tisuća IU, 1 i 3 milijuna IU.

Upute za uporabu svijeća Viferon 3000 000 IU, ne razlikuju se mnogo od drugih. Postoji samo jedna stvar: zbog visoke koncentracije aktivne tvari smanjuje se broj primjena dnevno.

Supozitoriji također sadrže adjuvanse:

 1. Kakao maslac;
 2. masti;
 3. polisolrbata;
 4. Alfa-tokoferol acetat, na drugačiji način, vitamin E;
 5. Askorbinska kiselina.

Svojstvo lijeka

U krvi lijek aktivira zaštitne funkcije tijela i prepoznaje mjesto patoloških patogena. Rektalni čepići Viferon, zbog sadržaja aktivne tvari - interferona, imaju jaku stimulaciju imunološkog sustava i sposobnost borbe protiv virusa

Askorbinska kiselina pojačava antivirusni učinak lijeka. Vitamin E je poznati antioksidans koji štiti tijelo pacijenta od štetnih slobodnih radikala. I, kao što je dobro poznato, ove čestice uzrokuju bolesti. Oni oduzimaju nestali elektron iz zdravih stanica, čime ih oštećuju. Tocopherol alfa regenerira stanice i smanjuje upalu.

Liječnici propisuju svijeće s Viferonom, dok nema potrebe za propisivanjem velikih doza antibiotika. Broj drugih oralnih lijekova je također smanjen. Uz sve to, razdoblje liječenja se skraćuje. Ova terapija manje utječe na jetru. Znatno se smanjuje rizik od razvoja drugih bolesti koje su karakteristične nakon dugotrajnog liječenja tabletama i lijekovima. Kakao maslac u čepićima je prirodni emulgator, dok njegovi sintetički analozi mogu oštetiti tijelo trovanjem.

Morate razumjeti da lijek ne podiže imunološki sustav, pomaže se nositi s infekcijom smanjujući proizvodnju vlastitog interferona. Kod učestale upotrebe postoji rizik da će se razviti ovisnost, u kojoj će se bez Viferona moći nositi s tom bolešću. Stoga je potrebno uzeti izvor sintetskog interferona s oprezom.

Indikacije za uporabu

Upute za uporabu sadrže podatke o sljedećim uvjetima u kojima su propisane Viferon svijeće:

 1. U složenom liječenju ciroze jetre;
 2. Akutne respiratorne virusne infekcije;
 3. Komplicirana stanja kasnog liječenja virusnih infekcija, uključujući ARVI;
 4. U slučaju kontakta s bolesnom osobom ili s jakim hlađenjem, kao prevencija akutnih respiratornih infekcija;
 5. Liječenje u odraslih i djece hepatitisa u kroničnom tijeku;
 6. Liječenje infekcija i virusnih bolesti kod novorođenčadi i nedonoščadi u kombinaciji s drugim lijekovima.

Supozitorije su također propisane u liječenju sljedećih bolesti:
 1. parainfluence;
 2. Infekcija enterovirusom;
 3. pneumoniju;
 4. gripe;
 5. kandidijaza;
 6. sepsa;
 7. mikoplazmoza;
 8. Herpetička bolest;
 9. meningitis;
 10. Infekcija citomegalovirusom;
 11. Klamidijska infekcija.

kontraindikacije

 1. Netolerancija i alergija na sastojke;
 2. Trudnoća (prva tri mjeseca trudnoće).

U slučaju alergijskih reakcija, nakon prestanka uzimanja lijeka, negativni simptomi (svrbež, pečenje, osip) nestaju za tri dana.

Doziranje i način primjene

Način upotrebe Viferon povezan s oblikom njegovog izdavanja. Svijeće se unose rektalno, tj. U rektum. Dnevna doza ovisi o nizu čimbenika:

 1. dob;
 2. Težina pacijenta;
 3. Priroda određene bolesti;
 4. Specifičnosti tijela, poznate liječnicima.

Primjena kod novorođenčadi do 6 mjeseci i nedonoščadi (rođene nakon 34 tjedna).

U složenom liječenju intrauterinih infekcija - 1 čepić s dozom od 150 tisuća IU dva puta dnevno. Tečaj do 7 dana.

U složenom liječenju kroničnog virusnog hepatitisa, doziranje i uporaba su isti. Trajanje primjene određuje pojedinačno liječnik, nakon proučavanja testova.

Primjena kod nedonoščadi rođene prije 34 tjedna intrauterinog razvoja

Primijeniti kao zaštitu od infekcija i virusa. Također za liječenje, svijeće za djecu Viferon koriste se u sljedećim slučajevima:

 1. intrauterina infekcija;
 2. komplicirana upala pluća.

Doziranje: jedna jedinica lijeka sa sadržajem interferona od 150 tisuća, jednom dnevno.

