loader

Glavni

Prevencija

Pije li aciklovir s prehladama i gripom?

Aciklovir je snažan antivirusni lijek čija je svrha suzbijanje djelovanja različitih virusa. Aciklovir se također propisuje za prehlade i gripu, iako je sposobnost lijeka za borbu protiv ARVI, gripe i prehlade tiha. Razumijevanje kako aciklovir može biti korisno za prehlade i gripu pridonijet će pojašnjavanju liječnika koji je na poslu. Tek nakon njegove preporuke možete kupiti sličan lijek u ljekarni i koristiti ga u terapiji, osobito za djecu.

Značajke lijeka

U primjeni aciklovira kod akutnih respiratornih virusnih infekcija i prehlada, i to je istina, ima smisla ako bolest traje više od 5 dana i postoji rizik od herpesa. Međutim, odluka o imenovanju ovog lijeka uvijek ostaje za liječnika. Ne biste trebali uzimati lijekove sami za prehladu, a još više dajte djeci. Uostalom, njegova pogrešna doza ili prisutnost kontraindikacija za pacijenta samo će pogoršati stanje pacijenta s prehladom.

Osnova lijeka je aktivna tvar istog imena (aciklovir). To je potpuni analog posebne komponente DNK koja je odgovorna za prijenos genetskih informacija. Ta aktivna tvar lijeka ima svojstva da prekine samo-stvaranje virusa. Budući da je u ljudskom tijelu, pod utjecajem enzima koje sintetizira izravno virus, aktivira se aciklovir i, ulazeći u zahvaćene stanice, ubacuje se u DNK virusa, čime se zaustavlja mogućnost njegove naknadne reprodukcije. Tako se ne promatra progresija bolesti.

Što se tiče zdravih stanica u tijelu, aciklovir ih ne utječe, već, naprotiv, povećava njihovu otpornost na virus. Nakon apsorpcije, aktivna se tvar izlučuje putem bubrega tijekom 24 sata. Aciklovir se može koristiti u nekoliko oblika odjednom, kako bi se povećala učinkovitost terapije. Dakle, uzimanje Acyclovir kapsule za prehlade na usnama ili varičela može se kombinirati s korištenjem vanjskih oblika lijeka.

Indikacije za uporabu

U pravilu, aciklovir se može propisati za takve bolesti:

 • s akutnim herpesom;
 • protiv citomegalovirusa;
 • sa šindrom;
 • u liječenju varičela.

Osim toga, aciklovir je često dio složene terapije za tešku imunodeficijenciju (HIV ili nakon transplantacije koštane srži). Kao što je već spomenuto, rijetko se propisuje aciklovir za gripu i akutne respiratorne virusne infekcije (prehlade), zbog njegovog beznačajnog terapijskog učinka. Često je lijek propisan, ako je raniji herpes bio prisutan u povijesti, kako bi se izbjegla njegova ponovna pojava zbog prehlade. Herpes se lako aktivira s oslabljenim imunitetom, a na pozadini prehlade, imunološki odgovor se uvijek smanjuje.

Oblici oslobađanja

Farmakološko sredstvo aciklovir je dostupno u sljedećim oblicima:

 • 3% masti za oči;
 • injekcijski prah;
 • tablete (200, 400, 800 mg);
 • 5% vanjska uporaba kreme;
 • 5% masti za vanjsku uporabu.

Injekcije aciklovira koriste se samo u bolnici, u liječenju ozbiljnih virusnih oboljenja. Krema se razlikuje od čisto baze lijeka, ali je njihov terapijski učinak potpuno sličan. Prema tome, mast za aciklovir se nešto duže apsorbira, čime se osigurava postupna raspodjela aktivne tvari.

Što se tiče kreme, ona se apsorbira gotovo trenutno, ne ostavljajući masne ostatke. Prema tome, primjena masti će biti prikladna za otvorene dijelove tijela, na primjer, lice ili dlanove, ali Aciclovir krema bit će neophodna za dijelove kože koji dolaze u kontakt s odjećom. Što se tiče očne masti, može se reći da se dobro nosi s keratitisom koji je izazvao virus herpesa.

Upotreba lijekova

Upute za aciklovir pružiti potpune informacije o pravilima za njegovu uporabu, ali liječnik, ako je potrebno, može promijeniti dozu i povećati razdoblje njegova primanja. Ako se tablete aciklovira propisuju djeci s prehladom, tada se njihova doza mora posebno promatrati, jer su ozbiljne posljedice vjerojatno zbog predoziranja lijekom.

Doza aciklovira ovisit će o obliku bolesti i njenoj komplikaciji. Dakle, tijekom liječenja kožnih lezija (često sluznice ili jedne ili druge usne), izazvane tipičnim herpesom, svim skupinama bolesnika propisuje se doza od 200 mg 5 puta dnevno, s 8-satnom stankom za spavanje. Trajanje tečaja - 5 dana. Ako je svrha uzimanja sredstava za sprječavanje takve infekcije gripom, respiratornim bolestima (prehlada), onda piju 200 mg aciklovira četiri puta dnevno.

Kontraindikacije i nuspojave

Nepravilno samo-liječenje ili nepravilna uporaba aciklovira može dovesti do mnogih nuspojava. Stoga, prije nego počnete uzimati lijek, čak i da biste spriječili prehlade, preporuča se detaljno proučiti popis kontraindikacija koje se navode u bilješci uz lijek. Dakle, vrijedi se suzdržati od uzimanja aciklovira pojedincima:

 • s dehidracijom;
 • s preosjetljivošću na lijek;
 • NA problemi (lijekovi mogu dovesti do encefalitisa i kome);
 • s patološkim poremećajima bubrega (lijek može uzrokovati zatajenje bubrega);
 • starije osobe, jer imaju povećan rizik od zatajenja bubrega.

Osim toga, aciklovir se ne preporučuje trudnicama i ženama tijekom dojenja. Lijek se može dati trudnicama samo u slučaju kada je negativni učinak na fetus znatno manji od pozitivnog terapijskog učinka za trudnicu. No, tijekom razdoblja hranjenja, aktivna tvar lijeka uvijek se pojavljuje u majčinom mlijeku, dakle, u vrijeme uzimanja aciklovira, dijete se mora prenijeti na prehrambene formule.

Uz pravilnu uporabu aciklovir, bez kršenja doze naznačene od strane liječnika, nuspojave se uglavnom ne poštuju. Međutim, pri odstupanju od uputa moguće su sljedeće pojave:

 • svrbež;
 • bubri;
 • povraćanje;
 • proljev;
 • pospanost;
 • mučnina;
 • nadutosti;
 • pospanost;
 • tremor ruku;
 • bol u trbuhu;
 • glavobolja;
 • gubitak apetita;
 • vrtoglavica;
 • oštećenje vida;
 • problemi s spavanjem;
 • osip na koži;
 • febrilne pojave.

Budući da aciklovir može biti provokator zatajenja bubrega, njegov unos, čak i kada se preveniraju prehlade, uvijek mora biti popraćen obilnim pijenjem. S alarmantnim simptomima nakon uzimanja aciklovir, morate konzultirati stručnjaka što je prije moguće. Ova preporuka je posebno važna za djecu i osobe s teškim kroničnim bolestima, čiji tijek može biti pod utjecajem uzetih lijekova.

Koristite li aciklovir za prehlade i prehlade

Već je spomenuto da je aciklovir praktički neučinkovit protiv gripe i prehlade kada se pojave njihovi početni simptomi. Stoga je beskorisno piti lijek, jer se ne opire virusima respiratornih infekcija i prehlada. Bolje je dopustiti tijelu da prevlada samu bolest. Ali aciklovir za akutne respiratorne virusne infekcije u djece i odraslih bit će koristan za 5-6 dana prehlade kada postoji rizik od raznih komplikacija.

Tako će aciklovir biti vrlo koristan kako bi se spriječile prehlade i ARVI. Međutim, čak iu takvim okolnostima nije vrijedno uzimati ga dugo vremena jer se virusi mogu prilagoditi alatu i prestat će pomagati. Što se tiče liječenja prehlade i prehlade, bolje je koristiti druge, učinkovitije lijekove. A kada se propisuje Acyclovir kao liječnik u slučaju prehlade, potrebno je odrediti za što je lijek.

izvori:

Vidal: https://www.vidal.ru/drugs/aciclovir__4107
GRLS: https://grls.rosminzdrav.ru/Grls_View_v2.aspx?routingGuid=1c2f1271-35fa-497d-b17d-07060cf7e6d7t=

Pronašli ste bug? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter

Može li pomoći "aciklovir" s gripom?

Kod gripe i SARS-a liječnici propisuju različite načine, ovisno o trenutnom stanju pacijenta i simptomima.
To su obično antivirusni i imunomodulatorni agensi, kao i tablete, masti ili sprejevi za uklanjanje pojedinačnih simptoma. Jedan od lijekova koji su propisani za ARVI ili gripu je antivirusni lijek "aciklovir", koji uzrokuje veliko iznenađenje, budući da upute za njegovu uporabu ne sadrže nikakve informacije o pomoći s tim bolestima. Da biste razumjeli zašto je "aciklovir" propisan, na primjer, kada postoji akutna respiratorna virusna infekcija, pomoći će vam ne toliko upute za uporabu, nego preporuke i pojašnjenja liječnika. Tek nakon savjetovanja s liječnikom možete dobiti ljekarnu i konzumirati jake lijekove, osobito kada liječite djecu. Inače, ne možete samo početi bolest, ali i dobiti puno nuspojava.

Djelovanje lijeka

Aktivni sastojak "aciklovir" ima isto ime - aciklovir. Ova tvar djeluje selektivno na herpes viruse. Tablete se propisuju za liječenje i prevenciju pogoršanja herpetičkih lezija kože i sluznice, koje je uzrokovano virusom herpes simplex, te za liječenje pilećih boginja, šindre i citomegalovirusne infekcije uzrokovane drugim tipovima herpes virusa.

Također, lijek se koristi kao dio kompleksne terapije u prisutnosti izražene imunodeficijencije (HIV ili učinci transplantacije koštane srži).

Tablete se koriste zajedno s drugim oblicima "aciklovira" (topikalno i izvana) kako bi se povećala učinkovitost liječenja. Primjerice, s prehladom na usni ili s varilicama, za liječenje lezija može se koristiti mast ili krema.

Kada koristite "aciklovir" u obliku tableta, on prodire u krv i širi se kroz tijelo. Kada se otpušta u tkivo djelovanjem enzima koje proizvodi sam virus, aktivna tvar postaje aktivna. Već u tom aktivnom obliku prodire u zahvaćene stanice, integrira se u DNK virusa i sprječava njegovu reprodukciju.

Za liječenje gripe ili SARS-a, "aciklovir" se rijetko koristi zbog niskog terapijskog učinka. Međutim, u nekim slučajevima, i sa SARS-om i gripom, liječnici propisuju ovaj antivirusni lijek, uključujući i djecu. Najčešće se to radi kako bi se spriječio herpes, ako se već dogodio. Uz oslabljen imunitet, herpes se lako ponovno pojavljuje. Za prehlade ili druge bolesti potrebno je osigurati, jer bolest uvijek ukazuje na smanjenje imuniteta.

