loader

Glavni

Bronhitis

Upotreba trijade na temperaturi: paracetamol, analgin i aspirin

Početak prehlade, gripe ili drugih respiratornih bolesti često dovodi do povećanja temperature. Štoviše, njihove vrijednosti često prelaze 38 stupnjeva i održavaju se tri do pet dana. Takav proces često izaziva paniku kod pacijenata, jer od pacijenata redovito ne čujete da Paracetamol i Ibuprofen ne pomažu. Što učiniti u takvim situacijama?

Korištenje analgin temperature

Ako se očitanja temperature za uzimanje Paracetamola ili Ibuprofena neizbježno pojačaju i ova se situacija ponavlja iznova i iznova, pacijenti pribjegavaju analginu ili aspirinu.

Do danas su ti lijekovi zabranjeni za uporabu, ali stručnjaci hitne pomoći do datuma odlaska koriste se. Činjenica je da Analgin, Aspirin imaju takvu osobinu kao što je trenutno smanjenje temperature.

Liječnici kažu da je to jedini način da se riješite neugodnih simptoma za dvadeset do trideset minuta. Osim toga, jednokratna uporaba neće dovesti do manifestacije štetnih događaja.

Analgin se može koristiti za bolesti različite prirode u obliku virusnih i prehlada, išijasa, reumatizma ili neuralgije, koreje ili bolova u unutarnjim organima.

Kako bi se ubrzali učinci lijekova, analgin i aspirin se preporuča kombinirati s drugim lijekovima.
Treba napomenuti da je učinak takvih lijekova usmjeren samo na ublažavanje simptoma, ali nemaju terapijski učinak. Analgin se može koristiti samo jednom za snižavanje indikatora temperature i ublažavanje stanja.

Aspirin i Analgin za djecu

Mnogi roditelji, koji znaju za učinkovitost aspirina i analgina, zainteresirani su za davanje tih lijekova djeci.
Njihovo djelovanje prvenstveno je usmjereno na osiguravanje anestetičkog, antipiretičkog i protuupalnog učinka. Međutim, u priloženom uputstvu naznačeno je da je zabranjeno dati ih djeci mlađoj od petnaest godina.

Aspirin i analgin imaju nuspojave u obliku:

 • oštećenje sluznice želuca i crijeva, što dovodi do pojave čira;
 • bol u glavi;
 • povrede krvnog sustava;
 • razvoj krvarenja;
 • manifestacije alergijskih reakcija u obliku urtikarije, anafilaktičkog šoka, angioedema i bronhospazma.

Upotreba aspirina i analgina kao uklanjanje neugodnih simptoma povezana je s razvojem smrtonosne bolesti u obliku Reyeva sindroma. Kao rezultat ove bolesti dolazi do oštećenja jetre i mozga. Najčešće se ova bolest manifestira u djetinjstvu u razmaku od četiri do dvanaest godina, kada postoji aktivan rast.

No, možete ga koristiti nakon savjetovanja s liječnikom i samo jednom u prisustvu očitavanja visoke temperature.

Kombinacija analgina i aspirina s drugim lijekovima

Ako se temperaturni pokazatelji drže na oko 39-40 stupnjeva više od dva ili tri dana, tada se u takvim slučajevima koristi trijada temperature. To uključuje uvođenje tri komponente istovremeno.

Najčešće se pacijentu daje injekcija, koja uključuje Analgin, Diphenhydramine i Papaverine. U medicini se ova kombinacija komponenti naziva i litička smjesa. Koristi se u slučajevima kada pacijent ima visoku temperaturu, ali u isto vrijeme hladne ekstremitete. Ovo stanje ukazuje na to da pacijent ima vazospazam.

Analgin djeluje kao antipiretik, papaverin je antispazmodični lijek, a difenhidramin je antihistaminik.
Ova kombinacija može se koristiti za brzo snižavanje temperature i kod odraslih i kod djece. Ako se daje injekcija, učinak će doći za dvadeset minuta.

Ako se koristi trijada o temperaturi, kao glavna komponenta koriste se paracetamol, analgin, aspirin.
Paracetamol u odnosu na analgin i aspirin je sigurniji. Preporučuje se i djeci od prvog mjeseca života, te ženama tijekom trudnoće i dojenja.

Da biste pripremili djelotvoran lijek za temperaturu, možete kombinirati paracetamol, no-silos i Suprastin. U ovom slučaju, paracetamol djeluje kao antipiretička komponenta. Suprastin se odnosi na antihistaminike koji smanjuju pojavu alergijskih reakcija i oticanje tkiva. No-spa se dodaje kao antispazmodična komponenta za vazospazam i poremećaje cirkulacije krvi.

Mješavina analgina i dimedrola odnosi se na jednu od kombinacija, koja vam omogućuje da brzo smanjite temperaturu i uklonite toplinu u cijelom tijelu. Vjeruje se da Dimedrol pojačava učinak Analgin, koji vam omogućuje da uklonite i najotporniju temperaturu. No, česta uporaba ove mješavine je opasna i može dovesti do štetnih učinaka.

Kombinacija Suprastina i Analgina djeluje kao analog analgina s Dimedrolom. Suprastin nije manje učinkovit, ali ima manje kontraindikacija i nuspojava.

Također možete koristiti skraćenu verziju litičke smjese, koja uključuje Analgin i Papaverin. Koristi se vrlo rijetko i samo u injekcijama.
Ako pacijent ima snažan bolni osjećaj koji uzrokuje porast temperature, tada se koristi mješavina koja uključuje Analgin i Novocain. Te komponente brzo uklanjaju bol, ali se smatraju opasnima. Činjenica je da Novocain često dovodi do razvoja alergijskih reakcija.

Pacijent nakon primjene lijeka može se žaliti na vrtoglavicu, gubitak svijesti i crvenilo na mjestu injekcije. Stoga se vrlo rijetko koristi.
Ako postoji potreba za primjenom ove smjese, tada možete koristiti modernija sredstva u obliku Ultracaina ili Lidokaina.

Kombinacija antipiretičkih lijekova

U nekim situacijama liječnici savjetuju uporabu takvih kombinacija koje uključuju antipiretičke lijekove s različitim aktivnim sastojcima.
U pedijatriji je često korištena mješavina paracetamola i ibuprofena. Ali kada ih koristite trebate pribjeći različitim oblicima. Ako roditelji daju paracetamol u sirupu, onda bi ibuprofen trebao ići u svijeće. Kada koristite ibuprofen u obliku sirupa, trebate staviti svijeće Cefecon.