Trajanje liječenja ili prevencije najmanje 5 dana. U nekim slučajevima, liječenje zaraznih bolesti može ponoviti tečaj nakon petodnevne pauze. Riječ je o bolestima kao što su: akutne respiratorne virusne infekcije, kandidijaza, klamidija, upala pluća, herpes, meningitis, citomegalovirus, herpes.

Za djecu od šest mjeseci do godinu dana

Za liječenje virusnih hepatitis grupa - C, D i B, u kroničnom tijeku 1 čepić rektalno 1 put dnevno (doza od 500 tisuća IU). Tečaj određuje liječnik i ovisi o rezultatima testa krvi.

Za djecu iznad 12 mjeseci

Za liječenje SARS-a, gripe, preporuča se uvesti 1 čepić ujutro i noću (doza interferona je 150000 IU).

Liječenje odraslih osoba

Za liječenje virusnog hepatitisa s kroničnim tijekom, doza Viferona za odrasle je 3.000.000 IU. Dodijelite jednu svijeću dva puta dnevno. Razdoblje liječenja je deset dana. Nakon toga, liječnik bi trebao smanjiti dozu ili ostaviti sve što je, ovisno o kliničkoj slici.

Za liječenje urogenitalnih, infektivnih i upalnih bolesti kao što su klamidija, kandidijaza, mikoplazmoza, vaginoza, za odrasle se propisuju svijeće Viferon u količini od jedne svijeće ujutro i jedna navečer s dozom od 500 tisuća IU. S dozom od 1 milijun IU, ali jednom dnevno. Tečaj je pet dana. Ako je potrebno, nakon 5 dana pauze, možete ponoviti zahtjev. Kod liječenja infekcija sličnih Viferonu treba izbjegavati seks.

U slučaju herpesa, uključujući i genitalije, bolesniku se preporuča Viferon čepić od 1 milijun IU dva puta dnevno.

Što prije počnete koristiti Viferon svijeće, brže i učinkovitije možete se riješiti herpes virusa.

Kod pacijenata sa SARS-om i influencom, Viferon za odrasle propisuje se jednom jedinicom lijeka rektalno dva puta dnevno, s dozom od 500.000 IU, tjedan dana.

Razdoblje trudnoće i dojenja

Svijeće za dojenje Viferon se može koristiti za liječenje bakterijskih i zaraznih bolesti. Doza ostaje ista kao i kod odrasle osobe.

Trudnicama u razdoblju ne ranije od 2 tjedna dopušteno je koristiti supozitorije s bilo kojim sadržajem interferona. Do 14 dana uporaba lijeka nije dopuštena zbog nedostatka dovoljnog broja studija.

Trudnice i dojilje ne smiju samostalno propisivati ​​liječenje Viferonom. Samo liječnik, na temelju obilježja tijeka trudnoće, određuje: stopu lijeka dnevno, dozu i trajanje primjene.

Nuspojave i predoziranje

Nuspojave Viferona su rijetke. Svijeće se obično dobro podnose tijekom terapije. No postoje iznimke. S netrpeljivosti prema pojedinim komponentama svijeća mogu se uočiti alergije u obliku osipa na koži, spaljivanje u anusu na mjestima sluznice, nelagoda. Općenito, ove manifestacije nisu opasne, ne možete odustati od liječenja opasnih bolesti. U tom slučaju, liječnik mora napraviti procjenu prirode alergijske reakcije i moguće štete od prekida terapije čepićima.

Predoziranje Viferonom može dovesti do negativnih posljedica, ali nema podataka o njima u medicini. Proizvođači i liječnici ne preporučuju prekoračenje zadane doze.

Interakcija s drugim lijekovima

Humani rekombinantni interferon pojačava djelovanje mnogih lijekova:

 1. antivirusne tablete, kapi, sirupi i smjese;
 2. antibiotike različitog porijekla i sastava;
 3. lijekovi dizajnirani za borbu protiv klica;
 4. adaptogens;
 5. imunostimulansi.

Ali, morate obavijestiti svog liječnika o svim pripremama internog, eksternog i oralnog načina primjene, koje se koriste u razdoblju vjerojatnog liječenja Viferonom.

Za bolje upijanje aktivnih sastojaka potrebno je pratiti redovite stolice. Uz sklonost opstipaciji, preporuča se staviti klistir prije svake supozitorije.

analoga

U farmaceutskoj industriji postoji analog Viferona, a ne jedan. Ovi lijekovi su sličnog sastava i terapijskog učinka na tijelo. Ovo je niz lijekova s ​​imenima:

 1. Alfarekin;
 2. Laferobion;
 3. Genferon;
 4. Interal-P;
 5. interferon;
 6. Grippferon;
 7. Laferon.

Sve su to analozi Viferona za djecu i odrasle bolesnike. Točan analogni, ponavlja cijeli sastav lijeka Viferon - br.

skladištenje

Unatoč činjenici da svijeće nemaju ozbiljnih nuspojava i odobrene su za uporabu od djetinjstva, savjetujte se s liječnikom. Samo stručnjak će odrediti izvedivost prijema i utvrditi točnu dozu. Ne upuštajte se u amatere, ako govorimo o zdravlju, a još više o zdravlju male djece.