Oblici oslobađanja

Postoje mnogi oblici oslobađanja lijeka "aciklovir":

 • tablete (200, 400 ili 800 mg),
 • 5% mast za vanjsku upotrebu,
 • 5% krema za vanjsku upotrebu,
 • 3% mast za oči,
 • prašak za injekcije.

Injekcije ovog alata koriste se samo u stacionarnim uvjetima za liječenje ozbiljnih virusnih bolesti. Krema i mast razlikuju se isključivo u karakteristikama baze proizvoda, a terapijski učinak je apsolutno isti. Mast se duže apsorbira, ostaje na koži i raspoređuje se postupno tijekom vremena, a krema se brzo upija i ne ostavlja tragove. Mast je prikladna za korištenje na otvorenim dijelovima tijela - na licu ili dlanu, a krema - u dodiru s odjećom dijelova tijela. Mast za oči se koristi za keratitis uzrokovan herpes virusom.

Uporaba droga

Upute za uporabu "aciklovir" sadrži sve informacije o ispravnom unosu lijeka, ali liječnik, ako je potrebno, može promijeniti dozu i liječenje. Kod liječenja djece, neophodno je pridržavati se preporučenih doza tableta i ne prekoračiti doze sadržane u uputama, jer su uz predoziranje "aciklovir" moguće ozbiljne negativne posljedice.

Doziranje lijeka ovisi o specifičnom obliku bolesti i njegovoj ozbiljnosti:

 • Za liječenje infekcija kože ili sluznica uzrokovanih herpes simpleksom, djeca i odrasli trebaju uzimati 200 mg lijeka 5 puta dnevno svakih 4 sata, prekinuti za 8 sati sna. Takva terapija traje 5 dana. Za prevenciju takvih infekcija influencom, ARVI i drugim bolestima, uzmite 200 mg "aciklovira" svakih 6 sati, tj. četiri puta dnevno.
 • U slučaju složene terapije u slučaju izražene imunodeficijencije, pretpostavlja se da lijek uzima 5 puta dnevno, 400 mg.
 • Za liječenje varicella u odraslih i djece težine više od 40 kg, aciklovir se propisuje 800 mg 5 puta dnevno. Liječenje djece starije od 2 godine i tjelesne težine manje od 40 kg uključuje izračunavanje doze prema formuli 20 mg / kg. Djecu pilulu uzimaju četiri puta dnevno tijekom 5 dana.
 • Za liječenje herpesa zostera, djeci starijoj od 6 godina i odraslima propisuje se "aciklovir" 800 mg svakih 6 sati tijekom 5 dana. Djeca od 2 do 6 godina trebaju uzimati 400 mg lijeka 4 puta dnevno, a djeca do 2 godine 200 mg 4 puta dnevno.

Kontraindikacije i nuspojave

Kao kontraindikacije za tablete "aciklovir" uzeti u obzir sljedeće:

 • preosjetljivost na aciklovir i druge komponente lijeka,
 • laktacije (aciklovir lako prelazi u majčino mlijeko).

Ako je upotreba alata potrebna tijekom laktacije, vrijedno je neko vrijeme prebaciti se na umjetno hranjenje. Tijekom trudnoće, lijek se koristi pod nadzorom liječnika u situacijama gdje je rizik za zdravlje žene veći od mogućeg štetnog učinka lijeka na fetus.

Oprez je propisan pilule "aciklovir" za zatajenje bubrega, dehidracija, neurološki poremećaji.

Kao nuspojave, mučnina, povraćanje, osip na koži, vrućica, proljev, bolovi u trbuhu, slabost, glavobolja, pospanost, vrtoglavica i neke druge manifestacije rijetko se manifestiraju. U većini slučajeva, uz pravilnu uporabu "aciklovira", ne javljaju se negativni simptomi.

efikasnost

Recenzije lijeka "aciklovir" uvelike variraju. Uz hladnoću na usni ili na nosu, pomaže u tim slučajevima ako se liječenje započne pravodobno, a pojavljuju se prvi simptomi - svrbež i crvenilo. Ako kasno počnete uzimati mast ili pilule, a nije pomoglo ni jedno drugo sredstvo, učinak se ne poštuje: herpes će proći u isto vrijeme kao i bez lijekova.

Pozitivni pregledi često sadrže informacije o planu preporuke da preduzimanje tableta aciklovir nije preventivna mjera, jer se virus može naviknuti na lijek. Slična svojstva ne primjenjuju se na mast ili kremu jer imaju samo lokalni učinak.

Mnoge negativne kritike o "acikloviru" napisale su osobe koje ga nisu koristile. Često liječnici ne objašnjavaju ljudima zašto su njima ili njihovoj djeci propisani određeni lijek, a pacijenti, nakon što su sami pročitali upute, počinju sumnjati u mentalne sposobnosti medicinske struke. Takve probleme i nesuglasice je lako izbjeći ako postavite sva pitanja koja se postavljaju liječnicima, a ne vašim poznanicima, kolegama i rodbini.

Aciklovir za prehladu i gripu za djecu i odrasle

sadržaj:

Aciklovir je popularni lijek s antivirusnim učincima koji se koristi za razne prehlade. Aktivni sastojci lijeka uzrokuju zaustavljanje širenja zaraze virusom herpesa, što u kratkom razdoblju može prouzročiti ozbiljnu štetu ENT organima.

Tipično, aciklovir za prehlade i gripu propisuje se kao dio kombinirane terapije. Sažetak ne navodi točne podatke o učinku ovog lijeka na prehladu, ali ipak, prije nego što ga upotrijebimo, valja pažljivo proučiti značajke i značajke upotrebe droga.

Značajke djelovanja aciklovira

Za korištenje aciklovir s influencom i ARVI ni u kojem slučaju ne može samostalno, a još više dati lijek djeci. To se propisuje samo od strane liječnika nakon pregleda. No ipak je vrijedno proučiti njegove važne značajke djelovanja na tijelo.

Nakon prodiranja u tijelo aktivnih elemenata u tijelu, naknadna reprodukcija bakterija i virusa je blokirana. To eliminira hladnoću. U ovom slučaju, lijek ne oštećuje zdrave stanice i potiče imunološki sustav.

Aktivna tvar lijeka - aciklovir zaustavlja rast DNA virusa. On blokira enzim koji je potreban za DNA kopiranje - DNA polimeraza.

Važno je! Lijek uzrokuje potiskivanje virusnog enzima deset puta jači od ljudskog. Kao rezultat toga, reprodukcija virusnih organizama prestaje, manifestacije herpesa potpuno nestaju.

Obrasci doziranja

Prije nego što primijenite aciklovir za gripu i ARVI, kao i za liječenje herpes virusnih infekcija, vrijedi razmotriti glavne oblike oslobađanja ovog lijeka. U ljekarnama se nalazi u obliku tableta, masti, kreme, liofilizata. Izbor ovisi o karakteristikama tijeka bolesti:

 • 5% mast ili krema. Ovaj oblik aciklovir se koristi za prehlade, koja je lokalizirana na površini kože, genitals, usne. Ali pokazuje visoku učinkovitost samo kod blagog herpesa. Ako se tijek infekcije pogorša, tada se aciklovir može dodatno propisati u obliku tableta ili injekcija. Vanjsko sredstvo može se nanositi oko 5 puta dnevno, a nanosi se tankim slojem na zahvaćeno područje. Mast ili krema eliminira osjećaj svrbeža, iritacije, ublažava bol. Također sprječava pojavu mjehurića;
 • Tablete. Ovaj oblik aciclovir se koristi za umjerene do teške infekcije herpes virus, kao i za prehlade i gripe. Komercijalno dostupne kapsule ili tablete s dozom od 200, 400 i 800 mg. Izbor doze ovisi o težini bolesti, kao io odabranom režimu liječenja. Osim toga, zajedno s tabletama korištena su i vanjska sredstva - masti i kreme;
 • Liofilizat. Često, u slučaju komplikacija i egzacerbacija, propisuje se uporaba Aciklovira protiv gripe, herpesa i drugih prehlada kao dio injekcija. Otopina je namijenjena za intravensku infuziju. Doza se izračunava ovisno o dobi, indikacijama, ozbiljnosti bolesti.

svjedočenje

Aciklovir se smatra učinkovitim lijekom koji pomaže ne samo eliminirati simptome herpesa, već i olakšava gripu i prehladu. Unatoč činjenici da upute imaju malo informacija o učinku lijeka na te bolesti, mnogi liječnici ga propisuju kao dio liječenja i prevencije.

Indikacije za aciklovir uključuju:

 1. U liječenju bolesti kože s zaraznom prirodom, koja se pojavila tijekom primarne lezije herpesa.
 2. Glavni cilj lijeka Acyclovir Akos je suzbijanje ponovljenih manifestacija zaraznih procesa kod osoba sa smanjenim imunološkim sustavom.
 3. Često, liječnici propisuju aciklovir tablete za prehlade i gripe, ali ovaj oblik je također predviđeno za liječenje boginja i herpesa.
 4. Mast je potrebno da se koristi za keratitis, koji se očituje kao rezultat infekcije ulazi u tijelo.
 5. Aciklovir iz gripe i prehlade koristi se kao dio preventivne terapije. Lijek djelotvorno djeluje u blagom obliku bolesti.

Vrijedi spomenuti! Tijekom gripe i prehlade dolazi do smanjenja imuniteta i obrane tijela. Upotreba aciklovira osigurava jačanje imuniteta i uspješnu eliminaciju infektivnog procesa.

Značajke aplikacije

Prije nego što koristite lijek Acyclovir hladne pilule treba uzeti u obzir upute za uporabu. To ukazuje da ovaj alat nije učinkovit za liječenje gripe, namijenjen je suzbijanju djelovanja herpes virusa. Ali zašto je propisana za prehlade?

Kod gripe, akutnih respiratornih virusnih infekcija, prehlada dolazi do smanjenja imunološkog sustava, što znači da tijelo stvara povoljne uvjete za razvoj različitih infekcija, posebno herpesa. Kod prehlada se najčešće pojavljuje taj virus. Zbog toga liječnici propisuju primjenu aciklovira s gripom kao profilaktičku mjeru koja može spriječiti razvoj herpetičke bolesti.

Kada koristite aciklovir, potrebno je strogo slijediti upute i pridržavati se navedenih doza. Bolje je prvo se posavjetovati sa svojim liječnikom, koji će, ovisno o vrsti infekcije i težini, odabrati najoptimalniji režim liječenja.