Tu je i moderniji alat koji u svom sastavu već ima dvije aktivne komponente. Zove se Ibuklin. Prodaje se u obliku tableta.
Ne manje popularna mješavina je kombinacija analgina i paracetamola. Iako je popularan, opasan je i za zdravlje. Činjenica je da Analgin dovodi do šoka, kolapsa ili hipotermije

Kao rezultat toga, korištenje paracetamola s analginom vrlo je opasno. Također je vrijedno spomenuti da je ova kombinacija otrovnija, pa ne smijete koristiti lijekove za snižavanje temperature u djetinjstvu.

Liječnici hitne pomoći često koriste mješavinu poput Analgina i Aspirina. Često se pribjegava manifestaciji raznih upalnih, zaraznih virusnih bolesti. Ali takvi zombiji dovode do komplikacija. Činjenica je da Aspirin i Analgin imaju ista svojstva, osim što imaju iste kontraindikacije i nuspojave. Ako se ova kombinacija koristi kod djece, mogu se razviti ozbiljne posljedice.

U posljednje vrijeme, ne manje popularni su primili takva sredstva, koja uključuju Nimesulide. To je sigurnije i odobreno je za uporabu kod male djece. Ovaj lijek djeluje protuupalno, analgetski i antipiretički.

Mnogi roditelji reagiraju pozitivno na lijek, kao i kod pravilne doze, ima pravilan učinak i ne uzrokuje nuspojave. Lijek se proizvodi u obliku sirupa i ima ugodan okus, pa se lako može dati i malom djetetu. Potrebno je poštivati ​​pažljivo doziranje prema dobi i težini, što je navedeno u uputama.

Ako pacijent ima visoku temperaturu nekoliko dana, onda je hitno potrebno nazvati liječnika. Samo on može odrediti uzrok i propisati odgovarajuće liječenje. Da biste koristili Aspirin, Analgin, Dimedrol bez savjeta liječnika nije vrijedno da se izbjegne razvoj komplikacija.

Mogu li uzimati Analgin, Paracetamol i Aspirin u isto vrijeme?

Analgin, i paracetamol, i Aspirin smatraju se najčešćim lijekovima, bez kojih nijedan komplet prve pomoći ne može. Ovi alati imaju sličan učinak, ali su različiti.

1 Kako djelovati na tijelo

Sva tri lijeka djeluju analgetski i antipiretički, čime se eliminiraju simptomi prehlade, bolovi u tijelu, slabi ili jaki bolovi.

Analgin, paracetamol i aspirin smatraju se najčešćim lijekovima sa sličnim učincima.

analgene

Ovo je učinkovito sredstvo koje je dostupno u nekoliko oblika doziranja - tablete i otopine za injekcije. Glavna aktivna tvar je metamizol natrij. Ima analgetski i slabi protuupalni učinak.

aspirin

Aspirin je acetilsalicilna kiselina. Ima širok raspon učinaka na tijelo: smanjuje temperaturu, ublažava groznicu, upalu, sprječava infekciju. Ova tvar se aktivno koristi u kardiovaskularnim bolestima, razrjeđuje krv.

paracetamol

Aktivni sastojak lijeka je antipiretička komponenta paracetamol. To je kemijski spoj koji ima snažan protuupalni učinak. Koristi se s glavoboljom, mišićnom, zglobnom, zubnom, menstrualnom boli.

2 Kombinirani učinak antipiretičkih lijekova

Kombiniranje paracetamola, analgina i acetilsalicilne kiseline nije poželjno, ali je moguće. Zajedno se koriste samo u slučajevima krajnje nužde i kako je propisao liječnik. Metamizol pridonosi razvoju mnogih nuspojava, čiji se rizik povećava u kombinaciji s aspirinom. Za smanjenje temperature preporučuje se uporaba različitih lijekova. To jest, ako prvi put uzmete "acetylka", onda je nakon 4 sata bolje koristiti druge lijekove, paracetamol ili Ibuprofen.

Paracetamol, analgin i acetilsalicilna kiselina koriste se prema uputama liječnika.

3 Indikacije za uporabu

Pripreme se koriste u sljedećim slučajevima:

 • visoka tjelesna temperatura;
 • upalni proces koji je rezultat infektivne bolesti ili operacije;
 • glavobolja, zubobolja;
 • bol u zglobovima i mišićima.

Mogu li uzeti analgin s paracetamolom i aspirinom?

Analgin i paracetamol, i Aspirin - kombinacija lijekova za smanjenje groznice. Prije uzimanja, morate konzultirati svog liječnika kako ne biste uzrokovali zdravstvene komplikacije.

Kombinacija antipiretičkih lijekova

Analgin je djelotvorno antipiretičko sredstvo, paracetamol istovremeno snižava temperaturu i ublažava bol. Aspirin ima antipiretičnu komponentu i dodatno razrjeđuje krv. Kada se primjenjuje istovremeno, moćan je alat protiv visoke temperature (preko 38 ° C).

Kako djelovati na tijelo?

Analgin i Aspirin smanjuju tjelesnu temperaturu 20-30 minuta. U kombinaciji s paracetamolom, učinak je pojačan. Glavobolja, mišićna, bol u kostima su eliminirani.

Indikacije za uporabu

Nanesite protiv gripe, prehlade i drugih bolesti respiratornog trakta, koje prate visoka temperatura. Vježbajte radikulitis, neuralgiju zbog bolova u unutarnjim organima. Smjesa nema terapijski učinak, simptomi se uklanjaju.

Kako uzeti zajedno?

Smjesa se preporučuje koristiti najviše jedan put. Ako prvi put niste uspjeli smanjiti temperaturu, morate nazvati hitnu pomoć. Koristite paracetamol 0,35-0,5 ml, Aspirin - 0,25-0,5 mg, Analgin - 0,5 ml. Uzmite lijek nakon obroka i pijte puno vode.

Posebne upute

Prije nego što počnete liječenje s radikalnim metodama, morate obratiti pozornost na značajke lijekova. To će pomoći u izbjegavanju negativnih zdravstvenih učinaka.

Trudnoća i dojenje

Paracetamol je siguran lijek za vrijeme trudnoće i dojenja.

Ali analgin s aspirinom kontraindiciran je u prvom tromjesečju i posljednjih 6 tjedana trudnoće.

Lijekovi mogu negativno utjecati na razvoj djeteta i na hranjenje te je bolje odbiti ih.