Kako i gdje umetnuti svijeće Viferon

Što znači rektalno unošenje svijeća "Viferon" interesima onih kojima je lijek propisan. To je djelotvorno imunomodulatorno sredstvo. Lijek se proizvodi u različitim farmakološkim oblicima, ali se najčešće koriste čepići. Obično se injekcije rektalno injektiraju, međutim, da bi se eliminirale genitalne virusne infekcije, potrebna je vaginalna primjena, koja nije ništa manje učinkovita.

Prednosti u odnosu na druge oblike

Viferon ima antivirusna svojstva, dobar učinak u liječenju prehlada i herpes infekcija.

Lijek ima sljedeće prednosti:

 1. Omogućuje brzo blokiranje učinka virusa i obnavljanje funkcioniranja imunološkog sustava.
 2. Ima aktivnost protiv različitih virusa.
 3. Promiče brzo uklanjanje rinitisa, groznice i drugih znakova prehlade.
 4. Smanjuje vjerojatnost ponavljajućih infekcija i komplikacija iz njih.
 5. Dostupan u prikladnom obliku i djeluje brzo. U rektumu ima mnogo krvnih žila, stoga aktivna tvar odmah ulazi u krv i smanjuje opterećenje jetre i želuca.
 6. Odlikuje se blagim djelovanjem, pa se propisuje i za dojenčad, trudnice i dojenje.
 7. Zbog učinka lijeka tijekom liječenja herpesne infekcije, jaz između relapsa povećava se nekoliko puta.

Viferon je uključen u kompleksnu terapiju u prisutnosti infektivnih i upalnih patologija.

Interferon, koji je osnova Viferona, daje mnogo nuspojava u obliku tableta. Svijeće su sigurne. Jedina moguća nuspojava je alergijska reakcija na čepiće. To se događa rijetko.

Što znači rektalna primjena i kako se provodi

Kako umetnuti Viferon čepiće za odrasle i djecu je hitno pitanje, jer rezultat liječenja ovisi o ispravnosti primjene čepića. Upotreba oblika doziranja omogućuje vam da se nosite s raznim bolestima.

Postupak je sljedeći:

 1. Preporučljivo je držati ruke u hladnoj vodi tako da se svijeća ne deformira pod djelovanjem tjelesne topline. Nakon toga otvorite paket.
 2. Potrebno je udobno sjediti. Da bi svijeća lakše prodrla u tijelo, morate leći na jednu stranu ili se malo saviti.
 3. Postupak se provodi brzo tako da se svijeća ne topi. Supozitorij se ubrizgava duboko u anus, radi uspješnog prodiranja u rektum.
 4. Tijekom rektalne primjene, anus treba što je više moguće opustiti. Postupak ne bi trebao biti popraćen značajnim naporima. Lako i glatko prolaz svijeće je važan, jer je inače moguće oštećenje sluznice crijeva.
 5. Supozitorij se može podmazati kako bi se lakše probilo i ne izazvalo neugodne osjećaje. Prikladna dječja krema ili vazelin.
 6. Nakon što je svijeća ušla u crijevo, potrebno je ostati pola sata u horizontalnom položaju, a ne u WC-u. Supozitoriji doprinose porivu za pražnjenje. Potrebno je suzdržati se, jer aktivna komponenta neće imati vremena prodrijeti u sustavnu cirkulaciju i imati terapeutski učinak.
 7. Najbolje je provesti postupak prije spavanja, nakon pražnjenja crijeva i tuširanja. Tijekom noći, lijek se u potpunosti apsorbira u krvotok i počet će djelovati.
 8. Ako za pola sata zauzmete okomiti položaj, možete osjetiti curenje. To ne bi trebalo biti razlog za zabrinutost. Stoga, osnova ide, koristi se za otapanje aktivnog sastojka. Za uklanjanje neugodnih osjećaja koristite obične brtve.

Svijeće su prikladne i bebe. Savjetuje se umetanje lijeka nakon pražnjenja crijeva. Nakon zahvata postoji želja za pražnjenjem, beba neće tolerirati. Budući da su čepići pohranjeni u hladnjaku, prije nego ih počnete koristiti, morate ih ukloniti i staviti ih pored stola za presvlačenje. Ako je dijete budno, postupak će dovesti do plača i otpora. Dakle, da bi odvratili možete koristiti igračke, pjevati.

Postupak se provodi kako slijedi:

 • stavite stol za povijanje na tvrdu podlogu i pokrijte ga platnom za ulje;
 • temeljito oprati ruke sapunom;
 • staviti nekoliko igračaka, salvete, škare i kreme za bebe;
 • pomaknite dijete na stol i bez gaćica ili pelena;
 • osloboditi svijeću iz pakiranja;
 • jednom rukom uzmite pete i podignite noge;
 • s druge strane, supozitorij se brzo umetne u anus šiljastim kutom prema naprijed;
 • sve čine vrlo pažljivo;
 • Važno je osigurati da svijeća uđe u rektum (ako se lijek duboko upije u krv).