Doza i režim aciklovira ovise o bolesti i ozbiljnosti njenog tijeka:

 • U liječenju infektivnih procesa kože i sluznica, koji su se pojavili kao posljedica herpesne aktivnosti, odraslima i djeci preporučuje se uzimanje 200 mg lijeka odjednom. Koristi se 5 puta dnevno. Između prijema treba promatrati prazninu od 4 sata. Tijek liječenja je 5 dana;
 • Korištenje forme aciklovira za prehlade i gripu je preventivna mjera. Uzmite 200 mg odjednom. Dnevno se može koristiti do četiri puta. Vremenski interval bi trebao biti 6 sati. Tečaj - 5 dana;
 • Kao dio složene terapije s smanjenim imunološkim sustavom, aciklovir treba uzimati po 400 mg do 5 puta dnevno;
 • Tijekom liječenja boginja u odraslih i djece s tjelesnom težinom od 40 kg, propisuje se 800 mg 5 puta dnevno. Ako je težina manja od 40 kg, doza lijeka izračunava se ovisno o tjelesnoj težini. 1 kg je potrebno za uzimanje 20 mg;
 • Aciklovir se često propisuje kako bi se uklonili herpes zoster. Djeci je dopušteno uzimati lijekove od 4 godine. U ovoj bolesti, lijek treba koristiti u dozi od 800 mg do 5 puta dnevno. Djeca od 2 do 6 godina starosti moraju uzimati 400 mg 4 puta dnevno.

Aplikacija aciklovira za djecu

Da biste koristili aciklovir u obliku tableta za djecu s prehladom, upute za uporabu preporučuju se na isti način kao i za odrasle. U bilješci za lijek naznačena je točna doza lijeka za prehlade, herpes, varičele i ostale virusne bolesti. Ali bolje je da se prvo posavjetujete s liječnikom.

Obratite pozornost! Ni u kojem slučaju ne bi trebalo primjenjivati ​​aciklovir za novorođenčad. Za njih je kontraindicirano korištenje lijeka u bilo kojem obliku. Aktivne tvari mogu imati negativan učinak na mlado tijelo i često uzrokuju nuspojave.

Liječnici rijetko propisuju aciklovir tablete za djecu s prehladom, obično se ovaj lijek preporuča za liječenje boginja. Do jedne godine bolje je ne uzimati, tijekom tog razdoblja dijete dobiva sve potrebne tvari za zaštitu imuniteta zajedno s majčinim mlijekom. Također kroz mlijeko dolaze antitijela koja štite bebu od vodenih kozica.

kontraindikacije

Prije nego počnete primjenjivati ​​aciklovir za prehlade, vrijedi istražiti kontraindikacije:

 1. Nemojte koristiti lijek u prisutnosti poremećaja bubrega.
 2. S problemima u živčanom sustavu. To je zbog činjenice da prijem povećava rizik od encefalopatije, sve do kome.
 3. U razdoblju nošenja djeteta.
 4. Dojenje.

Kako bi se spriječilo kršenje bubrega, preporuča se da se lijek pije s puno vode. Ponekad tijekom prijema mučnina, povraćanje, osip na koži, proljev, zimica, umor, vrtoglavica, pospanost.

Primjena aciklovira trebala bi biti točna u skladu s uputama. Lijek se obično ne propisuje za liječenje prehlade, gripe, često je uključen u kompleksnu terapiju. Pomaže povećati otpornost organizma i imunitet, to je ono što može zaštititi od pojave opasnih virusa, osobito herpesa. Ipak, vrijedno je posavjetovati se sa stručnjakom.

Aciklovir za prehladu i gripu

Mnogi prehlade zahvaćaju ljude zimi. Česti su od njih gripa, prehlada i ARVI. U većini slučajeva govorimo o virusnoj infekciji koja je izazvala bolest. Stoga je uporaba aciklovira protiv prehlade ili gripe normalna. Glavna stvar za zapamtiti o kontraindikacije.

To može biti iznenađujuće u mnogim slučajevima, budući da takve bolesti nisu navedene u uputama. Aciklovir je propisan od strane liječnika, tako da se iz njih mora saznati razlog njihove uporabe.

Liječnici uzimaju u obzir stanje pacijenta koji je dijagnosticiran. Zato se koristi aciklovir. Ovisno o težini i uzroku bolesti propisan je određeni skup lijekova. To uzima u obzir kontraindikacije, koje će se zasebno raspravljati na web stranici ogrippe.com.

Antivirusni lijek utječe na tijelo na ovaj način: prodire u DNK virusa, mijenjajući njegovu strukturu, zbog čega je i uništen. U isto vrijeme, ljudske stanice ostaju netaknute.

Primjena aciklovira

Liječnici kažu da je aciklovir s prehladom i gripom neučinkovit. To se može razumjeti po tome što virusi utječu na njegovu upotrebu:

 • Herpes zoster.
 • Citomegalovirus.
 • Herpes simplex.
 • Epstein-Barr virus.

Očito, aciklovir je učinkovit u borbi protiv herpesa, koji se uglavnom manifestira u osipima kože. Lijek je dostupan u tabletama, otopinama, masti, kremama, što omogućuje da se koristi za kožne bolesti na vanjski način. Ako se opažaju recidivi, onda se i aciklovir pije u obliku tableta. Prilikom otkrivanja herpesa zostera upotrebom injekcijskog oblika lijeka i kapanja.

Aciklovir se aktivno koristi za takve bolesti:

 1. Crvenilo.
 2. Herpes infekcija.
 3. Stanje imunodeficijencije, kao što je HIV ili posljedica transplantacije koštane srži.
 4. Boginje.

Aktivna tvar aciklovir utječe na strukturu virusa i može se koristiti i kao tretman i kao profilaksa za herpetične kožne bolesti i lezije sluznice.

Postavlja se pitanje: za koju svrhu liječnici propisuju aciklovir za akutne respiratorne virusne infekcije, prehladu ili gripu, ako ovaj lijek utječe na virus herpesa? Upravo u tim bolestima herpes se može ponovno pojaviti, osobito ako je osoba prethodno bila bolesna. U ovom slučaju, aciklovir se koristi kao profilaktičko sredstvo koje bi trebalo predvidjeti razvoj herpetičke bolesti. Također se propisuje sa značajnim smanjenjem imuniteta, jer upravo u tom slučaju virus herpesa lako djeluje na tijelo.

Prilikom primjene aciklovira potrebno je pridržavati se doze, što je naznačeno u uputama. Međutim, ako liječnik prepiše lijek, onda se morate pridržavati njegovih doza. Tijek liječenja i doziranje mogu se razlikovati od liječnika i razlikuju se od uputa. Djeca bi trebala strogo slijediti dozu, budući da nakon uporabe aciklovira mogu biti negativne posljedice.

Koju dozu propisuje liječnik? Sve ovisi o obliku bolesti i ozbiljnosti tečaja:

 • Liječenje herpetic infekcije kože i sluznice uključuje imenovanje za djecu i odrasle 200 mg lijeka 5 puta dnevno s intervalom od 4 sata, koji je prekinut za spavanje (8 sati). Trajanje terapije je 5 dana. Ako se aciklovir koristi kao preventivna mjera protiv gripe ili ARVI, tada se koristi 4 puta dnevno, 200 mg svakih 6 sati.
 • Kao složena terapija za teške imunodeficijencije, lijek se uzima u 400 mg 5 puta dnevno.
 • Liječenje varičela u djece i odraslih, čija tjelesna težina prelazi 40 kg, uključuje davanje lijekova 800 mg 5 puta dnevno. Djeca starija od 2 godine težine manje od 40 kg uzimaju lijek s izračunom od 20 mg po kilogramu težine. Oni uzimaju lijek 4 puta dnevno tijekom 5 dana.
 • Liječenje šindre podrazumijeva uzimanje djece Acyclovir nakon 6 godina i odraslih 800 mg svakih 6 sati tijekom 5 dana. Djeca od 2 do 6 godina uzimaju lijek 400 mg 4 puta dnevno, a djeca mlađa od 2 godine 4 puta dnevno 200 mg.

Stoga se aciklovir koristi u takvim slučajevima:

 1. Bolesti infektivne kože u primarnoj leziji herpesa.
 2. Suzbijanje ponavljanja zaraznih bolesti sa smanjenim imunitetom.
 3. Terapija keratitisa, koja se razvija na pozadini infekcije.
 4. Terapija lišaja i boginja.
 5. Za prevenciju gripe i prehlade. Iako je ovaj lijek neučinkovit u borbi protiv virusa koji uzrokuju respiratorne bolesti, ali je propisan za prevenciju. To je vrlo korisno za blage prehlade.
idi gore

kontraindikacije

Upute se mogu primijetiti puno nuspojava koje se javljaju ako je pogrešna uporaba lijeka. To vodi do popisa kontraindikacija za koje se lijek ne smije koristiti:

 • Osobe s bolestima bubrega, budući da aciklovir dovodi do zatajenja bubrega, osobito kod brze intravenske infuzije.
 • Osobe s patologijama u živčanom sustavu, jer lijek može pridonijeti razvoju encefalitisa, pa čak i kome.
 • Trudnice i dojilje, ako je šteta prouzročena djetetu, manje je od pozitivnog utjecaja na majku. Tijekom laktacije, lijek prelazi u majčino mlijeko, pa se za vrijeme uzimanja lijeka dijete prenosi na umjetno hranjenje.
 • Starije osobe kako bi izbjegli razvoj zatajenja bubrega.
 • S dehidracijom.

Vi bi također trebali razmotriti takve kontraindikacije - visoka osjetljivost na aciklovir i druge tvari lijeka.

Ako se aciklovir primjenjuje ispravno, neće biti nuspojava. U suprotnom možete pročitati upute s popisom nuspojava koje uključuju:

 1. Groznica.
 2. Mučnina.
 3. Osip kože.
 4. Glavobolja.
 5. Povraćanje.
 6. Pospanost.
 7. Slabost.
 8. Proljev.
 9. Vrtoglavica.
 10. Bol u trbuhu, itd.

Budući da lijek negativno utječe na rad bubrega, treba ga uzimati zajedno s teškim pijenjem tekućine.

Što se tiče primjene lijekova za gripu ili ARVI, rijetko se propisuje. U većini slučajeva to je nepotrebno, jer ne utječe na viruse koji izazivaju bolesti influence ili ARVI. U najgorem slučaju izaziva razvoj raznih nuspojava.

Međutim, aciklovir se može koristiti kao profilaktičko sredstvo koje sprječava razvoj herpetičkih bolesti. Imunitet na gripu ili ARVI pada, pa će herpes pokušati pogoditi već bolesnu osobu.

Koristite lijek samo kada je to potrebno. Inače će postojati ovisnost o lijeku, što će biti popraćeno otpornošću sojeva. Međutim, pravodobna i kratkotrajna upotreba lijekova omogućuje učinkovito rješavanje herpes virusa koji su danas vrlo brojni i česti.

Treba li aciklovir koristiti za prehladu ili gripu?

Budući da neki liječnici mogu propisati, a neki od pacijenata žele koristiti lijek, postavlja se pitanje: koristiti li aciklovir za prehladu ili gripu?