Dječja dob

Kombinacija lijekova zabranjeno je uzimanje djece mlađe od 15 godina, ne preporučuje se korištenje Analgin bebe do 2 mjeseca. S obzirom na dob i težinu djeteta, pedijatar određuje dozu paracetamola i aspirina.

Napredne godine

Kombinacija lijekova može uzrokovati povećanje tlaka. Budući da starije osobe starije od 65 godina bolje odabiru drugi način smanjenja vrućice.

Nuspojave analgina s paracetamolom i aspirinom

Lijekovi uzrokuju:

 • bol u glavi;
 • krvarenja;
 • pankreatitisa;
 • izaziva stvaranje ulkusa;
 • moguće oštećenje jetre, mozga.

Troychatka može izazvati alergijsku reakciju, koja se izražava pojavom urtikarije, oticanjem tkiva.

Kontraindikacije za primjenu analgina s paracetamolom i aspirinom

Ne preporučujemo korištenje trijade s:

 • individualna nesnošljivost prema drogama;
 • zatajenje bubrega i jetre;
 • bolesti gastrointestinalnog trakta;
 • bolesti kardiovaskularnog sustava, stvaranje krvi.

Oprez je propisan za giht, erozivni gastritis.

Utjecaj na vožnju

Lijekovi ne utječu na sposobnost upravljanja vozilom. Budući da su nuspojave vrtoglavica, bolje je izbjegavati vožnju automobila u vrijeme liječenja.

Kombinacija analgina i aspirina s drugim lijekovima

Analgin s Aspirinom može se kombinirati s difenhidraminom pod nadzorom liječnika. Aspirin se koristi s oprezom s Novocainom jer se može pojaviti alergijska reakcija.

Kompatibilnost s alkoholom

Lijekovi nisu kompatibilni s alkoholnim pićima. Kod kroničnog alkoholizma se ne preporučuje uzimanje smjese.

predozirati

Predoziranje je popraćeno simptomima:

 • vrtoglavica;
 • teške glavobolje;
 • konvulzije;
 • pospanost
 • respiratorna insuficijencija.

Smanjena je oštrina vida, sluh.

Uvjeti prodaje u ljekarni

Lijekovi se mogu kupiti bez recepta.

Uvjeti skladištenja

Lijekove čuvajte u mraku i izvan dohvata djece, na temperaturi ne većoj od + 25 ° C.

Rok valjanosti

Pripreme su prikladne od trenutka proizvodnje do 3 godine.

analoga

Ibuprofen ili Nimesulid, Ibuklin ima slična svojstva.

Cijena lijeka

Analgin košta od 7 rubalja., Paracetamol - 19 rubalja. Aspirin se izdaje po cijeni od 256 rubalja.

Recenzije

Vladislav, 30 godina, Vladivostok: “Pokušavam sam sniziti temperaturu, ne čekajući kritičnu ocjenu + 40 ° C. Antipiretička mješavina 3 lijeka - najbolji način.

Irina, 35, Chelyabinsk: „Visoka temperatura je opterećenje ne samo na tijelu, već prije svega na srcu. Ali s dobrim zdravljem, mislim da je bolje jednom jednom uzeti trijadu, nego dugo patiti. "

Mogu li uzimati Analgin, Paracetamol i Aspirin u isto vrijeme?

Analgin, paracetamol i aspirin su odavno poznati kao učinkoviti i jeftini lijekovi za uklanjanje upala, visokih temperatura i bolnih sindroma. Neki liječnici još uvijek koriste ovu metodu, koristeći učinak ovih generičkih lijekova i moguće varijante trijade kako bi smanjili temperaturu.

Analgin, paracetamol i aspirin su odavno poznati kao učinkoviti i jeftini lijekovi za uklanjanje upala, visokih temperatura i bolnih sindroma.

Kako djeluju analgin i paracetamol i aspirin na tijelo?

Sva tri lijeka imaju širok spektar djelovanja i koriste se pojedinačno i zajedno. U medicini se kombinacija paracetamola, ASA i natrij metamizola naziva "trijada".

Analgin je lijek iz skupine analgetika. Ima blagi analgetski učinak. Glavna komponenta - metamizol natrij ima antiperitične i analgetske učinke. Pripada nesteroidnim protuupalnim lijekovima koji zaustavljaju živčane završetke i blokiraju signal živčanog sustava u moždanoj kori.

Paracetamol brzo snižava temperaturu i smatra se najpopularnijim sredstvom za brzo ublažavanje groznice među najjeftinijim lijekovima na svijetu. Lijek je dostupan u nekoliko oblika doziranja - čepići, tablete, otopine za injekcije.

Aspirin - acetilsalicilna kiselina, djeluje protuupalno, antipiretički i analgetski.

Učinak kombinacije antipiretičkih lijekova

S kombinacijom triju lijekova postoji snažan anti-temperaturni učinak, dok su bol i slabost mišićnog tkiva smanjeni. Od trijade je nemoguće samostalno koristiti Metamizol s acetilsalicilnom kiselinom može izazvati nuspojave.

Za prevenciju triade ne koristi zbog visokog rizika od poremećaja probavnog trakta, jetre, bubrega.

Kako i kada koristiti analgin i paracetamol i aspirin?

Triada se propisuje kada je apsolutno neophodno smanjiti tjelesnu temperaturu odrasle osobe ili djeteta tijekom zaraznih bolesti - upale grla, roseole, infekcije influence. Kompleks lijekova omogućuje da u najkraćem mogućem roku ukloni toplinu i ublaži stanje pacijenta. Doziranje prema dobi određuje liječnik.

Ako je vrućica nastala na temelju teške ozljede i upale, Ultracain se može dodatno koristiti kao lijek za analgetik.

Ako je vrućica nastala na temelju teške ozljede i upale, Ultracaine se može dodatno koristiti kao anestetik, koji ima snažan anestetički učinak.

Kombinacija analgina i paracetamola i aspirina s drugim lijekovima

Troychatka može se sastojati od drugih generičkih, ali prije nego što ga uzeti, možete pokušati dovesti temperaturu dolje s Ibuprofen, Paracetamol ili Panadol. Ako nema rezultata, bolje je ubrizgati metamizol natrij, paracetamol i aspirin. Djecu kako bi izbjegli alergijske reakcije bolje je koristiti svijeće ili injekcije Analgin i Dimedrol (Analdim). Kombinacija trijade može se kombinirati s antibakterijskim lijekovima.

S alkoholom se ne može uzeti.