Postupak možete provoditi drugačije. Beba se polaže na bok tako da ne pritisne noge i izvodi potrebne radnje.

Važno je osigurati da svijeća ne izlazi. Da biste to učinili nekoliko minuta, spojite se sa zadnjicom.

Morate pokušati učiniti sve što je beba nezapaženo kako biste izbjegli plakanje. Kako bi se smanjili neugodni osjećaji, područje anusa je premazano kremom za bebe ili vazelinom. Zahvaljujući tome, dijete neće osjetiti bol.

Upotrebu oblika doziranja treba dogovoriti sa svojim liječnikom. Samozapošljavanje nije dopušteno.

Kada trebate ponovno uvođenje svijeće?

Gdje umetnuti svijeće Viferon svatko tko ih je preporučio treba znati. Ako sve radnje izvršite ispravno, unutar 30 minuta aktivna tvar ulazi u krvotok i počinje djelovati.

U nekim situacijama postupak se mora ponoviti.

To je potrebno ako:

 • nakon davanja supozitorija, nije bilo moguće suzdržati se od čina defekacije, a svijeća je izašla, nemajući vremena za otapanje;
 • ako je svijeća izgurana mišićnim naporom.

Najčešće je potrebno ponavljati primjenu kod djece, osobito kod prve djece. Samo stjecanje iskustva, roditelji za neko vrijeme prilagoditi staviti čepiće, oni ne mogu ući u njih dovoljno duboko, zaboraviti štipati stražnjice dojenčeta.

Sastav supozitorija i pravila skladištenja

Viferon je antivirusni lijek koji eliminira virusne infekcije u kojima je narušena obrana tijela.

Glavna aktivna komponenta je humani interferon alfa-2b. Sintetizira ih krvni leukociti. Protein je temelj imunološkog sustava tijela. U Viferon je dodan rekombinantni, tj. Umjetno sintetizirani interferon.

Sastav također sadrži pomoćne komponente sa stabilizirajućim i antioksidacijskim učinkom. Oni također doprinose obnovi tjelesne obrane i povećavaju učinkovitost glavne komponente.

Lijek se sastoji od:

 • vitamin C;
 • tokoferol;
 • polisolrbata;
 • kakao maslac.

Posljednja komponenta potrebna je kako bi se stvorila klizna površina čepića i olakšala njihova uporaba.

Zbog rektalne uporabe lijek brzo prodire u krvotok i ima opći učinak na tijelo. Viferon pomaže povećati otpornost organizma i razvoj vlastitih interferona, kao i stvaranje zaštite od patogena koji napadaju stanice.

U procesu eliminacije možete postići dobre rezultate:

 1. Razne prehlade.
 2. Upalni procesi infektivnog podrijetla u dojenčadi i nedonoščadi. Lijek je učinkovit za uklanjanje bolesti uzrokovanih prodiranjem bakterija u tijelo djeteta tijekom fetalnog razvoja.
 3. Kronični virusni hepatitis tijekom plazmafereze i hemosorpcije.
 4. Uz aktivne oblike hepatitisa, u pratnji razvoja ciroze.
 5. Kod upalnih genitalnih bolesti kao što su klamidija, ureplazmoza, infekcija citomegalovirusom.
 6. Pri primarnim i rekurentnim herpetičkim lezijama kože, sluznice.

Da bi svijeće zadržale korisna svojstva, potrebno ih je pohraniti na mjestu gdje sunčeve zrake ne prodiru. Temperatura okoline ne smije prelaziti 8 stupnjeva iznad nule. Lijek se čuva dvije godine.

Da li se stolica mijenja nakon nanošenja Viferona

Nakon što je postavljena svijeća za rektal, postoji želja za pražnjenjem. To je posve prirodna pojava. To je zbog stimulacije kontrakcija mišića uvođenjem lijeka.

Korištenje sredstava ne dovodi do značajnih promjena u predsjedavajućem.

Međutim, u fekalnim masama može se promatrati:

 • masnoća prisutna u supozitorijima zbog njihovog lakog klizanja;
 • tekuća komponenta, djelomično ista masnoća, a dijelom - kakao maslac.

Lijek obično ne uzrokuje negativne reakcije. U rijetkim slučajevima, nakon primjene lijeka, na koži se pojavljuju svrbeži osipi. U roku od 3 dana nakon prestanka korištenja sredstava prolaze.

Što pomaže odraslima i djeci svijeće Viferon

Upute za uporabu pokazuju da su Viferon-svijeće sredstvo za poticanje imuniteta i liječenje virusnih infekcija. U napomeni se navodi da su čepići sigurni za bebe i trudnice, ali to ne znači da se lijek može uzimati bez liječničkog nadzora. Kao i drugi lijekovi, Viferon ima kontraindikacije i može naškoditi tijelu. Koja su glavna obilježja pravila o lijeku i primjeni?