Trebate biti pažljivi prema svom tijelu. Ako nakon 5-6 dana simptomi ne napuste pacijenta i čak se javljaju razne komplikacije, tada uzimanje aciklovira postaje korisno. Do tog trenutka ne smije se koristiti jer se ne bori protiv virusa respiratornih bolesti. Samo se tijelo pokušava nositi s infekcijom.

Za prehlade, aciklovir treba koristiti kao profilaksu. Međutim, slijedite strogo potrebne upute. Samo teški slučajevi prehlade sugeriraju uporabu aciklovira. Do tog trenutka nije propisana kao terapija.

Ako dijete ima prehladu, trebate koristiti više dobroćudne načine koji pomažu u liječenju:

 1. Zaštitite ga od drugih ljudi, osobito djece. To će pomoći da ne postanete trgovac infekcijom i dajte mir bolesnom djetetu.
 2. Ostavite dijete kod kuće najmanje 4-5 dana. Djetetovo tijelo još ne može tolerirati čak ni blage bolesti "na nogama".
 3. Zaštiti od hipotermije. Potrebno je zrak u prostoriji bolesnog djeteta, ali to treba učiniti u odsutnosti djeteta.
 4. Ubrzajte tretman s puno pića i odmora.
 5. Dajte vitaminske komplekse, svježe voće i povrće. Dječji imunološki sustav nije samo slab, već se i bori protiv infekcije. Trebala bi joj svakodnevno pomagati.
 6. Obratite se svom pedijatru. Ako vam kućni tretmani ne pomognu, vrijeme je da se posavjetujete s liječnikom.
 7. Spustite toplinu. Smatra se normalnim do 38 stupnjeva.
 8. Oslobodite dijete lekcija. Sjećamo se mira, koji je poremećen ako je dijete prisiljeno učiti tijekom svoje bolesti.
idi gore

pogled

Recenzije o acikloviru variraju jer ljudi rijetko koriste lijek za svoju namjenu. Koristi se uglavnom izvana kada se na koži ili usni pojavi crvenilo, svrbež ili osip. U ovom slučaju, prognoza je povoljna jer se lijek koristi protiv herpes virusa.

Međutim, gripe i prehlade izazivaju drugi virusi. Da bi ih uništili, koriste se drugi učinkovitiji antivirusni lijekovi. Bolje je posavjetovati se s liječnikom kako bi on propisao kompleks lijekova. I kada prescribing aciklovir, budite sigurni da pitam zašto je propisan za vas.

Aciklovir s gripom

Mogu li koristiti tablete aciklovir protiv virusne infekcije, gripe?

odgovori:

Najučinkovitiji lijek danas se smatra antivirusnim lijekom Tamiflu.

Visman Yan

čini se da se uzima za herpes viruse, a ne za gripu... pročitajte ovdje [link blokiran odlukom uprave projekta]

Helena

Aciklovir se koristi za druge infekcije, osobito za herpes. To je beskorisno protiv stiska.
Kao preventivnu mjeru bolesti, liječnici preporučuju uzimanje Kagotsela (dva dana, dvije pilule dnevno, zatim pauza od pet dana i još dva dana, dvije pilule dnevno), ili arbidol u izravnom kontaktu s osobom s influencom ili ARVI (dvije tablete dnevno). 10-14 dana), ili alfa i gama interferoni.
Liječenje odraslih bolesnika s blagim oblicima influence A / H1N1 uključuje dvije komponente: arbidol i alfa i gama interferone. Arbidol treba uzimati četiri puta dnevno, dvije tablete svakih šest sati tijekom sedam do deset dana. Osim toga, dužnosnici preporučuju kombiniranje alfa i gama interferona kao alternativnu shemu, uzimajući ih od dva do šest puta dnevno tijekom deset dana. Nakon pauze od jednog tjedna, isti tretman se ponavlja.

Možete. Ali bolje od Arbidola i Ingavirina. I prije svega, Tamiflu je vrlo skup i naši analozi postoje 4 puta jeftinije. i drugo, ovaj lijek je na tržištu već nekoliko godina, a virus gripe je već postao otporan na njega (virus je razvio svoj imunitet na ovaj lijek)

Mogu li aciklovir tablete pomoći u liječenju virusa influence.

odgovori:

Petrovich

Da, aciklovir s herpesom ili stomatitisom, ali ne s gripom

Sergey Romanovich

Ne, ne mogu. Je li liječnik sumnja da imate herpes SARS, ili je gripa popraćena herpesom

Celer Selderevna))

Svetlana Ivanovna Sergeeva

Jednom su me probili vitamini (oni su otišli u moju kuću) od upale pluća. Kad sam shvatila da mi je uskoro došao kraj, otišao sam do upravitelja s temperaturom od 39g, naravno da su me odveli u bolnicu, a onda se pokazalo da je naš lokalni policajac mentalno bolestan.

Anna Ivanova

Postoji mnogo antivirusne gripe, ako je od prvih sati, onda rimantadin moguć, ali i sam ne pomaže. Ja sam osobno spasio Viferon, jer sam nekoliko puta proboden rimantadinom.

Ekaterina Ilyina

Čudno je da je liječnik propisao aciklovir za gripu. Je li vam dala izravnu dijagnozu gripe, ili su to vaše pretpostavke? Primjenjuje se aciklovir iz herpesa. I zbog gripe, reaferon-EC-lipint dobro pomaže meni i mojoj obitelji, brzo se stavlja na noge, doslovno na drugi ili treći dan i učinkovito pojačava imunitet.

Elena Sidorova

Aciklovir je lijek izbora za herpesnu infekciju, uz gripu, drugi lijekovi su potrebni, ponekad simptomatični. Od tableta rimantadin može pomoći, ali ne i interferon usmeno, tako da ako niste imali vremena početi uzimati rimantadin prvog dana, tada je proces započeo.

Aciklovir za djecu

Aciklovir je lijek koji ima antivirusni učinak. Dostupan u obliku kreme i masti za vanjsku uporabu, masti za oči, kao iu obliku tableta. Obično se aciklovir propisuje djeci za liječenje herpesa.

Je li moguće dati aciklovir djeci?

Tablete aciklovira mogu se propisati djeci starijoj od jedne godine, budući da njezin učinak na tijelo djeteta nije u potpunosti razjašnjen. Djeca starija od mjesec dana mogu se podvrgnuti tijeku liječenja mastima, jer izravno djeluju na herpes viruse.

Liječnik može propisati aciklovir u slučaju djeteta s vodenim boginjama. Međutim, djeca do godinu dana rijetko dobiju vodene kozice. Kada se boginje koriste lokalno i unutar.

Mast za aciklovir za djecu: indikacije za uporabu

Mast se uspješno koristi za liječenje herpes simplex virusa, šindre i piletina. Aciklovir se može koristiti kao profilaktička terapija protiv herpesa u pozadini općeg smanjenja imuniteta (na primjer, nakon kemoterapije, HIV-om).

Za liječenje djece mlađe od godinu dana aciklovir se ne koristi često, ali toksični učinak na novorođenče nije dokazan.

Doziranje tableta aciklovira

Tablete propisane u sljedećoj dozi:

 • djeca od 1 do 2 godine: 100 mg dnevno (1/2 tablete) pet dana svaka 4 sata;
 • nakon 2 godine: 200 mg (jedna tableta) 4 puta dnevno;
 • djeca 2-5 godina: 400 mg (dvije tablete) 4 puta dnevno;
 • djeca starija od 6 godina: 800 mg (4 tablete) 4 puta dnevno.

U teškim slučajevima liječenje se može produžiti na deset dana. Kako bi se spriječilo ponavljanje bolesti, može se primijeniti alternativna metoda liječenja: 400 mg aciklovira svakih 12 sati. Svakih šest mjeseci potrebno je napraviti pauzu u tretmanu kako bi se procijenila produktivnost propisanog liječenja.

Za liječenje šindre, dijete starije od 3 godine propisano je 800 mg lijeka svakih 6 sati.

Dozirna mast aciklovir

Pri određivanju doze masti treba temeljiti na težini djeteta (ne više od 80 mg po kilogramu težine djeteta, ne više od 0,25 grama na 25 cm2 oštećenog područja kože). Djeca starija od 12 godina - po stopi ne većoj od 125 mg po 25 m2 Cm. Mast se nanosi na oštećenu kožu svaka 4 sata, dok se noću uzima pauza. Puni tretman traje pet dana. Ako osip nije potpuno nestao, liječenje se može produžiti još 5 dana.

Za liječenje generalizirane infekcije kod novorođenčeta uzrokovanog virusom herpes simplex, liječnik može propisati aciklovir svakih 8 sati u dozi od 10 mg po kilogramu težine bebe. Puni tretman traje deset dana.

Aciklovir krema za kožu oko očiju

Krema aciklovir koristi se za liječenje virusnih oboljenja oka (herpetic keratitis). Položi se u konjunktivalnu vrećicu najmanje 5 puta dnevno, što znači da će se odmoriti preko noći. Tijek liječenja je najmanje 7 dana. Nakon nestanka glavnih simptoma bolesti potrebno je nastaviti koristiti kremu još tri dana.

Tijekom liječenja važno je povećati količinu tekućine koju dijete konzumira.

Aciklovir: nuspojave

Kao i svako drugo terapijsko sredstvo, aciklovir ima brojne nuspojave, koje, ako se otkriju, trebaju odmah prekinuti liječenje i potražiti liječničku pomoć. Zabilježeni su sljedeći simptomi:

 • mučnina;
 • povraćanje;
 • crijevne kolike;
 • osip tijela;
 • povećan umor;
 • groznica;
 • u krvnim testovima dolazi do smanjenja hematologije.

U teškim slučajevima, intravenska djeca starija od dvije godine mogu imati ozbiljne nuspojave.

 • živčani sustav:
 • povećana aktivnost;
 • tremor udova;
 • konvulzije;
 • halucinacije;
 • koma.

Treba imati na umu da je dugotrajna primjena aciklovira sposobna uzrokovati ovisnost tijela, tako da lijek više neće biti osjetljiv na sojeve virusa. Stoga, kad god je to moguće, treba provesti kratkotrajne terapije (10-12 dana).

Aciklovir: upute za uporabu, indikacije, kontraindikacije, nuspojave

Aciklovir je popularni antivirusni lijek s selektivnim djelovanjem protiv herpes simplex virusa tipova 1 i 2, virusa Varicella zoster i Epstein-Barr, kao i citomegalovirusa. Antivirusna aktivnost aciklovira postiže se suzbijanjem umnožavanja virusnih čestica.

Najčešće se koristi za liječenje herpesa i vrlo je djelotvorna kada se primjenjuje na mjehurastu fazu osipa. S kasnijom uporabom ubrzava iscjeljivanje i razlučivanje elemenata. Upute za uporabu aciklovira pokazale su da lijek ima imunostimulirajući učinak.