Mišljenje liječnika

Anna Sergeeva, 30 godina, pedijatar, Čeljabinsk.

Ja, kao mladi liječnik koji radi na inovativnim tehnologijama, kategorički se suprotstavljam trojcu za djecu. U mnogim zemljama, metamizol natrij, također poznat kao Analgin, je prekinut zbog mnogih nuspojava. Postoji veliki broj lijekova za ublažavanje temperature kod djece tijekom prehlade i drugih bolesti koje ne nose nikakav zdravstveni rizik, primjerice Panadol, Nurofen, Paracetamol u svijećama itd.

Oleg Bogdanovich, 56 godina, terapeut, Samara.

Dugi niz godina radim kao liječnik opće prakse i ambulantnog liječnika i mogu sa sigurnošću reći da je Aspirin + paracetamol + analgin najbolji način da se brzo smanji vrućica i ublaže bolovi od infekcija. Postoji nekoliko varijanti trijade gdje se umjesto Aspirina, No-shpa koristi za ublažavanje vaskularnih grčeva. Svi lijekovi imaju nuspojave i kontraindikacije, tako da ih možete koristiti jednom.

Pregledi pacijenata

Julia, 28 godina, Moskva.

Moj sin je imao virus roseola, u kojem se temperatura držala 4 dana. Tukli su ga paracetamolom i pripravcima ibuprofena. Učinak je trajao samo nekoliko sati. Posada hitne pomoći napravila je injekciju trijade i rekla, ako temperatura ponovno poraste uvečer, stavite čepić Analdim. Izvrsno oruđe, brzo i učinkovito pomaže kad je dijete "zapaljeno".

Alexandra, 36 godina, Ivanovo.

Mješavina ovih lijekova se rijetko koristi, samo ako je apsolutno neophodna tijekom jake upale i temperature. Alat brzo pomaže i uz pravilnu uporabu nema nuspojava.

Kompatibilnost Paracetamol, Analgin i Aspirin

Paracetamol, analgin i aspirin djeluju analgetski, smanjuju temperaturu i uklanjaju druge simptome prehlade. Mnogi liječnici koriste ova 3 lijeka i pojedinačno iu kombinaciji, što se u medicini naziva "Troychatka".

Značajke paracetamola

Paracetamol se propisuje za prehlade, migrene, bolove u leđima, neuralgiju, artralgiju, mijalgiju. Ima antipiretična i slabo izražena protuupalna svojstva.

Paracetamol ima antipiretska i slabo izražena protuupalna svojstva.

Kako djeluje Analgin?

Analgin je nesteroidni lijek širokog raspona terapijskih učinaka koji ima izrazito antipiretična, antispazmodična, protuupalna i analgetska svojstva. Koristite ga u grozničavim uvjetima, virusnim i respiratornim bolestima, kao anestetik za neuralgiju, radikulitis, miozitis, neuritis.

Akcija aspirina

Acetilsalicilna kiselina, koja je glavna komponenta Aspirina, ima snažan učinak na tijelo, inhibirajući tvari uključene u upalni proces.

Korištenje lijeka smanjuje temperaturu i eliminira bol. Utječe na aktivnost lijeka i trombocita, razrjeđuje krv, širi krvne žile i smanjuje intrakranijski tlak, što pozitivno djeluje na cjelokupno zdravlje.

Zajednički učinak

Kombinacija svih triju lijekova koristi se u posebnim slučajevima kada drugi lijekovi ne rade, isključivo pod kontrolom i na preporuku liječnika, jer je važno odabrati točnu dozu lijekova. Troychatka pomaže da se brzo smanjiti toplinu, uklanjanje mišića, glavobolje i bol u zglobovima. No, česta uporaba takve kombinacije je nepoželjna jer može imati negativan učinak na tijelo.

Indikacije za istovremenu uporabu

Lijekovi za zglobove indicirani su za:

 • visoka tjelesna temperatura;
 • bol u mišićima i zglobovima;
 • upalni proces izazvan kirurškim zahvatom ili zaraznom bolesti;
 • zubobolje i glavobolje.

kontraindikacije

Zajednička recepcija nije dopuštena u sljedećim slučajevima:

 • zatajenje bubrega;
 • individualna netolerancija;
 • hipertireoidizam;
 • infarkt miokarda;
 • bronhijalna astma;
 • leukopenija, anemija;
 • bolesti jetre;
 • pankreatitis, problemi s probavnim traktom;
 • zatajenje srca;

Kako uzimati Analgin, Aspirin i Paracetamol

U svakom slučaju, postoje nijanse uzimanja tih lijekova.

Uz hladnoću

Triad terapija za prehlade i gripu je hitna opcija za odrasle, koja se koristi samo jednom u slučaju ekstremne vrućine, a ako traje više od 2 dana. Ne preporuča se uzimanje lijeka u količini ispod + 38,5 ° C, jer je to prirodna reakcija tijela koje se pokušava boriti protiv same bolesti. Ako spustite malu temperaturu, imunitet će prestati raditi i oduprijeti se infekciji. Poželjno je da liječnik odabere dozu na temelju dobi i pridruženih bolesti.

Triad terapija za prehlade i gripu je hitna opcija za odrasle, koja se koristi samo jednom u slučaju ekstremne vrućine, a ako traje više od 2 dana.

Za djecu

Kombinacija ovih lijekova daje se djeci samo u najtežim slučajevima. Dozu treba odrediti isključivo pedijatar nakon pregleda, uzimajući u obzir dob i težinu djeteta. Dijete ne može uzimati analgin od 2 mjeseca do 3 godine, stoga je bolje primijeniti antipiretične čepiće - takvo sredstvo nije toksično i djelovat će prilično brzo.

O temperaturi

Ova kombinacija lijekova može učinkovito smanjiti groznicu i smanjiti bol ako drugi načini ne uspiju. Dugotrajna groznica, kada se stupac termometra neumoljivo puzi, može dovesti do napadaja. Ovo kritično stanje zahtijeva hitne mjere i recepciju trijade, koja će prije dolaska liječnika pomoći u smanjenju temperature.

Od glavobolje

Glavobolja može biti znak opasne bolesti. Stoga, prije svega, potrebno je saznati razlog zašto posjetiti medicinsku ustanovu i podvrgnuti se dijagnozi. Za jednokratno oslobađanje od jakog bola, odraslima je dopušteno uzeti 0,25-0,5 Analgin i 0,35-0,5 Paracetamola.