Sastav supozitorija

U blisterima od 10 komada nalaze se blago žućkaste ili bijele svijeće koje sadrže aktivnu tvar - rekombinantni interferon alfa-2b.

Farmakološka poduzeća proizvode nekoliko verzija supozitorija koji se razlikuju u količini aktivnog sastojka, koja se mjeri u IU:

Različite doze omogućuju kupnju lijeka potrebnog za liječenje, uzimajući u obzir prirodu bolesti i dob osobe.

Osim interferona, sastav lijeka uključuje pomoćne tvari:

 • konditorska mast;
 • kakao maslac;
 • natrijev askorbat;
 • dihidrat dinatrijevog edetata;
 • askorbinska kiselina;
 • polisolrbata;
 • a-tokoferol acetat.

Dodatne komponente čine solidan temelj. Nakon uvođenja masnoća omekšava se interferon i oslobađaju se dodatne komponente koje pojačavaju djelovanje osnovne tvari.

Oblik doziranja ima homogenu strukturu, može se podijeliti na dijelove, ako trebate još jednu dozu.

Na primjer, registrirano je 1500000 ME. Možete kupiti čepiće od 500.000 i 1.000.000 IU, ili kupiti svijeće koje sadrže 3.000.000 IU interferona, i podijeliti na pola. Druga će opcija biti financijski isplativija.

Utjecaj na tijelo

Nakon ubrizgavanja svijeće, čvrsta baza se omekša unutar 1-2 minute i aktivna tvar se apsorbira kroz sluznicu.

Kada interferon uđe u krvotok, događa se sljedeće:

 • aktiviraju se stanice imunološkog sustava;
 • sposobnost reprodukcije virusa je inhibirana;
 • inhibirana je aktivnost patogenih mikroorganizama;
 • povećana limfocitna aktivnost;
 • smanjuje intenzitet upalnog procesa;
 • ubrzava se regeneracija oštećenih tkiva.

Limfociti i makrofagi (stanice odgovorne za imunološki odgovor) aktivnije prepoznaju i uništavaju viruse u tijelu.

Djelovanje interferona je slično imunom odgovoru tijela. Ali imunitet u potpunosti aktivira reakcijske sile samo 3-5 dana kasnije, nakon što virus uđe u tijelo. Uz pomoć svijeća "Viferon" uzimajući osloboditi od virusa pojavljuje gotovo odmah, tako da lijek je dopušteno da se koristi ne samo za liječenje, ali i za jačanje imunološke snage tijela tijekom sezonske epidemije ARVI ili gripe.

Indikacije za propisivanje lijekova

Ako uzmemo u obzir, Viferon pomaže od čega, onda nakon proučavanja učinaka na tijelo postaje jasno da lijek stimulira imunološki sustav i pomaže uništiti viruse.

Indikacije za imenovanje su:

 • česte prehlade;
 • virusne infekcije;
 • teška bolest koju uzrokuje bakterijska mikroflora (uz glavnu terapiju);
 • kronični hepatitis;
 • neinfektivni upalni procesi u jetri;
 • enterovirusne bolesti;
 • meningitis;
 • sepsa;
 • intrauterina infekcija kod novorođenčadi;
 • spolno prenosive bolesti (u žena, čepići se stavljaju duboko u vaginu);
 • herpetičke erupcije;
 • prevenciju virusnih infekcija.

Imunomodulatorni interferon pomaže u smanjivanju doze antibakterijskih ili protuupalnih lijekova, ubrzava proces oporavka pacijenta.

Time se smanjuje rizik od mogućih komplikacija i smanjuje negativan utjecaj lijekova koji se uzimaju na sluznicu probavnog trakta.

Kada ne koristiti lijekove

Zabrana upotrebe čepića "Viferon" je:

 • individualna netolerancija komponenti (glavna i pomoćna);
 • patologija bubrega, praćena funkcionalnom insuficijencijom;
 • teška oštećenja jetre;
 • kardiovaskularne bolesti;
 • abnormalnosti u štitnjači.

Biti oprezni kod liječenja lijekovima nužno je ako osoba ima sljedeće patologije:

 • atopijski dermatitis ili ekcem;
 • melanoma;
 • neutropenije;
 • trombocitopenije;
 • bolesti uzrokovane autoimunim procesima;
 • bolesti koje zahtijevaju upotrebu sredstava za smirenje.

Apsolutna kontraindikacija je samo individualna netolerancija na komponente.

Kod ovih bolesti, liječenje Viferonom je dopušteno pod nadzorom liječnika kako bi se pravodobno spriječile moguće komplikacije.

Značajke liječenja trudnica i dojilja

U opisu lijeka navedeno je sljedeće:

 • prodire u hemoplacentalnu barijeru;
 • izlučuje se u majčino mlijeko.