Farmakološka skupina: Antivirusni lijekovi

Sastav, fizikalno-kemijska svojstva, trošak

Aciklovir je dostupan u četiri oblika doziranja: liofilizat, krema, mast, tablete.

liofilizat

Krema 5%

Mast 3%

Tablete aciklovira

Farmakološko djelovanje

Antivirusna aktivnost aciklovira objašnjava se njegovom sposobnošću da inhibira sintezu virusne DNA, tj. zbog supresije replikacije virusnih čestica koje su osjetljive na lijek. Genetski aparat - nukleinske kiseline DNA i RNA, kompleksni su spojevi s dušičnim bazama uključenim u njih. Svaki pojedinac ima svoju vlastitu sekvencu dušikovih baza.

Dušične baze u kombinaciji s ugljikohidratima (deoksiriboza i riboza) tvore nukleozide. Jedan od njih, nazvan timidin, aktivira se u deoksitimidinu djelovanjem enzima timidin kinaze. Deoksitimidin je ugrađen u lanac replicirane DNA. Aciklovir, kao sintetička tvar, ima sličnu strukturu kao i timidin. Kao rezultat, ona interagira s enzimom timidin kinaza, pretvarajući se u mono-, di- i trifosfat. To je aciklovir trifosfat koji se može integrirati u lanac replicirane DNA i uzrokovati njegovo oštećenje. Usporedno s tim, dolazi do inhibicije virusne DNA polimeraze, poremećena je sinteza virusne DNA, a virusna čestica se ne umnožava.

Klinički, učinak aciklovira očituje se zaustavljanjem širenja kožnog herpskog osipa i zacjeljivanjem postojećih vezikula, smanjivanjem boli i svrbeža te uklanjanjem opće intoksikacije, ako postoji. Liječenje aciklovirom sprječava komplikacije herpesne infekcije na unutarnjim organima.

Aciklovir, osim antivirusnog učinka, jača imunološki sustav. Lijek pokazuje svoje osobine i lokalno i kroz tijelo tijekom unutarnje primjene ili intravenske primjene, bez oštećenja ljudskih stanica, tj. namjerno utječe samo na genetski materijal virusa.

farmakokinetika

Liofilizat i tablete

Kada se uzima interno, bioraspoloživost lijeka je oko 15-30%. Aktivno se distribuira u tekućinama i tkivima ljudskog tijela. Povezan s proteinima plazme na 9-33%. Aciklovir se metabolizira u jetri. Oralni poluživot je oko 3 sata i oko 2,5 sata za i / v uporabu. Izlučuje se u mokraći iu malim količinama kroz crijevo s izmetom.

Mast i krema

Lijek brzo prodire u epitel rožnice, stvarajući potrebnu terapeutsku koncentraciju aciklovira u intraokularnoj tekućini i brzo se apsorbira u zahvaćenu kožu kada se nanosi izvana. Ovim načinom primjene stvorena koncentracija lijeka u krvi nije ispitana. Mali dio aciklovira nalazi se u urinu.

Indikacije za uporabu

Kreme - infekcije kože izazvane virusima Varicella zoster i Herpes simplex (zoster, herpes skin, chicken pox).
Mast - herpetički keratitis i druga oštećenja oka uzrokovana Herpes simplexom 1 ili 2 tone.

 • Virusne infekcije sluznice i kože (Herpes simplex virusi 1 i 2 tone), primarne i sekundarne, uključujući genitalne herpes;
 • Prevencija pogoršanja rekurentnih virusnih infekcija (Herpes simplex 1 i 2 tone) u normalnom stanju imuniteta i kod ljudi i imunodeficijencije;
 • Kao lijek za složeni tretman u skupinama bolesnika s teškim imunodeficijencijom i osobama nakon transplantacije koštane srži;
 • Terapija akutnih i rekurentnih bolesti uzrokovanih Varicella zoster i Herpes zoster).
 • Virusne infekcije čiji je etiološki faktor Herpes simplex 1 i 2. t Virusi i Varicella zoster;
 • Prevencija bolesti uzrokovanih tim virusima;
 • Teška imunodeficijencija (kao kompleksan lijek za liječenje);
 • Liječenje pacijenata nakon transplantacije koštane srži (prevencija infekcije citomegalovirusom).

kontraindikacije

 • Razdoblje laktacije;
 • Preosjetljivost na komponente aciklovira ili valaciklovira;
 • Djeca mlađa od 3 godine (tablete).

Tablete i liofilizat propisuju se s oprezom:

 • tijekom trudnoće;
 • za liječenje starijih osoba;
 • disfunkcija bubrega;
 • u prisutnosti različitih neuroloških reakcija u odgovoru na unos citotoksičnih lijekova.

doza

Odrasli i djeca:

Nanošenje kreme na zahvaćene dijelove pet puta dnevno nakon 4 sata, osim u noćnim satima.

liofilizat

tablete

Prihvaća se za vrijeme ili odmah nakon obroka, vode za piće.

 • Odrasli: 800 mg pet puta dnevno svakih 4 sata s 8-satnom stankom za noć, tečajem od 7-10 dana.
 • Djeca: 20 mg na 1 kg tjelesne težine četiri puta dnevno. unutar 5 dana.
 • Djeca 3-6 godina: 400 mg četiri puta dnevno;
 • Djeca od 6 litara: 800 mg četiri puta dnevno. Tečaj 5 dana.

Posebne upute

 • Kod oralne i intravenske primjene lijeka u starijih bolesnika potrebno je organizirati dovoljan unos tekućine;
 • Kod liječenja bolesnika s završnom fazom bubrežne insuficijencije, doza se smanjuje na 200-800 mg aciklovira dva puta dnevno (ovisno o patologiji);
 • Primjena aciklovira u trudnica je moguća ako stvarna korist za majku prelazi moguće rizike za fetus.
 • Treba izbjegavati vanjske oblike aciklovira na sluznicama;
 • U liječenju očiju ne možete koristiti leće tijekom cijelog razdoblja liječenja.

Nuspojave

 • Alergijske reakcije su lokalne: u iznimno rijetkim slučajevima nastaju reakcije preosjetljivosti (urtikarija, angioedem). Često se javlja svrbež, crvenilo, piling.
 • Kada se primjenjuju oči, rijetko - površinska keratopatija, konjunktivitis, blefaritis. Češće dolazi do laganog peckanja.
 • Oralna primjena: mučnina, proljev, bol u trbuhu, povraćanje, umor, osip na koži, glavobolja, vrtoglavica, halucinacije, nesanica ili pospanost, vrućica. Rijetko se uočava gubitak kose i promjene u krvnoj slici.
 • Kada / u uvodu: kristalurija, akutno zatajenje bubrega, encefalopatija, upala vena na mjestu uboda, povraćanje i mučnina.

predozirati

Moguće s parenteralnim i internim oblicima doziranja i slučajnim gutanjem kreme i masti. Simptomi: neurološki poremećaji, glavobolja, otežano disanje, povraćanje, proljev, mučnina, disfunkcija bubrega, konvulzije, koma. Bolničko liječenje.

Interakcija lijekova

 • U kombinaciji s imunostimulantima, pojačan je učinak aciklovira.
 • U kombinaciji s probenecidom, poluživot aciklovira se povećava.
 • S istovremenim liječenjem nefrotoksičnim lijekovima povećava se rizik od razvoja disfunkcije bubrega.

analoga

Zovirax, Virolex, Acyclovir-Teva, Gerperaks, Medovir, Atsiklostad. Upute za mast aciklovir-Acre određeni sastav, slično masti aciklovir.

vrhnje 180-280 rubalja, boce 1700 rubalja.

tabl 250 rub, boca 1500 rub.

Pregled antivirusnih lijekova za Orvi i gripu

Svaka bolest, osobito ARVI i gripa, je jednostavnija, jeftinija i sigurnija da se ne liječi, a ne da se spriječi, da se spriječi njezino pojavljivanje. U posljednje vrijeme, posebno zabrinuti za „stavku“ - sigurnije. Trebam li uopće uzimati antivirusne pilule? U suvremenom kompleksnom svijetu kako razumjeti probleme:

 • Hoće li učinak upotrebe skupog antivirusnog lijeka?
 • Koji je najbolji lijek za gripu za odrasle i djecu?
 • Hoće li ovaj lijek uzrokovati suprotno - štetiti zdravlju?
 • Postoji li najbolji lijek za gripu?
 • Učinkoviti antivirusni lijekovi - to je oglašavanje, posao, dummy ili ne?

Antivirusna sredstva za liječenje ARVI na ruskom farmaceutskom tržištu objedinjuje sljedeće:

Gotovo svi antivirusni lijekovi za ARVI i gripu nemaju dokaza o njihovoj antivirusnoj učinkovitosti. Studije su vrlo skupe, provode ih sami proizvođači i zainteresirane za pozitivno mišljenje stranaka. Danas se većina kliničkih ispitivanja novih lijekova redovito falsificira kako bi se na tržište došlo s proizvodima "magic bullet" s novom cijenom. S obzirom na nevjerojatne komercijalne koristi od prodaje skupih antivirusnih lijekova tijekom epidemije, teško je povjerovati u integritet i objektivnost istraživanja. Kao što znate, farmakološke publikacije, čak iu medicinskim časopisima, danas su oko 90 posto - to su prilagođeni reklamni članci.

Danas u ljekarničkim lancima postoji mnoštvo različitih lijekova, od kojih neki zapravo nisu „lijekovi“, budući da postoji mnogo lažnih, iskrenih lutaka i nedjelotvornih sredstava. Zagovornici prava pacijenata u Ukrajini, na primjer, tvrde da u 4 lijeka registrirana kao antivirusna - aktivna tvar nije pronađena. Međutim, široka reklamna kampanja omogućuje proizvođačima da ih zarađuju milijune grivna godišnje.

Antivirusna sredstva za ARVI uvjetno su podijeljena na:

 • Cjepiva - stimulacija proizvodnje antitijela prije zaraze virusom
 • Imunostimulansi - lijekovi koji nakratko poboljšavaju nespecifični imunitet, doprinoseći proizvodnji interferona
 • Antivirusni lijekovi - lijekovi koji djeluju na neuraminidazu (virusni enzim), inhibiraju replikaciju virusa (Oseltamivir, Zanamivir) i blokatore M2 kanala Amantadin, Rimantadin - ovi lijekovi imaju dokazanu kliničku učinkovitost, ali kao i svi lijekovi imaju niz nuspojava.

Većina antivirusnih lijekova za HIV i gripu razvijena je i koristi se ne više od 10-40 godina. Lijek bi trebao imati veće "probno razdoblje" kako bi se došlo do zaključka o njegovoj učinkovitosti i nuspojavama. Što se tiče imunostimulansa, ova sredstva mogu imati odgođene učinke (rizike od razvoja autoimunih bolesti, raka krvi itd.) I trebaju biti propisani prema strogim indikacijama.