Nuspojave analgina, aspirina i paracetamola

Ovi lijekovi mogu uzrokovati:

 • nedostatak energije;
 • unutarnje krvarenje;
 • alergije;
 • poremećaji cirkulacije;
 • oticanje dišnih putova;
 • anemija.

Paracetamol i Analgin

Ponekad nije dovoljno uzeti jedno protuupalno i antipiretičko sredstvo za normalizaciju tjelesne temperature i eliminaciju boli. Paracetamol i Analgin najčešće se uzimaju zajedno kako bi se smanjila vrućina i istovremeno se djelotvorno ublažila bol.

Kombinacija antipiretičkih svojstava paracetamola i analgetičkih svojstava Analgina koristi se u slučajevima kada se temperatura ne može smanjiti drugim metodama. Međutim, vrlo je važno odabrati pravu dozu lijekova i slijediti sva pravila njihovog prijema kako se ne bi naškodilo njihovom zdravlju.

Kako lijekovi djeluju na tijelo?

Paracetamol plus Analgin su učinkovita kombinacija koja će pomoći normalizaciji čak i teške temperature. Brzi antipiretički učinak paracetamola posljedica je djelovanja aktivnih tvari na medijatore upale i središte termoregulacije, ali protuupalno djelovanje ovog lijeka smatra se prilično malim. Analgin također ima antipiretički učinak i ima analgetska svojstva. To je prilično snažan lijek, koji je dio litičke smjese zajedno s dimedrolom i papaverinom.

Ako je vrućica blaga, najbolje je smanjiti temperaturu s paracetamolom bez upotrebe drugih lijekova. Za razliku od takvog uobičajenog lijeka kao što je aspirin, ovaj lijek je manje otrovan i ima nekoliko prednosti:

 • Brz učinak (poboljšanje stanja pacijenta zabilježeno je već nakon 1-1,5 sati).
 • Nedostatak štetnog učinka na sluznicu želuca i crijeva.
 • Nema učinka na sustav zgrušavanja krvi (Aspirin ima sposobnost da spriječi stvaranje krvnih ugrušaka, smanjujući zgrušavanje krvi).
 • Sigurno za uporabu kod djece (dijete pod nadzorom liječnika prepisuje lijek iz prvih mjeseci života).
 • Nuspojave nakon uzimanja lijekova vrlo su rijetke.
Antipiretici, kao što su paracetamol ili ibuprofen, u većini slučajeva učinkovito pomažu smanjiti temperaturu. Ali ako nisu pomogli, možete probati kombinaciju antipiretika s analginom.

Kako i kada koristiti droge

Zajedno uzimati Analgin s paracetamolom potrebno je u slučajevima kada se temperatura ne može normalizirati na standardni način. Dugotrajna groznica ima vrlo negativan utjecaj na stanje cijelog organizma, a ti se lijekovi dobro kombiniraju i pojačavaju međusobno antipiretičko djelovanje. Analginska analgetska svojstva također će pomoći u poboljšanju stanja pacijenta, ublažavanju glavobolje, boli mišića i zglobova.

Odrasli mogu uzimati oba lijeka u standardnim dozama u obliku tableta ili u obliku za injekcije (smatra se učinkovitijim). U jednom trenutku možete uzeti 0,35-0,5 g paracetamola i 0,25-0,5 g Analgina. Kombinacija ovih lijekova ne može se koristiti za dugotrajno liječenje, a ako se temperatura ne normalizira, obratite se liječniku.

Primjena kod djece

Paracetamol i Analgin djeci daju temperaturu samo u hitnim slučajevima, ako ne postoji drugi način za uklanjanje groznice. Do 2 mjeseca života, Analgin se ne može davati djetetu, a za djecu od 2 mjeseca do 3 godine preporučuje se davanje lijeka u obliku rektalnih supozitorija. Budući da ima veliki broj kontraindikacija i nuspojava, njegova primjena kod djece zahtijeva pažljivo praćenje od strane liječnika. Djecu, doza paracetamola i analgina mora odrediti liječnik, uzimajući u obzir bebinu tjelesnu težinu i dob.

Članak je potvrđen
Anna Moschovis je obiteljski liječnik.

Pronašli ste bug? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter

Antipiretici (paracetamol, aspirin, analgin, nurofen, teraflu) i drugi simptomatski lijekovi protiv gripe i prehlade. Oblici oslobađanja (prašci, tablete, svijeće) za odrasle i djecu. Recenzije, opisi i benchmarking

Antipiretički lijekovi trenutno su bogato zastupljeni na tržištu. Oglašavanje nam obećava čudesno iscjeljenje od gripe i drugih prehlada, samo trebate popiti tabletu ili otopiti prekrasnu vrećicu praha u vodi i dobiti ćete zdravlje i snagu. Da vidimo je li to istina i što je iza simptomatskih lijekova protiv gripe i prehlade.

Prvo, odmah ocrtavamo temperaturni okvir u kojem je potrebno davanje antipiretičkih lijekova:

 1. Za odraslu osobu koja je zahvatila prehladu ili gripu - to je 38,5 stupnjeva Celzija i više
 2. Za dijete, trudnice ili one koji ne podnose visoke temperature, ova traka može pasti na 38 stupnjeva i iznad te vrijednosti.

Sada imamo neke okvire iz kojih možemo graditi. Kada je temperatura niža od naznačene, možete se osjećati loše, patnja se čini nečuvenom, ali pomislite, je li to stvarno tako loše? Možda je bolje odvojiti se od monitora i jednostavno leći, što će već poboljšati cjelokupno zdravlje tijekom bolesti.

Zapravo, da bi se smanjila temperatura kod djece (i kod odraslih), možete koristiti nekoliko jednostavnih tehnika koje nazivam fizičkim metodama za smanjenje temperature. Oni ne podrazumijevaju uporabu lijekova ili druge kemije - čistu fiziku, kada se zagrijano tijelo kad se navlaži dobro počne ispuštati toplinu vanjskoj okolini.

Dakle, prvi je brisanje tijela pacijenta s vodom (nije hladno ili ledeno, ali samo cool), možete unaprijed razrijediti vodu na pola s votkom ili dodati uobičajene 6% octa u omjeru žlica octa po litri vode. Pomoću spužve ovim otopinama možete obrisati tjelesnu temperaturu djeteta ili odrasle osobe. Učinak, uvjeravam vas, bit će neodoljiv - minus 0,5-1 stupnjeva na termometru će se odmah zabilježiti. Iako to neće biti predugo, ali tko sprečava da se postupak ponovi nakon nekog vremena.