Ako idete na forum posvećen raspravi o uporabi Viferona tijekom trudnoće i dojenja, možete vidjeti različita mišljenja. Neke žene vjeruju da je lijek za bebu štetan, a njihovi protivnici tvrde da je potrebno jačati imunološki sustav čak i u maternici. Obje strane su u krivu.

Doista, dodatni učinak na imunološki sustav djece je nepoželjan, ali ljudski rekombinantni interferon alfa-2b sličan je čovjeku i ne šteti djetetu.

Tijekom trudnoće i dojenja dopušteno je liječiti Viferon pod liječničkim nadzorom. Jedina iznimka su prva 2 tjedna trudnoće (prvo tromjesečje) - učinak lijeka na zametak u tom razdoblju nije proveden.

Doziranje i pravila primjene

Doza se odabire uzimajući u obzir dob i prirodu bolesti.

U liječenju virusnih infekcija:

 1. Nedonoščad rođena prije 34. tjedna trudnoće - 150.000 IU. Svijeće se uvode tri puta dnevno svakih 8 sati.
 2. Dojenčad rođena nakon 34. tjedna trudnoće i djeca do 7 godina imaju pravo na 250.000 IU / dan. Doza se dijeli na 2 doze i daje se u intervalima od 12 sati.
 3. Dijete starije od 7 godina i odrasla osoba propisuje se dva puta dnevno, po 500 tisuća IU.

Tretman se provodi 5 dana. Ako je potrebno, tijek antivirusne terapije se ponavlja nakon petodnevne stanke.

Doziranje kod korištenja svijeća s Viferonom kao dodatkom u liječenju bakterijskih infekcija jednako je kao i kod virusnih bolesti.

Broj tečajeva liječenja ovisi o prirodi bolesti:

 • sepsa - 2-3;
 • meningitis, 1-2;
 • infekcije genitalija - 2-3;
 • herpes - 2.

Ako je potrebno, mogu se provesti 4 ciklusa liječenja.

Herpetička infekcija bilo kojeg oblika:

 • odrasli - 1 milijun IU dva puta dnevno tijekom 10 dana;
 • trudnice - 500.000 IU 2 puta dnevno tijekom 10 dana.

Terapija za virusni hepatitis:

 • od rođenja do 6 mjeseci - 250-500 tisuća IU dnevno;
 • od 6 mjeseci do godine - 500 tisuća IU / dan;
 • odrasli - 3000000 IU 2 puta dnevno.

Dijete starije od godinu dana izračunava dozu iz omjera 3 milijuna IU po m2 površine tijela. Ukupna površina izračunava se prema posebnoj tablici, koja uključuje omjer mase, visine i dobi.

Dnevna doza za djecu bit će:

 • 1-7 godina - 3.000.000 / m2;
 • stariji od 7 godina - 5000000 / m2.

Režim liječenja hepatitisa je sljedeći:

 • 10 dana dnevno, dva puta dnevno;
 • nakon desetodnevnog perioda od 6-12 mjeseci, supozitoriji se daju svaki drugi dan.

Trajanje liječenja hepatitisa određuje se pojedinačno, uzimajući u obzir ove analize.

Urogintalne infekcije se liječe davanjem supozitorija od 500.000 IU dva puta dnevno. Kada trudnoća pokazuje istu dozu.

Algoritam za uvođenje Viferon svijeće u anus djeci je sljedeći:

 • oprati ruke;
 • stavite dijete na stranu s koljenima uvučenim u trbuh;
 • nježno otvorite blister i uklonite čepić;
 • umočiti svijeću u toplu vodu (kako bi se olakšalo uvođenje);
 • lagano umetnite svijeću u anus;
 • stisnite stražnjicu rukom i držite 1-2 minute.

Nakon što se supozitorij isporuči, preporuča se malo leći. Time će se spriječiti da omekšana baza koja sadrži interferon istječe iz anusa.

Jedna odrasla osoba se stavlja na isti način supozitorije.

Ako je ženi propisana vaginalna primjena lijeka, tada bi svijeću trebalo unaprijediti što je više moguće kako bi se postigao potreban terapeutski učinak. No, zbog anatomskih značajki organa, ženama se često nudi zamjena čepića uvođenjem tampona s mastima sličnog sastava u vaginu.

Nuspojave i predoziranje

Ovaj oblik oslobađanja, kao svijeće, smanjuje vjerojatnost negativnih reakcija zbog činjenice da u kolonu nema antitijela.

U rijetkim slučajevima pojavljuju se pacijenti:

 • glavobolje;
 • hives;
 • svrbež ili pečenje u anusu;
 • smanjen apetit;
 • mučnina i ponekad povraćanje;
 • uzrujana stolica;
 • neudobnost u trbuhu;
 • zimice;
 • slabost.

Znaci pogoršanja dobrobiti nestaju samostalno nakon 2-3 dana nakon prekida terapije. No, u budućnosti svijeće "Viferon" za liječenje bolesti ne može se koristiti.