Imunostimulansi i antivirusna sredstva

Danas proizvedeni imunostimulansi pokazuju aktivaciju imunoloških reakcija na biokemijskoj razini (što se naziva "in vitro"), ali njihove stvarne koristi i dugoročni učinci upotrebe su prilično složena i slabo razumljiva područja. Od relativno nedavno, informacije su postale poznate o mnogim mehanizmima imuniteta, a znanstvenici svake godine dobivaju nove informacije o njegovom funkcioniranju. Stoga ne postoji povjerenje u sigurnost i ispravnost opće stimulacije "nedovoljno shvaćenog" imunološkog sustava (vidi što je imunitet i je li potreban lijek za njegovo povećanje). Profilaktička uporaba imunostimulansa i liječenje antivirusnih lijekova u djece trebaju biti posebno oprezni.

"Farmaceutski imunostimulansi ne mogu samo pomoći tijelu, nego i naškoditi" - kaže kandidat medicinskih znanosti. Tatyana Tikhomirova, imunolog-alergolog. Takvo stanje kao što je hiperaktivacija imunološkog sustava, kao i imunodeficijencija, izuzetno je opasno, ljudsko tijelo normalno funkcionira samo s ravnotežom imunološkog sustava. A ako osoba stimulira svaki put ("poboljšava imunitet"), onda ako postoje predisponirajući čimbenici, to može rezultirati patološkom upalom, započinjanjem imunološke agresije na zdrava tkiva, hiperaktiviranjem imunološkog sustava i teoretski (u ekstremnoj situaciji) razviti autoimunu ili rak.

Ako najbliži rođak ima autoimunu bolest (reumatoidni artritis, dijabetes mellitus ovisan o inzulinu, Sjogrenov sindrom, multipla skleroza, itd.), Onda osoba ne smije koristiti nikakve imunostimulante ni pod kojim okolnostima. Čak i ako je osoba zdrava, već postoje povrede imunološkog sustava, a možete živjeti s njima cijelog života, ali ako se potrudite i agresivno potaknete svoj imunološki sustav, to može završiti debutom autoimune bolesti.

Srećom, za većinu zdravih ljudi, bez prisutnosti predisponirajućih čimbenika, prilično je teško „stimulirati“ imunitet na takav način da ozbiljno naruši njihovo zdravlje. Budući da većina poznatih imunostimulansa uopće ne djeluje, ili gotovo da ne djeluju. Jedan dio priprema je obična obmana, a druga je neučinkovita. Ali treba imati na umu da bilo koji lijek ima nuspojave.

 • Relenza
 • Tamiflu
 • peramivir
 • Kagocel
 • tsikloferon
 • Lovemax (Amiksin, Tiloron)
 • Tsitovir 3
 • Arbidol
 • Ingavirin

Alexander Hadzhidis, glavni klinički farmakolog u Sankt Peterburgu, navodi sljedeće: “Neki liječnici iz nekog razloga najprije prepisuju pacijentima antipiretik, a zatim imunomodulatori, navodno za proizvodnju interferona, što je nelogično i apsurdno općenito. To je, prvo, srušiti temperaturu - "zabranjuje" tijelu da se bori protiv virusa (pri visokim temperaturama nastaju antitijela protiv virusa i infekcija), a zatim ih umjetno "prisiljavaju" na to.

U razvijenim zemljama, interferonogen (lijekovi koji stimuliraju proizvodnju interferona) uopće nije. Interferoni mogu raditi samo s parenteralnom (intravenskom) primjenom, a čak je i tada njihova učinkovitost upitna. U Rusiji su ovi lijekovi iznimno popularni, unatoč činjenici da su beskorisni.

Što se tiče antipiretičkih lijekova s ​​virusom, bolje je podići temperaturu s paracetamolom i jednokratno kada temperatura raste, a ne 4 p / dan - “za svaki slučaj”. Uzimanje Aspirina (acetilsalicilne kiseline) s akutnim respiratornim virusnim infekcijama, posebno za djecu mlađu od 12 godina, kontraindicirano je, može uzrokovati ozbiljna oštećenja središnjeg živčanog sustava i jetre, a ne preporučuje se onima koji pate od čira na želucu.

Poznati liječnik u Rusiji, Alexander Myasnikov, navodi da su svi imunomodulatori koji se danas široko oglašavaju u našoj zemlji gubitak novca. U Sjedinjenim Državama i Zapadnoj Europi već je nedvosmisleno prepoznato i dokazano da su ta sredstva neučinkovita, ali većina ruskih liječnika i dalje vjeruje u moć imunomodulatora u liječenju ARVI.

Tsitovir 3

Farmakološko djelovanje: Kompleksni imunostimulirajući, antivirusni lijek ima interferonogeni učinak. U sastavu lijeka - Timogen natrij, askorbinska kiselina, bendazol. Timogen je sintetički proizveden dipeptid, pojačava nespecifičnu otpornost organizma. Askorbinska kiselina normalizira propusnost kapilara, smanjujući aktivnost upalnog procesa. Bendazol potiče proizvodnju endogenog interferona u tijelu.

Nuspojave: kod osoba koje pate od vegetativno-vaskularne distonije, uzrokuje smanjenje krvnog tlaka.

Kontraindikacije: tijekom trudnoće, djeca do 1 godine, tromboflebitis, teška hipotenzija, dijabetes, čir na želucu, urolitijaza.

Dostupno: od 2001. u kapsulama, za djecu od 2006. u sirupu, u prahu za pripremu otopine
Istraživanje: Nema pouzdanih informacija o kliničkim ispitivanjima koja potvrđuju njegovu učinkovitost i sigurnost. Često, liječnici i farmaceuti preporučuju ovaj alat za djecu, ali ga koristiti za liječenje djece treba biti oprezan ili ne koristiti uopće.

Recenzije: Postoji mnogo recenzija pacijenata koji koriste Tsitovir o djelotvornosti i odsutnosti nuspojava. Poboljšanje dobrobiti opaženo je drugog ili trećeg dana, u izoliranim slučajevima lijek nije pomogao.
Cijena: Tsitovir 3 - prosječno 240-580 rubalja.

Kagocel

Farmakološko djelovanje: induktor sinteze interferona, ima antivirusno, imunomodulatorno djelovanje. Sastojci: kopolimerna natrijeva sol, koja uzrokuje stvaranje kasnog interferona, koji ima visoku antivirusnu aktivnost. Najveći učinak nastaje ako se liječenje započne unutar prva 24 sata od bolesti, ali ne kasnije od 4. dana nakon početka akutne infekcije. Za profilaksu je moguće uzeti u bilo koje vrijeme, po mogućnosti odmah nakon kontakta s pacijentom koji boluje od gripe ili gripe.

Nuspojave: pojava alergijskih reakcija.
Izdano: registrirano 2003., proizvedeno u tabletama od 2005. godine, odobreno za uporabu u djece starije od 3 godine za liječenje gripe od 2011. godine, djeca starija od 6 godina mogu se koristiti kao prevencija navodnjavanja.

Istraživanje o učinkovitosti i sigurnosti: Postoje konfliktne informacije. Aktivni sastojak je natrijeva sol kopolimera gosipola s karboksimetil celulozom. Štoviše, sam Gossypol - prirodni polifenol, zabranjen je u svijetu od 1998. zbog njegove toksičnosti. Gossypol su vrlo aktivno i aktivno proučavane u nekim zemljama kao kontraceptivna sredstva, s dugotrajnom uporabom spermatogeneze koja se potpuno zaustavlja. Kineski i brazilski znanstvenici kažu da dječaci i muškarci koji uzimaju gosipol u budućnosti mogu patiti od neplodnosti. Međutim, Kagocel nije gosipol u svom čistom obliku, to je natrijeva sol kopolimera, koja ima druga svojstva koja se razlikuju od svojstava same kemikalije.

Proizvođač aktivno oglašava lijek i izjavljuje da je sol u Kagocelu zanemariva, 4 puta niža od koncentracije koju dopuštaju međunarodni standardi. Stupnjevi pročišćavanja proizvoda osiguravaju odsutnost slobodnog gosipola u konačnom lijeku, koji se provjerava tijekom kontrole kvalitete svake serije Kagocel tableta. Metoda koja se koristi za provjeru dostupnosti slobodnog gosipola je vrlo precizna, može otkriti njen sadržaj iznad 0,0036%. Početkom 2013. objavljeni su podaci o testovima na štakorima - nije bilo moguće detektirati promjene u reproduktivnoj funkciji životinja.

To jest, nisu provedene studije o primatima? Poznato je da gosipol za različite vrste životinja ima svoju maksimalnu dozu toksičnosti, prema EFSA (Europskoj agenciji za sigurnost hrane) za štakore, maksimalna toksična doza je 2200-3300 mg / kg, za svinje 550, za zamorce do 300 mg / kg. Ispitivanja provedena od strane proizvođača sastojala su se od primjene terapijskih doza mužjaka štakora, a doze 25 puta veće od terapijskih (250 mg / kg). Možete li vjerovati ostatku optužbi i "istraživanju"?

Kagocel se ne koristi ni u zapadnoj Europi, niti u Sjedinjenim Državama, a WHO-ovi popisi lijekova nisu prisutni. Učinkovitost lijeka nije dokazana prema predstavnicima Formulacijskog odbora Ruske akademije medicinskih znanosti i OSDM-a. Nisu provedena statistička istraživanja o razvoju nuspojava od jeseni 2013. godine.

Lijek se aktivno preporučuje za uporabu i kod odraslih i kod djece, ali nema dokaza o sigurnosti ovog lijeka za djecu od 3-6 godina, kliničke studije za ovu dobnu skupinu nisu napravljene.

Izjave: Pomaže puno, kod neke djece i odraslih se navode alergijske reakcije kao što su osip, oticanje i svrbež.
Cijena: Kagocel - prosječno 180-280 rubalja. U 2012, prodaja iznosila je - 2, 64 milijardi rubalja

Tiloron (Amiksin, Lavomaks)

Farmakološko djelovanje: aktivna tvar Tilorone djeluje antivirusno i imunomodulatorno, sintetski je induktor interferona koji stimulira stvaranje interferona alfa, beta, gama.

Nuspojave: kratkotrajna zimica, alergijske reakcije, kontraindicirana je tijekom dojenja i trudnoće.

Izdano: prije gotovo 40 godina, za djecu mlađu od 7 godina strogo je zabranjeno.

Istraživanje: Prednosti lijeka su nedvojbeno za liječenje i prevenciju virusnih bolesti, ali to se može preklapati s potencijalnom štetom za tijelo. Osamdesetih godina prošlog stoljeća u SAD-u, nakon testova na miševima, lijek je bio zabranjen jer je imao vrlo toksični učinak, a na pokusnim životinjama došlo je do odvajanja mrežnice, lipidoze jetre i drugih nuspojava. Ne primjenjuje se u SAD-u i Europskoj uniji. U našoj zemlji, i dalje proizvoditi antivirusni Amiksin i liječnici ga propisuju pacijentima.
Malo istraživanje obuhvatilo je 14 bolesnika kojima je u dozi od 152 i 189 g propisan tilaran, u 2 lijeka uzrokovano keratopatiju i retinopatiju (oštrina vida se nije smanjila), ovi su učinci bili reverzibilni. Autori studije zaključili su da potencijalne zdravstvene opasnosti od droge.
Recenzije: Pojava alergijskih reakcija, visoka cijena lijekova.
Cijena: Amixin - prosječno 500-560 rubalja. Prodaja u 2012. godini iznosila je 1,17 milijardi rubalja.