Drugo, mozak na temperaturi od takvog osjećaja samo kuhati. Ovdje je moguće pribjeći hlađenju, koje će sniziti temperaturu i dati izlaz bolesnoj glavi. Na čelo možete staviti tkaninu umočenu u hladnu vodu ili ubrus. Ocat ili votka ne mogu se dodavati i čuvati na glavi dugo vremena, povremeno vlažiti.

Navedeni postupci ne smiju se izvoditi u nacrtu. Bolje je zatvoriti balkon ili prozor na neko vrijeme, tiho obrisati pacijenta, pričekati da se malo osuši i staviti na emitiranje, nakon što je prethodno pokrio dobar pokrivač ili ići s pacijentom u drugu sobu.

Treće - ne oblačite se toplo, niti pokrivajte pacijenta s donje rubljem ili pokrivačima. Naprotiv, odjeća bi trebala biti lagana, lako apsorbirati znoj, izrađen od prirodnih materijala, trebao bi slobodno sjediti. Deka bi također trebala biti standardna tanka. Neka se uobičajena razmjena topline odvija s okolinom, bolesnu osobu nemojte kuhati ispod sloja pokrivača i pernatih kreveta.

Iz iste opere, četvrti aksiom - na visokoj temperaturi ne smijete davati osobama maline (obično daju čaj s džemom od maline ili od njega), tijelo se još više zagrijava kada se konzumira vruće, a stanje temperature može samo pogoršati. Također, nemojte lebdjeti stopala u senfu (kupke s gorućim snijegom), što također zagrijava već zagrijano tijelo.

Kao praktičar, ja se zalažem samo za ove metode smanjenja temperature, one su vrlo učinkovite i pomažu u resetiranju samo viška temperature. Uostalom, na visokoj temperaturi u ljudskom tijelu, pokreće se čitava kaskada staničnih reakcija, koja na izlazu dovodi do stvaranja ljudskog interferona, vrlo vrijednog branitelja koji pomaže uništiti viruse. To nije neka vrsta umjetnog lijeka koji navodno sadrži interferon, ali je njegov pravi i stoga posebno vrijedan. Za to možete podnijeti simptome koji su nužno povezani s prehladom ili gripom.

Ali postoje vremena kada temperaturna reakcija postaje patološka, ​​a individualna netolerancija zahtijeva intervenciju treće strane i uzimanje antipiretičkih lijekova. U nastavku će se raspravljati o najpopularnijim od njih.

Paracetamol. Ovaj lijek ima analgetik, antipiretik i slabo protuupalno djelovanje. Djeluje neizravno kroz centre termoregulacije i boli. Prema mom iskustvu, vrlo učinkovit lijek, ne sadrži dodatne kemijske boje i konzervanse, nego grijeh praha marke na temperaturi, gdje je paracetamol glavna komponenta - to su Panadol, Tylenol i Efferalgan. U ovom slučaju, preplatite za dodatne komponente u sastavu lijeka, koje uopće nisu potrebne, aktivna tvar je još uvijek paracetamol.

Bolje je koristiti onu u tabletama (za djecu je bolje od supozitorija) u dozi - za odrasle i djecu iznad 12 godina - 500 mg jednom, dnevna doza do 4 grama (prema iskustvu, nemojte spomenuti ove brojeve, paracetamol ima vrlo uski terapijski prozor) i toksični poremećaji u jetri mogu se razviti, bilo koji lijek treba uzimati na preporuku i pod nadzorom liječnika). Djeca od 6-12 godina propisuju se u dozi od 250-500 mg, 1-5 godina 120-250 mg, od 3 mjeseca. do 1 godine - 60-120 mg do 4 puta dnevno.

kontraindikacije:

 • ozbiljnih problema s jetrom i bubrezima
 • kronični alkoholizam
 • preosjetljivost na paracetamol

Sada razmotrite derivate paracetamola.

Ibuklin. Kombinirani pripravak koji sadrži Ibuprofen + paracetamol. Zbog dobre podnošljivosti većine pacijenata i pristojnog terapeutskog učinka u smislu snižavanja temperature i oslobađanja od temperature, preporučujem ovaj lijek samim pacijentima. Dostupno u tabletama.

Koristi se u dozi odraslih 1 tableta 3 puta dnevno.

Ne može se koristiti za čireve i gastritis gastrointestinalnog trakta, trudnoće i dojenja, bolesti jetre i bubrega, kroničnog alkoholizma.

Panadol. Ranije vrlo popularan lijek koji danas daje dobru prodaju. To je konvencionalni paracetamol u obloženim tabletama. Majke vole Panadol za djecu, koje imaju prikladne oblike oslobađanja u obliku suspenzije za oralnu primjenu. Iako, ako je to isti paracetamol, zašto platiti više?

Coldrex. Pronađena su dva oblika oslobađanja: Coldrex tablete i Codrex HotRem - prašak za pripremu otopine.

Tablete sadrže sljedeće tvari:

 • paracetamol 500 mg
 • kofein 25 mg
 • fenilefrin hidroklorid 5 mg
 • terpinehidrat 20 mg
 • askorbinska kiselina 30 mg

Prah uključuje:
 • paracetamol 750 mg
 • fenilefrin hidroklorid 10 mg
 • askorbinska kiselina 60 mg

To su glavne ljekovite tvari u sastavu, uz dodatak raznih sladila, zgušnjivača, boja i drugih kemikalija koje nemaju nikakve veze s liječenjem.

Lijek se koristi za smanjenje temperature, smanjenje bolova, a također i za ublažavanje nazalne kongestije. Kemijski spojevi u njegovom sastavu to dopuštaju.

Dopušteno djeci od 12 godina ne više od 3 vrećice dnevno. Ne smije se koristiti kod odraslih i djece dulje od 5 dana.

Ima veliki broj kontraindikacija za primanje:

 • abnormalne funkcije jetre i bubrega
 • tireotoksikoza
 • dijabetes mellitus
 • bolest srca (infarkt miokarda, tahiaritmije)
 • arterijska hipertenzija
 • glaukom zatvaranja kuta
 • kronični alkoholizam
 • hipertrofija prostate
 • djece mlađe od 12 godina

Tijekom trudnoće i dojenja treba biti oprezan. Bolje je posavjetovati se s liječnikom.

Koldakt. Kapsule s produženim otpuštanjem. Odnosi se na simptomatske lijekove za liječenje prehlade, gripe i ARVI. Uklanja bol, groznicu i rinoreju.