Kod pridržavanja medicinskih preporuka nema znakova predoziranja. S slučajnim povećanjem doze mogu se pojaviti simptomi koji se pojavljuju tijekom nuspojava.

Ako je predoziranje lijeka popraćeno pogoršanjem zdravlja, onda morate uzeti trodnevnu pauzu kako bi simptomi nestali i posavjetovati se s liječnikom o nastavku terapije s Viferonom.

Posebne upute

Pri imenovanju Viferona za odrasle, liječnici upozoravaju da je tijekom liječenja potrebno odustati od alkohola. Korištenje alkohola smanjuje aktivnost interferona, što znači da će terapija biti manje učinkovita.

Prije imenovanja lijeka napravite test krvi, odredite:

 • kreatinina;
 • kalcij;
 • elektrolita;
 • formula leukocita.

Ovi su pokazatelji neophodni za odabir doze i kontrolu kvalitete terapije.

U prisutnosti bolesti naznačenih u relativnim kontraindikacijama, odrasloj osobi propisuje se pola doze od 125-250 tisuća IU dva puta dnevno. Uz dobru toleranciju lijeka i bez negativnih učinaka, doza se postupno povećava do preporučenih u uputama.

Viferon nema učinka na neuropsihijatrijske reakcije, a kada se koristi dopušteno je kontrolirati vozila i raditi s mobilnim mehanizmima.

S čestim i nekontroliranim unosom lijekova javlja se ovisnost o interferonu i imunitet se ne stimulira.

Interakcija s drugim lijekovima

Ako pacijent uzima antibiotike za liječenje bakterijskih infekcija, primjena Viferona povećava antibakterijski učinak. To se uzima u obzir pri imenovanju složene terapije.

Uzimanje antidepresiva s čepićima povećava rizik od nuspojava.

Podaci o interakciji Viferona s drugim lijekovima nisu. Uvođenje svijeća ne utječe na dobrobit osobe koja uzima pilule za hipertenziju, aterosklerozu itd.

Pregledi pacijenata

Ako gledate video gdje dr. Komarovsky govori o dječjim čepićima "Viferon", onda možemo zaključiti da je lijek siguran za bebino tijelo, ali praktički je beskoristan za prevenciju i liječenje. Poznati pedijatar vjeruje da svijeće umiruju roditelje više nego pomažu izliječiti dijete.

Neke majke i bake slažu se s tim mišljenjem, a druge uvjeravaju u visoku učinkovitost lijeka. Pogledajte pozitivne i neutralne recenzije roditelja:

Naša Marinochka imala je pola godine kad joj je dijagnosticiran ARVI. Moja kćer je imala groznicu i curenje iz nosa. Pedijatar je imenovao Viferona i savjetovao mu da kupi svijeće. Vrlo udobno. Marinochka uvijek izbacuje lijek i dobro je podnijela svijeću u guzici. Liječili smo 5 dana, stavljajući Viferon 2 puta dnevno, a pakiranje je bilo dovoljno za cijeli tečaj. Trećeg dana, temperatura je prošla, a zatim je slina nestala.

Moja majka vjeruje da mi Viferon pomaže kod prehlade i stavlja svijeće svom jednogodišnjem unuku. Gledao sam program kod dr. Komarovskog, gdje je govorio o bezopasnosti Viferona za djecu i ne raspravljam se. Ali znam da svijeće neće pomoći, a ako ne počnem odmah liječiti sina, on će dugo biti bolestan.

Supruga je otišla s kćeri na pedijatra, a liječnik je prepisao Viferona za prehladu. Susjedi s malom djecom govorili su dobro o svijećama, ali lijek nije pomogao našem djetetu. Trećeg dana dijete je još uvijek imalo groznicu, curenje iz nosa i kašalj. Morao sam nazvati liječnika kako bih propisao drugi tretman.

Često čujem da Viferon ne može izliječiti prehladu, ali za moju kćer ovo je alat prve pomoći. Čim se temperatura pojavi, odmah stavite svijeće. Znam da se često ne može staviti, ali to nije potrebno. Čini mi se da je nakon što sam počela koristiti Viferon, moja kćer počela trpjeti manje akutnih respiratornih infekcija.

Nakon pregleda roditeljskih mišljenja, pogledajmo što kažu odrasli koji su uzimali lijekove:

Imamo epidemiju ARVI-a na poslu, svatko kiše i kašlje. Čitala sam na internetu o tabletama "Viferon", ali nisu bile u ljekarni. Morao sam uzeti svijeće. 5 dana stavljala sam svijeće ujutro i navečer, dok se pakiranje nije završilo. Ne znam jesmo li Viferon ili ja imali tako jak imunitet, ali uspio sam se ne prehladiti od svojih kolega.