Dodaci! Lijekovi, takozvani imunomodulatori - Licopid, Polyoxidonium, Cycloferon, Proteflazid, Timogen, Panavir, Isoprinosine, Neovir, Groprinosin, itd. - ne smiju se koristiti za liječenje djece (za različite bolesti) bez imunograma i ozbiljnih indikacija, jer nemaju odgovarajuće kliničke rezultate. ispitivanja učinkovitosti i sigurnosti u liječenju djece.

Antivirusni lijekovi

Ispod su samo neki antivirusni lijekovi za ARVI, recenzije o njima, kratak opis, komentari o poznatim studijama njihove učinkovitosti, prosječna cijena u ljekarnama.

Ingavirin

Farmakološko djelovanje: aktivni sastojak je imidazolil etanamid pentandiična kiselina. Aktivan je protiv infekcije adenovirusom, influence A, B, respiratorne sincicijske infekcije, parainfluence. To je imunomodulator koji utječe na funkcionalnu aktivnost interferonskog sustava.

Nuspojave: alergijske reakcije

Kontraindicirano: djeca mlađa od 18 godina.

Dostupno: kao lijek za liječenje gripe i krvi od 2008., prije toga, prema prof. Vlasov Vasily, lijek Vitagluta (imidazolil etanamid pentandioinska kiselina) korišten je u Rusiji do 2008. kao stimulator stvaranja krvi u bolesnika oboljelih od raka koji su primali terapiju protiv raka.

Istraživanje: Prema proizvođačima, ideja o proizvodnji Ingavirina nastala je 1980-ih, ali tek nakon godina istraživanja sigurnosti i učinkovitosti, lijek je predan na registraciju do 2008. godine. Kada je Vitagluta korišten u bolesnika s rakom, nije dobiven uvjerljiv dokaz njegove učinkovitosti. A kada se 2008. godine Ingavirin pojavio na farmaceutskom tržištu bez punopravnih istraživanja, zemlja je započela "epidemiju svinjske gripe", pa je Ingavirin aktivno prodavao. Lijek je preporučen od strane Ministarstva zdravstva i socijalnog razvoja, čak i unatoč izostanku placebo kontroliranih studija, što je dobar dokaz njegove učinkovitosti.

Jedna studija na 105. pacijenti s potvrđenom gripom pokazali su sljedeće rezultate:

 • Prihvaćanje ingavirina smanjilo je trajanje groznice na 34,5 sati (pretpostavljajući njegovu upotrebu u prvih 1-1,5 dana od početka bolesti)
 • U placebo skupini je 72 sata
 • U skupini koja je uzimala Arbidol - 48 sati

Nakon analize trajanja i intenziteta simptoma gripe - slabosti, glavobolje, vrtoglavice u ispitivanim skupinama tijekom uzimanja Ingavirina potvrđeno je smanjenje ozbiljnosti bolesti, a nuspojave nisu identificirane.

U svibnju 2009. godine glavni liječnik Ruske Federacije (na čelu tima za razvoj lijekova) Alexander Chuchalin dao je intervju časopisu Ogonek: „Novi antivirusni lijek Ingavirin mnogo je učinkovitiji od američkog Tamiflua. Ruski lijek se brzo i jednostavno integrira u genom virusa A / H1N1 i odmah ga uništava. Također je učinkovit s drugim opasnim virusima.

Recenzije: Većina lijeka ne pomaže, izolirani slučajevi potvrđuju smanjenje bolesti.

Cijena: 380-460 rubalja. U razdoblju od siječnja do lipnja 2010. prodaja Ingavirina iznosila je 220 milijuna rubalja, prodano je 467.000 paketa.

Arbidol

Farmakološko djelovanje: Antivirusno sredstvo, ima sposobnost suzbijanja virusa influence A i B, SARS - teškog akutnog respiratornog sindroma, povezanog koronavirusa. Arbidol se također koristi u liječenju akutnih rotavirusnih infekcija crijeva.
Aktivni sastojak: Metilfeniltiometil-dimetilaminometil-hidroksibromindol etil ester karboksilne kiseline.

Nuspojave: zabranjena je uporaba djece do 3 godine, moguće su pojedinačne alergijske reakcije.
Proizvedeno: izumljeno 1974. godine, 1992. godine započela je njegova industrijska proizvodnja.

Istraživanje: Do 2013. nije bilo uvjerljivih dokaza o njegovoj učinkovitosti i sigurnosti. Studije provedene u SSSR-u nisu objavljene. U Rusiji 2008. godine, istraživanje na 300 ljudi pokazalo je da je Viferon bio učinkovitiji od Arbidola. Godine 2004., testovi na 230 bolesnika sa simptomima Orvi u Kini nisu pokazali učinkovitost, za razliku od Tamiflua i Ingaverine. U 2009. godini, u britanskom časopisu Antiviral Research, autori istraživanja izjavili su da su sojevi rezistentni na arbidol rjeđi nego oni s Remantadinom i Amantadinom.

Američka služba za kontrolu kvalitete lijekova odbila je registrirati Arbidol u Sjedinjenim Državama, a SZO nikada nije smatrala ovaj lijek učinkovitim antivirusnim lijekom.

Najnovije informacije o lijeku: Krajem 2013. Svjetska zdravstvena organizacija registrirala je Arbidol (umifenovir) kao antivirusni lijek s izravnim djelovanjem, dodjeljujući mu individualni kod J05AH13. Tako je Pharmstandard dobio nominalnu dozvolu za ekstenzivnu uporabu lijeka na teritoriju Ruske Federacije, gdje je Arbidol uključen u standarde liječenja i prevencije gripe i ARVI u djece i odraslih.

Ipak, multicentrični test djelotvornosti Arbidola, koji je bio planiran za dovršenje u 2013. godini, do danas nije dovršen, a datumi su odgođeni za 2015. godinu. Rezultati ovog suđenja, koji imaju ozbiljne sponzore i ne pate od nedostatka pacijenata, mogli bi se naći u epi arbidola, ali iz nepoznatih razloga to se ne događa. To jest, još uvijek nema dokaza o učinkovitosti, ostaje čekati...

Recenzije: Isti broj pozitivnih mišljenja i mišljenja o neučinkovitosti njegove primjene. Postoje izolirani slučajevi alergijskih reakcija u obliku dermatitisa, angioedema, epigastrične boli.
Cijena: Arbidol - prosječno 130-710 rubalja. U 2012. godini prodaja je iznosila više od 5 milijardi rubalja.

Na bjeloruskom farmaceutskom tržištu pojavio se analogni Arbidol, proizvođač Lekpharm JLLC. To je generički lijek, u bjeloruskom uvozno-zamjenskom paketu - Arpetol. Upute pokazuju da je aktivna tvar: arbidola hidroklorid? Komercijalizacija današnjeg farmaceutskog tržišta i nedostatak prave kontrole ponovno su dokazani!

Tamiflu

Farmakološko djelovanje: Antivirusni lijek, koji uključuje oseltamivir karboksilat (aktivni metabolit), suzbija viruse gripe A i B. Kada je učinkovit, nije učinkovit.

Nuspojave: Mučnina, nesanica, proljev, vrtoglavica, letargija, kašalj, glavobolja, uz oprez kod trudnica i tijekom dojenja. Kontraindicirana kod djece mlađe od 1 godine.

Proizvedeno: od 1996. godine farmaceutska tvrtka “F. Hoffmann-La Roche je registrirao pravo na razvoj lijekova koji uključuju oseltamivir.

Istraživanje: Tamiflu ima nedostatak - komplicira dijagnozu, jer su nuspojave slične simptomima gripe. To je u razdoblju epidemije kada je dugoročno primanje opasno. Samo kratkotrajna uporaba je optimalno učinkovita - nekoliko dana na samom početku gripe. Nezavisni istraživači zahtijevali su od švicarskog proizvođača standardno izvješće iz 4-5 istraživačkog modula. Na što je farmaceutska tvrtka osigurala samo prve module, ponovljeni zahtjevi za potpunim informacijama nisu bili ispunjeni.

Od 2004. godine počeli su se zabilježiti slučajevi neuropsihijatrijskih poremećaja, češće kod djece i adolescenata koji su uzimali Tamiflu tijekom gripe - halucinacije, noćne more, zbunjenost, konvulzije, tjeskobu itd.

Japanske post-marketinške studije ove droge u 2006. godini ukazuju na rizik od razvoja oštećenja svijesti kod ljudi - psihoze, depresije, suicidalnih sklonosti, osobito u djece. Također, zabilježeno je 54 smrtnih slučajeva nakon primjene Tamiflua, od kojih je 16 među tinejdžerima starim od 10 do 19 godina (15 osoba je počinilo samoubojstvo, 1 je poginuo u automobilu), ostatak je umro od zatajenja bubrega (moguće je da je to zbog teške gripe).

Najnoviji podaci o ovom lijeku: U travnju 2014. Cochrane zajednica (neovisna zdravstvena istraživačka mreža) koju je predstavila grupa Tom Jefferson i British Medical Journal objavili su podatke iz Cochrane pregleda studija koji nisu potvrdili učinkovitost Tamiflua i Relenze u liječenju i prevenciji gripe. Također je dovela u pitanje učinkovitost smanjenja komplikacija gripe uzimanja tih lijekova. Plašljivi pokušaji proizvođača Roche da se bori s čvrstim obećanjem da će dati neoborive dokaze u obliku randomiziranih testova do sada nisu bili okrunjeni uspjehom. Dokazi su još u tijeku.

10. travnja 2014. na web-stranici Cochrane Collaboration objavljeni su rezultati 26 kliničkih ispitivanja Relenza i 20 kliničkih ispitivanja Tamiflu, u kojima je sudjelovalo 24.000 ljudi.

Kao rezultat istraživanja utvrđeno je da:

 • Oseltamivir kao profilaktičko sredstvo neznatno smanjuje rizik od razvoja gripe u obitelji bez smanjenja sposobnosti prijenosa virusa gripe s osobe na osobu.
 • Trajanje simptoma se smanjuje za 16 sati (od 7 do 6,3 dana), a kod djece taj učinak uopće ne postoji.
 • Lijek nema učinka na rizik od ozbiljnih komplikacija (sinusitis, upala srednjeg uha, upala pluća, bronhitis), to jest, ne smanjuje vjerojatnost komplikacija.
 • Lijek je prepoznat kao vrlo toksičan, povećavajući rizik od mučnine, povraćanja kod djece i odraslih.
 • Kada se koristi u profilaktičke svrhe, lijek se pokazao opasnim po zdravlje, jer dovodi do duševnih poremećaja, narušene funkcije bubrega, u nekim slučajevima je utvrđeno da pomaže u smanjenju proizvodnje vlastitih antitijela na virus.