Koristi se u dozi kod odraslih i djece starije od 12 godina - 1 kapsula svakih 12 sati tijekom 3-5 dana.

sastojci:

 • paracetamol 200 mg
 • fenilefrin hidroklorid 25 mg
 • klorfenamin (klorfeniramin) maleat 8 mg

Postoje i brojne kontraindikacije:
 • izražena ateroskleroza koronarnih arterija
 • arterijska hipertenzija
 • abnormalne funkcije jetre i bubrega
 • dijabetes mellitus
 • tireotoksikoza
 • glaukom zatvaranja kuta
 • teške bolesti jetre, bubrega, srca, mjehura
 • peptički ulkus i čir na dvanaesniku
 • bolesti gušterače
 • poteškoće s mokrenjem adenoma prostate
 • bolesti krvnog sustava
 • kronični alkoholizam
 • nedostatak glukoza-6-fosfat dehidrogenaze
 • djece mlađe od 12 godina

Ne preporučuje se za vrijeme trudnoće i dojenja.

Theraflu. Često se miješa s Tamifluom, ali to su potpuno različiti lijekovi. Koristi se kao simptomatični lijek za prehlade. Pomaže u borbi protiv visoke temperature, zimice, glavobolje i bolova u mišićima, kašljanja, kihanja, curenja nosa.

sastojci:

 • paracetamol 325 mg
 • Feniramin maleat 20 mg
 • fenilefrin hidroklorid 10 mg
 • askorbinska kiselina 50 mg
 • i pomoćne tvari, zaslađivači, boje, itd.

Dostupan u obliku praha za otapanje u vodi. Potrebno je otopiti sadržaj pakiranja u čaši kuhane tople vode i popiti ga vruće. Ako je potrebno, možete ga uzimati svaka 4 sata, ali ne više od 3 doze dnevno.

Kontraindikacije lijeka Theraflu sastoje se od dodatka kontraindikacija aktivnih sastojaka ovog lijeka i uključuju:

 • abnormalne funkcije jetre i bubrega
 • tireotoksikoza
 • dijabetes mellitus
 • bolest srca (infarkt miokarda, tahiaritmije)
 • arterijska hipertenzija
 • glaukom zatvaranja kuta
 • hipertrofija prostate
 • kronični alkoholizam
 • nedostatak glukoza-6-fosfat dehidrogenaze
 • djece mlađe od 12 godina
 • trudnoća i dojenje

Rinza i Rinzasip. Razlike oba lijeka u obliku oslobađanja i u manjoj mjeri u sastavu aktivnih tvari.

Rinza - to su pilule za oralnu primjenu, uklanjaju simptome prehlade ili gripe (groznica, bol, rinoreja), koje uključuju:

 • paracetamol 500 mg
 • kofein 30 mg
 • fenilefrin hidroklorid 10 mg
 • klorfenamin maleat 2 mg
 • pomagala za težinu

Doziranje - 1 tableta 3-4 puta dnevno. Maksimalna doza - 4 tablete. Tijek liječenja nije veći od 5 dana.

Rinzasip je prašak za pripremu otopine i njegovo naknadno gutanje, također eliminira simptome prehlade (groznica, bol, rinoreja), a uključuje:

 • paracetamol 750 mg
 • kofein 30 mg
 • Feniramin maleat 20 mg
 • fenilefrin hidroklorid 10 mg
 • sladila, boje i druge pomoćne tvari

Doziranje - za odrasle i djecu iznad 15 godina, 1 vrećicu 3-4 puta dnevno, ali ne više od 4 vrećice dnevno. Tijek liječenja, kao i za tablete, ne traje više od 5 dana.

Kao i svaki drugi lijek, Rinza i Rinzasip imaju u svojoj pasivnosti veliki broj različitih kontraindikacija, koje se dobivaju sumiranjem kontraindikacija svake kemijske tvari koje se sastoje od sljedećih lijekova:

 • abnormalne funkcije jetre i bubrega
 • tireotoksikoza
 • dijabetes mellitus
 • bolest srca (infarkt miokarda, tahiaritmije)
 • arterijska hipertenzija
 • glaukom zatvaranja kuta
 • hipertrofija prostate
 • kronični alkoholizam
 • nedostatak glukoza-6-fosfat dehidrogenaze
 • djece mlađe od 15 godina
 • trudnoća i dojenje

Aspirin. Acetilsalicilna kiselina ili aspirin pripada nesteroidnim protuupalnim lijekovima. Djeluje protuupalno, antipiretički i analgetski, kao i inhibira agregaciju trombocita, odnosno smanjuje zgrušavanje krvi.

NEMOJTE ga uzimati kao simptomatski lijek za gripu. Zbog povećane propusnosti vaskularnog zida u ovoj bolesti, uz uzimanje aspirina, možete uzrokovati krvarenje. I odraslima i djeci nije dopušteno uzimati aspirin s gripom. U djece, osim toga, primjena salicilata može uzrokovati Rayov sindrom, opasnu komplikaciju praćenu encefalopatijom i masnom infiltracijom jetre.

Kontraindikacije za uzimanje aspirina su:

 • erozivne i ulcerozne bolesti probavnog trakta (čirevi, gastritis, erozija želuca i crijeva)
 • hemofilija
 • hemoragijska dijateza
 • disekcija aneurizme aorte
 • portalna hipertenzija
 • nedostatak vitamina K
 • zatajenje jetre i / ili bubrega
 • I i III trimestra trudnoće
 • razdoblje laktacije
 • preosjetljivost na acetilsalicilnu kiselinu i druge salicilate

Doziranje je individualno. Za odrasle, pojedinačna doza varira od 40 mg do 1 g, dnevno - od 150 mg do 8 g; učestalost upotrebe - 2-6 puta dnevno.

Nurofen. Glavna aktivna tvar Nurofen tableta za oralnu primjenu je Ibuprofen 200 mg i pomoćne tvari za težinu. Šumeće tablete su također dostupne za otapanje u vodi.

To je nesteroidni protuupalni agens. Djeluje analgetski, antipiretički i protuupalno.