Bila je liječena od upale pluća u plućnom. Zajedno s antibioticima propisane svijeće "Viferon". Prije postavljanja svijeća pročitao sam upute i otkrio da lijek stimulira imunološki sustav, a time i antibiotici rade bolje. To mora biti istina. Moj susjed u odjelu bio je primljen u bolnicu u isto vrijeme is istom dijagnozom, ali sam se brže oporavio.

Anonimno (korisnik ima skriveno ime)

Bio sam liječen Viferonom za mikoplazmozu i stavio svijeće u vaginu. Nije mi pomoglo, kontrolni testovi nisu pokazali poboljšanje, a druga mi je terapija propisana.

Kao što se može vidjeti iz pregleda, u nekim slučajevima lijek pomaže, au drugima ne donosi olakšanje od bolesti. Nemoguće je odrediti u koju će se skupinu nalaziti pacijent, ali ako nema ozbiljnih bolesti, onda je uporaba lijeka sigurna za zdravlje.

Zatvori analoge

Viferon je gotovo uvijek dostupan u ljekarni, ali ako lijek nije komercijalno dostupan, lijekovi koji imaju sličan učinak na tijelo mogu se koristiti kao zamjena.

Genferon

Kombinirani alat koji se sastoji od:

Genferon pojačava imunološke snage i inhibira aktivnost virusa.

Otpuštanje oblika: kapi, sprej i čepići za vaginalnu i rektalnu primjenu.

Ne možete zatrudnjeti u trimestru, a kapi se mogu dati bebi tek nakon 29 dana života.

Kipferon

Lijek sadrži 2 aktivna sastojka:

 • interferon;
 • pročišćeni imunoglobulin identičan humanom.

Kipferon je svojim djelovanjem blizu Viferona.

Vaginalne i rektalne supozitorije dostupne su u ljekarni.

Zabranjen je za trudnice i dojenje.

Grippferon

Sadrži samo interferon i smatra se zamjenom za Viferon.

Dostupno samo u obliku spreja, a to nije osobito pogodno u liječenju određenih bolesti.

Otopina interferona

Koristi se samo za lokalnu uporabu:

 • kapi za nos;
 • inhalacijom kroz raspršivač.

Pomaže imunološkom sustavu da uništi viruse koji ulaze u tijelo.

Važno je zapamtiti da je doza analoga različita, ako se Viferon zamjenjuje drugim lijekom, morate se posavjetovati sa svojim liječnikom o jednoj i dnevnoj dozi.

Rok trajanja i pravila skladištenja

Lijek vrijedi 2 godine od datuma proizvodnje (datum otisnut na žulj ili označen na kutiji za pakiranje).

Ali ako se ne poštuju uvjeti skladištenja, lijek gubi svoju aktivnost. Da bi se sačuvala terapijska svojstva interferona, potrebno je pridržavati se sljedećih uvjeta:

 1. Nemojte zamrzavati. Temperatura ne smije biti manja od + 2 ° S.
 2. Nemojte pregrijavati. Učinak visokih temperatura ne samo da čini supozitorije mekima i neugodnim za upotrebu, nego također može poremetiti homogenu strukturu lijeka.

Optimalan način čuvanja svijeća je od +2 do + 10 ° S. To se može postići postavljanjem vrećice za lijekove na vrata hladnjaka.

Zapamtite da lijekovi ne bi trebali biti dostupni djeci. Unatoč činjenici da svijeće "Viferon" nemaju ugodan okus, znatiželjna djeca mogu uzeti usta i progutati čepiće, a to će uzrokovati probavne smetnje.

Kao što je objavljeno u ljekarnama

Za kupnju Viferon recept nije potrebno. Lijek se može kupiti na dva načina:

 • posjetite ljekarnu;
 • naručite na web stranici proizvođača.

Iako je lijek dostupan bez recepta, ne biste trebali sami liječiti, pokušavajući sami izliječiti hladnoću.

Glavna opasnost je da osoba ne zna uvijek da ima neke bolesti koje su kontraindikacije za liječenje, a to može uzrokovati komplikacije.

Cijena čepića

Cijena ovisi o sadržaju aktivne tvari:

 • 1 milijun IU - 550 r;
 • 500 tisuća IU - 400 r;
 • 150 tisuća IU - 150 str.

Cijena se odnosi na blister s 10 komada, koji se može naručiti na web stranici proizvođača.

Cijena ljekarne će biti veća.

Povećanje će utjecati na:

 • trgovački varati;
 • mjesto ljekarne (u mirnoj ulici ili u blizini prometnog prometa);
 • regija:
 • žig.

Naručivanje online će biti jeftinije, ali morat ćete pričekati nekoliko dana. Oni koji su podvrgnuti dugom liječenju (za hepatitis) ili često uzimaju lijekove za prehladu i gripu, preporuča se unaprijed naručiti lijek i pohraniti u hladnjak.

Većina liječnika dobro govori o Viferon čepićima, bilježeći dobro podnošenje lijekova i učinkovitost pri provođenju antivirusne ili složene antibiotske terapije.