Na temelju tih studija, zdravstveni djelatnici iz vodećih zemalja trebali bi odlučiti da zaustave kupnju antivirusnih lijekova s ​​aktivnim sastojkom Oseltamivir zbog velikog rizika od nuspojava i niske učinkovitosti kao lijeka za liječenje i prevenciju virusa influence tijekom epidemije.

Referenca: samo na temelju tvrdnji proizvođača Tamiflu da lijek značajno smanjuje rizik od ozbiljnih komplikacija i hospitalizacija pacijenata tijekom epidemije, od strane zemalja kao što su Velika Britanija i Sjedinjene Države 2009. u vezi s epidemijom svinjske gripe, ovi lijekovi su kupljeni za 40 milijuna doza (US 1, 3 milijarde dolara, Velika Britanija 424 milijuna funti).

Na temelju najnovijih podataka o niskoj učinkovitosti i ne-sigurnosti ovog antivirusnog sredstva, međunarodni tim stručnjaka za medicinu utemeljenu na dokazima pozvao je vlade vodećih zemalja svijeta da zaustave masovnu kupnju Tamiflua i Relenze.

Recenzije: Postoji dovoljno recenzija o nuspojavama u obliku povraćanja, vrtoglavice, psihoze, glavobolje. Učinkovitost gripe mnogi potvrđuju.

Cijena: Tamiflu - prosječno 1200-1300 rubalja.

Remantadin (rimantadin)

Farmakološko djelovanje: antivirusni lijek, derivat adamantana, potiskuje različite sojeve virusa influence A (uključujući svinjsku gripu).

Nuspojave: kontraindicirana za trudnice, djecu do 1 godine. Smanjuje koncentraciju, uzrokuje vrtoglavicu, nervozu, glavobolju, umor, mučninu, povraćanje, suha usta.

Dostupno: informacije o prvoj uporabi lijeka poznate su od 1968.

Istraživanja: Ispitivanja su provedena od 1981. do 2006. godine, uglavnom su pokazivala manje toksičnosti rimantadina u usporedbi s amantadinom. Jedna studija pokazala je učinkovitost sprječavanja infekcije gljivom Amantadine za 61% u usporedbi s placebo skupinom, a ako se osoba razboljela, tada je imao povišeni sindrom za 1 dan. U istoj studiji uspoređivana je s Tamifluom, dala je učinkovitost 73% placebo skupine. Rimantadin (rimantadin) danas se smatra lijekom s dokazanom kliničkom djelotvornošću, ali mogućom otpornošću određenih sojeva virusa influence na njega.

Recenzije: Postoje mišljenja da Remantadin uzrokuje nuspojave - vrtoglavicu, tahikardiju, gorčinu u ustima. Uglavnom pozitivne recenzije.
Cijena: Remantadin - u prosjeku 50-150 rubalja.

Kod gripe (uključujući svinjsku gripu) na prve simptome koje terapeuti i pedijatri preporučuju: odrasle osobe - Remantadine, Tamiflu. Djeca starija od 1 godine prikazana su Orvirem (rimantadinski sirup), Viferon. Djeca starija od 8 godina mogu - rimantadin (u tablici), Tamiflu.

Pripravci interferona

Interferoni su informantni proteini koje izlučuju stanice inficirane virusima. Čini se da informiraju druge stanice o infekciji i potrebnoj inaktivaciji virusa. Alfa interferoni proizvode limfocite, beta-fibroblaste. Uz Viferon, alfa skupina uključuje Intron, IFonon, Kipferon.

viferon

Stvaranje droge znanstveno je opravdano u razdoblju od 1990. do 1995. godine. skupina znanstvenika Instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju. NF Gamalei pod vodstvom prof. Malinovskoy V.V.
Od prosinca 1996. na temelju istog istraživačkog instituta počinje masovna proizvodnja rekombinantnog interferona alfa-2b u supozitorijima. Viferon je svijeća s različitim sadržajem aktivnog sastojka.

 • Viferon -1 (150000 IU) namijenjen je bebama od rođenja do 7 godina. Upotrebljava se za akutne respiratorne virusne infekcije, herpesne infekcije, kao dodatno sredstvo za produženu upalu pluća ili sepsu, uključujući i prijevremeno rođene s intrauterinim infekcijama, a propisuje se 5 dana. Djeci mlađoj od 7 godina preporučuje se 1 svijeća 2 puta dnevno. Nedonoščad rođena starija od 34 tjedna - poput djece mlađe od 7 godina. S kraćom gestacijom - 1 svijeća tri puta dnevno. Ako je potrebno, nakon petodnevnog odmora, tečaj se može ponoviti još 5 dana.
 • U djece starije od sedam godina, odrasli uzimaju 500.000 IU u svjetlosti svijeća i koriste ga dva puta dnevno tijekom pet dana. Moguće je koristiti Viferon u trudnica.
 • U liječenju virusnih hepatitisa i herpes infekcija koriste se svijeće s Viferonom od 1.000.000 i 3.000.000 IU.
 • Lijek u obliku masti namijenjen je liječenju herpesa na koži i sluznicama odraslih i djece starije od godinu dana.

Nuspojave: glavna nuspojava lijeka Viferon može biti alergijska reakcija, koja se često događa.

Istraživanja: Što se tiče učinkovitosti lijeka, ona nije uključena u popis A farmakologije utemeljene na dokazima. To znači da opsežna randomizirana istraživanja na ljudima koja zadovoljavaju međunarodne standarde nisu provedena. Međutim, postoje pozitivna praktična iskustva u liječenju Viferona u pedijatrijskoj praksi. (Inače nitroglicerin također nema randomizirane studije koje dokazuju njegovu učinkovitost, što ga ne čini neučinkovitim lijekom prve linije za zaustavljanje angine). Publikacije podataka iz kliničkih ispitivanja lijeka su samo na ruskom i provedene su samo u domaćim klinikama. Vrijednost za novac omogućuje pedijatrima da preporuče lijek za liječenje SARS-a u djece mlađe od sedam godina. Za odrasle osobe u liječenju SARS-a, lijek ima ograničenu uporabu zbog rektalne forme davanja i dostupnosti alternativnih lijekova.

Glavni argumenti protivnika droge:

 • molekule proteina visoke molekularne mase koje se ne mogu apsorbirati u crijevima
 • nedostatak kliničkih ispitivanja koja zadovoljavaju međunarodne standarde.

Kipferon

U svjetlu svijeće malo je skupo za liječenje uobičajenih prehlada. Stoga ga zamjenjuje Viferon. No, kod teških oblika crijevne disbioze u djece prve dvije godine života, lijek pokazuje dobre kliničke rezultate.

Istraživanja: Randomizirane studije nisu provedene, odnosno lijek spada u popis lijekova s ​​nedokazanim učincima. Glavne tvrdnje:

 • visoka molekulska masa koja ometa normalnu apsorpciju
 • dodavanje u pripremu komponenti krvi davatelja koje mogu uzrokovati vrućicu i alergije.

tsikloferon

Cikloferon je izvorno registriran kao veterinarski lijek 1993. godine za liječenje životinja s virusnim infekcijama, 1995. godine - to je med. droga.

Lijek Cycloferon je odobren za primjenu u odraslih i djece tijekom četiri godine. Dostupno u injekcijskoj otopini, tabletama, tekućini za čišćenje. Odnosi se na imunomodulatorne lijekove, induktor interferona, pojačavajući njegovu proizvodnju i pokazujući antivirusna, protuupalna i imunostimulirajuća svojstva.

Primjena: na području Ruske Federacije koristi se u liječenju SARS-a, gripe, virusnog hepatitisa, herpesne infekcije, humanih papiloma virusa i drugih uroloških i ginekoloških patologija (na primjer, kandidijaza, klamidija).
Kontraindikacije: Lijek se ne preporuča za trudnice i dojilje. Može izazvati alergijske reakcije.
Istraživanje: Cikloferon je imunostimulans koji stimulira djelovanje imunološkog sustava i proizvodnju interferona. Do danas, sva klinička ispitivanja ovog lijeka, objavljena u medicinskoj literaturi, provedena su samo na području Ruske Federacije i ne zadovoljavaju međunarodne standarde.

Prema cikloferonu, ne postoje ozbiljna klinička ispitivanja koja bi dokazala njegovu učinkovitost ili bi pobila odsutnost dugoročnih štetnih učinaka ovog lijeka (razvoj autoimunih bolesti). Nije suvišno podsjećati da su svi lijekovi koji su na farmaceutskom tržištu kraće od pet godina još uvijek na petoj razini farmakoloških testova i vrlo je vjerojatno da se mogu otkriti prethodno nepoznati nepoznati učinci lijekova iz ove serije. Ako se otkriju novi štetni učinci, lijek će se povući iz ljekarničkih lanaca i prekinuti, a većina onih koji su liječeni ovim lijekom i koji su izgubili zdravstvene probleme vjerojatno neće primiti barem određenu naknadu.

zaključci:

Neučinkovitost antivirusnih lijekova zbog otpornosti sojeva virusa

Nedostatak pozitivnog učinka u primjeni određenih antivirusnih lijekova za gripu moguć je i zbog činjenice da se čini da su virusi otporni na lijekove, a određeni soj influence može biti već otporan na određeni lijek (na primjer, rimantadin).

Ostali tretmani i placebo učinak

Također je moguće da pacijenti čije preglede pokazuju učinkovitost takvih sredstava brzo se oporave zbog drugih metoda simptomatskog liječenja, a placebo učinak nije isključen (vidi nevjerojatne činjenice o placebu).

Snažan imunitet

U zdravom tijelu, za 2-3 dana imunološki sustav proizvodi dovoljno zaštitnih antitijela protiv virusa, a nisu potrebni nikakvi dodatni lijekovi. Dovoljno je slijediti poznata pravila - posteljinu, bogate tople napitke, obogaćenu hranu i piće, čisti zrak u pacijentovoj sobi, grgljanje itd.

Brzi oporavak antivirusnim lijekovima

U raznim životnim situacijama, smanjenje trajanja bolesti čak i za jedan dan može biti vrlo važno, na primjer - dan vjenčanja, hitan poslovni put, važna transakcija u poslu, pregled, razgovor itd. U takvim slučajevima uporaba antivirusnih sredstava smanjuje se za 2-3 dana trajanje bolesti može imati smisla.

Nema odgovarajućih istraživanja

Nedostatak benignih studija o djelotvornosti i nuspojavama (na velikoj skupini ljudi različite dobi, dugo vremena) u većini antivirusnih lijekova za navodnjavanje i gripu sugeriraju ideju opreza ili čak odbacivanja istih.

Ne trošite novac na dude.

Potrošnja novca, u nekim slučajevima značajna, na lijekove s nedokazanom djelotvornošću, nuspojave, upitna sigurnost, možda, nije preporučljiva. Bilo koji lijek, čak i beskoristan ili prazan, može naškoditi tijelu.