Za odrasle i djecu stariju od 12 godina koristi se u dozi od 200 mg 3-4 puta dnevno, maksimalna početna doza je do 400 mg 3-4 puta dnevno. Maksimalna dnevna doza je 1200 mg.
Djeca od 6 do 12 godina - 200 mg 4 puta dnevno. Težina djeteta mora biti veća od 20 kg kako bi se omogućilo korištenje lijeka Nurofen.

kontraindikacije:

 • erozivne i ulcerativne lezije gastrointestinalnog trakta u akutnoj fazi, uključujući ulkus čira i duodenalnog ulkusa, ulcerozni kolitis, peptički ulkus, Crohnova bolest
 • ozbiljno zatajenje srca
 • teška arterijska hipertenzija
 • nedostatak glukoza-6-fosfat dehidrogenaze
 • hemofilija, hipokagulacijsko stanje
 • leukopenija
 • hemoragijska dijateza
 • ozbiljnih problema s jetrom i / ili bubrezima
 • gubitak sluha, patologija vestibularnog aparata
 • III trimestra trudnoće, dojenje
 • razdoblje dojenja (dojenje)
 • djeca do 6 godina
 • Preosjetljivost na ibuprofen ili na sastojke lijeka.

Analgin. Aktivni sastojak Metamizol natrij je derivat pirazolona. Ima antipiretik, analgetik i slabo protuupalno sredstvo. Koristi se za bolove različitog podrijetla, kao i za groznicu uzrokovanu zaraznim i upalnim bolestima.

Može se naći pod imenima: Baralgin i Trialgin. Glavna aktivna tvar u ovim tabletama je isti metamizol natrij.

Režim doziranja. Unutar ili rektalno, odraslima se propisuje 250-500 mg 2-3 puta dnevno. Maksimalna pojedinačna doza - 1 g, dnevno - 3 g. Jedna doza za djecu od 2-3 godine je 50-100 mg; 4-5 godina - 100-200 mg; 6-7 godina - 200 mg; 8-14 godina - 250-300 mg; mnoštvo recepcije - 2-3 puta dnevno.
V / m ili / u polaganih odraslih osoba - 250-500 mg 2-3 puta dnevno. Maksimalna pojedinačna doza - 1 g, dnevno - 2 g. U djece, parenteralna uporaba u dozi od 50-100 mg na 10 kg tjelesne težine.

kontraindikacije:

 • disfunkcija bubrega i jetre
 • nedostatak glukoza-6-fosfat dehidrogenaze
 • bolesti krvi
 • preosjetljivost na derivate pirazolona

U mojoj praksi ga ni na koji način ne koristim, budući da je proizvodnja dipirona, koji sada postoji na planeti (uglavnom u Indiji) usmjerena na naše tržište. U nekim zemljama Europe, SAD-a, Japana i Australije ovaj lijek se ne koristi ili zabranjuje zbog razvoja teške komplikacije - agranulocitoze (krvna bolest koja prati smanjenje razine neutrofila (neutropenije)), što može biti smrtonosno. Stoga zaboravite na uobičajenu tabletu analgina, postoji širok popis lijekova koji su manje štetni i dostupni u javnoj domeni.

Nemilosrdna upotreba pakiranih i ukusnih simptomatskih lijekova za prehladu i gripu već dovodi do negativnih posljedica, uključujući iznenadno krvarenje, trovanje i sve zato što ljudi zaboravljaju da postoji lijek iza lijepe torbe koji se također može predozirati. Na primjer, gornji kombinirani lijekovi imaju maksimalnu dnevnu dozu - obično 3-4 vrećice dnevno. Ne 10 vrećica, kao što se bezbrižni drugovi vole stavljati u sebe i svoje najmilije, a temperatura će porasti - odmah posegnu za vrećom. I gdje se tijelo bori s bolešću? Spill, onda pisati je otišao i neki strašan komplikacija može postati u prilogu. A kada, zbog komplikacija koje su se pojavile, ambulantna “samokom” stigne na poziv, te manifestacije ne mogu čak ni povezati s uzimanjem čudotvornih vrećica temperature, što uvelike pogoršava situaciju bolesne osobe.

Također je vrijedno podsjetiti da uzimanje višekomponentnog lijeka, drugi lijekovi koji sadrže iste aktivne sastojke kao i ovaj lijek ne mogu se uzimati paralelno. Na primjer, ne možete uzeti zajedno čisti paracetamol i višekomponentne pripravke koji sadrže paracetamol u svom sastavu.

Moje liječničko mišljenje je sljedeće: bolje je koristiti monokomponentne lijekove (jedan aktivni sastojak). Zatim se u slučaju razvoja patoloških reakcija uvijek može razumjeti koji je lijek izazvao ovu reakciju i adekvatno se nositi s nastalom komplikacijom. Također, u slučaju uzimanja jednog lijeka, tijelu će trebati mnogo manje energije za cijepanje i asimilaciju nego za simptomatski prah i pilule preopterećene konzervansima, bojama i drugim beskorisnim tvarima. Energija mu je korisna u borbi protiv gripe i prehlade. Pogotovo ne biste trebali koristiti višekomponentni antipiretik i simptomatske lijekove u terapiji djece, jer njihovo tijelo može biti posebno štetno.

Paracetamol u kombinaciji s analginom? Zašto se uzimaju zajedno?

Analgin (metamizol natrij) je najtipičniji predstavnik ne-narkotičkih analgetika, a ova skupina analgetika uključuje i acetilsalicilnu kiselinu i paracetamol, koji se savršeno kombiniraju, uzimaju analgin (antipiretik) i paracetamol (anestetik) zajedno radi poboljšanja i širenja. Terapijski učinak kod prehlade, na primjer, sličnu kombinaciju tipa “dva u jednom” vidimo u pripravku “Citramon”, ali u manjoj količini, kao da uzimamo paracetamol i aspirin odvojeno na tableti (acetilsalicilna). Osobno, osjećam da počinjem razboljeti, uzimam punu dozu - dvije tablete za svaki od gore navedenih preparata.Ako se vrijeme ne izgubi, 100% radi.

Paracetamol se kombinira s analginom. Kombinacija ova dva lijeka vrlo učinkovito odbija toplinu, kada jednostavno antipiretici više ne pomažu. Kada je temperatura već kritična, odrasla osoba može popiti dvije tablete paracetamola i 1 analgin zajedno. No, treba uzeti u obzir da to ne treba činiti cijelo vrijeme, to bi trebao biti jednokratni postupak. Inače, kombinacija tih lijekova može biti više štete nego koristi (u svakom slučaju, za jetru, a također bi trebali uzeti u obzir maksimalno dopuštenu pojedinačnu dozu uzimanja lijekova).

Ono što sam gore opisao se radi kod kuće. Ali ako, na primjer, stigne hitna pomoć, onda su, u svakom slučaju, zajedno stavljali injekciju s analginom i paracetamolom.